Η ανασκόπηση της Α2: Ο αχτύπητος Χαρίλαος Τρικούπης και το ντεμαράζ του Ολυμπιακού Β'

Οι ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος - Η Α2 με τη ματιά του Άγγελου Τσάμη 

Η ανασκόπηση της Α2: Ο αχτύπητος Χαρίλαος Τρικούπης και το ντεμαράζ του Ολυμπιακού Β'

Η χρονιά του Χαρίλαου Τρικούπη!

Το δικό τους όνειρο ζουν φέτος στο Μεσολόγγι. Ο άσημος μέχρι πρότινος Χαρίλαος Τρικούπης έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες και να πάρει την άνοδο στην Α1. Υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του Ντίνου Καλαμπάκου, ο Τρικούπης είναι έως τώρα αήττητος (12-0) και εφόσον συνεχίσει έτσι, δεν πρόκειται να χάσει την πρώτη θέση και την απευθείας άνοδο στην Μπάσκετ Λιγκ. Μια ομάδα-οικογένεια με όλη τη σημασία της λέξης, έχει συσπειρώσει γύρω της όλη την πόλη του Μεσολογγίου και η πρόεδρος Βασιλική Μπελέκου κρατάει αρμονικά τις ισορροπίες. Ο Φώτης Βασιλόπουλος, ερχόμενος από τον Ιωνικό, δείχνει γιατί είναι ο κορυφαίος πόιντ γκαρντ της κατηγορίας, ενώ ονειρεμένη χρονιά επίσης πραγματοποιούν οι Στάθης Παπαδιονυσίου, Τάσος Αντωνάκης και Αλέξης Ράπτης, παίκτες που ξέρει ο Καλαμπάκος, αποφάσισε να τους εμπιστευτεί και τον δικαιώνουν απόλυτα έως τώρα. Κάτω από το καλάθι δεσπόζει ο Γιάννης Σαχπατζίδης, κάνοντας αχρείαστη την παρουσία κοινοτικού και γρήγορα ξεχάστηκε ο Στέφαν Τζόρτζεβιτς.

Κόντρα στις προβλέψεις ο Ολυμπιακός Β’

Ο Ολυμπιακός Β’ ήταν εξαρχής η ξεχωριστή παρουσία της Α2 φέτος και μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως και την ευχάριστη έκπληξη έως τώρα! Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού δεν έχει ρόλο διακοσμητικό, αλλά αντιθέτως πραγματοποιεί πορεία ανόδου. Σύμφωνοι, με το -6 είναι ακόμη χαμηλά στη βαθμολογία, όμως κανονικά θα ήταν στη 2η θέση με το 10-2 που έχει. Ο Δημήτρης Τσαλδάρης έχει «παντρέψει» τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες με τους μικρότερους και στο παρκέ παρουσιάζεται ένα σύνολο πολύ σκληρό. Οι Βαγγέλης Τζόλος, Πέτρος Μελισσαράτος και Ανδρέας Πετρόπουλος κάνουν τη διαφορά έως τώρα, ενώ προτού τραυματιστεί ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έδειξε γιατί είναι… ερωτευμένοι μαζί του οι σκάουτερ του ΝΒΑ. Στο λιμάνι περιμένουν και την αγωνιστική άνοδο του Νίκου Αρσενόπουλου. Ο στόχος του Ολυμπιακού Β’; Στην ομάδα μπορεί να μη θέλουν να κάνουν κουβέντα γι’ αυτό, αλλά η είσοδος στα πλέι οφ είναι εφικτή για τους «ερυθρόλευκους».

Διαγόρας, ο δεύτερος ισχυρός πόλος

Το αντίπαλον δέος του Χαρίλαου Τρικούπη είναι ο Διαγόρας Δρυοπιδέων. Η ομάδα από την Κύθνο, με έδρα το Αιγάλεω, είναι στη 2η θέση της βαθμολογίας, ενώ… κούφανε τους πάντες με την πορεία στο Κύπελλο, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Οι δυο ήττες ήρθαν μέσα στο Αιγάλεω, με Τρικούπη και Ολυμπιακό Β’, αλλά έχει την ποιότητα να τις ρεφάρει στον β’ γύρο. Η τριπλέτα των «γερόλυκων» Νίκου Λιακόπουλου, Βαγγέλη Καράμπουλα και Μιχάλη Πολυτάρχου είναι όλα τα λεφτά. Στην πιάτσα ακούγεται ότι, ακόμη κι αν ανέβει ο Διαγόρας, δεν θα παίξει στην Α1, αλλά στην ομάδα τα αγνοούν αυτά, κλείνουν τα αυτιά και απλά θέλουν να ευχαριστηθούν το φετινό ταξίδι. Κι όπου βγάλει.

