ΑΟ Μύκονος: Μπασκετικά όνειρα στο «νησί των ανέμων»! (pics)

Η Μύκονος θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ΄ Εθνική, μετατρέποντας το νησί και σε μπασκετικό προορισμό

ΑΟ Μύκονος: Μπασκετικά όνειρα στο «νησί των ανέμων»! (pics)

Η Μύκονος κλείνει την πόρτα στο τοπικό και μένει στις εθνικές κατηγορίες όσο μπορεί! Παραφράζοντας το γνωστό σποτ, οι άνθρωποι της ομάδας μπάσκετ της Μυκόνου γιόρτασαν την ιστορική άνοδο στη Γ’ Εθνική! Για πρώτη φορά το καμάρι του νησιού θα παίξει στις εθνικές κατηγορίες μπάσκετ και ετοιμάζεται να το συνδυάσει αυτό με την πολυπόθητη είσοδο στο νέο κλειστό της Μυκόνου!

Οι ρομαντικοί των ανοιχτών γηπέδων στις εθνικές κατηγορίες

Για να μάθουμε περισσότερα, το «ΦΩΣ» μίλησε με τον παίκτη και… ψυχή της ομάδας, Ιωάννη Κέφη.

Η Μύκονος για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Ποια τα συναισθήματα;

Ποικίλα, ανάμικτα, αλλά όλα σημαντικά! Πρώτον, συγκίνηση για όλους εκείνους τους λίγους που τόσα χρόνια στις πιο αντίξοες συνθήκες ποτέ δεν τα παράτησαν, με μόνο κίνητρο την ύπαρξη και την εκπροσώπηση του νησιού σε μπασκετική βάση. Είμαστε ακόμα εδώ λοιπόν. Και σε εθνική κατηγορία!

Δεύτερον, περηφάνια και ευγνωμοσύνη για τον μυκονιάτικο κόσμο. Μια ερασιτεχνική ομάδα κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να ενισχυθεί με αθλητές μεγαλύτερων κατηγοριών και ειδικότερα τον Γιώργο Τσιάρα, κατ’ εμέ τη μεγαλύτερη μεταγραφή στο κυκλαδίτικο μπάσκετ, και τον νέο αγαπημένο του νησιού, τον Μπάμπη Σαμοθράκη (Φιλαθλητικός κ.ά.). Αυτό θα ήταν και πρακτικά ανέφικτο, εάν εκατοντάδες Μυκονιάτες δεν μας στήριζαν όχι μόνο οικονομικά αλλά και με κάθε είδους ευγενική παροχή! Και όλα αυτά για μια ομάδα που κανείς δεν ήξερε πότε θα απολαύσει ζωντανά στο νησί, αναμένοντας την είσοδο στο κλειστό. Το νησί έχει ίσως τη δική του «επίσημη αγαπημένη».

Τρίτον, δικαίωση γιατί στην αρχή της περσινής -πια-χρονιάς, ίσως 2 το πολύ 3 άτομα πίστεψαν στο κάτι διαφορετικό, στο κάτι παραπάνω. Μετά το πιστέψαμε όλοι μαζί. Κόσμος-παίκτες-προπονητής-διοίκηση.

Τέταρτον, αγωνία και ανυπομονησία για το επόμενο βήμα. Και πάλι μαζί μπορούμε για τα «ανέφικτα» και τα «αδύνατα». Κάποτε και η Μύκονος ως τουριστικός προορισμός ξεκίνησε από το μηδέν και όλοι ξέρουμε πού έχει φτάσει. Γιατί όχι και στο μπάσκετ να μην κάνουμε τα ίδια όνειρα;

Χωρίς κλειστό γήπεδο στο νησί, παίζατε σε Τήνο και Σύρο. Πώς ήταν συνέχεια εκτός έδρας;

Προκαλούμε τους στατιστικολόγους να μας κατατάξουν σε πανελλήνια κλίμακα, πόσα ανδρικά μπασκετικά τμήματα εδώ και 31 χρόνια δεν έχουν δώσει ποτέ ΕΝΤΟΣ έδρας αγώνα. Τυπικά δεν έχουμε χάσει ποτέ στη Μύκονο (γέλια!).

