Γιάννης Ψαρράκης: Ευθύνονται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για όσα συμβαίνουν!

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Λάυριο μιλάει στο «ΦΩΣ» σχετικά με την παραμονή της ομάδας στην Α1 και όσα βίωσε το ελληνικό μπάσκετ το τελευταίο διάστημα. 

Γιάννης Ψαρράκης: Ευθύνονται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για όσα συμβαίνουν!

Ο Γιάννης Ψαρράκης αποτελεί έναν εκ των ερωτευμένων με τη πορτοκαλί μπάλα. Ως
πρόεδρος της ΚΑΕ Λάυριο δεν είναι λίγες οι φορές που παθιάζεται με την ομάδα, αλλά και αντίστοιχα στενοχωριέται μαζί της. Το τελευταίο δίμηνο αποτέλεσε έναν συνδυασμό και των δύο, όπου ο ισχυρός άνδρας των Λαυρεωτών, είδε το σύλλογο να… βαδίζει ανάμεσα σε παραμονή στην Α1 και υποβιβασμό στην Α2, δίχως να γνωρίζει τι θα του ξημερώσει. Πλέον ,έχοντας βγει θριαμβευτής, μιλάει στο «ΦΩΣ» για την όλη κατάσταση και το συμπέρασμα αυτής.

-Πως βιώσατε εσείς ο ίδιος την όλη κατάσταση και αυτό το -ας το πούμε- σήριαλ που επικράτησε τους τελευταίους δύο μήνες; «Δεν πίστεψα ούτε μία στιγμή ότι δεν θα συνεχίσουμε στην Α1. Πίστευα πως με κάποιο τρόπο θα δικαιωθούμε. Βέβαια στο τέλος δεν δικαιωθήκαμε. Ας είμαστε ρεαλιστές. Πρακτικά υποβιβαστήκαμε. Έτυχε η συγκυρία με την Κύμη και συνεχίζουμε. Από κει και πέρα βίωσα πολύ άσχημα συναισθήματα. πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αγάπη μας γι’ αυτό που θέλαμε, προσπάθησαν να βγάλουν χρήματα στην πλάτη μας. Δεν ενδώσαμε σε κανέναν. Με τον Αλέξανδρο Θεοδώρου της Κύμης στο τέλος έγινε μία ειλικρινής και τίμια κουβέντα και συμφωνήσαμε. Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να σου κρύψω ότι πολλές φορές είπα να τα παρατήσω. Βασικά, είχα κάθε λόγο να τα παρατήσω. Αλλά στη ζωή μου δεν έχω μάθει να χάνω ευτυχώς ή δυστυχώς».

-Τι είναι αυτό που σας δίδαξε; «Όπως κάθε δυσκολία στη ζωή μάθαμε πολλά. το πιο βασικό είναι πως μάθαμε ποιοι είναι φίλοι και ποιοι όχι. ποιοι πραγματικά στενοχωρήθηκαν και ποιοι έτριβαν τα χέρια τους. Τους αδερφούς που ποτέ δεν είχαν ανάμιξη, τους «παντελωνάτους» που τελικά ήταν απλά υπάλληλοι, τους κύριους που και καλά θίχτηκαν γιατί δήθεν τους προσπέρασα. Μάθαμε ποιοι είχαν τα κότσια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ποιοι απλά έκαναν πολιτική πάνω μας. Συγνώμη αν γίνομαι δυσάρεστος ή κυνικός, αλλά έτσι νιώθω και πρέπει να το πω. Δεν το παίζω αλάνθαστος. Έχουμε κι εμείς τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Άλλωστε λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Τα λάθη τα δικά μας, όμως, εμείς τα πληρώνουμε μόνοι μας και δεν τα φορτώνουμε σε κανέναν».

-Τι απαντάτε σε όσους λένε πως η ομάδα δεν παρέμεινε στη κατηγορία χάρις σε αγωνιστικά κριτήρια; «Θα τους πως ότι έχουν άδικο. όπως εξελίχθηκε η κατάσταση η ομάδα θα έπρεπε να σωθεί και δεν σώθηκε γιατί οι «μεγάλοι» παίζανε το δικό τους παιχνίδι. Να μου πεις ας κερδίζατε ένα αγώνα στην κανονική περίοδο για να μην πέφτατε. Πολύ σωστά. μα τότε θα έπεφτε αντίστοιχα μία άλλη ομάδα. Ίσως το Ρέθυμνο πιθανότατα. Με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο. Αυτό δεν θα ήταν πάλι άδικο; Ας σταματήσουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Η ουσία είναι πως όλο το πρωτάθλημα αλλοιώθηκε ξεκάθαρα από τη συμπεριφορά των 2 «μεγάλων». Το Λαύριο ήταν απλά κραυγαλέο. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν μία άλλη ομάδα. Αλλά πέρα από αυτό ας δούμε επιτέλους πως χάθηκαν τα πάντα φέτος από τις ομάδες που αποτελούσαν φάρο έλξης για το πρωτάθλημα μας. Δεν κρίνω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο εδώ. όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα και χρειάζονται τομές. Αυτά όμως δεν γίνονται ποτέ μεσούσης της σεζόν. Ποτέ».

-Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν για τις συζητήσεις σας με τη Κύμη;
«Αναφορικά με την συνεργασία με την Κύμη. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση αρνητική κριτική. Γιατί έχουμε… δαιμονοποιήσει μία τέτοια κίνηση; Είναι μία απλή μεταβίβαση πακέτου μετοχών από έναν ιδιοκτήτη σε ένα άλλο. Δηλαδή αν φύγει πχ από την ΑΕΚ ο κύριος Αγγελόπουλος και δώσει τις μετοχές του κάπου αλλού ποια η διαφορά? Ίδια διαδικασία είναι ακριβώς νομικά. Στην περίπτωσή μας όπως και στην περίπτωση Χοραργού-Κολοσού απλά δεν έχουμε τόσο μεγάλες ομάδες και έτσι μεταφέρουμε την έδρα εκεί που υπάρχει πλειοψηφικό πακέτο και συνεχίζουμε. Γιατί αυτό είναι ξεφτίλα για το πρωτάθλημα κατά τη γνώμη μερικών δεν έχω καταλάβει. Στο φινάλε θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Προτιμάμε ομάδες που να είναι νοικοκυρεμένες και να πληρώνουν ή ομάδες που να μην ξέρουμε αν θα τελειώσουν τη χρονιά ή αν θα τους φύγουν οι παίχτες στη μέση του πρωταθλήματος; γιατί όλα είναι θέμα διοίκησης και παραγόντων. Τι παράγοντες θέλουμε και ποιους θα προστατέψουμε; Εκτός αν μας ενδιαφέρει μόνο η απήχηση ενός άρθρου. Τότε ναι συμφωνώ η καταστροφολογία και η ίντριγκα είναι πιασάρικα θέματα και πουλάνε δημοσιογραφικά, δεν βοηθάνε όμως κανένα και κυρίως το μπάσκετ».

-Τι ήταν αυτό που σας πέρασε από το μυαλό όταν αποφασίσατε να αποσυρθείτε από τη διεκδίκηση της θέσης; «Η απόσυρση της διεκδίκησης της θέσης ήταν μία δέσμευση που είχαμε δώσει στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. είχαμε πει πως αν κάποιος κάνει ένσταση θα αποσυρθούμε για να μη δημιουργήσουμε θέμα στο πρωτάθλημα και στους υπόλοιπους. Σε αυτό το σημείο, θέλω να ξεκαθαρίσω πως ότι γράφτηκε ήταν παντελώς λάθος. Δεν αποσύραμε το αίτημα εκ του ασφαλούς επειδή είχαμε συμφωνήσει με Κύμη. Το αποσύραμε γιατί είχαμε δεσμευτεί. Όταν καταθέσαμε το σχετικό χαρτί στον ΕΣΑΚΕ δεν είχαμε συμφωνήσει τίποτα με Κύμη. Η συμφωνία έγινε την επόμενη μέρα. Από κει και πέρα επί της ευκαιρίας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως αντίθετα πάλι με όσα γράφτηκαν το αίτημα μας δεν ήταν παράνομο, παρά είχε νομική βάση. Στηριχτήκαμε σε μία ασάφεια της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή που επικυρώθηκε από το ΑΣΕΑΔ. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό καθιστά παράνομο τον ΕΣΑΚΕ και γιατί κάποιοι έσπευσαν χωρίς να έχουν καν έννομο συμφέρον να πάρουν θέση και να καταθέσουν ένσταση».

-Για τη νέα χρονιά ποιο είναι το λάθος που θα πρέπει να διορθώσετε προκειμένου η ομάδα να μην φτάσει στο… αμήν να διεκδικεί τη παραμονή;
«Το βασικό είναι να γίνουμε πάλι ομάδα. Πέρσι δεν ήμασταν ομάδα. αυτό ήταν το δυνατό μας χαρτί όλα τα χρόνια. Η επιτυχία της προτελευταίας χρονιάς μας χάλασε το μυαλό τελείως και πολλοί από εμάς νομίζαμε ότι θα πάμε ευρωλίγκα ή θα κάνουμε μεταγραφές από NBA. Δεν πειράζει, όμως, οι σφαλιάρες είναι πιο σημαντικές από τις νίκες. Η νίκη τα σκεπάζει όλα. Όταν όμως στο τέλος σβήνουν τα φώτα τότε συνειδητοποιείς πως μπορεί εγώ να είμαι μάγκας αλλά υπάρχουν και άλλοι πιο μάγκες από εμένα. Οπότε χαμηλά το κεφάλι, δουλειά, ηρεμία και όλα θα πάνε καλά. Θεωρώ πως θα γίνουμε καλύτεροι μέσα από όλο αυτό. Βασικό μέλημά μας τώρα είναι να στηθεί η ομάδα, να τελειώσουμε τα διαδικαστικά με την Κύμη και να προσπαθήσουμε όλοι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς προβλήματα γιατί βλέπω γενικά εκτός από 4-5 ομάδες μία χαλαρότητα που με ανησυχεί πολύ».

-Ο κόσμος της ομάδας και γενικά άπαντες γύρω από αυτή, στάθηκαν στο πλάι σας; «Ο κόσμος του Λαυρίου είναι πάντα κοντά μας. Πιστεύω πως και αυτοί πήρανε μαθήματα από όλο αυτό για να καταλάβουν πως το κάθε χρόνο πιο ψηλά δεν είναι πάντα εφικτό. Χρειάζονται χρήματα και στήριξη. Εγώ το μόνο που θέλω από αυτούς είναι να γεμίσουν το γήπεδο. Καημό το έχω να δω μία φορά το γήπεδο sold out. Δεν είμαι αχάριστος, αλίμονο. Οι άνθρωποι είναι πάντα εκεί. έχουμε δυναμική όμως για παραπάνω. Σε λίγο ξεκινάνε τα διαρκείας. Περιμένω να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι».

Στο τέλος, ως γνωστός λάτρης της εθνικής ομάδας, θέλησε να προσθέσει το εξής: «Κάπου εδώ για να κλείσουμε και ωραία τη κουβέντα, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από τη καρδιά μου καλή επιτυχία στην Εθνική μας στο Παγκόσμιο. Πιστεύω ότι θα μας κάνουν περήφανους».