Κάτι από το παρελθόν ο Απόλλων Πατρών

Ο ιστορικός Απόλλων Πατρών πραγματοποιεί ανέλπιστα καλή πορεία. Αν και ήταν πάλι για τα χαμηλά, οι «μελανόλευκοι» μπήκαν φουριόζοι στο πρωτάθλημα και παρά τις αρκετές αναποδιές έχουν κατορθώσει να εδραιωθούν στις θέσεις των πλέι οφ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα αντέξει μέχρι τέλους, αλλά γιατί να μη μας διαψεύσει πάλι; Οι Άγγελος Τσάμης, Γιάννης Μολφέτας και Φώτης Ζούμπος αποτελούν τους… τρεις σωματοφύλακες του Απόλλωνα.

Τα τρομερά μωρά της Δάφνης Δαφνίου

Η Δάφνη Δαφνίου είναι μια ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις στη φετινή Α2. Τα τρομερά μωρά του Μάη Κωνσταντινίδη παίζουν εξαιρετικό μπάσκετ και μόλις προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις της κατηγορίας πραγματοποιούν υψηλές πτήσεις. Η συνεργασία με το Περιστέρι αποδίδει και η ομάδα του Χαϊδαρίου σφύζει από ταλέντο και χάρη!

Οι απογοητεύσεις της χρονιάς

Κόροιβος, Οίαξ και Αμύντας είναι οι τρεις απογοητεύσεις μέχρι στιγμής. Στην Αμαλιάδα είχαν πολλά όνειρα για φέτος, αλλά τα οικονομικά προβλήματα δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Δύο αλλαγές προπονητή (Καραγιάννης αντί Παπαδόπουλου και Κεραμιδάς αντί Καραγιάννη) και συχνοί τραυματισμοί δυσκόλεψαν τον Κόροιβο να βρει τον βηματισμό του. Το ρόστερ παραμένει καλό, θα το παλέψει. Κατήφεια και στο Ναύπλιο. Το άλλοτε κάστρο του Οίακα δεν τρομάζει φέτος και η ομάδα έχει αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τους στόχους (παραμονή αντί για πλέι οφ). Υπάρχει πάντως χρόνος, όπως και για τον Αμύντα που πλήρωσε τους τραυματισμούς βασικών στελεχών του στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ψυχικό, η ήρεμη δύναμη

Σε αντίθεση με τον Αμύντα, η άλλη «παλιοσειρά» της κατηγορίας, το Ψυχικό, αποδεικνύει πως είναι η γνωστή, ήρεμη δύναμη της Α2. Ο Γιώργος Ρεμεντέλας ξέρει να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του και χωρίς άγχος και πίεση οι «σκίουροι» θέλουν πρωτίστως να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν.

Με σκαμπανεβάσματα

Η Καρδίτσα θέλει την υπέρβαση, αλλά για την ώρα δείχνει ότι της λείπει κάτι ακόμη. Κόντρα στον Ολυμπιακό Β’ έδειξε τα… δόντια της, όμως θα πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή της. Το νέο γήπεδο της Καρδίτσας αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον. Με σκαμπανεβάσματα είναι επίσης το Αγρίνιο (που θα ήθελε κάτι καλύτερο), όπως και η Ελευθερούπολη.

Μάχη επιβίωσης

Για την επιβίωσή τους στην κατηγορία παλεύουν Παγκράτι, Τρίτων, Φίλιππος Βέροιας και Ανατόλια. Στη χειρότερη θέση ο ΑΟΠ, που έχει ως δικαιολογία τα συνεχόμενα παιχνίδια που έδωσε μακριά από το σπίτι του (λόγω των προβλημάτων στο Μετς). Η επιστροφή του Λιόγα θα φέρει την άνοιξη;

Με τα μάτια του Άγγελου Τσάμη

Θέλοντας τη γνώμη και ενός που ζει από μέσα την κατηγορία, μιλήσαμε με τον Άγγελο Τσάμη, έναν παίκτη-κόσμημα των ελληνικών γηπέδων. «Η Α2 όπως πάντα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Πολύ σκληρό με ομάδες δυνατές. Εκείνες που ξεχωρίζουν φέτος όπως φαίνεται είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Διαγόρας Δρυοπιδέων και ο Ολυμπιακός Β’. Θα βάλω μέσα και τη δική μου ομάδα, τον Απόλλωνα Πατρών. Θεωρώ ότι είμαστε η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Κανείς δεν μας περίμενε, αλλά κάνουμε πορεία πρωταθλητισμού. Πολύ καλά τα πάει επίσης η Δάφνη Δαφνίου, όπως και το Ψυχικό. Καλή πορεία πραγματοποιεί και η Καρδίτσα. Στις απογοητεύσεις, τώρα, θα βάλω τον Αμύντα που τον περιμέναμε όλοι καλύτερο, αλλά είχε κάποιες ατυχίες. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τον Κόροιβο».

