Το φωτεινό παράδειγμα του Προμηθέα Πατρών !

Ο Κώστας Τσουμπρής γράφει για τη νέα δύναμη του ελληνικού μπάσκετ και τα μυστικά της επιτυχίας των Πατρινών!

Το φωτεινό παράδειγμα του Προμηθέα Πατρών !

Τα κιτάπια της ιστορίας θα αναγράφουν ως πρωταθλητή Ελλάδας 2019 στο μπάσκετ τον Παναθηναϊκό, όμως για τους λάτρεις του αθλήματος ο φετινός πρωταθλητής είναι ο Προμηθέας. Στη γενικότερη μαυρίλα του ελληνικού μπάσκετ, ο Προμηθέας έκλεψε την παράσταση, κέρδισε τις εντυπώσεις και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατάφερε να παίξει στους τελικούς της Α1, έδειξε πως με σωστή δουλειά, λίγα λόγια και επιμονή, όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Κι όλα αυτά με τρία μόλις χρόνια παρουσίας των Πατρινών στη μεγάλη κατηγορία. Όταν ανέβηκε στην Α1 ο Προμηθέας το 2016, οι περισσότεροι έλεγαν «άλλη μια ομάδα πυροτέχνημα, χωρίς κόσμο και ιστορία, περαστική από την Α1» ενθυμούμενοι ίσως την περίπτωση της συντοπίτισσας Ολυμπιάδας. Στην Πάτρα άλλωστε το μπάσκετ είναι συνδεδεμένο με το όνομα του Απόλλωνα. Στον Προμηθέα δεν παρασύρθηκαν από τα συγκεκριμένα σχόλια και τα αγνόησαν. Με σοβαρή διοίκηση και μπροστάρη τον Βαγγέλη Λιόλιο, ακολούθησαν το πλάνο τους και δικαιώθηκαν.

Ακόμη και μετά την πρώτη αναγνωριστική χρονιά στην Α1, έγινε σούσουρο με την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον μέχρι πρότινος αθλητικό διευθυντή Μάκη Γιατρά. «Έλα μωρέ, που πάνε με αυτόν. Μάλλον πέταξαν λευκή πετσέτα» ήταν τα τότε σχόλια των ειδικών. Ο αντιτουριστικός Γιατράς δεν έκανε στην πιάτσα, χάλαγε και την πραμάτεια των μάνατζερ. Στην Ελλάδα κρίνουμε κάποιον απ΄ τη φάτσα, ταβερνιάρη άλλωστε βαφτίσαμε και τον Λάσο που πήρε δυο φορές την Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιατράς κλείνοντας τα αφτιά του, βάδισε στη φιλοσοφία του Προμηθέα και οδήγησε την ομάδα στην πρώτη τετράδα της Α1. Για μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι έπιασε ταβάνι. Όμως, τρώγοντας έρχεται η όρεξη και οι «πορτοκαλί» όχι μόνο δεν επαναπαύθηκαν, αλλά με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο κατόρθωσαν να φτάσουν φέτος μέχρι τους τελικούς!

Τα μυστικά της επιτυχίας λίγο-πολύ είναι γνωστά. Στιβαρή διοίκηση, καλό προπονητικό επιτελείο, σωστές επιλογές στους ξένους (ώστε να μην χρειάζονται αλλαγές μέσα στη χρονιά) και δυνατός ελληνικός κορμός. Όταν οι περισσότερες ομάδες πηγαίνουν σε αμφιβόλου αξίας Αμερικανούς, στον Προμηθέα πίστεψαν στους Έλληνες και έχτισαν μια πολύ καλή βάση (Γκίκας, Σαλούστρος, Τσαϊρέλης, Κασελάκης, Κατσίβελης).

Παράλληλα στον Προμηθέα κέρδισαν το στοίχημα του κόσμου. Με τον Απόλλωνα να βολοδέρνει στην Α2, οι «πορτοκαλί» έδωσαν μια άλλη πρόταση και με εξαιρετικό μάρκετινγκ, κατόρθωσαν να γεμίσουν το «Δ. Τόφαλος» με οικογένειες και μικρά παιδιά. Η ατμόσφαιρα στα ματς του Προμηθέα θύμιζε γήπεδα της Ευρώπης, αν όχι του ΝΒΑ με τα διάφορα χάπενινγκ και τις εκπλήξεις για το κοινό!

Και τώρα, τι; Ο Προμηθέας δεν πρόκειται να ρίξει τον πήχη. Ψάχνοντας πάντα το καλύτερο και με ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να αφήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και θα συνεχίσει στο Eurocup. Στόχος, να είναι στην Ευρωλίγκα τα επόμενα χρόνια! Η επιλογή αυτή του Προμηθέα δεν άρεσε στους …άρχοντες του ελληνικού μπάσκετ, όμως ο Βαγγέλης Λιόλιος δεν επηρεάζεται. Πράττει ό,τι θεωρεί καλύτερο για την ομάδα και όχι τι θέλουν οι άλλοι.

Κι επειδή μια ομάδα που θέλει να λέγεται μεγάλη, δεν είναι μόνο η βιτρίνα, ο Προμηθέας μπορεί να καμαρώνει και για τις υποδομές του. Με επιτυχίες στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων, με θυγατρική ομάδα (Προμηθέας 2014) ώστε να παίζουν οι νεαρότεροι παίκτες και το καινοτόμο πρόγραμμα «ΝΟΥΣ» με στόχο την ανάδειξη αθλητών από τα σπλάχνα του συλλόγου. Κερασάκι στην τούρτα; Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Καστελλόκαμπο!

Ο Προμηθέας ήρθε για να μείνει!