Η χρονιά του ΕΦΑΟΖ!

Ο σύλλογος του Ζωγράφου ήταν πρωταγωνιστής φέτος σε άνδρες, γυναίκες και υποδομές - Οι άνθρωποι της ομάδας μίλησαν στο «ΦΩΣ»

Η χρονιά του ΕΦΑΟΖ!

Ο ΕΦΑΟΖ είχε χρονιά πρωταγωνιστή φέτος. Στους άνδρες διεκδικούσε την άνοδο στη Β’ Εθνική, στις γυναίκες ήταν πρώτος στην Α2, ενώ πολύ καλή πορεία πραγματοποιούσαν και οι μικρές ομάδες. Ο ΕΦΑΟΖ προήλθε από τη συνένωση Φιλαθλητικού και ΑΟ Ζωγράφου το καλοκαίρι του 2016, ενώ τα αδέλφια Αντετοκούνμπο έκαναν γνωστό τον Φιλαθλητικό μέχρι τις ΗΠΑ! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους ανθρώπους της ομάδας του Ζωγράφου.

Κυριακόπουλος: Αναπτυξιακό μοντέλο

Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος είναι ο υπεύθυνος των υποδομών του συλλόγου από το 2012. Μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη δουλειά που γίνεται:

«Έχουμε 300 αθλητές και αθλήτριες, 17 τμήματα, 225 αγόρια και 75 κορίτσια. Σε όλα είμαι υπεύθυνος εγώ. Τα τμήματά μας τα πιο πολλά πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ όπου συμμετέχουν. Το Εφηβικό μας του χρόνου θα είναι για 4η σερί χρονιά στην Α’ κατηγορία, το Παιδικό μας διεκδικεί την άνοδό του φέτος στη Β’ κατηγορία, οι Κορασίδες μας είναι σταθερά στη Β’ κατηγορία και οι Νεάνιδές μας επανήλθαν για του χρόνου στην Α’. Οι υποδομές έχουν αναπτυξιακό μοντέλο, δουλεύουν με συγκεκριμένη φιλοσοφία και δίνουν έμφαση στα νέα παιδιά και χάρη σε αυτό το μοντέλο έχουν βγει πολλοί αθλητές που στελεχώνουν τις μικρές Εθνικές, αλλά ακόμα και την Εθνική Ανδρών».

Ποιοι είναι οι προπονητές των μικρών ομάδων;

Προπονητές είναι οι Κοσμάς Μελισσάρης, Ελένη Αργύρη, Δημήτρης Σμυρλής, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Δήμητρα Κεσσέ, Βαρβάρα Μυλωνάκη και Ραφαήλ Μπουλογιώργος.

«Πρώτος ερχόταν, τελευταίος έφευγε»

Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο αναδείχθηκαν από τον σύλλογο. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Πείτε μας κάποια πράγματα που θυμάστε από αυτούς. Ο Γιάννης φαινόταν πως θα είχε τέτοια πορεία; Μιλά ακόμη με εσάς;

Ως σύλλογος είμαστε όλοι περήφανοι για την οικογένεια Αντετοκούνμπο, όλα τα παιδιά αναδείχθηκαν από τον σύλλογό μας και το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξεχνάνε από πού και πώς ξεκίνησαν.

Ναι, υπάρχει επαφή, άλλωστε το καλοκαίρι ~όταν τελειώνουν τις υποχρεώσεις τους~ έρχονται καθημερινά στο Κλειστό του Ζωγράφου, στο δεύτερο σπίτι τους, να δουν τους φίλους τους κ.τ.λ., να παίξουν και να προπονηθούν, να επισκεφθούν το καλοκαιρινό καμπ που κάνει ο σύλλογος και να μιλήσουν στα παιδιά.

Ο Γιάννης από την αρχή φαινόταν ότι θα κάνει καριέρα. Δούλευε πάρα πολλές ώρες στο γήπεδο. Πρώτος ερχόταν και τελευταίος έφευγε. Πάντα σεμνός και ταπεινός. Χωρίς ίχνος έπαρσης, ακόμα και τώρα που έχει απογειωθεί δεν έχει αλλάξει κάτι από τον χαρακτήρα του.

