Σάρας: Το κόκκινο κασκόλ έγινε κόκκινο πανί

Η πολυτάραχη σχέση του Γιασικεβίτσιους με τον Ολυμπιακό. Το "ερυθρόλευκο" ενδιαφέρον, το περιστατικό με το κασκόλ, η "πράσινη" μεταγραφή και η σφοδρή αντιπάθεια έκτοτε...

Σάρας: Το κόκκινο κασκόλ έγινε κόκκινο πανί

Το καλοκαίρι του 2007 ο 31χρονος τότε Σαρούνας Γιασικεβίτσιους βρισκόταν στην πόρτα της εξόδου στο Γκόλντεν Στέιτ και η επιθυμία του ήταν αρχικά να συνεχίσει στο μαγικό κόσμο του NBA, στο οποίο και αγωνιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά τις προθέσεις του πάντως, δύσκολα θα συνέβαινε αυτό.

Οι Αγγελόπουλοι αναγνώρισαν μια χρυσή ευκαιρία να φέρουν έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους πόιντ γκαρντ και άρχισαν τις επαφές. Ο κυριότερος έτερος μνηστήρας του Λιθουανού ήταν η αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, στην οποία είχε αγωνιστεί και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία (1 Ευρωλίγκα, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 κύπελλα Ισπανίας).

Ο Παναθηναϊκός τότε "καιγόταν" να ξαναφέρει τον Σπανούλη στην Ευρώπη. Ο Βασίλης είχε περάσει ένα χρόνο στα παρκέ του NBA για λογαριασμό των Ρόκετς, χωρίς να καταφέρει να προσαρμοστεί και η επιστροφή του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ φάνταζε ως η καλύτερη λύση για τον ίδιο.

Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν "χρυσάφι" στα πόδια του Λιθουανού σούπερ σταρ για να τον ντύσουν με τα "ερυθρόλευκα". Ακόμα και για πρόταση 9 εκ. ευρώ για 3 χρόνια έκανε λόγο ο αθλητικός Τύπος, η οποία θα τον καθιστούσε τον πιο ακριβοπληρωμένο Ευρωπαίο παίκτη.

Το περιβόητο κασκόλ!

Ήταν Αύγουστος του 2007 όταν ο Γιασικεβίτσιους προσγειώθηκε στο "Ελ. Βενιζέλος" για να συμμετάσχει στο τουρνουά "Ακρόπολις" με την Εθνική Λιθουνίας. Τότε το σίριαλ με τον Ολυμπιακό βρισκόταν ακόμα σε καλό δρόμο, υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης, ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι η συμφωνία ήταν θέμα χρόνου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πλήθος κόσμου και δημοσιογράφων υποδέχθηκε τον Λιθουανό πόιντ γκαρντ για να τον "βομβαρδίσει" με ερωτήσεις για το μέλλον του και τον Ολυμπιακό. Στην έξοδο της πύλης, ένας νεαρός φίλος των "ερυθρολεύκων" πέρασε στο λαιμό του ένα κασκόλ του Ολυμπιακού. Ο Σάρας αντέδρασε χωρίς να το πολυσκεφτεί και πέταξε κατευθείαν το κασκόλ στο πάτωμα! Τη συμπεριφορά του αιτιολόγησε λέγοντας ότι "ακόμη είμαι παίκτης των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Έχω ενημερωθεί για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, αλλά πρώτα θα πρέπει να λυθεί το συμβόλαιό μου στο ΝΒΑ για να μπορώ να πω περισσότερα".

Το περιστατικό εκείνη τη στιγμή, παραδόξως, ερμηνεύτηκε πολύ διαφορετικά. Ο Σάρας ήταν ακόμα παίκτης του Γκόλντεν Στέιτ και η κίνηση του δεν εκλήφθηκε ως προσβολή προς τον Ολυμπιακό, αλλά ως διπλωματική κίνηση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Υπήρχε ακόμη έκδηλη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης.

Ο ρόλος του Γκέρσον

Όσο διάστημα βρισκόταν στην Αθήνα, οι "ερυθρόλευκοι" τον πρέσαραν στενά. Όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο Σάρας, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον, υπό τις οδηγίες του οποίου είχε διαπρέψει στη Μακάμπι κατακτώντας δύο Ευρωλίγκες, μίλησε μαζί του. Ακόμα, και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ στην αναμέτρηση Ελλάδας - Λιθουανίας για να τον δει από κοντά. Ο Γιασικεβίτσιους εξέλαβε ως "θετικό ότι ήρθε στο γήπεδο να με δει", ενώ σχολίασε ότι "έχω ακούσει πολλά για αυτόν".

Η ιστορία, ωστόσο, παρέμεινε στάσιμη, κυρίως λόγω της διστακτικότητας του Λιθουανού, ο οποίος προτιμούσε να επιστρέψει στη Βαρκελώνη. Η δήλωση του Γκέρσον στην πρώτη προπόνηση της ομάδας σίγουρα δεν βελτίωσε τα πράγματα: "Μπορούμε να τον περιμένουμε ως του χρόνου. Αν δεν έρθει φέτος, θα έρθει σίγουρα του χρόνου".

Το "μπάσιμο" του Ομπράντοβιτς

Μετά την επίτευξη του μεγάλου στόχου, που ήταν φυσικά η επιστροφή του Σπανούλη, ο Παναθηναϊκός άρχισε να "γλυκοκοιτάζει" την περίπτωση του Λιθουανού για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την περιφερειακή του γραμμή.

Ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά και του δήλωσε ότι τον ήθελε στην ομάδα. Η προσφορά της Μπαρτσελόνα δεν συγκρινόταν στο ελάχιστο με την προσφορά του Παναθηναϊκού και έτσι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον Σεπτέμβριο του 2007, σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη του σίριαλ με τον Ολυμπιακό, ντύθηκε στα πράσινα.

Το κόκκινο κασκόλ έγινε... κόκκινο πανί!

Τα παραπάνω γεγονότα φυσικά και δικαιολογημένα ποτέ δεν του τα συγχώρεσαν οι Ολυμπιακοί. Το περιστατικό με το κασκόλ απέκτησε άλλη υπόσταση, ο Σάρας έγινε συνυφασμένος με τον Παναθηναϊκό και για την κόκκινη εξέδρα ο Λιθουανός έγινε για πάντα κόκκινο πανί. Η αντιπάθεια του "ερυθρόλευκου" κόσμου τον ακολούθησε και μετά την αποχώρησή του από τους "πράσινους".

Ακόμη και σήμερα οι δύο πλευρές παραμένουν "άσπονδοι εχθροί" και η μεταξύ τους αντιπαλότητα κορυφώνεται ενόψει των playoffs της EuroLeague. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί κόντρα στη Ζαλγκίρις στο Final 4 του Βελιγραδίου, ο κόσμος θα χαρεί... λίγο περισσότερο που η ομάδα του απέκλεισε αυτόν που κάποτε είχε πετάξει κάτω το κόκκινο κασκόλ...