Κατσίβελης: «Η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Α1 - Ο φίλος μου ο Σλούκας...»

O Δημήτρης Κατσίβελης μίλησε στο «ΦΩΣ» για το φετινό θαύμα του Προμηθέα, τόνισε πως η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Α1, ενώ αναφέρθηκε και στον Κώστα Σλούκα, με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί μπασκετικά.

Κατσίβελης: «Η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Α1 - Ο φίλος μου ο Σλούκας...»

Ο Δημήτρης Κατσίβελης αποτέλεσε μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού για μία πενταετία (2010-2015). Συμμετείχε στις κατακτήσεις των δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων Ευρώπης (2012-2013), ενώ έφτασε έως και τον τελικό του Φάιναλ Φορ το 2015. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2012, 2015) στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με τους Ντούσαν Ίβκοβιτς, Γιώργο Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλο. Μέλος της γενιάς των "90άρηδων" (αν και γεννημένος το 1991), έχοντας μεγαλώσει μπασκετικά μαζί με τους Κώστα Σλούκα, Κώστα Παπανικολάου και Βαγγέλη Μάντζαρη.

Με τον Έλληνα γκαρντ της Φενέρμπαχτσε, μάλιστα, τους συνδέει και μία στενή φιλία, καθώς έπαιζαν μπάσκετ μαζί από Έφηβοι στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Μετά τον Ολυμπιακό, ακολούθησε η ΑΕΚ (2015-16), το ταξίδι στο Καζακστάν και στην Αστάνα (2016-17), ο ΠΑΟΚ (2017-18) και ο... παράδεισος του στην Πάτρα με τον Προμηθέα. Μαζί του έφτασε έως και τους τελικούς του πρωταθλήματος, με τον σύλλογο να βιώνει μία ιστορική στιγμή. Ο 28χρονος πλέι-μέικερ, παραχώρησε συνέντευξη στο "ΦΩΣ", μιλώντας τόσο για την τρομερή σεζόν που έζησε με τον Προμηθέα, όσο και για τον Ολυμπιακό.



-Ποιο είναι το... μυστικό της φετινής επιτυχίας του Προμηθέα;

"Όλα ξεκινούν από την διοίκηση. Υπάρχει ένας άνθρωπος, όπως ο κ. Λιόλιος, ο οποίος έχει τρομερή διάθεση και αγάπη για αυτό που κάνει. Λατρεύει το μπάσκετ, έχει όραμα, όνειρα και φιλοδοξίες για την ομάδα. Έχει ένα σωστό πλάνο για ολόκληρο τον οργανισμό και ο καθένας που βρίσκεται στον σύλλογο ξέρει να κάνει σωστά την δουλειά του. Μία ομάδα που πριν μερικά χρόνια αγωνιζόταν στις μικρές κατηγορίες, έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αλλά και να διακρίνεται στην Ευρώπη. Αυτό τα λέει όλα για την δουλειά και την εξέλιξη στον Προμηθέα".

-Βλέπουμε πως απολαμβάνετε το μπάσκετ σαν ομάδα. Ισχύει;


"Ισχύει ακριβώς αυτό που λες. Πραγματικά απολαμβάνουμε το μπάσκετ, έχουμε καλή χημεία μεταξύ μας και υπάρχει ένα όμορφο κλίμα μέσα στην ομάδα. Και από την στιγμή που έρχονται και τα καλά αποτελέσματα, αυτό μας κάνει να χαιρόμαστε περισσότερο και να "δενόμαστε" ακόμη περισσότερο μεταξύ μας. Παίζουμε ο ένας για τον άλλον. Είχαμε 12 παίκτες, όλοι πανέτοιμοι, για να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή ".

-Και τελικά ο Προμηθέας κατάφερε να ανταπεξέλθει και σε μία σεζόν με τρεις διοργανώσεις. Δεν σας επηρέασε;


"Είχαμε κίνητρο, μας άρεσε η ιδέα πως θα παίζουμε και στην Ευρώπη. Θα έλεγα πως η Ευρώπη μας βοήθησε να βρούμε ρυθμό, ενώ και οι νίκες μας έδιναν αυτοπεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και έξω από την Ελλάδα. Περάσαμε από την πρώτη φάση των ομίλων με 8-6 νίκες, αλλά στα πλέι-οφ μας έμεινε μία πικρία. Νικήσαμε στη Πάτρα την Τενερίφη με +8, μία ομάδα επιπέδου ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε την διαφορά. Μας πλήγωσε, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Δεν ήταν και τυχαία ομάδα, έφτασε έως και το Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ".

