Πανελλήνιος: Το καμάρι της Κυψέλης επιστρέφει!

Ο ιστορικός Πανελλήνιος προελαύνει στη Γ΄ ΕΣΚΑ και ετοιμάζεται να πανηγυρίσει 2η σερί άνοδο! - Στο «ΦΩΣ» μίλησαν οι Αλέξης Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Λημναίος και Δημήτρης Κατιάκος 

Πανελλήνιος: Το καμάρι της Κυψέλης επιστρέφει!

Η Κυψέλη αρχίζει σιγά σιγά να νιώθει υπερήφανη και πάλι για τον Πανελλήνιό της. Έπειτα από χρόνια δύσκολα, επακόλουθο της διάλυσης της ΚΑΕ, της αποχώρησης της οικογένειας Κυριακού και εσωτερικών διαμαχών, ο ιστορικός σύλλογος, αφού έπιασε πάτο στην κυριολεξία, βρήκε τη δύναμη να σταθεί ξανά στα πόδια του, χάρη σε μια ομάδα ανθρώπων που πήρε στα χέρια της τον Πανελλήνιο και με όραμα για το μέλλον έδωσε και πάλι ελπίδα!

Ο Αλέξης Αναγνωστόπουλος, «παιδί» του Πανελληνίου, ήταν από τους ανθρώπους που έτρεξαν όσο λίγοι για να… αναστηθεί το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου. Μιλώντας στο «ΦΩΣ» είπε: «Συμπληρώθηκαν 16 αγωνιστικές έως σήμερα και η ομάδα μας βρίσκεται αήττητη στην 1η θέση της βαθμολογίας στη Γ’ ΕΣΚΑ. Έχουμε ακόμη 10 αγώνες, τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες όλων μας στην ομάδα είναι πολλά, έτσι ώστε να ξαναδούμε τον Πανελλήνιο εκεί όπου του αρμόζει.

Βάζουμε όλοι πείρα, επιστημοσύνη, αγάπη, τεχνογνωσία, αλλά και πολύ μεράκι και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο πρόεδρός μας, Αλέξης Αλεξόπουλος, η διοίκηση, οι έφοροι Γ. Πετρουνάκος και Χ. Γκόλιας, ο προπονητής μας Κ. Λημναίος και ο νέος συνεργάτης του, Μουμπάρακ, και όλοι οι αθλητές μας χτίζουμε βήμα βήμα την ολική επαναφορά σ’ ένα ελληνικό μπάσκετ με τόσες σοβαρές παθογένειες που ευτυχώς γνωρίζουμε και που θέλουμε να αποφύγουμε. Αλλά και να δείξουμε ως Πανελλήνιος που είμαστε έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανόδου, έναν δρόμο που στηρίζεται στην ανάπτυξη των ακαδημιών μας, στην ανάδειξη αυτών των παιδιών στην πρώτη ομάδα, στη στελέχωση του τμήματος με ανθρώπους επιστήμονες, αλλά κι ανθρώπους με ηθική και εμπειρία.

Ένα μεγάλο στήριγμα για όλους εμάς είναι η παρουσία και η συμβολή σε όλα τα επίπεδα του κ. Βασίλη Γκιούσμα, ενός ανθρώπου Πανελλήνιου, που αποτελεί κόσμημα για το ελληνικό μπάσκετ. Καλούμε όλους τους Κυψελιώτες να είναι κοντά στην ομάδα που αξίζουν να έχουν, στην ομάδα που αξίζει να τους έχει δίπλα τους. Επ’ ευκαιρία, τους καλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ του συλλόγου μας την Τετάρτη 19/2/20, στις 19.00. Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία όλων όσοι αγαπούν τον σύλλογο. Ο Πανελλήνιος επιστρέφει!».

Λημναίος: Χτίζεται κάτι όμορφο

Προπονητής του Πανελληνίου από πέρυσι ο Κωνσταντίνος Λημναίος. Ο ταλαντούχος τεχνικός από τη Δ’ ΕΣΚΑ δούλεψε σε επαγγελματικές βάσεις (ξέροντας πού ήρθε και το βάρος του συλλόγου) και η δουλειά του δεν άργησε να φανεί.