Βασιζόμενοι στα κυκλαδίτικα δρομολόγια των πλοίων τον χειμώνα, αυτομάτως σήμαινε πως για έναν απλό αγώνα μπάσκετ διανυκτερεύαμε τα πρώτα χρόνια στο νησί της Σύρου -δίνοντας μάλιστα διπλούς αγώνες μέσα σε 12 ώρες, και τα τελευταία 4-5 χρόνια στο νησί της Τήνου, παραμένοντας εκεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Ευχαριστούμε τους ιθύνοντες και των 2 νησιών και των τοπικών συλλόγων για όλη αυτήν την πολύχρονη φιλοξενία που σίγουρα δεν έχουμε τρόπο να ξεπληρώσουμε. Το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι των Κυκλάδων αγαπάνε το άθλημα με έναν διαφορετικό τρόπο.

Τι γίνεται με το νέο κλειστό στη Μύκονο; Θα είναι έτοιμο τη νέα σεζόν;

Κατά γενική ομολογία είναι ένα έργο για το νησί που «κράτησε» κάπως... περισσότερο μέχρι την υλοποίησή του. Ο γέγονε, γέγονε. Όπως και να έχει, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως το κλειστό στην Άνω Μερά είναι έτοιμο και μένουν οι απαραίτητες διαδικασίες ως προς την ομαλή λειτουργία του. Τον Αύγουστο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πατήσουμε για πρώτη φορά ένα μυκονιάτικο παρκέ!

Πόσα χρόνια παίζεις στην ομάδα;

Είμαι μέλος της από το 2010 (προ μνημονίων) μέχρι και τώρα που μαζεύτηκε πάλι η ομάδα πρώτη φορά μετά την καραντίνα. Μάλλον είμαι αυτός ο… γραφικός τύπος που όλες οι ομάδες έχουν, ανεξαρτήτως κατηγορίας, που για κάποιον λόγο δεν τον διώχνουν ποτέ από εκεί. Ελλείψει άλλων προσφορών φαντάζομαι (γέλια!).

Είσαι η ψυχή του συλλόγου και τα στόρι που φτιάχνεις στο twitter ευφάνταστα. Πες μας μερικά από τα πιο επιτυχημένα.

Η ψυχή του συλλόγου είναι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν και τον στελεχώνουν από κάθε πόστο. Στο ανδρικό μπασκετικό τμήμα απλά κάλυψα το λιγοστό ταλέντο που είχα ως παίκτης με μεγαλύτερη διάθεση και χρόνο να επινοήσω τρόπους για τη σύσφιγξη των σχέσεων των παικτών και την πίστη στην έννοια της ομάδας-παρέας. Μάλλον ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν και το «social media» κομμάτι των παικτών και κατ’ επέκταση της ομάδας/παρέας, το οποίο κατά περίεργο λόγο τον τελευταίο καιρό έχει και αρκετή απήχηση σε κόσμο και πηγές που δεν μας γνώριζαν καν. Αγαπημένα σίγουρα το buzzer beater του Καλάθη στη Μόσχα στην Ευρωλίγκα που ήταν μια καθαρή αντιγραφή του κόουτς Πιτίνο ενός αντίστοιχου δικού μας νικητήριου τριπόντου -καταγγέλλω- και η συνομιλία με τον Μάλκολμ Ντιλέινι που απαρνήθηκε -έστω και για λίγο- Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό για τα δικά μας μάτια και τα χαλάσαμε τελικά στις φανέλες. Χωρίς και μια σχετική πλάκα πώς ο αθλητισμός θα παραμείνει διασκέδαση;

Πώς κυλούν φέτος τα πράγματα στη Μύκονο; Περιμένετε κόσμο;

