Ολυμπιακός: Τα πρώτα βήματα και οι πρώτοι τίτλοι του μπάσκετ

Αναδρομή στο παρελθόν: Η γέννηση του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού, τα πρώτα βήματά του και οι πρώτες επιτυχίες.

Ολυμπιακός: Τα πρώτα βήματα και οι πρώτοι τίτλοι του μπάσκετ

Το 1931 αθλητές του τμήματος πετοσφαίρισης προσπάθησαν να φτιάξουν ομάδα μπάσκετ, αλλά συνάντησαν δυσκολίες. Με την καλαθοσφαίριση στον Πειραιά να… αγκομαχά, η διοίκηση του Ολυμπιακού το 1937 ~επιθυμώντας να φέρει και πάλι στην επιφάνεια το άθλημα~ καλεί ορισμένους ανθρώπους της περιοχής και τους εξουσιοδοτεί εν λευκώ να δημιουργήσουν ομάδα μπάσκετ.

Με επικεφαλής τον Γιώργο Ιερώνυμο, έφορο τον Γιάννη Κουτσουλέντη και βοηθούς τούς Σ. Παπαδάκη, Μ. Κρικίδη και με παίκτες από την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά (η οποία είχε εξαιρετική ομάδα, αποτελούμενη από μαθητές που ήταν φίλαθλοι του Ολυμπιακού), ο Θρύλος αποκτά επιτέλους ομάδα καλαθοσφαίρισης. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Σταματάκης, είχε επίσης σημαντικό ρόλο.

Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Άρης Χρυσαφόπουλος είχε ζητήσει επίσης από τον διευθυντή της Σχολής να επιτρέψει στους μαθητές της τελευταίας τάξης να στελεχώσουν τη νεοσύστατη ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, και για να τους δελεάσει είχε μαζί του και τους προσέφερε ερυθρόλευκες φανέλες.

Την προπόνηση είχε αναλάβει ο Νίκος Καραβιάς, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε φτιάξει ένα ισχυρό συγκρότημα, το οποίο αποτελούσαν οι γνωστοί καλαθοσφαιριστές της εποχής εκείνης: Ξενοφών Νικολαΐδης, Σπύρος (Πίπης) Ανδρεάδης, ο αδελφός του Γιώργος Ανδρεάδης, Πέτρος Δημητρόπουλος, Μανώλης Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Κουτσούκος, Σ. Μιχόπουλος, Κατσαβής, Αναγνωστόπουλος, Πιτσολάκης.

Πριν όμως ισχυροποιηθεί η ομάδα, ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και σταμάτησε κάθε κίνηση. Αμέσως μετά τον πόλεμο ο Ολυμπιακός ~με γενικό αρχηγό τον Γιάννη Κουτσουλέντη και τον Πέτρο Δημητρόπουλο να φέρνει ξανά παίκτες από την Ιωνίδειο~ βρίσκεται εξαρχής μεταξύ των καλύτερων ομάδων.

Το πρώτο γήπεδο που χρησιμοποίησε η ομάδα ήταν αυτό του «Μπάκαλα» στην Καστέλα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1938 με προσωπική εργασία μελών του Ολυμπιακού. Το 1948 μεταφέρθηκε στο γήπεδο της οδού Μικράς Ασίας και μετέπειτα στο Πασαλιμάνι. Για το πρώτο γήπεδο του Θρύλου ήρωες ήταν οι Κουτσουλέντης, Παπαδάκης και Κρικίδης, οι οποίοι κουβάλησαν έναν βαρύ κύλινδρο από τις εγκαταστάσεις του Πειραϊκού έως το Τουρκολίμανο για να γίνει πραγματικότητα η πρώτη έδρα της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Το 1949 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία του, επικρατώντας στον τελικό του Τρίτωνα με 28-24 στο γήπεδο του Πανελληνίου. Σημαντικότεροι παίκτες και πρωταγωνιστές της κατάκτησης του τίτλου ήταν οι Γιάννης και Αλέκος Σπανουδάκης, Εμμανουήλ Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Κουτσούκος και Στυλιανός Τσικάτος.

Ο Αλέκος Σπανουδάκης, μάλιστα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 109 πόντους. Στην ομάδα ήταν επίσης οι Γερακαράκης, Σινόπουλος, Σιδηρόπουλος, Γουνόπουλος και Αρκουδέας.

Το δεύτερο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού θα έρθει 11 χρόνια μετά, το 1960, με πρωταγωνιστές και πάλι τα αδέρφια Σπανουδάκη και τους Θεόδωρο Βαμβακούση, Βασίλη Φασιλή, Νίκο Νικολαΐδη, Μάρκο Καλούδη και Μίμη Δουράτσο. Με την κατάκτηση του τίτλου ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου αντιμετώπισε τη Γαλατασαράι.

Οι αδερφοί Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος ήταν παίκτης-προπονητής του Ολυμπιακού και στα 2 πρώτα πρωταθλήματα που κατέκτησε η ομάδα, εφάρμοσαν σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο παιχνιδιού. Ο Αλέκος Σπανουδάκης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που χρησιμοποίησε το τζαμπ σουτ, ενώ ο Γιάννης είχε μάθει αρκετά από τα μυστικά του αθλήματος από τον θρυλικό παίκτη και προπονητή του NBA, Μπομπ Κούζι. Οι δυο τους υπήρξαν σημαντικότατοι συντελεστές στη δημιουργία μιας αξιόλογης ομάδας και ήταν από τους πρωταγωνιστές στα πρωταθλήματα του 1949 και του 1960.

Την εποχή εκείνη τη φανέλα του Θρύλου φόρεσαν κι άλλοι σπουδαίοι καλαθοσφαιριστές, όπως οι Μανώλης Καζανίδης, Γιάννης Μεϊμάρης, Θύμιος Φιλίππου, Αργυρόπουλος, Πολυχρονίου, Σπανός.

Χρόνια ρομαντικά, από ανθρώπους που ό,τι έκαναν το έκαναν κυρίως από μεράκι και αγάπη. Και ήταν εκείνοι που έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για να φτάσει μετέπειτα ο Ολυμπιακός μέχρι την κορυφή της Ευρώπης!