Καλό είναι να αναφερθεί ότι στην εξέλιξη του Γιάννη μεγάλη συμβολή είχε ο γενικός διευθυντής/σρχηγός του συλλόγου, ο κ. Γιάννης Σμυρλής, καθώς και ο προπονητής που τον πίστεψε, τον δούλεψε και τον ανέδειξε, ο Τάκης Ζήβας.

Βοήθησαν επίσης πολύ ο κ. Γιάννης Χριστογιαννόπουλος, πρόεδρος του Φιλαθλητικού τότε και του ΕΦΑΟΖ τώρα, και ο Γιάννης Σφακιανούδης, γενικός γραμματέας και υπεύθυνος του τμήματος μάρκετινγκ.

Αλεξανδρής: Το 2013 η μεγαλύτερη αδικία

Τιμ μάνατζερ της ανδρικής ομάδας του ΕΦΑΟΖ είναι ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

O ΕΦΑΟΖ ήταν πρώτος έως τη διακοπή, στον 2ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής. Περιμένατε τέτοια καλή πορεία; Υπήρχε πίστη για την άνοδο στη Β’ Εθνική;

Η ομάδα του Φιλαθλητικού είναι πάντα αναπτυξιακή. Έγινε σωστός σχεδιασμός το καλοκαίρι, αφού κρατήθηκε ένας βασικός κορμός φιλόδοξων αθλητών, τους οποίους πλαισιώσαμε με φερέλπιδες και ταλαντούχους παίκτες και τον έμπειρο Δημήτρη Μπένο. Αν δεν είχαμε δύο απρόοπτες αποχωρήσεις θεωρώ ότι θα ήμασταν πλήρεις και θα είχαμε αποφύγει 1-2 ήττες. Πιστεύαμε στην ομάδα και δικαιωθήκαμε.

Πείτε δυο λόγια για τη φετινή ομάδα. Ποιοι παίκτες ξεχώριζαν, οι προπονητές, ο μέσος όρος ηλικίας;

Προπονητής μας είναι ο Γιάννης Μάνος, που ως γνώστης της φιλοσοφίας της διοίκησης πήρε τη σκυτάλη από τον Τάκη Ζήβα. Έχει εργαστεί πολύ σκληρά, στήριξε τους νεαρούς αθλητές στα δύσκολα και δείχνει να δικαιώνεται. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιον παίκτη διότι πιστεύω ότι τα θετικά αποτελέσματα έχουν προέλθει μέσα από την ομαδική δουλειά. Ο μέσος όρος είναι τα 20 έτη... ίσως είναι η νεανικότερη ομάδα στη Γ’Εθνική!

Τι μαθαίνετε ότι θα γίνει από δω και πέρα; Θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα;

Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, ακούμε και διαβάζουμε διάφορες εκδοχές. Εμείς ~λόγω νεανικότητας του ρόστερ~ είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη χρονιά στα γήπεδα. Αν αποφασιστεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό με τους 2 βαθμούς διαφορά που έχουμε από τους δεύτερους και τους 3 βαθμούς από τους τρίτους θα ήταν άδικο να μας στερηθεί η άνοδος 8 αγωνιστικές πριν από το τέλος.

