Το παράθυρο για να μην υποβιβασθεί ο Ολυμπιακός, ακόμη κι αν δεν παίξει με ΠΑΟ

Στον... αέρα τα πλέι-οφ, καθώς μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ, το πρωτάθλημα μένει σε αδράνεια. Το «παραθυράκι» με την αναδιάρθρωση της Α1. 

Το παράθυρο για να μην υποβιβασθεί ο Ολυμπιακός, ακόμη κι αν δεν παίξει με ΠΑΟ

Η έναρξη των πλέι-οφ του πρωταθλήματος θα καθυστερήσει, μέχρι η πενταμελής επιτροπή εργασίας της Λίγκας που συστάθηκε, να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό μπάσκετ. Ποια θα είναι τα άτομα που θα την απαρτίζουν; Ο Γενικός Διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος, ο Γιώργος Πανταζόπουλος (Περιστέρι), ο Φάνης Ταρνατώρος (Χολαργός), αλλά και ο Κώστας Κώτσης (Ήφαιστος), συν έναν εκπρόσωπο του Προμηθέα.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έδωσαν ραντεβού για το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, ώστε αυτή η ομάδα ανθρώπων να καταθέσει τις απόψεις, αλλά και τις προτάσεις της, οι οποίες θα έχουν στόχο την εξομάλυνση, αλλά και την βελτίωση της Α1. Μέχρι τότε, όμως, δεν θα έχουμε αγωνιστική δράση και η προημιτελική φάση θα πάρει παράταση. Πότε θα ξεκινήσει; Άγνωστο!

Η προσφυγή του Ολυμπιακού

Άλλωστε, υπάρχει και η προσφυγή των Πειραιωτών στο ΑΣΕΑΔ. Οι Πειραιώτες πήγαν εκεί καθώς έχουν χαρακτηρίσει παράνομη την κλήρωση της ΚΕΔ με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Αναστόπουλου στο ματς Ολυμπιακός – Προμηθέας και στο ενδεχόμενο που στο μεγάλο λιμάνι δικαιωθούν, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί ολόκληρη η τελευταία αγωνιστική! Το ΑΣΕΑΔ έχει αρκετές υποθέσεις να διαχειριστεί, αλλά αναμένεται να πάρει προτεραιότητα, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις. Τι θέλουν οι «ερυθρόλευκοι»; Να επικρατήσει η νομιμότητα και η καθαρότητα, καθώς εκείνη η κλήρωση πραγματοποιήθηκε μόλις με δύο μέλη, οπότε είναι παράτυπη. Και το πιο σημαντικό; Αν δεν βγάλει απόφαση το ΑΣΕΑΔ, δεν μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα! Και το σίγουρο είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα αποσύρουν την προσφυγή.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, αυτό που «καίει», είναι τι προτίθεται να κάνει η ΚΑΕ Ολυμπιακός στην έναρξη των πλέι-οφ του πρωταθλήματος. Διότι αντίπαλος είναι ο Παναθηναϊκός και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνουν πιστοί στη θέση τους, να μην κατέβουν να παίξουν ξανά παιχνίδι κόντρα στους «πράσινους», αν δεν οριστούν ξένοι διαιτητές. Μπορεί στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ οι ομάδες να απάντησαν αρνητικά στο σενάριο των αλλοδαπών ρέφερι, αλλά ο Γιώργος Αγγελόπουλος είχε δίκιο στο εξής: δεν αποφασίζουν για τους διαιτητές οι άνθρωποι και οι ομάδες του ΕΣΑΚΕ, αλλά η Ομοσπονδία καθώς η ΚΕΔ υπάγεται στην ΕΟΚ. Αν το αποφασίσει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, υπάρχει η δυνατότητα να οριστούν ξένοι διαιτητές, αλλά είναι δεδομένο πως τόσο ο πρόεδρος της ΕΟΚ, όσο και οι άνθρωποι της ΚΕΔ δεν πρόκειται να φέρουν ξένους ρέφερι. Λέτε να γίνει κάνα… θαύμα και ξαφνικά να έρθουν;

Υποβιβασμός για όποιον δεν παίξει στα πλέι-οφ

Παράλληλα, το καταστατικό του πρωταθλήματος αναφέρει πως οποιαδήποτε ομάδα δεν κατέβει να παίξει στα πλέι-οφ, αυτόματα υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία! Ξεχάστε το προηγούμενο του Ολυμπιακού που απουσίασε από την αναμέτρηση στο ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αυτό δεν επηρεάζει. Ο κανονισμός λέει πως οποιοδήποτε σύλλογος απουσιάζει από ματς της προημιτελικής φάσης, θα πάει στην Α2. Δεν θα κατέβει για παράδειγμα να παίξει η ΑΕΚ; Θα υποβιβαστεί! Για αυτόν τον λόγο άλλωστε βγήκε και δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, με σιγουριά, πως όποια ομάδα δεν παίξει, θα πέσει στη δεύτερη κατηγορία.

Οι Πειραιώτες, λοιπόν, βρίσκονται μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση. Να κατέβουν να παίξουν κόντρα στον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ (με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο ΟΑΚΑ) ή να παραμείνουν πιστοί στα πιστεύω τους και στο «μέχρι τέλους», στον πόλεμο που έχουν κηρύξει με την ΚΕΔ και την Ομοσπονδία; Οι «ερυθρόλευκοι» τονίζουν πως δεν θα κάνουν βήμα πίσω, οπότε αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να κατέβουν να παίξουν στο ΟΑΚΑ, άρα δηλαδή θα πέσουν λοιπόν στην Α2. Σε αυτό το σενάριο, όπως έχουμε τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, οι Πειραιώτες θα αγωνιστούν στη χαμηλότερη κατηγορία με την ομάδα Νέων και η πρώτη θα συνεχίσει να παίζει στην Αδριατική, αν και εφόσον, βέβαια, γίνει δεκτή η πρόταση τους για συμμετοχή στην γειτονική διοργάνωση.

Η πρόταση του Λαυρίου που αλλάζει τα δεδομένο με τον υποβιβασμό

Υπάρχει όμως και ένα παραθυράκι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, στο θέμα του ενδεχόμενου υποβιβασμού του Ολυμπιακού, αν δεν κατέβει να παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ποιο είναι αυτό; Η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, μία πρόταση που κατέθεσε το Λαύριο. Τι έλεγε αυτή; Να μην πέσει καμία ομάδα φέτος στην Α2, λόγω της αλλοίωσης της βαθμολογίας με τον Παναθηναϊκό να μην κατεβαίνει να παίξει κόντρα στη Κύμη (με το Λαύριο να… πληρώνει τα σπασμένα) και το νέο πρωτάθλημα (2019-2020) να διεξαχθεί με 16 ομάδες. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε με 14-0 από τους συλλόγους της Λίγκας στο ΔΣ και πλέον το θέμα περνάει στην ΕΟΚ, καθώς εκείνη έχει την αρμοδιότητα να πάρει την τελική απόφαση.

Γιατί το θέμα αυτό ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό; Διότι στη πιθανότητα που το σενάριο αυτό της αναδιάρθρωσης γίνει πράξη, ύστερα και από την έγκριση της ΕΟΚ, τότε οι Πειραιώτες και να μην κατέβουν να παίξουν κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούν να υποβιβαστούν!