Ολυμπιακός: Οι παίκτες αφομοιώνουν το νέο στυλ του Μπλατ

Ευχαριστημένος ο Ντέιβιντ Μπλατ με την αγωνιστική νοοτροπία των παικτών του στα δύο φιλικά κόντρα στον Ηρακλή, καθώς τα "θέλω" του γίνονται πράξη. Και τώρα τα φιλικά στην Ιταλία.

Ολυμπιακός: Οι παίκτες αφομοιώνουν το νέο στυλ του Μπλατ

Στις δύο φιλικές αναμετρήσεις που έδωσε ο Ολυμπιακός απέναντι στον Ηρακλή, ο Ντέιβιντ Μπλατ είδε με ικανοποίηση τους παίκτες του να κάνουν πράξη δύο βασικά "θέλω" του. Ο Αμερικανός τεχνικός ξεκαθάρισε από την αρχή σε όλους πως θέλει να δημιουργήσει μία ομάδα που θα δώσει έμφαση στη ταχύτητα, στη γρήγορο κυκλοφορία της μπάλας, στη στόχευση για το εύκολο καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο σε καταστάσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμού, αλλά και στο σουτ. Ζητούμενο να παρουσιαστεί μία ομάδα που θα θελήσει να αξιοποιήσει την αθλητικότητα της, αλλά και να βελτιώσει τα ποσοστά της στην επίθεση.

Θέλει τους Πειραιώτες να μην διστάζουν να παίρνουν προσπάθειες, αλλά και να δει τους παίκτες να σουτάρουν με καλά ποσοστά από την περιφέρεια, αγγίζοντας το 40%. Έχει δώσει το ελεύθερο σε αρκετούς παίκτες του ώστε να παίρνουν πάνω τους σουτ, είτε κοντά στο καλάθι, είτε από μέση απόσταση, καθώς ζητούμενο είναι να δει και τους μπασκετμπολίστες του να στρέφονται συχνά-πυκνά και σε καταστάσεις "ένας εναντίον ενός". Μετάφραση; Ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει να δει φέτος έναν Ολυμπιακό που θα παίξει ένα περισσότερο σύγχρονο και γρήγορο μπάσκετ.

Ας μην γελιόμαστε. Η εποχή της κυριαρχίας του πικ-εν-ρολ και του σετ-παιχνιδιού έχει περάσει. Αλίμονο, αυτό δε σημαίνει πως οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα λειτουργήσουν και σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά η αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας φέτος θα αλλάξει (ήδη έχει αρχίσει από πέρσι), στρεφόμενη σε ένα περισσότερο αμερικάνικο στυλ μπάσκετ, το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση. Πέρσι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μέσο όρο στην επίθεση στην Ευρωλίγκα κοντά στους 77 πόντους. Φέτος, σκοπός είναι ο Ολυμπιακός να ανεβάσει τον αριθμό πάνω από τους 80. Οι τέσσερις ομάδες του περασμένου Φάιναλ-Φορ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης), είχαν όλες μέσο όρο πάνω από τους 83 πόντους.

Μπορεί ο αντίπαλος (Ηρακλής) να ήταν χαμηλής δυναμικής, αλλά ο Ντέιβιντ Μπλατ έμεινε ευχαριστημένος από την νοοτροπία, αλλά και από την κατεύθυνση που είχαν οι παίκτες του μέσα στο παρκέ. Γρήγορες επιθέσεις, ακόμη και εντός δέκα δευτερολέπτων, διάθεση για γρήγορο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο ύστερα από κάθε καλή άμυνα, μετά από κάθε ριμπάουντ στα μετόπισθεν, με τον Γουέιντ Μπάλντγουϊν, να λειτουργεί εξαιρετικά σε αυτές τις καταστάσεις. Το έχει στο... αίμα του ο Αμερικανός πλέι-μέικερ να κινείται με ιδανικό τρόπο στο ανοιχτό γήπεδο και ξέρει να παίρνει σωστές αποφάσεις, είτε για το πότε να πασάρει τη κατάλληλη στιγμή, είτε για να τελειώσει τις φάσεις μόνος του.

Παράλληλα, ο Αμερικανός τεχνικός του Ολυμπιακού είδε τους παίκτες του να παίζουν με αυτοπεποίθηση και με εμπιστοσύνη για τις δυνατότητες τους. Δεν υπήρχε δισταγμός, ούτε η μπάλα κόλλαγε στην επίθεση. Γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση από τους παίκτες χωρίς την μπάλα και ο κάθε αθλητής πήγαινε με (αγωνιστικό) θράσος για να τελειώσει την κάθε φάση. Ο Κέβιν Πάντερ και ο Μπράντον Πολ, δύο από τα μεγάλα επιθετικά όπλα των Πειραιωτών ενόψει της νέας σεζόν, έχουν την απόλυτη ελευθερία από τον Ντέιβιντ Μπλατ ώστε να "πυροβολούν" σε κάθε ευκαιρία. Δεν θα εκβιάσουν καταστάσεις, αλλά όποτε βρουν χώρο, είτε ελεύθεροι, είτε πηγαίνοντας στο "ένας εναντίον ενός" θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την έφεση τους στο σκοράρισμα και μέχρι στιγμής το κάνουν πράξη περίφημα

Ο Ολυμπιακός φέτος θα είναι πολύ δυνατός σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Φανταστείτε πεντάδα με τους Μπάλντγουϊν, Πάντερ, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ρούμπιτ. Και οι πέντε μπορούν να τρέξουν εξαιρετικό στο ανοιχτό γήπεδο, μπορώντας να τελειώσει ο καθένας την κάθε φάση. Πλέον, όλα αυτά τα στοιχεία, το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι, αλλά και το σουτ, οι Πειραιώτες θα τα τεστάρουν απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, επιπέδου Ευρωλίγκας, στο φιλικό τουρνουά στο οποίο και θα συμμετάσχει επί ιταλικού εδάφους. Πρώτος αντίπαλος την Παρασκευή (ώρα Ελλάδας 19:30) η Αρμάνι Μιλάνο.