Ευκαιρία ζωής για σας ο Πανελλήνιος;

Εργάζομαι ως προπονητής από το 2003 και έχω περάσει από τις περισσότερες κατηγορίες, οπότε δεν θα χρησιμοποιούσα την έκφραση «ευκαιρία ζωής». Το σημαντικό είναι να μπορείς να αξιοποιείς κατάλληλα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Η θέση του προπονητή, ειδικά στην Ελλάδα, έχει πολλές δυσκολίες, οπότε προσπαθώ να χαίρομαι αυτό που κάνω, βάζοντας συνεχώς ο ίδιος στόχους διαρκούς βελτίωσης στον εαυτό μου.

Πώς προέκυψε το… ειδύλλιο και ήταν εύκολο να αποδεχθείτε την πρόταση;

Το «ειδύλλιο» προέκυψε όταν, μέσω του φίλου Αλέξη Αναγνωστόπουλου, γνώρισα τον πρόεδρο Αλέξη Αλεξόπουλο.

Στην αρχή είχα δισταγμούς λόγω της χαμηλής κατηγορίας, καθώς φοβόμουν ότι οι παίκτες δεν θα έπαιρναν στα σοβαρά την προπόνηση, άρα θα είχα δυσκολίες στην υλοποίηση των σχεδίων μου.

Όταν πήγα στον Πανελλήνιο και ξεναγήθηκα στις εγκαταστάσεις, γνώρισα τον πρόεδρο, έναν πρωταθλητή του στίβου με φοβερές διοικητικές γνώσεις και επίπεδο, ένιωσα ότι εδώ, σε έναν σύλλογο στον οποίο ξεκίνησε ο ελληνικός αθλητισμός και με τέτοιους ανθρώπους στη διοίκηση, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ξεκινήσει κάτι μεγάλο. Στη συνέχεια γνώρισα και τον έφορο Χρήστο Γκόλια, έναν σεμνό άνθρωπο, που είχε μαζέψει στην ομάδα νεαρά παιδιά, τα περισσότερα από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Σε τι κατάσταση βρήκατε την ομάδα και τι πράγματα έγιναν για να πάρει τα πάνω του ο Πανελλήνιος;

Γνώρισα τους παίκτες και τους έθεσα το ερώτημα αν έχουν πρόθεση να δουλέψουμε όλοι μαζί σοβαρά με μοναδικό στόχο την άνοδο της ομάδας.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο και είχαμε μια εκπληκτική χρόνια με πρωτάθλημα, φοβερό ομαδικό κλίμα και φυσικά επίτευξη του στόχου που είχαμε θέσει.

Φυσικά δεν ήταν εύκολο αυτό που πετύχαμε, καθώς η κατηγορία είχε δύσκολα γήπεδα και η ομάδα βασικές ελλείψεις. Όμως με υπομονή και σκληρή δουλειά επετεύχθη η πρώτη άνοδος.

Η ομάδα βαδίζει ολοταχώς για τη δεύτερη σερί άνοδο. Ποια τα μυστικά;

Μυστικά δεν υπάρχουν. Όλα είναι αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς. Τη φετινή χρόνια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η τεράστια υποστήριξη που έχουμε από τον κ. Βασίλη Γκιούσμα, έναν θρύλο του μπάσκετ, που έχει πρωταγωνιστήσει τόσο ως αθλητής όσο και ως προπονητής στον ιστορικό Πανελλήνιο. Είναι πάντα δίπλα στην ομάδα σε ό,τι πρόβλημα προκύψει και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Συνεργαζόμαστε στενά και υπάρχει κοινό πλάνο με τη διοίκηση, οπότε βήμα βήμα χτίζεται κάτι όμορφο. Είμαστε ακόμα στην αρχή.

Δυο λόγια για τη φετινή ομάδα;

Η φετινή ομάδα είναι πρότυπο αθλητών και μια παρέα με τρομερή χημεία.

Στα τράι άουτ που έγιναν τον Μάιο μετά την άνοδο, η προσέλευση αθλητών ήταν μεγάλη. Τα κριτήρια για την επιλογή των παικτών που θα φορέσουν τη φανέλα με τον δισκοβόλο στο στήθος, εκτός από τα καθαρά μπασκετικά, ήταν και ο χαρακτήρας και το ήθος τους.

