Το ρίσκο του Μπλατ στη θέση "5": Χωρίς «καθαρόαιμο» αθλητικό σέντερ

Το έκανε πέρσι με τον Ζακ ΛεΝτέι, το κάνει ξανά και φέτος. Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε να διαμορφώσει την φροντ-λάιν του στη θέση "5", δίχως «καθαρόαιμο» αθλητικό σέντερ.

Το ρίσκο του Μπλατ στη θέση "5": Χωρίς «καθαρόαιμο» αθλητικό σέντερ

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έκανε... μόδα τους undersized σέντερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τους ψηλούς με τα αθλητικά προσόντα, την έφεση στην άμυνα και την ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Τους "τερματοφύλακες" που πρόσφεραν ασφάλεια στα μετόπισθεν, όντας λειτουργικοί παράλληλα στις συνεργασίες πικ-εν-ρολ. Πάικτες όπως οι Κάιλ Χάινς, Τζόι Ντόρσεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ και Κεμ Μπιρτς, όχι μόνο διέπρεψαν με την "ερυθρόλευκη" φανέλα, αλλά ακολούθως έκαναν και καριέρα, είτε στην EuroLeague, είτε στο ΝΒΑ.

Από την περσινή σεζόν, όμως, σέντερ με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ. Πήγε τον Ζακ ΛεΝτέι πέρσι ο Ντέιβιντ Μπλατ, τον οποίο και "βάφτισε" σέντερ, αλλά ήταν φανερό πως ο παίκτης ήταν περισσότερο "4άρι" και λιγότερο "5άρι". Δεν είναι μόνο πως το έλεγε και στις δηλώσεις του ο ίδιος ο παίκτης. Το έδειχνε έμπρακτα στο παρκέ και με την απόδοση του. Μπορεί να είχε ικανότητες στο να βάλει την μπάλα στο καλάθι, αλλά στην άμυνα είχε ξεκάθαρες αδυναμίες. Από ένα σημείο και μετά, μάλιστα, το κατάλαβε και ο ίδιος ο προπονητής, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιεί στη πορεία περισσότερο σαν πάουερ-φόργουορντ και λιγότερο στη θέση "5".

Η απουσία ενός αθλητικού σέντερ φάνηκε περίτρανα στην ομάδα του Ολυμπιακού στη σεζόν που πέρασε και υπήρχε η αίσθηση πως το... πάθημα, έγινε μάθημα. Μάλιστα, η κίνηση των Πειραιωτών για την επιστροφή του Οθέλο Χάντερ (ο οποίος τελικά πήγε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ), έδειξε πως ο Ντέιβιντ Μπλατ θα θελήσει να διορθώσει αυτή την περσινή... ανορθογραφία στο ρόστερ του. Τελικά, όμως, οι Πειραιώτες απέκτησαν για την θέση "5" (πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ) τον Όγκουστιν Ρούμπιτ. Ένας παίκτης που η κύρια θέση του είναι εκείνη του πάουερ-φόργουορντ, μπορώντας να παίξει και σαν σέντερ. Καλός παίκτης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι rim-protector, ούτε και έχει κάνει καριέρα σαν αθλητικό "5άρι".

Προστέθηκε στο ρόστερ και ο Ίθαν Χαπ, ερχόμενος από το Κολέγιο, ένας παίκτης δίχως ευρωπαϊκή εμπειρία. Ένας... ελαφρύς σέντερ, με ταλέντο στην επίθεση, αλλά δίχως σκληράδα στην άμυνα, που λειτουργεί αρκετές φορές και σαν "4". Αθλητικό "5άρι" δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Βέβαια, τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν φύγει αρκετά πρόσωπα από το ρόστερ του Ολυμπιακού και ουσιαστικά αλλάζει το dna της ομάδας. O Nτέιβιντ Μπλατ φτιάχνει την ομάδα όπως ακριβώς θέλει και επιθυμεί. Μένει να φανεί αν θα του βγει το ρίσκο με την έλλειψη του αθλητικού σέντερ και φέτος.