-H AEK είχε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, αλλά δείξατε από την αρχή πως μπορείτε να πάρετε την πρόκριση; Είχατε αυτοπεποίθηση πως μπορείτε το κάτι παραπάνω;

"Η ΑΕΚ είναι εξαιρετική ομάδα και δύσκολος αντίπαλος. Το έδειξε στη πράξη όλη την σεζόν. Μας έδωσε αυτοπεποίθηση το γεγονός πως πήγαμε να πάρουμε το "διπλό" στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Στη Πάτρα παίζαμε καλά, στο τρίτο ματς στο ΟΑΚΑ χάσαμε κάπως εύκολα, αλλά το νιώθαμε πως αν κάνουμε αυτά που πρέπει, τις λεπτομέρειες, θα μπορέσουμε να κάνουμε το "μπρέικ". Μη ξεχνάς πως δεν είχαμε άγχος και πίεση. Η ΑΕΚ το είχε. Νομίζω πως προσεγγίσαμε εξαιρετικά το πέμπτο ματς, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, και δείξαμε στο τέλος νοοτροπία νικητή και τα καταφέραμε. Δείξαμε την δυναμική μας".

-Το σχόλιο σου για τον προπονητή σου, Μάκη Γιατρά; Έχει ακούσει και αρνητικά σχόλια...

"Καταρχάς, πρόκειται για έναν εξαιρετικό προπονητή, με τον οποίο χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί του. Έχει τον τρόπο του, να σου δίνει ώθηση και αυτοπεποίθηση και να παίζεις και για εκείνον. Μπορεί να μην έχει την μεγάλη εμπειρία στην Α1, όπως είπε και ο ίδιος, αλλά είναι ένας άνθρωπος σοβαρός και κύριος, ο οποίος ασχολείται συνεχώς με το μπάσκετ. Άστοχα τα αρνητικά σχόλια που έχουν ακουστεί για εκείνον, έχει δώσει απαντήσεις με την δουλειά του και τα αποτελέσματα που έχει φέρει".



-Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (όπως η Ρεάλ), μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις εγκαταστάσεις του Προμηθέα. Το σχόλιο σου;


"Αυτό που έχει δημιουργήσει ο Προμηθέας δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και μπορεί να ανταγωνιστεί το επίπεδο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Διαθέτει καταπληκτικές και άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις. Ο σύλλογος φροντίζει τα πάντα, από τις Ακαδημίες, μέχρι την Ανδρών. Εντυπωσιακές παροχές, στα αποδυτήρια, στα γήπεδα, στα γυμναστήρια, στους χώρους εντός και εκτός γηπέδου. Τρομερός επαγγελματισμός. Απολαμβάνεις να είσαι μέλος αυτού του οργανισμού. Σου παρέχουν ό,τι μπορείς να σκεφτείς. Όταν βλέπεις μία επένδυση, καταλαβαίνεις πως δεν είναι κάτι μόνο για το τώρα, αλλά και για το μέλλον της ομάδας".

-Πως είδες την αντιπαλότητα του Ολυμπιακού με Ομοσπονδία και ΕΣΑΚΕ, αλλά και την τιμωρία του με υποβιβασμό στην Α2;


"Είμαι σίγουρος όμως πως θα κάνει κακό στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και η θέση του είναι στην Α1. Δεν είμαι αρμόδιος για τις αποφάσεις, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα χάσει το ελληνικό μπάσκετ από την απουσία του".

-Θεωρείς πως η ενδεχόμενη παρουσία του στην Α2, θα επηρεάσει παίκτες και ειδικά τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα;

"Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν έχουμε ξαναδεί ομάδα που θα επιδιώξει να παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα, καθώς αν παίξει Α2, θα παίξει με την δεύτερη του ομάδα από αυτό που ακούγεται. Οι ξένοι παίκτες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην Ευρωλίγκα. Αυτό τους ενδιαφέρει περισσότερο. Πρόκειται για το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο μετά το ΝΒΑ. Δε νομίζω πως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ξένους παίκτες στο να έρθουν. Πρόβλημα θα υπήρχε αν δεν... έπαιζε Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός.

Όμως, θεωρώ πως αρκετοί παίκτες, ειδικά οι Έλληνες, θα ήθελαν να έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Ξέρεις, το εγχώριο πρωτάθλημα, σε βοηθάει να βρεις ρυθμό. Συνήθως για εμάς τους παίκτες, μας είναι πιο εύκολο να πάρεις αυτοπεποίθηση μέσα από τα επίσημα παιχνίδια και όχι τόσο μέσα από τις προπονήσεις. Βέβαια, από την άλλη, αυξάνονται και τα ματς στην Ευρωλίγκα, καθώς από τη νέα σεζόν οι ομάδες γίνονται 18, θα έχουμε περισσότερες διπλές αγωνιστικές, οπότε αυτό κάπως θα καλυφθεί".



