Ολυμπιακός: Tα συν και τα πλην του Όγκουστιν Ρούμπιτ

Το προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος των "ερυθρολεύκων", ο οποίος ήρθε να καλύψει την θέση του πάουερ-φόργουορντ στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ένας σκληροτράχηλος ψηλός που μπορεί να δώσει λύσεις σε επίθεση, άμυνα και ριμπάουντ.

Ολυμπιακός: Tα συν και τα πλην του Όγκουστιν Ρούμπιτ

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του 30χρονου (14/8/1989) Αμερικανού πάουερ-φόργουορντ (2.01 ύψος), Όγκουστιν Ρούμπιτ. Οι Πειραιώτες υπέγραψαν μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας για δύο χρόνια (1+1), με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν την οψιόν ανανέωσης. Γεννήθηκε στο Χιούστον και σπούδασε στο Κολέγιο της Αλαμπάμα, αλλά το 2014 δεν κατάφερε να γίνει Ντραφτ στο ΝΒΑ και μετακόμισε στην Ευρώπη.

Αγωνίστηκε για μία πενταετία στο γερμανικό πρωτάθλημα, φορώντας τις φανέλες των Τούμπινγκεν (2014-2015), Ούλμ (2015-2017) και Μπάμπεργκ (2017-2019). Με την ομάδα της Βαμβέργης, μάλιστα, αγωνίστηκε και στην Ευρωλίγκα πρόπερσι (2017-18), έχοντας μέσο όρο 10.1 πόντους (54.4% δίποντα, 36.8% τρίποντα, 79.4% βολές), 4.7 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 1.2 λάθη, σε 30 ματς (στα 17 βασικός), έχοντας μέσο όρο 21:40 χρόνο συμμετοχής. Μάλιστα, πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στην Ευρώπη κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν και τον «εκτέλεσε» με 26 πόντους (7/8 δίποντα, 9/12 βολές) και 8 ριμπάουντ, έχοντας συμπαίκτες σε αυτό το διάστημα τους Νίκο Ζήση και Ντάνιελ Χάκετ.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, είχε μέσο όρο 14.6 πόντους και 5.3 ριμπάουντ στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά δεν μπόρεσε να οδηγήσει την Μπάμπεργκ στους τελικούς. Στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος στο Τσάμπιονς Λιγκ της ΦΙΜΠΑ, έφτασε με τη Μπάμπεργκ έως και το Φάιναλ Φορ, έχοντας μέσο όρο 13.3 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ.

Ένα «4άρι» που τελειώνει τις φάσεις και με τα δύο χέρια

Ας αναλύσουμε όμως τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Όγκοστιν Ρούμπιτ. Πρόκειται για ένα «4άρι» που είναι ικανότατος στο «ένας εναντίον ενός», μπορώντας να επιτεθεί τόσο παίζοντας κατά μέτωπο, όσο και με πλάτη, κινούμενος κατά κύριο λόγο από τον αριστερό διάδρομο, αν και δεξιόχειρας. Έχει καλά τελειώματα μέσα στη ρακέτα, μπορώντας να ολοκληρώσει τις φάσεις και με τα δύο χέρια. Διαθέτει σουτ από μέση απόσταση και μπορεί να συνεργαστεί λειτουργικά με τους κοντούς που θα έχει δίπλα του, αξιοποιώντας τις πάσες τους.

Δεν είναι φόργουορντ που αρέσκεται να παίζει και να κινείται μακριά από τη ρακέτα, καθώς επιδιώκει και αρέσκεται να λειτουργεί κυρίως μέσα στο «ζωγραφιστό». Είναι σκληροτράχηλος στην άμυνα (δεν είναι δηλαδή ΛεΝτέι, ούτε ΜακΛίν), έχει δύναμη και δεν θα φοβηθεί να βάλει το κορμί του στις φάσεις. Έχει αθλητικότητα, αλλά δεν είναι ο παίκτης που θα παίξει πολύ στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Έχει έφεση στα ριμπάουντ, είναι μαχητικός και πάντα επιδιώκει να βοηθά στα επιθετικά, δίνοντας έξτρα κατοχές στην ομάδα του. Η κύρια θέση του είναι εκείνη του πάουερ-φόργουορντ, αλλά σε χαμηλά σχήματα μπορεί να λειτουργήσει και σαν σέντερ.

Σιωπηλός και γεμάτος κίνητρο

Ο Όγκοστιν Ρούμπιτ φημίζεται για τον καλό χαρακτήρα του, αλλά και για την πειθαρχία του μέσα στο παιχνίδι. Καλός συμπαίκτης, που θα βάλει το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Παίκτης ομάδας! Σιωπηλός, χαμηλών τόνων χαρακτήρας, ο οποίος κάθε χρόνο δουλεύει και προσπαθεί να βελτιώνεται. Αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό ως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και έχει τεράστια «δίψα» για διάκριση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν τρομερά ενθουσιασμένος όταν άκουσε για το «ερυθρόλευκο» ενδιαφέρον. Βλέπετε, πέρα από το γεγονός πως θα αγωνιστεί σε μία ομάδα με τεράστια ιστορία και επιτυχίες στην Ευρώπη, έχει την δυνατότητα να λάβει μέρος και πάλι στην Ευρωλίγκα.