Το βραβείο, η απογείωση, το στρες

Το «ΦΩΣ» αναλύει την καριέρα και την εξέλιξη του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού, Αντώνη Κόνιαρη

Το βραβείο, η απογείωση, το στρες

O Aντώνης Κόνιαρης γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1997 στη Κρήτη. Η πρώτη του ομάδα ήταν ο ΑΟ Ακρωτηρίου, σύλλογος της πόλης που γεννήθηκε, δηλαδή στα Χανιά. Από μικρός ξεχώρισε για το ταλέντο του στο μπάσκετ. Είχε μέσο όρο πάνω από 30 πόντους, ενώ σε ένα παιχνίδι σταμάτησε… στους 55, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του.

Όσοι τον γνωρίζουν από τη νεαρή του ηλικία, έχουν να λένε πως πρόκειται για έναν παίκτη με αγωνιστικό θράσος και τσαγανό που λειτουργεί με το συναίσθημα. Στα 16 του χρόνια, ο ΠΑΟΚ κοίταξε την περίπτωση του και τον πήρε στη Θεσσαλονίκη, επενδύοντας στο ταλέντο του. Στη πορεία, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο Φάιναλ Φορ, οδήγησε τον «Δικέφαλο» του Βορρά στο πρωτάθλημα στους Παίδες. Ακολούθως, αναδείχτηκε πρωταθλητής και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, παίρνοντας και το βραβείο του MVP.

Το 2014, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να ενισχύσει το ρόστερ του με ελληνόπουλα και τον επιλέγει σε ηλικία 17 ετών, προσφέροντας στον ΠΑΟΚ 70.000 ευρώ. Έχοντας μπροστά του πρωτοκλασάτους παίκτες και αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρούς τραυματισμούς (που τον κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο εκτός), δεν μπορεί να ξεχωρίσει και το καλοκαίρι του 2016 μένει ελεύθερος.

Ακολούθως, συζήτησε με τον Ηλία Παπαθεοδώρου το ενδεχόμενο μετακόμισης στην Αστάνα, αλλά κάπου εκεί έρχεται ο ΠΑΟΚ και τον επανέφερε στο ρόστερ του. Στο «τριφύλλι» έμεινε στάσιμος, αλλά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης βρήκε τον καλό εαυτό του. Έχτισε αυτοπεποίθηση, απέκτησε εμπιστοσύνη στο ένστικτο του, δούλεψε, βελτιώθηκε και εξελίχθηκε σαν παίκτης. Τον πίστεψε και του έδωσε ώθηση ο Σούλης Μαρκόπουλος και… απογειώθηκε με τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

Παράλληλα, κατάφερε να διαχειριστεί το άγχος και την πίεση και βγήκε «νικητής» σε αυτή τη μάχη. Βλέπετε, το έντονο στρες του δημιούργησε προβλήματα, καθώς έφτασε στο σημείο να βλέπει να πέφτουν τα μαλλιά του. Το σώμα του αντιδρούσε και ξεσπούσε από την πίεση που ένιωθε. Το γεγονός επηρέασε την ψυχολογία του, αλλά στην πορεία ηρέμησε (ακολούθησε θεραπευτική αγωγή), ο οργανισμός του επανήλθε και έμαθε να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματα του.

Παράλληλα, από νεαρή ηλικία έχει αρχίσει να τραβά το ενδιαφέρον των ανθρώπων των Εθνικών ομάδων, με τους Κώστα Μίσσα και Γιώργο Λιμνιάτη να τον καλούν να φορέσει τα «γαλανόλευκα». Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων-Ανδρών του 2017 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα, ενώ βρέθηκε και στη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, αναδεικνύεται και ως ο καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος.

Αυτά θα δώσει ο Κόνιαρης

Ο Αντώνης Κόνιαρης φημίζεται για τις αμυντικές του δυνατότητες. Σκληροτράχηλος παίκτης. Εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα και στη πίεση πάνω στη μπάλα. Διαθέτει μακριά χέρια και είναι εξπέρ στο να αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του καλύτερου αντίπαλου παίκτη στη περιφέρεια.

Έξυπνος μπασκετμπολίστας, με καλή αντίληψη. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει αρκετά το περιφερειακό του σουτ και είναι παίκτης που δεν θα διστάσει να πάρει πάνω του την κρίσιμη προσπάθεια, όταν η μπάλα θα "καίει". Μπορεί να σουτάρει καλά, είτε όταν βρεθεί ελεύθερος, είτε ακόμη και μετά από ντρίμπλα, αλλά και σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Στη σεζόν που πέρασε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΠΑΟΚ, είχε μέσο όρο από τη περιφέρεια 48.7% ποσοστό ευστοχίας. Ένα στατιστικό εντυπωσιακό. Τέλειωσε την σεζόν στην Ευρώπη έχοντας μέσο όρο 5.7 πόντους και 2.2 ασίστ, αλλά αυτό εξηγείται στο γεγονός πως έκανε... πίσω, έχοντας δίπλα του παίκτες όπως οι Γκος και Χάτσερ, που έπαιρναν πάνω τους περισσότερες μπάλες και προσπάθειες.

Φέτος, όμως, έδειξε σημάδια ωρίμανσης, έμαθε να προσαρμόζεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απουσίασε από το παιχνίδι του, το περίφημο αγωνιστικό του θράσος. O ρόλος του πλέι-μέικερ του ταιριάζει περισσότερο, εκεί δείχνει να λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με το "2" και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον εμπιστευόταν ώστε να τρέχει τα συστήματα της ομάδας του στον ΠΑΟΚ, όντας λειτουργικός στις συνεργασίες πικ-εν-ρολ.

Δεν συνηθίζει να τελειώνει τις φάσεις με μπασίματα και στην επίθεση δεν ψάχνει την επαφή με τον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να μην κερδίζει εύκολα το φάουλ. Πρόκειται, πάντως, για έναν παίκτη με καλή πρώτη ύλη, με περγαμηνές και με "δίψα" για διάκριση, ο οποίος αν δουλευτεί σωστά, μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και να προσφέρει πολλά στο μεγάλο λιμάνι. Παράλληλα, οι Πειραιώτες ενισχύουν τον γηγενή κορμό τους με έναν από τους καλύτερους Έλληνες γκαρντ της νέας γενιάς. Το μέλλον του ανήκει.