Ραζνάτοβιτς: «Ο Σπανούλης θα είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό ή για κάποια άλλη ομάδα»

Ο μάνατζερ του Βασίλη Σπανούλη μίλησε σε συνέντευξή του στη Nova μεταξύ άλλων και για το μέλλον του αρχηγού του Ολυμπιακού. 

Ραζνάτοβιτς: «Ο Σπανούλης θα είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό ή για κάποια άλλη ομάδα»

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο μάνατζερ του Βασίλη Σπανούλη, παραχώρησε συνέντευξη στη Νova και μίλησε μεταξύ άλλων και για τον Βασίλη Σπανούλη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό ή για κάποια άλλη ομάδα».

Είναι γεγονός ότι ο Σπανούλης θέλει να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, αυτό είναι σίγουρο, αυτό θέλει και η διοίκηση. Μένει ελεύθερος το καλοκαίρι πάντως και η λογική λέει ότι θα μιλήσει μετά το τέλος της σεζόν.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς είναι η ζωή ενός μάνατζερ κατά τη διάρκεια ενός Φάιναλ Φορ;

«Είναι ίσως οι πέντε πιο δύσκολες μέρες του χρόνου. Γενικά τα Φάιναλ Φορ είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς ειδικά όταν είσαι ένας μάνατζερ που έχει πολλούς παίκτες που αγωνίζονται στη διοργάνωση όπως εγώ. Όλα τα σωματεία είναι εκεί, οπότε όλοι θέλουν πληφορορίες για τους παίκτες. Εγώ προσωπικά, είμαι ένας ιδιαίτερα δραστήριος μάνατζερ οπότε προσπαθώ να μιλάω με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους διότι πιστεύω πως είναι πιο εύκολο να πουλήσεις έναν παίκτη όταν μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή τη χρονιά το Φάιναλ Φορ γίνεται για πρώτη φορά στη γενέτειρά μου, θα αγωνιστεί και η MEGA BEMAX Juniors και κάποιοι νεαροί Κινέζοι οπότε θα πρόκειται για μία τρέλα».

Πολλοί λένε διάφορα για το ποιόν σας και για το τι είδους ατζέντης είσαστε. Πόσους παίκτες εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή;

«Ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Ο πολύ μεγάλος ο αριθμός αλλά δεν είμαι μόνος μου στο γραφείο, είναι άλλοι δέκα άνθρωποι εδώ. Για μερικούς από αυτούς μάλιστα δεν γνωρίζω και τους παίκτες που έχουν. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω πως τη φετινή σεζόν έχουμε 40 περίπου παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός που διαθέτει κάποιο γραφείο ατζέντιδων. Δεν μπορώ να είμαι όμως τόσο ακριβώς γιατί για παράδειγμα είχαμε τον Πέκοβιτς που δεν έπαιξε, τον Τελέτοβιτς που είχε αρκετούς τραυματισμούς οπότε οι παίκτες που αγωνίζονται εκτός Ευρώπης είναι περίπου 10-15. Χαίρομαι όμως που μου λέτε ότι ακούγονται διάφορα για το όνομά μου».

Τι θα πρέπει να διαθέτει ένας παίκτης για να τον προσεγγίσετε; Είναι μόνο το ταλέντο ή παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του παίκτη;

«Να σας πω την αλήθεια για όποιον λέει ότι ο χαρακτήρας είναι σημαντικός δεν είναι αλήθεια. Αν υπάρχει κάποιος παίκτης που σκοτώνει στην Ευρωλίγκα, βάζει 20 πόντους σε κάθε ματς και είναι έτοιμος να υπογράψει ένα συμβόλαιο δέκα εκατομμυρίων στο ΝΒΑ θα προσπεράσουμε τον χαρακτήρα του ακόμα και αν δεν είναι τέλειος. Έχω περισσότερο επαγγελματικές παρά προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μου. Μόνο με περίπου δέκα παίκτες έχω παραπάνω συναισθήματα απ' το επαγγελματικό κομμάτι, ο Σπανούλης είναι σίγουρα μια τέτοια περίπτωση για μεγαλώσαμε μαζί, για 15 χρόνια. Άλλα γραφεία έχουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Χτίζουν φιλίες, μιλούν κάθε μέρα με τους παίκτες, εγώ δεν είμαι τέτοιος τύπος».

