Ποκουσέφσκι: Ένα ασυνήθιστο πρότζεκτ σε "ερυθρόλευκα" χέρια (vids)

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι μπήκε στην κορυφαία πεντάδα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων και είναι αδιαμφισβήτητα ένας νεαρός παίκτης για τον οποίο το μέλλον προδιαγράφεται «λαμπρό»..

Ποκουσέφσκι: Ένα ασυνήθιστο πρότζεκτ σε "ερυθρόλευκα" χέρια (vids)

«Σαν την μύγα μέσα στο γάλα» ξεχώρισε στο Εφηβικό Πρωτάθλημα Νέων, ένας 16χρονος(!) (γεννημένος στις 26/12/2001) παίκτης του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει δύο χρόνια διαφορά με τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους που αντιμετωπίζει. Αναφερόμαστε στο Σέρβο Αλεξέι Ποκουσέφσκι που μετακόμισε στην πειραϊκή ομάδα το 2015 από τη Νόβισαντ και βλέπει τον "κόσμο" από τα δύο μέτρα και δέκα εκατοστά (2.10) .

Μετά από σχετική εισήγηση του Σφαιρόπουλου και του Τόμιτς, ο Ποκουσέφσκι αγωνίζεται στα γκαρντ και όχι στις θέσεις των σέντερ.

Παρά το ύψος του, οι ικανότητες και οι κινήσεις του Ποκουσέφκσι μέσα στο παρκέ, έδειξαν από πολύ νωρίς ότι ο Αλεξέι γνωρίζει καλύτερα τις θέσεις των «κοντών», από τις οποίες έχει «ερεθίσματα» από όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την «σπυριάρα». Το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού δεν προσπάθησε να του «αλλοιώσει» την αγωνιστική του ταυτότητα, επενδύοντας πολλά στην «μοντέρνα» προοπτική ενός ψηλού πόιντ γκαρντ. Του ίδιου του αρέσει να εκτελεί σουτ από τα 4-5 μέτρα, ενώ πολλές φορές παίρνει τις πρωτοβουλίες ενός play-maker, πιάνοντας απροετοίμαστες τις αντίπαλες άμυνες που αρχικά θεωρούν ότι δεν απειλούνται. Στον ποικίλο τρόπο του παιχνιδιού του, υπάρχει και το σουτ από τα 6.75, ωστόσο έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Επιπρόσθετα υποανάπτυκτο είναι και το παιχνίδι του στο ποστ, το οποίο ωστόσο δεν το επιδιώκει συχνά. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δυναμώσει παραπάνω το σώμα του.

Η «έφεση» του στις ασίστ

Όπως και ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» συμπατριώτης του Μίλος Τεόντοσιτς, ο Ποκουσέφσκι έχει το «μικρόβιο» της πάσας. Η γρήγορη αντίληψη του στις κινήσεις των συμπαικτών του, σε συνδυασμό με τον μικρό μέσο όρο λαθών που έχει (μόλις ένα λάθος ανά παιχνίδι), τον καθιστούν ένα πολύ σημαντικό «γρανάζι» στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του Γιάννη Χρυσανθόπουλου.

Το χαμηλό προφίλ που διατηρεί

Ο Ποκουσέφσκι δίνει προτεραιότητα στην αγωνιστική του βελτίωση κάτι που φαίνεται και στις δηλώσεις του στην σέρβικη "Novosti" : "Τώρα είναι η ώρα για δουλειά και μάθηση".

Η αναφορά της Euroleague

O Ολυμπιακός συμμετείχε στο "Adidas Next Generation" της EuroLeague τον Φεβρουάριο, με το επίσημο site της διοργάνωσης να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Ποκουσέφσκι.

"O γεννημένος το 2001 Ποκουσέφσκι κατάγεται από το Νόβι Σαντ και βρίσκεται στην ελληνική ομάδα από τον Ιανουάριο του 2016. Ο Ποκουσέφσκι έκλεισε τα 16 στις 26 Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχει αγωνιστεί στην Εθνική Σερβίας. Ο 16χρονος πόιντ γκαρντ είναι σπουδαίος πασέρ και δημιουργεί για τους συμπαίκτες του από διαφορετικές γωνίες. Σωματικά είναι αδύναμος λόγω του ύψους του, αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο για να βάλει την μπάλα στο καλάθι."

Υ.Γ. Ο Ποκουσέφσκι το καλοκαίρι έκανε προετοιμασία με την αντρική ομάδα του Ολυμπιακού συμβάλλοντας ως αρωγός στην προπόνηση μετά και τις απουσίες των Διεθνών παικτών του Ολυμπιακού, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να παίρνει "γεύση" από τις ικανότητες του νεαρού και τον ίδιο να αποκτά σημαντικές εμπειρίες που είναι παρακαταθήκη για το μπασκετικό του μέλλον.