Γλυνιαδάκης για διακοπή πρωταθλήματος: «Τους παίκτες δεν τους ρώτησε κανείς»

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Αντρέας Γλυνιαδάκης μίλησε σε αθλητικό ραδιόφωνο τονίζοντας πως κανείς δεν ζήτησε τον λόγο των παικτών για τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Γλυνιαδάκης για διακοπή πρωταθλήματος: «Τους παίκτες δεν τους ρώτησε κανείς»

Με τη γνωστοποίηση της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος της Basket league, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, ακόμα κι αν χρειαστεί να παίξουν και τον Ιούλιο.

ΕΣΑΚΕ: Τέλος για φέτος το πρωτάθλημα της Basket League!

Αυτές τις θέσεις επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Αντρέας Γλυνιαδάκης μιλώντας στον Sportfm, λέγοντας πως πάρθηκε μία απόφαση σε πρώτο βαθμό- γιατί θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον Υφυπουργό για να τροποποιηθεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος- χωρίς κανείς να ρωτήσει τη γνώμη των παικτών.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Αντρέας Γλυνιαδάκης, είπε για:

Το πώς περνά την ώρα του σε συνθήκες καραντίνας: «Είμαι σπίτι, όπως όλος ο κόσμος. Όπως πρέπει να κάνουμε όλοι. Περνώ πολύ χρόνο με την οικογένειά μου, βοηθώ τους αθλητές σε ό,τι χρειαστούν και συμμετέχω στο ‘Ζήσε αθλητικά’ για την προώθηση των αξιών του αθλητισμού».

Την αντίδραση του ΠΣΑΚ στην εισήγηση του ΕΣΑΚΕ για διακοπή του πρωταθλήματος: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Συμπάσχουμε με όλο τον κόσμο, μας αφορά όλους, γιατί ο αθλητισμός είναι κομμάτι της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε να έχουμε έναν λόγο σε ό,τι θα συμβεί, γιατί δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα και η λίγκα αποφάσισε την διακοπή. Δεν ακούστηκαν οι απόψεις μας, είχαμε ζητήσει να συζητήσουμε κάποια πράγματα και δεν έγινε. Η απόφαση αυτή αφορά πάρα πολλούς αθλητές και τους επηρεάζει. Το μπάσκετ αφορά δύο πλευρές, τους ιδιοκτήτες με τις ομάδες τους και εμάς τους παίκτες. Χωρίς τους αθλητές, δεν υπάρχει μπάσκετ. Θα θέλαμε να υπάρχει πολύ καλύτερη συνεργασία και επαφή για τόσο σοβαρές αποφάσεις, όπως η χθεσινή».

Το τι θεωρεί πως θα έπρεπε να πράξει ο ΕΣΑΚΕ: «Θεωρώ πως μπορούσαμε να περιμένουμε λίγο, όπως και τα σχολεία, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, για να πράξουμε αναλόγως. Δεν είμαστε παράλογοι, καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολο μετά από τόση απραξία να παίξεις αμέσως ή να κρατήσεις τους ξένους σου. Όμως σε κάθε περίπτωση εμείς θέλαμε να έχουμε λόγο στην κουβέντα αυτή, γι’ αυτό και αντιδράσαμε».

Το αν η απόφαση του ΕΣΑΚΕ πηγάζει από την αδυναμία ομάδων να πληρώσουν τους παίκτες τους: «Είναι πολύ πιθανό κάποιες ομάδες να θέλουν να γλιτώσουν κάποιους μισθούς. Κάποιες ομάδες είναι παραπάνω από εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά κάποιες άλλες όχι. Οτιδήποτε αποφασιστεί μισθολογικά, θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή των παικτών στη συζήτηση. Δεν θέλαμε μια απόφαση μονομερώς. Θέλουμε μια απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του μπάσκετ στη χώρα να αφορά και τον ΠΣΑΚ. Φυσικά θα βάλουμε νερό στο κρασί μας, όλος ο κόσμος θα πρέπει να το κάνει. Καταλαβαίνουμε πως του χρόνου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη λίγκα, τις ομάδες και τους παίκτες».

Επίσημη η οριστική διακοπή από τον ΕΣΑΚΕ - Αποφασίζει ο Αυγενάκης

Τα οικονομικά δεδομένα για έναν παίκτη της Α1: «Ο κόσμος ταυτίζεται με τους παίκτες που θαυμάζει και ακούει μεγάλα ποσά, αλλά ίσως αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι υπάρχουν αθλητές της Α1, που δεν παίρνουν πάνω από 10 ή 20 χιλιάδες ευρώ συνολικά το χρόνο».

Τα «ύποπτα» παιχνίδια που υπάρχουν στο πρωτάθλημα: «Σίγουρα συμβαίνουν πράγματα άξια παρατήρησης σε κάποια παιχνίδια, όχι μόνο στο μπάσκετ. Θέση του ΠΣΑΚ είναι να αλλάξουν τα κριτήρια για την βιωσιμότητα μιας ΚΑΕ. Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να μπορεί να πιστοποιεί πως θα μπορεί να αντέξει το βάρος αυτό και να μην έχουμε ομάδες που δεν έχουν πληρώσει πάνω από τρεις μισθούς. Πρέπει να μπουν κανόνες, δικλείδες ασφαλείας και κριτήρια».

Το αν θεωρεί πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι στα χειρότερά του: «Δεν είναι στη χειρότερη κατάσταση στην ιστορία του το μπάσκετ. Έχει περάσει και χειρότερα. Υστερεί οργανωτικά κυρίως. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπουν νέες βάσεις, αλλά και να μειωθούν οι ξένοι. Μια πρότασή μας είναι να παίζει ένας περιορισμένος αριθμός ξένων, να υπάρχουν π.χ. έξι ξένοι, αλλά να παίζουν οι πέντε και να μπορεί να αλλάζει αυτός κάθε αγωνιστική».