Ίκαρος Καλλιθέας: Μια χρονιά -όνειρο! Αήττητος στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ και στον τελικό του Κυπέλλου

Μιλούν στο «ΦΩΣ» ο διοικητικός ηγέτης του Ικάρου Καλλιθέας, Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο προπονητής Γιάννης Παύλος, ο αρχηγός Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και ο πρώτος σκόρερ Γιώργος Βλασόπουλος

Ίκαρος Καλλιθέας: Μια χρονιά -όνειρο! Αήττητος στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ και στον τελικό του Κυπέλλου

Ο ‘Ικαρος Καλλιθέας πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος όμως θύμισε κάτι από το παρελθόν και πραγματοποιώντας μια τρελή κούρσα στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ (αήττητος με ρεκόρ 19-0) είχε καπαρώσει το εισιτήριο της ανόδου στη Γ’ Εθνική! Παράλληλα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό Κυπέλλου της ΕΣΚΑΝΑ, όπου θα αντιμετώπιζε το Π. Φάληρο.

Διοικητικός ηγέτης του Ικάρου ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, από τη θέση του επίτιμου προέδρου πλέον. Πρόεδρος ο Γιώργος Σαραντής. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον κ. Αγγελόπουλο, μπασκετάνθρωπο από τους λίγους.

Μετά από κάποια χρόνια που έπεσε πάλι στα χαμηλά ο ‘Ικαρος, φέτος έδειξε να αναγεννιέται και είχε μια καταπληκτική πορεία στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Ποια τα μυστικά της φετινής χρονιάς και ποια η συμβολή σας;

O ‘Ικαρος έγραψε ιστορία, είχε επιτυχίες που κάποιοι ιστορικοί σύλλογοι ακόμα και σε 100 χρόνια δεν έχουν ζήσει. Πάντα οι επιτυχίες πιστώνονται στους αθλητές και στον προπονητή. Η δική μου συμμετοχή είναι η διοικητική ηρεμία και τα όπλα για εύρυθμη λειτουργία. Ο ‘Ικαρος είναι αήττητος με εντυπωσιακά χαμηλό μπάτζετ. Το μυστικό, καλά παιδιά, καλοί αθλητές που να ταιριάζουν.

Είχατε αποστασιοποιηθεί για κάποιο διάστημα, πώς και πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε;

Επέστρεψα γιατί κάποιοι ευεργετημένοι από τον ‘Ικαρο ασέλγησαν εις βάρος του και προ της σίγουρης διάλυσης αναγκάστηκα να επιστρέψω.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια για τον ‘Ικαρο; Πείτε μας δυο λόγια και για το εγχείρημα του Φλοίσβου.

Ο ‘Ικαρος φέτος είχε στόχο του την… εύκολη σωτηρία. Στη Γ’ Εθνική ο στόχος θα είναι άνοδος. Ο Φλοίσβος είναι ένα ίδιο εγχείρημα στον δήμο μου. Ξέρετε, είμαι γέννημα θρέμμα Φαληριώτης, ακόμα και επιχειρηματικά.

Υπάρχει σκέψη συνένωσης με κάποια άλλη ομάδα, όπως το Π. Φάληρο; Αν και είδαμε στο παρελθόν ανάλογη κίνηση με τον Έσπερο, δεν τσούλησε. Γιατί;

Ο ΑΟΠΦ είναι ιστορική ομάδα στο μπάσκετ με 100 χρόνια ιστορία. Πάντα τον αγαπούσα, φυσικά η πορεία του ήταν αντίθετη με του Ικάρου. Θα κάνω το παν για να ανελιχθεί. Ήδη έχουν γίνει βήματα από τη σημερινή διοίκηση. Πρέπει το ΔΣ να απαλλαγεί από τον φόβο για τις θέσεις του και να ανοίξει τον σύλλογο στους δημότες. Ο Έσπερος ήταν μια άλλη ιστορία, υπήρχαν δυο άτομα που πυρπόλησαν την ένωση και τις συμφωνίες. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι 2-3, ο Έσπερος θα ήταν ακόμα και σήμερα στην Α1. Η εξουσία είναι κακό πράγμα και κυρίως για αυτούς που δεν τη δικαιούνται.

