Μουντό ακόμη το τοπίο στη Basket League

Ο Κώστας Τσουμπρής γράφει για τους δύσκολους καιρούς στο ελληνικό μπάσκετ 

Μουντό ακόμη το τοπίο στη Basket League

Διψήφιες να είναι, τον σταυρό μας να κάνουμε. Σύμφωνοι, μόνο για πλάκα δεν είναι η κατάσταση στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Το νέο πρωτάθλημα λοιπόν της Basket League προβλέπει 16 ομάδες (τρομάρα μας!) ήδη όμως έχουμε δύο αποχωρήσεις, αυτές του Ρεθύμνου και του Ηφαίστου. Δύο αποχωρήσεις που …πόνεσαν, αφού δεν είχαμε να κάνουμε με ομάδες των Αθηνών αλλά με δυο ομάδες της περιφέρειας που βάσει του αποκεντρωτικού συστήματος έπρεπε να είναι η δύναμη του πρωταθλήματος. Καλά τα ευχολόγια για την επαρχία, αποδείχτηκε όμως για άλλη μια φορά ότι κι εκεί είναι δύσκολο να σταθεί όρθια μια ομάδα. Το Ρέθυμνο στηριζόταν στα λεφτά του Κωστή Ζομπανάκη και μόλις την έκανε …διαλύθηκε, ενώ το ίδιο είχαμε και στη Λήμνο με την οικογένεια Μπούμπουρα. Αν και ήθελαν πολύ να μη συμβεί αυτό, δυστυχώς και ο Ήφαιστος αποδείχτηκε μια ομάδα – πυροτέχνημα.

Στους μείον δύο λοιπόν και η τρίτη αποχώρηση αναμένεται να είναι αυτή του Διαγόρα Δρυοπιδέων. Η ομάδα από την Κύθνο, με έδρα το Αιγάλεω, δύσκολα θα καταφέρει να παίξει στην Α1, ακόμη κι αν γινόταν ένωση δυνάμεων με το «Σίτι». Σε δύσκολη θέση είναι και ο Χαρίλαος Τρικούπης. Όλοι στο Μεσολόγγι θέλουν σαν τρελοί τη συμμετοχή στη Basket League, αλλά το πρόβλημα του γηπέδου και το οικονομικό μπορεί να σταθούν ανυπέρβλητα εμπόδια. Και επειδή οι άνθρωποι της ομάδας είναι έντιμοι, αν δουν ότι δεν μπορούν, θα αποσυρθούν. Στην πρωτεύουσα τα ερωτηματικά είναι ο Πανιώνιος και ο Ιωνικός (αν και στη Νίκαια αναθάρρησαν με τα έργα στον Πλάτωνα και την επαναδραστηριοποίηση του Βαγγέλη Τσάπα) ενώ και οι δυο μεγάλοι της Θεσσαλονίκης, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ, μόνο καλά δεν είναι.

Σ΄ αυτό το κλίμα και με τα έσοδα απ΄ τα εισιτήρια να μην υπολογίζονται ακόμη, ο ΕΣΑΚΕ προσπαθεί να δώσει ώθηση στο προϊόν με ένα καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο. Πάμε για κεντρική διαχείριση και διαπραγματευτικό ατού της λίγκας είναι ότι στο πακέτο θα περιλαμβάνονται και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ. Την όποια συμφωνία περιμένουν πως και πως οι ομάδες για να εξασφαλίσουν κάποια έσοδα. H επιστροφή του Ολυμπιακού θα ήταν ευχής έργο, θα άλλαζε όλο το σκηνικό, όμως για την ώρα όπως τα ξέρουμε…

Οι λεονταρισμοί όλων αποδεικνύονται πόσο λάθος ήταν…