Έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους...

Δεν πάνε πολλές μέρες από τότε που τα φιλικά προς τον Παναθηναϊκό Μέσα, πανηγύριζαν για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Α2.

Έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους...

Λίγες μέρες αργότερα, ακόμα και η διοίκηση των «πρασίνων» κατάλαβε πόσο λάθος είναι όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας.

Την ώρα που οι Παναθηναϊκοί φώναζαν «Αντίο, Αντίο, εκεί στην Α2» δεν είχαν φανταστεί πόσο πλάκα θα είχαν οι φετινοί τελικοί της Basket League. Κάποιοι είχαν ως δεδομένο ότι αυτοί θα διεξάγονταν ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟ, γεγονός που θα έδινε ένα κίνητρο στους οπαδούς των δύο ομάδων να πάνε στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο ο Προμηθέας είχε αντίθετη άποψη και έστειλε τον δικέφαλο στους μικρούς τελικούς παίρνοντας αυτός την δεύτερη θέση. Και κάπου εδώ, αρχίζουν τα... βάσανα!

Τελικός πρωταθλήματος με 3100 οπαδούς. Εικόνα απογοητευτική για το ίδιο το άθλημα, όμως περισσότερο για τους χορηγούς που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό. Να δώσουν τα χρήματά τους στις ομάδες που συμμετέχουν στη Λίγκα. Εικόνα απογοητευτική για τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο ο οποίος ξέσπασε κατά των οπαδών της ομάδας του.

Μάλιστα, στο ξέσπασμά του, φρόντισε να ενημερώσει τους τελευταίους ότι δεν πάνε και πολλές μέρες από τότε που πανηγύριζαν επειδή έριξαν τον Ολυμπιακό στην Α2. Μια ατάκα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Με ποιον ακριβώς τρόπο συνέβη αυτό; Πως επηρέασε ο σύλλογος της Αθήνας τον υποβιβασμό των Πειραιωτών, όταν και αν αυτός τελικά έρθει; Αυτό θα έχει ενδιαφέρον να μας το εξηγήσουν κάπως οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, για να κατανοήσουμε όλοι τι εννοούσε ο μεγαλομέτοχος της ομάδας.

Όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό. Είναι η εικόνα της Basket League χωρίς τον Ολυμπιακό. Την ομάδα που την τελευταία δεκαετία έχει πετύχει πράγματα και θαύματα στην Ευρωλίγκα, όμως στις εγχώριες διοργανώσεις αντιμετωπίζεται ως «φτωχός συγγενής» από ένα σύστημα που κοιτάζει μόνο πως να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Από ένα σύστημα που σφυρίζει αδιάφορα όταν παράγοντες ομάδων επηρεάζουν τις κληρώσεις των διαιτητών, που δεν ενδιαφέρεται για την ξεκάθαρη αλλοίωση της βαθμολογίας στο προϊόν που εκπροσωπεί, που δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι υποβιβάζονται ομάδες προκειμένου κάποιες άλλες να μπορούν να λένε «εμείς ρίξαμε τον Ολυμπιακό στην Α2».

Το ελληνικό μπάσκετ υποβαθμίζεται μόνο του, χρόνια τώρα από τις ακραίες συμπεριφορές των παραγόντων του. Από των ωχαδερφισμό που διακρίνει τους προέδρους των ομάδων οι οποίοι στα Δ.Σ. παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, όμως σφυρίζουν αδιάφορα για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερο.

Το ελληνικό μπάσκετ δεν υπάρχει χωρίς τον Ολυμπιακό. Δεν θα υπήρχε και χωρίς τον Παναθηναϊκό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι το παίζουν ότι είναι οι «Τζον Ράμπο» της φάσης. Όσο προτιμούν να πουλάνε μαγκιές και οπαδιλίκια, τόσο θα τρώνε τα μούτρα τους μόνοι τους.

Και όταν θα βλέπουν τελικούς σαν τον χθεσινό, δεν θα έχουν το δικαίωμα να κουνάνε το δάχτυλο σε κανέναν. Διότι εκείνοι είναι οι άνθρωποι που έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια τους. Μόνοι τους. Και σαν να μη φτάνει αυτό, το πανηγύρισαν κιόλας...