Για την περίπτωση του Σπανούλη και το γεγονός ότι λήγει το συμβόλαιό του:

«Ειλικρινά δεν ξέρω τίποτα ακόμα. Σίγουρα αν κάποιος έπρεπε να ξέρει τα πάντα αυτός θα ήμουν εγώ αλλά όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν μιλούσαμε με τον Ολυμπιακό μεσούσης της σεζόν. Μόλις τελειώσει η σεζόν θα μιλήσουμε. Σίγουρα έκανε μία σπουδαία χρονιά ακόμα και αν αυτή δεν τελείωσε όπως θα ήθελε η ομάδα αλλά είναι μέσα στους δέκα κορυφαίους παίκτες της Ευρωλίγκας και για μια ακόμα χρονιά ο ηγέτης της ομάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σε πολύ καλή φόρμα και θα είναι σίγουρα σημαντικός για τον Ολυμπιακό ή για κάποια άλλη ομάδα αλλά είναι δύσκολο να περιμένει κάποιος το ανάλογο για ακόμα δύο χρόνια».

Αυτή τη στιγμή το πιο hot όνομα στην Ευρωλίγκα και γενικότερα στην Ευρώπη είναι ο Λούκα Ντόντσιτς. Δήλωσε πως θα πάει στο ΝΒΑ και πως θα είναι στο draft της φετινής χρονιάς όμως ποιος είναι ο επόμενος Ντόντσιτς; Μήπως τον έχετε ήδη βρει;

«Γενικά θεωρώ ότι εκτός από τον Ντόντσιτς ο Μούσα θα τα πάει καλά αν και δεν θα βρεθεί τόσο ψηλά στο ranking όπως ο Λούκα αλλά έχει καλές προοπτικές. Διαθέτει ταλέντο και όπως είπατε και πριν για τον χαρακτήρα, διαθέτει σπουδαίο χαρακτήρα. Πιστεύω πως θα κάνει εξαιρετική καριέρα στο ΝΒΑ. Αυτός είναι και ο παίκτης που έχω την προσοχή μου για το κοντινό μέλλον στο ΝΒΑ».

Έστω ότι αύριο ανακαλύπτετε τον νέο Γιόκιτς. Πως κρίνετε αυτού του είδους τους παίκτες; Είναι θέμα μπασκετικής γνώσης, ενστίκτου;

«Είναι το ένστικτο. Όποιος πει ότι εγώ ανακάλυψα τον Γιόκιτς, ανακάλυψα τον ένα, ανακάλυψα τον άλλο μπορώ να του πω "ναι αλλά ανακάλυψες και πολλούς που δεν τα κατάφεραν". Είναι μια μακρά διαδικασία, από τα 15 μέχρι και την καριέρα στο ΝΒΑ οπότε είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις. Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κριτήρια αλλά στο τέλος της ημέρας η τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο. Είχατε και εσείς πολλούς παίκτες στην Ελλάδα που στα 15-16 τους θεωρούσαν όλοι ότι θα κάνουν μεγάλη καριέρα, το ίδιο ισχύει και για τη Σερβία και τους νέους παίκτες αλλά στο τέλος δεν τα κατάφεραν. Είχατε όμως έναν παίκτη που κανένας δεν ήξερε και δεν πίστευε, τον Αντετοκούνμπο, εμείς αντίστοιχα τον Γιόκιτς και τώρα έχουν φτάσει στα αστέρια και έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι σπουδαιότεροι παίκτες στην ιστορία της χώρας τους».