Η Μύκονος βίωσε και βιώνει αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση ακροβατώντας σε ένα σχοινί αβεβαιότητας, πάντα όμως με μια δόση αισιοδοξίας και σεβασμού στο μέλλον που έρχεται. Αν και δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, η ταπεινή μου γνώμη είναι πως η τοπική κοινωνία της Μυκόνου έχει αποδείξει πώς να ξεπερνά, να μεταμορφώνεται και να ενώνεται όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Θα περάσει και αυτό.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχουν ήδη ανοίξει -ή θα ανοίξουν έστω και για το μικρότερο δυνατό διάστημα- ώστε όλοι να κάνουν ένα μικρό βήμα προς την επιστροφή σε αυτό που μας κάνει όλους να νιώθουμε ασφαλείς.

Όσο μεγαλύτερο ποσοστό αεροπορικών συνδέσεων αποκατασταθεί άμεσα τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αφίξεων θα έχουμε με βάση την εικόνα των ήδη υπαρχουσών κρατήσεων, που δεν είναι και λίγες. Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών στο νησί. Αυτό ισχύει.

«Η ομάδα έχει τρομερή δυναμική»

Έφορος και υπεύθυνος του ανδρικού τμήματος ο Γιώργος Φλάσκος Γρυπάρης. Μίλησε κι αυτός στο «ΦΩΣ» για τη χαρά που πήραν όλοι στο «νησί των ανέμων».

Η Μύκονος για πρώτη φορά στις εθνικές κατηγορίες μπάσκετ. Πώς νιώθετε;

Έχοντας και εγώ υπάρξει κάποτε παίκτης αυτής της ομάδας,κοιτάω ρομαντικά αυτό που συνέβη φέτος και χαίρομαι για τους παίκτες της ομάδας μας, που κάποιους τους γνωρίζω από μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Καταλαβαίνετε πώς νιώθω τώρα που θα τους δω και θα τους καμαρώσω όντες μέλη της ίδιας ομάδας, αυτής που κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανή με πολλές και δικές τους επίσης θυσίες, συμμετέχοντας σε αυτό το εθνικό επίπεδο μέσα στο νεόκτιστο κλειστό μας γυμναστήριο!

Πείτε μας δυο λόγια για τον σύλλογο. Πόσα τμήματα έχει, πόσα παιδιά στις τάξεις του.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1981, ενώ το τμήμα του μπάσκετ το 1989. Διατηρεί τμήματα όλων των ηλικιών σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και στίβο με πανελλήνιες διακρίσεις και απαριθμεί πάνω από 500 παιδιά. Σε τοπικές κοινωνίες όπως οι δικές μας οι αθλητικοί σύλλογοι αποτελούν ακόμα περισσότερο πυρήνα κοινωνικό και πολιτισμικό. Και για αυτόν τον σκοπό δουλεύουμε συνειδητά για τη νεολαία του νησιού.

Μπορεί να σταθεί η ομάδα στη Γ’ Εθνική;

Στο μπάσκετ όπως και στη ζωή ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Το είχαμε βάλει στόχο. Το καταφέραμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας -παρά την απίστευτα δύσκολη συγκυρία της εποχής- όχι μόνο να σταθούμε αλλά και να πρωταγωνιστήσουμε παρότι νεοφώτιστοι. Μας αρέσει ο τίτλος αυτός. Τον περιμέναμε χρόνια. Η ομάδα έχει τρομερή δυναμική. Όσες ομάδες επισκεφθούν το φιλόξενο νησί μας θα το αντιληφθούν και οι ίδιες. Αυτό επιδιώκουμε.

Υπάρχει βοήθεια από τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες του νησιού;

Νιώθουμε την πλειονότητα του νησιού ως μέλη-καταλύτες της ομάδας. Το αποδεικνύουν φίλοι, επιχειρηματίες και μη, φορείς και εθελοντές, από το καθημερινό ενδιαφέρον που δείχνουν να βοηθήσουν μέσω των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ή των γνωστικών αντικειμένων τους! Για κάθε θέμα που προκύπτει πάντα σε συνεργασία με τον πρόεδρο (σ.σ. ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κουκάς) και το ΔΣ του ΑΟ ΜΥΚΟΝΟΥ ξέρουμε ότι μπορούμε να βρούμε βοήθεια και αντίκρισμα από τους Μυκονιάτες και τις Μυκονιάτισσες.