Το όνειρο για το Π. Φάληρο

Ανεξάρτητα δηλαδή από τον ‘Ικαρο ό,τι γίνει με το Π. Φάληρο.

Ναι, ανεξάρτητα. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτοί φοβούνται αδίκως φυσικά μήπως χάσουν τη θέση τους και σε όποια πιθανή επιτυχία αν θα έχουν μερίδιο. Θέλω να πάω τον ΑΟΠΦ στην Α1 και να τροφοδοτείται από τις υποδομές του Ικάρου.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ; Υπάρχει τελικά μέλλον;

Το ελληνικό μπάσκετ θέλει ένα ηλεκτροσόκ. Δεκάδες προτάσεις μου και σε ΕΟΚ και σε ΕΣΑΚΕ και Ενώσεις έμειναν στα συρτάρια. Όταν η πολιτική και η συναλλαγή υπερτερούν της αγάπης μας για το άθλημα, τότε έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπετε.

Κάτι άλλο;

Θέλω να πω δυο λόγια και για το ΠΑΡΟΝ. Ήτοι πολιτιστικός, αθλητικός, ριζοσπαστικός οργανισμός νότου, είναι ένας σύλλογος ομπρέλα για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Ένας οργανισμός για πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα έχει μέλη αδελφοποιημένα. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Γιάννης Παύλος: Ακολουθήσαμε πιστά τη φιλοσοφία του Ικάρου

Προπονητής του Ικάρου ο Γιάννης Παύλος. Συστήθηκε στο «ΦΩΣ».

«Είμαι προπονητής Α’ κατηγορίας και μέλος του ΣΕΠΚ από το 2000. Η αγάπη μου για το άθλημα ξεκίνησε στην παιδική ηλικία. Είχα την τύχη στο γυμνάσιο να έχω καθηγήτρια φυσικής αγωγής την κυρία Πανταζίδου. Διέκρινε το ταλέντο που είχα και με παρότρυνε να ασχοληθώ ενεργά με το άθλημα!

Πρώτη μου ομάδα ο Παντζιτζιφιακός στους παίδες, από τον οποία αποχώρησα με μεταγραφή για τον Πορφύρα σε ηλικία 24 ετών. Ακολούθησαν ο Απόλλων Σμύρνης, ο Φοίνικας Πειραιά και τελείωσα την καριέρα μου στην Εστία Φιλίας.

Το μικρόβιο της προπονητικής είχε μπει για τα καλά μέσα μου και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα σε επίπεδο ανδρών από τον Άγιο Θωμά (Β’ ΕΣΚΑ) και ακολούθησαν Ευρυάλη, Ιάσων, Πεύκη, Εθνικός Πειραιώς (2η θέση Α’ ΕΣΚΑΝΑ), Απόλλων Σμύρνης, Φάρος. Επόμενος σταθμός ο Διαγόρας Δρυοπιδέων, όπου από τη Γ’ ΕΣΚΑ ανεβήκαμε 3 συνεχόμενες χρονιές και φτάσαμε στη Γ’ Εθνική! Μετά ο Πορφύρας -πρωτάθλημα Α’ ΕΣΚΑΝΑ κι άνοδο στη Γ’ Εθνική. Ύστερα ο Ερμής Πειραιά κι άνοδος από Β’ σε Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Και από πέρσι στον ‘Ικαρο. Επίσης έχω δουλέψει στις υποδομές του Πορφύρα και του Περιστερίου. Στο παιδικό του Ικάρου και στα εφηβικά του Φοίνικα και του Μίλωνα».

Πάμε στη φετινή χρονιά του Ικάρου. Η καλύτερη ομάδα με διαφορά στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Το περιμένατε; Ποια τα μυστικά;

Η φετινή χρονιά του Ικάρου είναι μοναδική! Είμαστε περήφανοι από τη μέχρι τώρα πορεία καθώς είμαστε αήττητοι! Έχουμε την καλύτερη άμυνα και επίθεση. Κερδίζουμε με μέσον όρο διαφοράς πάνω από 20 πόντους. Καταφέραμε όλοι οι αντίπαλοι να αναγνωρίζουν ότι είμαστε καλύτεροι και άξια στην πρώτη θέση! Ακόμη, αν όλα πάνε καλά, θα διεκδικήσουμε και το νταμπλ αφού έχουμε προκριθεί στον τελικό Κυπέλλου με αντίπαλο το Π. Φάληρο. Οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα να πρωταγωνιστήσουμε, αλλά δεν περίμενα μετά από 19 αγώνες ότι θα είμαστε αήττητοι και θα έχουμε αυτήν τη διαφορά με τις άλλες ομάδες.

