To πρωτάθλημα και τα συμβόλαια

Το πρωτάθλημα είναι μονόδρομος για τον Ολυμπιακό ώστε να μην τελειώσει η σεζόν δίχως τίτλο, έξτρα κίνητρο για παίκτες και προπονητή, καθώς τελειώνουν τα συμβόλαια τους το καλοκαίρι. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

To πρωτάθλημα και τα συμβόλαια

Ο αποκλεισμός από το Final Four του Βελιγραδίου δεν είναι εύκολο να... χωνευτεί, αλλά οι Πειραιώτες είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν. Οι "ερυθρόλευκοι" θυμίζουν "νοσοκομείο", έχοντας νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν τον Κιμ Τιλί και παροπλισμένους για τις επόμενες 20 ημέρες τόσο τον Γιώργο Πρίντεζη, όσο και τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Η φροντ-λάιν του Γιάννη Σφαιρόπουλου δείχνει αποδεκατισμένη, με την θέση "4" να έχει πληγεί περισσότερο απ' όλες, καθώς ας μην ξεχνάμε πως έχει χάσει την σεζόν από νωρίς και ο Δημήτρης Αγραβάνης. Πάλι καλά που υπάρχει στο ρόστερ και ο Κάιλ Γουίλτζερ για τον ρόλο του πάουερ-φόργουορντ, ο οποίος επέστρεψε στο ροτέισον της Basket League.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι μονόδρομος για τον Ολυμπιακό, αλλιώς η σεζόν θα είναι πλήρως αποτυχημένη. Στον Πειραιά δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η σεζόν για δεύτερη σερί χρονιά δίχως τίτλο, έχοντας νωρίτερα χάσει το Κύπελλο από την ΑΕΚ και γνωρίσει τον αποκλεισμό από το Final Four από την Ζαλγκίρις, αν και είχαν το πλεονέκτημα έδρας. Αυτή την φορά, βέβαια, φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και θα έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς. Οι "ερυθρόλευκοι" θα πάνε ως αουτσάιντερ, το έργο τους θα είναι δύσκολο και θα ελπίζουν να έχουν σε καλή κατάσταση εκείνη την περίοδο τους Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ.

Σφαιρόπουλος, Σπανούλης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου

Άπαντες στον Πειραιά θέλουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που θα έχουν ένα παραπάνω κίνητρο. Ο λόγος για τα (ελληνικά) μέλη της ομάδας που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι. Φέτος ολοκληρώνεται το συμβόλαιο τόσο του Κώστα Παπανικολάου, όσο και του Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο πρώτος θεωρείται βασικό μέλος του γηγενή κορμού της ομάδας, ο οποίος οδήγησε τον Ολυμπιακό στις επιτυχίες από την σεζόν 2011-2012 και μετά και υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσουν μαζί του για τις επόμενες σεζόν. Όσον αφορά τον δεύτερο, στο μεγάλο λιμάνι έχουν την διάθεση να ποντάρουν και να επενδύσουν στο ταλέντο του για τα επόμενα χρόνια, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την εξέλιξη που όλοι περίμεναν. Επειδή ακριβώς έχει μεγάλες δυνατότητες, οι φιλοδοξίες που υπήρχαν για εκείνον ήταν και παραμένουν μεγάλες. Στον Ολυμπιακό αναμένουν και από τους δύο να κάνουν το βήμα μπροστά ενόψει των ελληνικών playoffs, δείχνοντας έμπρακτα την δεδομένη αξία τους.

Ελεύθερος μένει το καλοκαίρι και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος διανύει την όγδοη σεζόν του στον Ολυμπιακό. Υπάρχει κοινή διάθεση να ολοκληρώσει την καριέρα του στον Πειραιά, αλλά πρόκειται για μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση. Το σίγουρο είναι πως ο 36χρονος γκαρντ θέλει να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ. Ερωτηματικό θα υπάρξει και στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας. Το συμβόλαιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν στηρίξει με θέρμη και εμπιστοσύνη τον Έλληνα τεχνικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά στο ενδεχόμενο που χαθεί και το πρωτάθλημα, τότε ο 51χρονος κόουτς θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Όπως και να έχει, με εξαίρεση τον Βασίλη Σπανούλη, η ενδεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος θα ανεβάσει τις μετοχές στους υπόλοιπους (ειδικά όσον αφορά τους Παπανικολάου - Παπαπέτρου) για να συνεχίσουν στον Ολυμπιακό. Και είναι δεδομένο πως θα είναι διαφορετικές οι συζητήσεις που θα γίνουν στην περίπτωση που κατακτηθεί το πρωτάθλημα και αλλιώς θα ξεκινήσουν οι κουβέντες ανάμεσα στις δύο πλευρές αν η σεζόν ολοκληρωθεί (για δεύτερη σερί χρονιά) δίχως τίτλο. Προφανώς και μετράει το πρόσφατο παρελθόν, κανείς στον Πειραιά δεν ξεχνάει την προσφορά των πρωταγωνιστών στις διακρίσεις η οποία και έχει επιβραβευτεί, αλλά πλέον μετράει και το σήμερα! Πλέον, άπαντες κρίνονται στο μεγάλο λιμάνι (φυσικά και οι ξένοι παίκτες) και αυτό που περιμένει να δει η διοίκηση είναι η αντίδραση των αθλητών και των προπονητών ύστερα από τον αποκλεισμό-σοκ από το Final Four στην EuroLeague. Γιατί δεύτερη σερί σεζόν δίχως πρωτάθλημα θα φέρει... πολλά σύννεφα πάνω από το ΣΕΦ.