Δελαπάσχος: Είναι μια πρόκληση

Προπονητής του ΑΟ Μυκόνου ο έμπειρος Θανάσης Δελαπάσχος.

Περιμένατε να ανέβει η ομάδα στη Γ’ Εθνική; Ήταν στόχος ή απλά όνειρο;

Ήταν η πρώτη μου χρονιά με τα παιδιά. Τα γνώριζα ένα ένα προσωπικά και πίστευα πάντα στις δυνατότητές τους. Είναι καλοί χαρακτήρες και αυτό μέτρησε πολύ και στη συνένωσή τους με τους παίκτες που ήρθαν να βοηθήσουν. Ο μόνος στόχος ήταν να γίνουμε σιγά σιγά μια καλύτερη ομάδα και αγώνα με τον αγώνα διαπιστώσαμε πως αυτό μπορεί να μας οδηγήσει και πιο μακριά. Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά αλλά σίγουρα αξίζαμε ότι καταφέραμε.

Πόσο σημαντική η βοήθεια του Γιώργου Τσιάρα;

Τον Γιώργο τον είχα ως νεαρό παίκτη στη Λάρισα και αμέσως είχα δει στο ξεκίνημά του τις δυνατότητές του. Μετά από μια μεγάλη καριέρα τα έφερε η μοίρα να ξανασυναντηθούμε κάπου «πιο απρόσμενα» αλλά πάντα με την ίδια αγάπη για το άθλημα. Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσω αγωνιστικά τι προσέφερε, είναι προφανές, αλλά κυρίως πως και ο Γιώργος έδειξε στα παιδιά ότι δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος παίκτης είσαι ή πού έχεις παίξει, αλλά πώς να βάζεις την ομάδα πάνω απ’ όλους.

Από δω και πέρα, ποια τα πλάνα;

Μετά από πολύμηνη αγωνιστική απουσία πρέπει σιγά σιγά να εντάξουμε τους υπάρχοντες παίκτες μας σε μια κατάσταση και μια λογική που δεν έχουν ξαναζήσει. Να προετοιμαστούν σωματικά και κυρίως πνευματικά για αυτό που πρόκειται να βιώσουν φέτος. Θα είναι η είσοδος και η πρεμιέρα μιας τοπικής ομάδας πρώτη φορά στο δικό της κλειστό, πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία. Αναμφίβολα είναι μια πρόκληση την οποία και η διοίκηση της ομάδας έχει αποδεχθεί και θα τη στηρίξει με πολύ σημαντικές κινήσεις ουσίας.

Ρόστερ ΑΟΜ 2019-2020

Άνδρες

Τσιάρας Γιώργος 2.07

Μπέλλης Γιώργος 2.08

Σαμοθράκης Μπάμπης 1.90

Μελεούνης Θάνος 1.96

Παρασκευόπουλος Γιάννης 1.95

Μπάλλας Γιώργος 1.78

Λεβογιάννης Βασίλιεφ Παύλος 1.93

Μπέλλης Δημήτρης 1.89

Κουτσούκος Γιώργος 1.80

Σαχάς Γιάννης 1.88

Σαχάς Γιώργος 1.84

Γκαραγκούνης Γιώργος 1.87

Σαμάνογλου Αντώνης 1.80

Αποστόλου Χρήστος 1.82

Κέφης Γιάννης 1.84

Έφηβοι

Βινάνι Λεονάρντο 1.94

Στούλας Ντάνιελ 1.76

Γκιόκας Παναγιώτης 1.76

Μονογυιός Γιώργος 1.78

Πατσίλης Παναγιώτης 1.80

Προπονητής: Θανάσης Δελαπάσχος

Τιμ μάνατζερ: Νικόλαος Δακτυλίδης

Πρόεδρος: Αλέξανδρος Κουκάς