Η φετινή ομάδα αποτελείται από παίκτες που κατέκτησαν το περσινό πρωτάθλημα και νέους παίκτες, που έχουν ταλέντο και εμπειρία εθνικών κατηγοριών. Πρόκειται για μια μπασκετική παρέα που χαίρεσαι να είσαι μέρος της. Οι αθλητές του Πανελληνίου είναι ένας προς έναν ξεχωριστές προσωπικότητες και άνθρωποι που διαπρέπουν σε πολλούς τομείς στη ζωή τους.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Δημήτρη Κατιάκο, ο οποίος είναι παίκτης εγνωσμένης αξίας και ήθους, με παραστάσεις από ψηλότερο επίπεδο.

Ποιοι οι στόχοι για το μέλλον; Προσωπικά τι θέλετε να πετύχετε;

Ο βασικός μας στόχος είναι να ανεβεί ο Πανελλήνιος όσο ψηλότερα γίνεται, διότι η ιστορία του και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι τεράστια. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της αθλητικής αναγέννησης.

Κατιάκος: Να φτάσω με τον Πανελλήνιο όσο ψηλότερα μπορούμε

Σημαιοφόρος της αναγέννησης του Πανελληνίου ο Δημήτρης Κατιάκος, ο οποίος δεν δίστασε να παίξει τόσο χαμηλά. Ο 32χρονος σέντερ μίλησε στο «ΦΩΣ» για την εμπειρία που βιώνει.

Η μεταγραφή σου στον Πανελλήνιο προκάλεσε αίσθηση. Πώς πήρες την απόφαση να παίξεις τόσο χαμηλά;

Έψαχνα χρόνια για κάποια δουλειά, μίλησα με τους ανθρώπους της ομάδας και συγκεκριμένα τους κ. Γκιούσμα και Αλεξόπουλο, μου εξήγησαν το πλάνο της ομάδας και τους στόχους που έχουν βάλει και πως θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για το κομμάτι της εργασίας μου, το οποίο υλοποίησαν και πολύ σύντομα από την αρχή της πρώτης μας συνάντησης. Θα τους είμαι ευγνώμων για πάντα.

Με την ομάδα να πηγαίνει τρένο, νιώθεις δικαιωμένος με την επιλογή σου;

Είμαι απόλυτα δικαιωμένος από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, έχουμε 16/16 και παίζουμε ωραίο μπάσκετ, βάζουμε στόχους για την επόμενη χρονιά και δουλεύουμε με τον κόουτς Λημναίο πάνω σε αυτό. Περισσότερο δικαιωμένος είμαι γιατί έχω γνωρίσει εξαιρετικούς συμπαίκτες, χαρακτήρες και φίλους και απολαμβάνουμε την κάθε προπόνηση και αγώνα.

Ήσουν ένα από τα μεγάλα ταλέντα της γενιάς σου. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είχες την καριέρα που σου άξιζε. Νιώθεις αδικημένος; Ή αδίκησες κι εσύ τον εαυτό σου;

Δεν νιώθω αδικημένος από την πορεία μου στο μπάσκετ, ήμουν όντως ένας καλός παίκτης στα εφηβικά με συλλογικές διακρίσεις (πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Έσπερο Καλλιθέας) αλλά και ατομικές. Έκανα την προσπάθεια στην Α1 στο πέρασμά μου από τον Πανιώνιο και δεν ήταν τα πράγματα όπως περίμενα. Νομίζω πως έχω πάρει από το μπάσκετ ακριβώς ό,τι μου άξιζε και ό,τι ακριβώς ήθελα.

Τι κρατάς έως τώρα από τη διαδρομή σου στον χώρο; Θέλεις να συνεχίσεις στον Πανελλήνιο;

Από τη μέχρι τώρα πορεία στον χώρο κρατάω τις παρέες που κάναμε στις ομάδες που έπαιξα, ταξίδια, αστείες στιγμές με συμπαίκτες, τους προπονητές που γνώρισα και φυσικά τις ανόδους που έχω κάνει με διάφορες ομάδες. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω στον Πανελλήνιο, να φτάσω με την ομάδα όσο ψηλότερα μπορούμε και ~γιατί όχι~ να σταματήσω το μπάσκετ σε μερικά χρόνια σε αυτή την ομάδα.

Σε έχουν χαρακτηρίσει…Ντιρκ Νοβίτσκι των χαμηλών κατηγοριών. Ποιους παίκτες θαύμαζες μικρός;

Μικρός θαύμαζα πολύ τον Κώστα Τσαρτσαρή, μου άρεσε που πόσταρε, σούταρε και πάσαρε εξίσου καλά.