Ποιες οι προβλέψεις σας για το Φάιναλ Φορ; Ποιος θα το πάρει και ποιοι θα πάνε στον τελικό;

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις αλλά γενικά αυτή τη χρονιά δέχτηκα πολλές φορές αυτή την ερώητηση. Έδωσα πολλές απαντήσεις, όλες ήταν στο 100% λανθασμένες. Δεν είναι σίγουρα η καλύτερη χρονιά για μένα στις προβλέψεις αλλά προσωπικά πιστεύω πως η Ρεάλ Μαδρίτης θα το κατακτήσει. Έχω δύο παίκτες στη Ζάλγκιρις, δύο στη Φενέρμπαχτσε, τέσσερις στην ΤΣΣΚΑ και κανέναν στη Ρεάλ».

Όλοι γνωρίζουν για την εξαιρετική σχέση που έχετε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς αλλά και την κάκιστη σχέση που διαθέτετε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Έχουν αλλάξει καθόλου τα πράγματα ή παραμένουν ως είχαν;

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι εχθρός με τον Ομπράντοβιτς. Οι σχέσεις μας δεν έχουν αλλάξει. Με τον Ντούντα παραμένουμε δύο εξαιρετικοί φίλοι, βρισκόμαστε συχνά αν και τώρα δεν είναι εν ενεργεία προπονητής. Όπως βλέπετε η φωτογραφία του είναι σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο στο γραφείο μου. Όσον αφορά τον Ζέλικο, δεν έχω να παραπονεθώ για κάτι. Από τη δική μου πλευρά όλα είναι μια χαρά. Όλοι ξέρουν ότι από τότε που ο Σπανούλης άλλαξε κατεύθυνση και πήγε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, ο Ομπράντοβιτς θύμωσε και δεν μου μιλάει. Το έχω πει πολλές φορές ότι είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής, είναι απόλυτος επαγγελματίας και οι προσωπικές μας διαφορές δεν έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο τις επαγγελματικές. Όποτε έχω εξαιρετικές προσφορές ποτέ δεν με παραγγωνίζει. Άλλαξαν τα πράγματα από τη μεταγραφή του Σπανούλη, εγώ εξακολουθώ να θεωρώ πως δεν έκανα κάποιο λάθος».

Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο ήταν το μεγαλύτερό σας λάθος διότι έχετε πολλές επιτυχίες. Αλλά το μεγαλύτερό σας λάθος;

«Έχω κάνει πολλά και λάθη και σωστά. Πάντα δείχνουμε προς τα έξω τις επιτυχίες γιατί αυτές προσελκύουν πελάτες. Το μεγαλύτερό μου λάθος ήταν η κατάσταση με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Είναι μια πολύ αστεία ιστορία. Όταν κέρδισε τον τίτλο με την Μακάμπι υπέγραψε με το γραφείο μου για το ΝΒΑ. Εγώ μιλούσα με πολλές ομάδες, οι οποίες είχαν ένα μεγάλο μπάτζετ διαθέσιμο, ο Τζεφ Σουόρτς μιλούσε για το ΝΒΑ αλλά μετά από μερικές εβδομάδες ο Μπλατ μου έκανε παράπονα λέγοντάς μου ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης μου δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτόν και μου ζήτησε να του βρω κάποιον άλλο, μικρότερου βεληνεκούς συνεργάτη, που όμως θα έστρεφε όλη του την προσοχή σε αυτόν. Του είπα "ναι" γιατί εμείς μιλούσαμε για θέσεις βοηθού προπονητή στο ΝΒΑ ενώ στην Ευρώπη οι θέσεις ήταν πολύ καλύτερες και με πολύ καλύτερα οικονομικά δεδομένα και του είπα "ναι". Το αποδέχτηκα και στη συνέχεια ο Μπλατ υπέγραψε στους Κάβαλιερς με ένα πολύ καλό συμβόλαιο και εγώ ήμουν πολύ εκνευρισμένος όχι γιατί έχασα λεφτά αλλά γιατί έχασα την ευκαιρία για να αποκτήσω μεγαλύτερη αίγλη γιατί θα ήμουν εγώ αυτός που θα πήγαινε έναν προπονητή από τη Μακάμπι στους Καβαλίερς. Ήταν μια απίστευτη ιστορία. Έχασα την ευκαιρία να είμαι ο μάνατζερ του προπονητή του Λεμπρόν Τζέιμς».