Ο ΕΦΑΟΖ πριν από μερικά χρόνια είχε φτάσει να χτυπήσει μέχρι και την πόρτα της Α1. Έχει τις δυνατότητες, κυρίως οικονομικές, να σταθεί πιο ψηλά απ’ ό,τι είναι τώρα;

Το 2013 συντελέστηκε εις βάρος του Φιλαθλητικού η μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Έπρεπε να ανεβεί πρώτος ο Φιλαθλητικός και 2η η ΑΕΝΚ, αυτά που έγιναν στο Τρίκαλα - Κηφισιά ~να μετρήσει εκ παραδρομής καλάθι~ και ο διασυρμός του ελληνικού μπάσκετ στο Τρίκαλα – Φιλαθλητικός ~που μας οδήγησε σε μεγάλης έκτασης ήττα~ δεν τιμούν κανέναν από τους συντελεστές αυτής της παρωδίας που ζήσαμε. Η ομάδα μας, με τη βοήθεια του τότε δημάρχου, του αείμνηστου Κώστα Καλλίρη, είχε κάνει έναν σωστό προγραμματισμό και θα έπαιζε στην τότε Α1 έχοντας στο ρόστερ της τη μετέπειτα μισή Εθνική Ελλάδος... Σήμερα, ακολουθώντας πάλι έναν σωστό προγραμματισμό, πιστεύω ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες είμαστε έτοιμοι να σταθούμε με αξιοπρέπεια σε παραπάνω κατηγορίες. Οι υποδομές μας δουλεύουν σωστά και τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα με αξιόλογους αθλητές (Ζαρμακούπης, Αργυρόπουλος, Σταύρου, Μαυροειδάκος).

Ο Δήμος Ζωγράφου βοηθά; Ο κόσμος της περιοχής;

Παραδόξως, αν και είμαστε ο καλύτερος πρεσβευτής του Ζωγράφου στην Ελλάδα και τον κόσμο αντιμετωπιστήκαμε εχθρικά από την προηγουμένη δημοτική αρχή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Από το καλοκαίρι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία ως σωματείο με τον νέο δήμαρχο Βασίλη Θώδα, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΝΠΔΔ Αθλητισμού, Γιώργο Γιαννακόπουλο και Δήμο Μπουλούκο, και διακατεχόμαστε από μια αισιοδοξία διότι βλέπουμε ότι τα προβλήματά μας επιλύνονται και αποκαταστάθηκε η αδικία εις βάρος του σωματείου μας. Ο κόσμος της περιοχής έχει αγκαλιάσει το σωματείο και ευχαριστούμε δημόσια όλες τις τοπικές επιχειρήσεις για τη στήριξή τους στο χορηγικό πρόγραμμα του συλλόγου.

Κλείνοντας, πώς νιώθετε που αναδείχθηκαν από εσάς οι αδελφοί Αντετοκούνμπο;

Είμαστε πολύ περήφανοι που αναδείχθηκαν από εμάς οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, όχι μόνο για το μέγεθος που έχει πάρει η αθλητική τους διάσταση, αλλά και για την ανθρωπιά και το αίσθημα ανταπόδοσης με το οποίο περιβάλλουν την ελληνική κοινωνία δραστηριοποιούμενοι σε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις!

Το ρόστερ της ανδρικής ομάδας του ΕΦΑΟΖ

4 Βαγγέλης Μαυροειδάκος

5 Νίκος Δήμου

6 Γιάννης Μπαλαμώτης

7 Λευτέρης Ζαρμακούπης

8 Δημήτρης Δρίβας

9 Ράσελ Μπαφόε

10 Θανάσης Αμβράζης

11 Σπύρος Κανελλόπουλος

12 Αχιλλέας Πιτούλης

13 Διονύσης Κριζέας

14 Δημήτρης Μπένος

15 Κωνσταντίνος Ραλλάτος

16 Χρήστος Αργυρόπουλος

17 Παναγιώτης Σταύρου

Προπονητής: Γιάννης Μάνος, βοηθός: Ισμήνη Ζωηρού.

Κομνηνός: Σημαντικό κοινωνικό και αθλητικό έργο

Υπεύθυνος του γυναικείου τμήματος είναι ο Ιωάννης Κομνηνός.