Για την 1η θέση ο πολύπειρος άσος του Απόλλωνα χρίζει ακλόνητο φαβορί τον Χαρίλαο Τρικούπη. «Το Μεσολόγγι πολύ δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση. Στα πλέι οφ θα είναι σίγουρα ο Διαγόρας, βλέπω εγώ και τον Ολυμπιακό Β’ παρά το ντεζαβαντάζ του -6. Μπορεί να τα καταφέρει. Ελπίζω να είμαστε κι εμείς».

Για τον Απόλλωνα, ο Τσάμης είπε: «Πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε γρήγορα την παραμονή μας και μετά να παλέψουμε για τα πλέι οφ. Στον Απόλλωνα γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια. Μπήκαν στη διοίκηση καινούργιοι άνθρωποι, σοβαροί, που πατάνε στα πόδια τους. Έχουν στόχους και θέλουν να δουν τον Απόλλωνα εκεί όπου αξίζει. Το καλοκαίρι πήρα την απόφαση να επιστρέψω στις υψηλότερες κατηγορίες και έκρινα πως ήταν εδώ το καλύτερο για μένα. Εκ του αποτελέσματος, νιώθω δικαιωμένος για την επιλογή μου».

Ήταν το πρόσωπο της τελευταίας αγωνιστικής του έτους, με το τριπλ νταμπλ που πέτυχε κόντρα στο Ψυχικό. «Ήταν κάτι που δεν περίμενα, ούτε το κυνήγησα. Βγήκε από μόνο του. Είμαι πια σε μια ηλικία που δεν κυνηγάω πράγματα. Θέλω όμως να αποδεικνύω στον εαυτό μου και γενικότερα ότι μπορώ ακόμη να παίζω σε υψηλό επίπεδο. Η προσπάθεια να γίνεσαι καλύτερος δεν σταματάει ποτέ. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία».

Οι κορυφαίοι των αριθμών

ΠΟΝΤΟΙ

Λιακόπουλος (Διαγόρας Δρυοπ.) 265

Καράμπουλας (Διαγόρας Δρυοπ.) 241

Τσάμης (Απόλλων Π.) 211

Τζιβελέκας (Παγκράτι) 209

Μολφέτας (Απόλλων Π.) 205

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Ντράσκοβιτς (Παγκράτι) 137

Ρουτκάουσκας (Κόροιβος) 133

Στανόγεβιτς (Τρίτων) 110

Κανονίδης (Δάφνη Δαφνίου) 110

Παπανικολάου (Ψυχικό) 97

ΑΣΙΣΤ

Βασιλόπουλος (Χαρίλαος Τρικούπης) 116

Κοθράς (Φίλιππος Βέροιας) 96

Τζιβελέκας (Παγκράτι) 88

Λιακόπουλος (Διαγόρας Δρυοπ.) 82

Κουμπούρας (Οίαξ Ναυπλίου) 80

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

Μοτσενίγος (Ελευθερούπολη) 25

Παπαδιονυσίου (Χαρίλαος Τρικούπης) 23

Τζιβελέκας (Παγκράτι) 23

Μάντζαρης (Ψυχικό) 22

Κόκκαλης (Τρίτων) 21

ΚΟΨΙΜΑΤΑ

Σαχπατζίδης (Χαρίλαος Τρικούπης) 19

Ποκουσέφσκι (Ολυμπιακός Β’) 16

Παπανικολάου (Ψυχικό) 14

Καλλές (Καρδίτσα) 13

Κασιούμης (Αγρίνιο) 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιακόπουλος (Διαγόρας Δρυοπ.) 289

Τσάμης (Απόλλων Π.) 275

Καράμπουλας (Διαγόρας Δρυοπ.) 240

Παπαδιονυσίου (Χαρ. Τρικούπης) 230

Παπανικολάου (Ψυχικό) 228