Basket League 2019-20: Η μεγάλη θλίψη

Διαβάστε για το πρωτάθλημα μπάσκετ και την προβληματική κατάσταση που παρουσιάζει μετά και την αποχώρησή του Ολυμπιακού από την Basket League.

Basket League 2019-20: Η μεγάλη θλίψη

Για τον Βασιλακόπουλο ή τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (αναφέρομαι σε αυτούς, γιατί έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις) το μπάσκετ είναι μια χαρά σε υγιείς βάσεις και το πρωτάθλημα είναι καλό.

Ύστερα όμως από 13 αγωνιστικές, όλος ο Βορράς δεν υπάρχει, διασύρεται, οι άλλοτε μεγάλες δυνάμεις, που κρατούσαν για πολλά χρόνια καθηλωμένη τη φίλαθλη Ελλάδα και δεν κυκλοφορούσε αμάξι έξω, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ, είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας! Τελευταίοι, ο μεγάλος Άρης που μας έμαθε το μπάσκετ κι έκανε άπαντες να το βλέπουν, και το αντίπαλον δέος για πολλά χρόνια, ο ΠΑΟΚ.

Ομάδες με πρωταθλήματα, Κύπελλα και ευρωπαϊκούς τίτλους. Ομάδες με πολύ λαό. Τρεις νίκες μόνον ο Άρης και 10 ήττες. Το ίδιο κι ο ΠΑΟΚ, μόνο 3 νίκες και 10 ήττες. Κατευθείαν για την Α2. Και παίζουν μεταξύ τους την επόμενη αγωνιστική.

Ο δε μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας και μόνη ελληνική ομάδα εδώ και πολλά χρόνια που έχει κατακτήσει δύο σερί Ευρωλίγκες, ο Ολυμπιακός, η πιο δημοφιλής ελληνική ομάδα, δεν υπάρχει καν σε αυτό το πρωτάθλημα.

Τι σόι πρωτάθλημα είναι αυτό; Η Θεσσαλία εκπροσωπείται; Ναι, χωρίς τον Βόλο, αλλά με τη Λάρισα, η οποία όμως είναι κι αυτή προς τον πάτο. Η Κρήτη εκπροσωπείται; Χωρίς το Ηράκλειο, που είναι η μισή Κρήτη σε πληθυσμό και σε ΑΕΠ, αλλά με το Ρέθυμνο, το οποίο είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Τι διοργάνωση είναι αυτή; Μόνον του Παναθηναϊκού. Ποιοι άλλοι διακρίνονται; Ένας Προμηθέας, το Περιστέρι που πάει καλά, η ΑΕΚ που δεν συγκινεί κανέναν, ούτε τους οπαδούς της, ο δε Ιωνικός διακρίνεται αλλά έχει έως εκεί ταβάνι. Αυτό είναι το μπάσκετ και το πρωτάθλημα που αρέσει στην καθεστηκυία τάξη, τον Γιαννακόπουλο και τον Βασιλακόπουλο. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι φιλότιμες, αλλά είναι για να συμπληρώνουν τη λίστα.

Ο Άρης από το 1979 χάραξε τα επόμενα 14 χρόνια, όπου είχε πάρει 9 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, τα 5 ήταν νταμπλ, 1 ευρωπαϊκό Κύπελλο και συμμετείχε σε 3 σερί φάιναλ φορ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, που νέκρωναν την κίνηση, αλλά και κάθε Πέμπτη βράδυ δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα στους δρόμους για να δουν τον Άρη να παίζει στην Ευρώπη.

Οι παίκτες του ήταν τα 2/3 της Εθνικής. Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιάννης Ιωαννίδης στον πάγκο, Σούμποτιτς, Φιλίππου και μεγάλοι ξένοι παίκτες, σαν τον Τάρπλεϊ, είχαν δημιουργήσει το φαινόμενο να είναι στα σχολεία πολλοί έφηβοι άλλη ομάδα στο ποδόσφαιρο και άλλη στο μπάσκετ!

Ο Άρης είναι μία από τις δύο ομάδες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που έχει συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα! Και έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα αήττητος, τα 3 από αυτά σερί! Και αυτή η ομάδα τώρα σβήνει.

Και ο ΠΑΟΚ τα ίδια, το αντίπαλον δέος του Άρη για πολλά χρόνια, με τις απίθανες μάχες τους που καθήλωναν την Ελλάδα, με τον Φασούλα, τον Πρέλιεβιτς, τον Κόρφα, με φοβερούς Αμερικανούς τύπου Μπάρλοου, Λίβινγκστον, Μπέρι, με Στογιάκοβιτς μετά, με τον Φασούλα να βγαίνει σε άμυνες πάνω στον Γκάλη (!) - τα είχαν δοκιμάσει όλα για να τον σταματήσουν…

Τώρα εμφανίζεται ο Σαββίδης ως σωτήρας, να δωρίσει λέει δυο-τρεις καλαθοσφαιριστές με 15 χιλιάρικα τον μήνα. Το ότι άφησε όμως την ομάδα ο Σαββίδης να κατρακυλήσει στον πάτο και δεν τη βοήθησε καθόλου, δεν το αναφέρουν.