Η ομάδα ήταν πρώτη στο σημείο της διακοπής, στην Α2 γυναικών. Περιμένατε τέτοια καλή πορεία; Υπήρχε πίστη για την άνοδο στην Α1;

Η ομάδα ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 με τον βασικό κορμό αθλητριών της προηγούμενης χρονιάς και με στοχευμένες προσθήκες, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, των προπονητών και σε συνάρτηση με τον οικονομικό προϋπολογισμό του έτους, έτσι ώστε να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή θέση και, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία της, την άνοδό της στην Α1 εθνική κατηγορία. Επομένως, η πίστη για μία τέτοια άνοδο καλλιεργήθηκε συν τω χρόνω με τη γενικότερη αγωνιστική και βαθμολογική εικόνα της ομάδας.

Πείτε δυο λόγια για τη φετινή ομάδα: Ποιες παίκτριες ξεχώριζαν, οι προπονητές, ο μέσος όρος ηλικίας;

Όπως προαναφέρθηκε, η ομάδα αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων και νεότερων αθλητριών, οι οποίες κατάφεραν να αξιοποιήσουν όλη τη δυναμική τους και κυρίως να έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν με αποφασιστικότητα, ομαδικότητα και αποτελεσματικότητα. Καταλυτική σε αυτή την προσπάθεια ήταν η αδιάκοπη διάθεσή τους για συνεχή βελτίωση, μέσω της σκληρής δουλειάς, αλλά και η αδιάλειπτη επιμονή των προπονητών πάνω στον ίδιο στόχο. Οι προπονητές, αρχικά ο Νίκος Βερροιόπουλος, εν συνεχεία η Ελένη Μίχα και καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ο βοηθός προπονητή Κώστας Φατούρος, ενέπνευσαν τη δυναμικότητα και το ευ αγωνίζεσθαι στις αθλήτριες, οι οποίες κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες. Η όλη συνεργασία αθλητριών και προπονητών αξιολογείται ως απολύτως επιτυχημένη.

Τι μαθαίνετε ότι θα γίνει από δω και πέρα; Θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα;

Όσον αφορά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, θα περιμένουμε την απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, με την ευχή να έχει αίσια έκβαση για όλους και κυρίως γι’ αυτούς που πλησίασαν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους.

Ο ΕΦΑΟΖ μπορεί να σταθεί στην Α1; Έχει τις δυνατότητες, κυρίως οικονομικές;

Η διοίκηση του ΕΦΑΟ Ζωγράφου αισθάνεται έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας τέτοιας ανόδου. Ωστόσο, η απάντηση αυτή δεν μπορεί να είναι δεσμευτική, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι παράμετροι πιθανών αλλαγών για την επόμενη αγωνιστική χρονιά και οι απορρέουσες από αυτό ζυμώσεις.

Το γυναικείο μπάσκετ έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Η εκτίμηση για την εικόνα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ είναι ότι, παρόλο που παραμένει αρκετά στάσιμο, εντούτοις προσφέρει σημαντικό κοινωνικό και αθλητικό έργο. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το συλλογικό πνεύμα και την καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον προσωπικό αγώνα μας και να στοχεύουμε στην κορυφή, σε ένα άριστο αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το ρόστερ της γυναικείας ομάδας του ΕΦΑΟΖ

Κεσσέ Δήμητρα (θέσεις 1, 2)

Ζουρνή Λούση (4, 5)

Βαμβακά Ευαγγελία (4, 5)

Στεφανίδου Ιουλία (2, 3)

Μυλωνάκη Βαρβάρα (3, 4)

Λιναρά Στέλλα (1, 2)

Κιουρτζίδου Αναστασία (5)

Μούκα Ντανιέλλα (1, 2)

Κουρούβανη Παναγιώτα (2, 3)

Κυρίου Χαρά (2, 3)

Χόνι Αγγελική (4, 5)

Μάνου Ελένη (1, 2)

Μπαλαμπάνη Ευαγγελία (1, 2)

Μέσος όρος ηλικίας: 24 έτη

Προπονητές: Βερροιόπουλος Νίκος (έως 5/12/2019), Μίχα Ελένη (από 20/12/2019 έως σήμερα). Βοηθός προπονητή: Φατούρος Κωνσταντίνος.