Με την τωρινή κατάσταση, τι ενημέρωση έχετε για του χρόνου; Θα είστε στη Γ’ Εθνική; Το φετινό πρωτάθλημα υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί;

Εμείς ευχόμαστε να πάνε όλα καλά στην πατρίδα μας. Θέλουμε να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα ώστε να πανηγυρίσουμε μέσα στο γήπεδο. Κυνηγάμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα αήττητοι, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Πιστεύω σε περίπτωση που δεν δύναται να συνεχιστεί η χρονιά ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί. Η Ομοσπονδία σε συνεννόηση με τις Ενώσεις να βρει τη λύση για το καλό του αθλήματος. Να πάμε δηλαδή στο λογικό σενάριο αναδιαρθρώσεων των κατηγοριών.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω ότι ανέλαβα τον ‘Ικαρο πέρσι στο 2ο μισό του Α’ γύρου. Η ομάδα ήταν στην τελευταία θέση. Καταφέραμε και σωθήκαμε εύκολα. Υπήρχε μια ευφορία που έγινε αβεβαιότητα καθώς αποχώρησε ο άνθρωπος που… έτρεχε την ομάδα. Ευτυχώς ο ιδρυτής της ομάδας και επίτιμος πρόεδρος κ. Αγγελόπουλος έδωσε τη λύση καθώς μπήκε ως εγγυητής. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας και εν λευκώ μού ανέθεσε τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Στόχος, η εξασφάλιση της γρήγορης παραμονής. Οι συμβουλές του, πολύτιμες! Του υποσχέθηκα ότι θα πάμε καλύτερα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με την παρουσία του κυρίου Αγγελόπουλου ο ‘Ικαρος έδειξε το κοινωνικό και το πολιτιστικό του πρόσωπο. Στον σχεδιασμό δώσαμε μεγάλο βάρος πέραν των ικανοτήτων στον χαρακτήρα των παιδιών. Ακολουθήσαμε πιστά τη φιλοσοφία του Ικάρου. Να έχουμε μια νεανική ομάδα με πολύ χαμηλό μέσον όρο ηλικίας, με παιδιά φιλόδοξα που έχουν μέλλον μπροστά τους. Θα σας κάνω και μια αποκάλυψη, ότι με τον κύριο Αγγελόπουλο που είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας και γνώστης του αθλήματος έχουμε κάνει έναν διετή προγραμματισμό.

Τέλος, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον πρόεδρο του Ικάρου, κ. Γ. Σαραντή, για τη στήριξή του. Στους συνεργάτες μου που έχουν μεγάλο μερίδιο, τον Σιδερή Τριανταφύλλου γενικό αρχηγό, τον Παύλο Ανδρέου έφορο και ψυχή της ομάδας, στον Γιώργο Κεφαλίδη βοηθό μου και φυσικά στους παίκτες μας τους πρωταγωνιστές!

Λαμπρόπουλος: Ταιριάξαμε όλοι γρήγορα!

Αρχηγός της ομάδας ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

Ποια τα μυστικά της φετινής πορείας του Ικάρου; Περιμένατε να κάνετε τέτοια χρονιά;

Γίναμε οικογένεια από την αρχή και αυτό είναι το καλύτερο σε μια ομάδα! Δώδεκα άτομα, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές προσωπικότητες, να ταιριάξουν τόσο γρήγορα, είναι σπάνιο! Και όλο αυτό έβγαινε στο γήπεδο!

Η συμβολή του προπονητικού επιτελείου και της διοίκησης σημαντική για να πετύχετε τους στόχους σας;

Όπως είπα και πριν, είναι σπάνιο όλο αυτό και σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο, αν όχι όλο, πιστεύω πιστώνεται στο προπονητικό επιτελείο! Δουλεύουμε κάθε μέρα μαζί, γελάμε μαζί, περνάμε ωραία και το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής να είμαστε αήττητοι! Σίγουρα και η διοίκηση παίρνει τα εύσημα, που επέλεξε με βάση το πλάνο της ποιο προπονητικό επιτελείο θα έχει και ποιους παίκτες.

