Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Basket League

Οι ομάδες της Basket League αναμένουν την επισημοποίηση της απόφασης που έχουν πάρει για οριστική αναβολή στο φετινό πρωτάθλημα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ήδη πάντως υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Basket League

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη Basket League από την επόμενη σεζόν. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ένα πολύπαθο προϊόν, το οποίο αντικειμενικά δεν προσελκύει αυτούς που θα ήθελαν όλοι να προσελκύσει - δυνατούς χορηγούς, ισχυρούς επιχειρηματίες, μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο - θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει ρότα τη νέα σεζόν, όταν και θα υπάρχει μια νέα οικονομική πραγματικότητα.

Ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να διαβρώνει οικονομίες πολύ πιο ισχυρές από την ελληνική, έχει αρχίσει να αλλοιώνει (οικονομικά) δεδομένα στον αθλητισμό που ούτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Οι μισές και παραπάνω ομάδες στην Basket League ήδη δεν είναι οικονομικά βιώσιμες. Πώς θα καταφέρουν να… υπάρχουν από τη νέα σεζόν όταν οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως και οι απολύτως υγιείς επιχειρήσεις θα είναι “μαζεμένες” και θα αλλάξουν πολιτική; Πως θα βρεθούν χορηγοί; Πώς θα καταφέρουν να πείσουν ανθρώπους να στηρίξουν οικονομικά; Όχι βέβαια να επενδύσουν, αυτή η λέξη δεν υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα (και τον αθλητισμό γενικότερα).

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι μισές και πλέον ομάδες - όποιες κι αν είναι αυτές, όσες κι αν παρουσιαστούν στο επόμενο πρωτάθλημα - θα έχουν προϋπολογισμό πάνω από 300-350 χιλιάδες ευρώ.

Πως να συμβεί κάτι διαφορετικό, όταν η ιστορία έχει διδάξει πως οι ομάδες της Basket League βασίζονται ως επί το πλείστον στα “πάγια” έσοδα, τα οποία ούτως ή άλλως κάθε χρόνο μέχρι και φέτος μειώνονταν σταδιακά από σεζόν σε σεζόν;

Το πρωτάθλημα μπάσκετ δεν θα είναι πια το ίδιο από τη νέα χρονιά και αυτό μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαντάζει αρνητικό σενάριο, αλλά πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ίσως να αποτελέσει την αρχή για την εισροή νέων ιδεών, νέων πλάνων, νέων μυαλών.