Ολυμπιακός: Τα αίτια μιας «καμένης» σεζόν

Μια σεζόν με πολλά… παρατράγουδα φτάνει φέτος στο τέλος της για τον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός: Τα αίτια μιας «καμένης» σεζόν

Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν εκτός play offs στην Ευρωλίγκα, ενώ στο πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να υψώσουν το ανάστημά τους στο σύστημα που λυμαίνεται τις τύχες του αθλήματος.

Μια χρονιά που ξεκίνησε ονειρικά ολοκληρώνεται με τον χειρότερο τρόπο για την ομάδα του Πειραιά που έκανε τη χειρότερή της σεζόν από την ημέρα που ανέλαβαν τις τύχες της οι αδερφοί Αγγελόπουλοι. Το περασμένο καλοκαίρι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες οι οποίοι έψαξαν τον αντικαταστάτη του στο εξωτερικό.

Τα αδέρφια που κρατούν τις τύχες της ομάδας στα χέρια τους αποφάσισαν να φέρουν στην Ελλάδα ίσως τον πιο καταξιωμένο προπονητή που κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά.

Φυσικά μιλάμε για τον Ντέιβιντ Μπλατ, έναν κόουτς με τεράστιες παραστάσεις τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τον μαγικό κόσμο του NBA, εκεί όπου είχε οδηγήσει τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς στους τελικούς, χωρίς όμως να κατακτήσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

Οι επιλογές του κόουτς

Στην πρώτη του σεζόν στο λιμάνι του Πειραιά ο Μπλατ ξεκίνησε ιδανικά, όμως στην πορεία η ομάδα αποκάλυψε κάποιες τρανταχτές αδυναμίες.

Ο Ολυμπιακός έκανε δύο πολύ μεγάλες εκτός έδρας νίκες, κόντρα σε Χίμκι και Μπασκόνια και το κλίμα ευφορίας ήταν εμφανέστατο τόσο στην ομάδα, όσο και στους οπαδούς της που ξεκίνησαν να ονειρεύονται ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ωστόσο στην πορεία υπήρξαν πολλές ανατροπές, τόσο από αγωνιστικά, όσο και από εξωαγωνιστικά θέματα. Κάποιοι παίκτες που έφερε στους «ερυθρόλευκους» ο Μπλατ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Π.χ. ο Γκος, ο οποίος τυγχάνει ακόμα και σήμερα της απόλυτης εμπιστοσύνης του προπονητή του, έδειξε καλά στοιχεία όμως δεν ήταν καθόλου σταθερός κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έπειτα ο Τίμα, ο οποίος αποκτήθηκε σε μια χρονική περίοδο που ο Μπλατ ήθελε τον Χένρι στα γκαρντ, όμως όταν εκείνος έκλεισε σε άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός στράφηκε σε ένα «τριάρι» προκειμένου να βρίσκει πόντους έξω από τα 6.75.

Ο Τίμα έφυγε άρων – άρων από τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια αποδείχθηκε… λίρα 100 για την Χίμκι με την οποία πυροβολεί αδιακρίτως! Ο Λεντέι ήταν επίσης μέτριος, όμως δεν ευθύνεται ο ίδιος. Ο Αμερικάνος αποκτήθηκε για δεύτερο πεντάρι, όμως σύντομα αποδείχτηκε ότι είναι περισσότερο 4αρι παρά 5αρι.

Ήταν δηλαδή κακή η εκτίμηση για τις ικανότητές του.

Τα εξωαγωνιστικά προβλήματα

Τον σημαντικότερο ρόλο στην αγωνιστική πτώση του Ολυμπιακού πάντως την έφεραν εξωαγωνιστικοί λόγοι. Όλα ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν τον προημιτελικό κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ένα site ιδιοκτησίας Δημήτρη Γιαννακόπουλου έφερε στο φως τον διάλογο του Πρίντεζη με τους Έλληνες συμπαίκτες του στον οποίο ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού εμφανιζόταν δυσαρεστημένος για την καθυστέρηση που υπήρχε στις πληρωμές.

Αυτό έκανε άνω – κάτω την ομάδα, αφού ήταν η πρώτη φορά στη θητεία των Αγγελόπουλων που τα αποδυτήρια «άνοιξαν» και κάποιοι διάλογοι βγήκαν προς τα έξω. Το βρώμικο παιχνίδι των αντιπάλων τελικά απέδωσε τα αποτελέσματα που ήθελαν και ο Ολυμπιακός έχασε τη συνοχή και την ενότητα που διέκρινε την ομάδα τόσα χρόνια.

Η επανάσταση!

Μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στον μεταξύ τους αγώνα για τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ άρχισε να δίνει… υποσχέσεις για το ραντεβού των δύο ομάδων για τα προημιτελικά του κυπέλλου.

Ο Ολυμπιακός είχε τον ρόλο του «θύματος» σε ένα σάπιο σύστημα που ορίζει τους ίδιους και τους ίδιους διαιτητές στα ντέρμπι και λειτουργεί δίχως ίχνος ντροπής. Η κακή σεζόν λοιπόν έδωσε την ευκαιρία στους προέδρους να περάσουν στην αντεπίθεση και να πατήσουν πόδι κόντρα στους «τυράννους» του ελληνικού μπάσκετ.

Εφόσον δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ αποφασίστηκε ο Ολυμπιακός να μη συμμετάσχει άλλο σε αυτή την φαρσοκωμωδία, εκεί όπου ο κάθε παράγοντας μπορεί να προσβάλει από τα social media προσωπικότητες και οργανισμούς δίχως καμία συνέπεια για τις πράξεις του.

Αρκεί μόνο μια συγγνώμη και στην Ελλάδα ξεχνάμε ότι κάποιος επικήρυξε μέχρι και οπαδό έπειτα από αγώνα δύο ομάδων. «Με όρους Άγριας Δύσης, ας παίξουν μόνοι τους» ήταν το μήνυμα των «ερυθρόλευκων» που σε μια «καμένη» σεζόν, προσπάθησαν να σώσουν ότι χλωρό υπήρχε.
Τα «καμένα» πάντως αποδείχθηκαν πιο δυνατά και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλη αγωνία.