Οι προσωπικοί στόχοι για το μέλλον;

Προσωπικός στόχος για μένα και τη νέα χρονιά είναι να είμαι υγιής, να μην έχω τραυματισμούς και να παραμείνω στην οικογένεια του Ικάρου, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν νέες προκλήσεις και πολλές χαρές!

Βλασόπουλος: Να αναγνωριστεί η φετινή μας δουλειά

Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Γιώργος Βλασόπουλος.

Ποια τα μυστικά της φετινής πορείας του Ικάρου; Περιμένατε να κάνετε τέτοια χρονιά;

Όταν μαζευτήκαμε είχαμε ένα καλό ρόστερ για την κατηγορία και πίστευα ότι θα είμαστε στις πρώτες θέσεις, αλλά δύσκολα στην πρώτη, και σίγουρα δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα είμαστε αήττητοι μέχρι αυτό το σημείο του πρωταθλήματος. Αυτή η πορεία οφείλεται στο πώς ταιριάξαμε, τόσο ως ικανότητες και ρόλοι αγωνιστικά όσο και ως προσωπικότητες, με το κλίμα να είναι πολύ καλό από την αρχή κιόλας της χρονιάς. Τα παιδιά της ομάδας που έμειναν από την προηγούμενη χρονιά όπως και οι προπονητές και οι άνθρωποι της διοίκησης πίστεψαν σε όλα τα παιδιά που ήρθαν με μεταγραφές και μας έκαναν γρήγορα να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.

Η συμβολή του προπονητικού επιτελείου και της διοίκησης σημαντική για να πετύχετε τους στόχους σας;

Οπωσδήποτε οι επιλογές του κόουτς Γιάννη Παύλου και του βοηθού του Γιώργου Κεφαλίδη εκ του αποτελέσματος είναι επιτυχημένες και σε επίπεδο ρόστερ αλλά και σε επίπεδο τακτικής. Επιπλέον αρχίσαμε με μία δυνατή προετοιμασία που μας έκανε νομίζω πιο έτοιμους από τους αντιπάλους για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Αυτό μαζί με το ενδιαφέρον των προπονητών μας και τις ατομικές τους συμβουλές στη συνέχεια μάς «έλυσαν» ως παίκτες και πήρε η ομάδα σιγά σιγά μεγαλύτερη απόδοση από κάποια παιδιά που δεν είχαν πιάσει την αναμενόμενη και η οποία ήταν καθοριστική σε κάποια παιχνίδια που το πράγμα φάνηκε να δυσκολεύει. Για τη διοίκηση τι να πεις, μας αγκάλιασε, ήταν κοντά στην ομάδα και στις περισσότερες προπονήσεις και μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει εμπράκτως και μας βοήθησε να κάνουμε απροβλημάτιστοι αυτό που αγαπάμε και ξέρουμε να κάνουμε.

Οι προσωπικοί στόχοι για το μέλλον;

Ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε φέτος με την ομάδα ή τουλάχιστον να αναγνωριστεί η φετινή μας δουλειά και η ομάδα να ανέβει κατηγορία. Για του χρόνου κοιτάω να είμαι γενικά όσο πιο έτοιμος γίνεται για τη χρονιά με όλα αυτά που συμβαίνουν και να γυρίσω ξανά στις εθνικές κατηγορίες.

Το ρόστερ του Ικάρου

4 Βαγγέλης Γεωργιάδης

5 Κώστας Τσιπίδης

6 Θοδωρής Ιωακειμίδης

7 Κώστας Τσιγγενόπουλος

8 Παναγιώτης Λαμπρόπουλος

9 Ορλάντο Μούτσα

10 Δημήτρης Παπαφωτίου

11 Γιώργος Βλασόπουλος

12 Γιώργος Μιχαλακάκος

13 Δημήτρης Τζαγκαράκης

14 Χρήστος Περσίδης

15 Θοδωρής Μπάμπε

16 Γιάννης Βαμβακούσης

17 Τάσος Ρένεσης