-Πως είδες τον Ολυμπιακό φέτος;


"Ο Ολυμπιακός φέτος άλλαξε αρκετά, προσπάθησε να παίξει ένα διαφορετικό και πιο γρήγορο μπάσκετ, προσπαθώντας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση με τον Μπλατ. Θέλησε να γίνει κάπως πιο σύγχρονος. Μου άρεσε ως ένα σημείο αυτό που έβλεπα σαν θεατής. Όμως, από ένα σημείο και μετά στα μέσα της σεζόν, υπέστη... καθίζηση. Αντιμετώπισε προβλήματα εντός και εκτός παρκέ που επηρέασαν, ενώ θεωρώ πως του κόστισαν οι τραυματισμοί και οι απουσίες. Έκανε αγωνιστική κοιλιά και μετά δεν μπορούσε να επανέλθει. Παράλληλα, έγινε το αντίθετο με τον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησε άσχημα, αλλά ο Πιτίνο τον βελτίωσε".

-Πιστεύεις πως ξεφεύγουν κάποιες ομάδες στην Ευρωλίγκα; Θα ζοριστούν πλέον οι ελληνικές ομάδες να μπουν στα πλέι-οφς;


"Ούτε εμείς το 2012 στον Ολυμπιακό ήμασταν στα φαβορί, αλλά κατακτήσαμε τον τίτλο στο τέλος. Θυμάμαι πως υπήρχαν αμφιβολίες και για το αν θα φτάναμε στο TOP-16. Οπότε μην λέμε μεγάλα λόγια. Σίγουρα βέβαια παίζουν ρόλο τα μπάτζετ. ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Εφές, δείχνουν πως θα ξεχωρίσουν και στη νέα σεζόν. Έχουν πολύ δυνατές ομάδες και ισχυρά ρόστερ. Είδες όμως τι έκανε και το 2018 η Ζαλγκίρις, που έφτασε έως και το Φάιναλ Φορ, αν και είχε μικρό μπάτζετ".

-Μεγάλωσες μπασκετικά μαζί με τον Κώστα Σλούκα. Ποια είναι η άποψη σου για εκείνον; Που πιστεύεις πως θα καταλήξει;

"Τον Κώστα (Σλούκα) τον αγαπάω και είναι από τους λίγους καλούς φίλους που έχω αποκτήσει μέσα από τον χώρο. Πέρα από σπουδαίος παίκτης, είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας. Σεμνός, σοβαρός και χαμηλών τόνων, συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και αγαπά. Δεν έχω μιλήσει μαζί του, δεν ξέρω που θα καταλήξει, αλλά είμαι σίγουρος πως θα πάρει την καλύτερη απόφαση για το μέλλον της καριέρας του. Είναι ένα παιδί φιλόδοξο και λατρεύει το μπάσκετ και νομίζω θα παίξει ρόλο και η προσέγγιση που θα του γίνει, από την κάθε ομάδα.

Τον Κώστα τον θυμάμαι από τότε που ήμουν 16 ετών και εκείνος 17 και παίζαμε μαζί στον Μαντουλίδη. Έβλεπες από αυτή την ηλικία πως έχει μεγάλο ταλέντο και ικανότητες. Μπορώ να σου πω με σιγουριά πως ήταν ο πιο δολευτεράς από όλους μας. Προσπαθούσε να βελτιώσει το κάθε στοιχείο στο παιχνίδι του. Πλέον έχει εξελίξει και βελτιώσει όχι μόνο τον τρόπο που παίζει, αλλά και το σώμα του.

Νομίζω πως τον βοήθησαν πάρα πολύ τα χρόνια που βίωσε στον Ολυμπιακό. Τον βοήθησαν σε θέμα νοοτροπίας και εμπειρία. Σκληραγωγήθηκε. Μετά έφυγε για λίγο, πήγε στον Άρη, πήρε εκεί αρκετές ευκαιρίες και τονώθηκε περισσότερο η αυτοπεποίθηση του. Μετά επέστρεψε στον Ολυμπιακό, βρέθηκε λίγο πίσω από θέμα ευκαιριών, αλλά πείσμωσε, ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στον εαυτό του και όταν ήρθε η ώρα έδειξε το ταλέντο του και τις ικανότητες του και στον Ολυμπιακό. Μετά όλα είναι ιστορία και πλέον έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη. Χαίρομαι για εκείνον".