Σλούκας όπως Σπανούλης και Πάσπαλι

Άμα θες να φτιάξεις ξανά μεγάλη ομάδα, κάντο με τον Σλούκα όπως με Σπανούλη και πιο πριν με Πάσπαλι! Μόνο έτσι μπορεί να μιλάμε για παλινόρθωση του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Τα άλλα όλα είναι παραμύθια.

Σλούκας όπως Σπανούλης και Πάσπαλι

Με επιχειρήματα στο «ΦΩΣ» γιατί η μεταγραφή του Σλουκα δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται.

Το κείμενο έχει επιχειρήματα και απευθύνεται στον κόσμο του Ολυμπιακού και στους Αγγελόπουλους. Είναι προσωπική γνώμη που μπορεί και να είναι λάθος, έχω όμως το δικαίωμα να τη λέω.

Πρώτον: Προς ορισμένους οπαδούς. Όχι μόνο πάθος και αγάπη, αλλά βάλτε και λίγο στρατηγική. Όταν θες μια γκόμενα, και τη βρίζεις πριν σε απορρίψει, πώς να μην σε απορρίψει;

Από εκεί και πέρα, έχουμε και λέμε: Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για παλινόρθωση του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και για δυνατό Ολυμπιακό στο μπάσκετ ξανά, πρέπει οι Αγγελόπουλοι να πάνε και να πάρουνε τον Σλούκα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και θα το αποδείξω με επιχειρήματα.

Και υπόψη: Ούτε τον Σλούκα γνωρίζω προσωπικά, ούτε συνεντεύξεις του έχω κάνει, ούτε από κοντά τον έχω δει ποτέ.

Ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ σε αγωνιστικό επίπεδο ακολουθεί μια πτωτική πορεία σταθερά, σε σχέση με πριν λίγα χρόνια που έπαιρνε δυο Ευρωλίγκες και 3 πρωταθλήματα Ελλάδας. Η δε ομάδα φαίνεται ότι έφτασε στο πικ της και καταρρέει αφού μεγάλωσαν οι παίκτες ηλικιακά και έχουν συχνούς τραυματισμούς.

Για να έχει ο Ολυμπιακός παρόν και μέλλον πρέπει να κτίσει νέα ομάδα γύρω από νέο ηγέτη. Όπως το έκανε τη μία εποχή με τον Σπανούλη και την προηγούμενη εποχή με τον Ζάρκο Πάσπαλιε. Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος τώρα παρά ο Σλούκας.

Γιατί ο Σλούκας;

Διότι είναι πρωταγωνιστής σε μια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης όπως η Φενέρμπαχτσε, με προπονητή τον κορυφαίο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στην καλύτερη ηλικία που μπορεί να πάρει τον Ολυμπιακό πάνω του, αποδεδειγμένα δουλευταράς που βελτιώθηκε πολύ και έγινε άξια το Νο1.

Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά? Τον Βασίλη Σπανούλη! Κι αυτός ήταν σε μια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τότε, τον Παναθηναϊκό, κι αυτός είχε προπονητή τον κορυφαίο Ομπράντοβιτς, κι αυτός ήταν έτοιμος να γίνει το Νο1 στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός όταν ήρθε ο Σπανούλης άλλαξε σελίδα. Ενώ για πολλά χρόνια δεν είχε πάρει ούτε ένα πρωτάθλημα και δεν είχε τίτλο στην Ευρώπη (από το 1997 όλα αυτά), με το που ήρθε ο Σπανούλης και χωρίς μεγάλο μπάτζετ, την επόμενη χρονιά πήρε την Ευρωλίγκα, στο καπάκι την ξαναπήρε, και πήρε και 3 πρωταθλήματα.

Η μεγάλη επένδυση τότε έγινε στον Σπανούλη. Ας επαναληφθεί τώρα στον Σλούκα. Να δοθούν τα πολλά λεφτά εκεί που πρέπει.

Και πιο πριν, ο Ολυμπιακός ήταν 8ος αλλά ήρθε ο Πάσπαλιε και έχοντας μικρομεσαίους παίκτες δίπλα του έφτασε ο Ολυμπιακός στη δεύτερη θέση και την επόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα και παραλίγο να πάρει και το Ευρωπαϊκό, το έχασε στο τσακ στον τελικό με την Μπανταλόνα.

Ο Πάσπαλιε τότε ήταν... Σπανούλης

Αυτός ήταν ο ηγέτης. Έβαζε το 40% των πόντων του Ολυμπιακού! Μια αμυντική ομάδα τότε ο Ολυμπιακός, με παίκτη ορχήστρα στην επίθεση τον Πάσπαλιε. Με συμπαίκτες Σταμάτη, Σιγάλα νεαρό, Ελληνιάδη, Καμπούρη μεγάλο σε ηλικία, Αγγέλου, Μωραϊτη, Παπαδάκο, Παπαδάκη, Γιαννόπουλο, Καρατζά. Ήταν ένα θαύμα του Ιωαννίδη που το στήριξε επιθετικά στον Πάσπαλιε.

Και την άλλη χρονιά, τι είχε, τους πιτσιρικάδες Τόμιτς, Τάρλατς, Νάκιτς, Λημνιάτη. Ο Μπέρι μετραγε. Ο Πάσπαλιε όμως ήταν παικτης-ορχήστρα.

Έγραψα πριν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει ο Σλούκας όσο φαίνεται και θα το αποδείξω. Μα οι ίδιοι άνθρωποι, οι Αγγελόπουλοι, έφεραν στον Ολυμπιακό τον Σπανούλη. Αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο! Αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο κατόρθωμα! Αφού έγινε εκείνο, μπορεί να γίνει του Σλούκα.

Ο παίκτης είναι Έλληνας, θέλει να γυρίσει στον τόπο του, αρκετά έμεινε έξω. Θέλει να γίνει το Νο1 στον Ολυμπιακό. Είναι η ομάδα άλλωστε στην οποία αναδείχτηκε, ξέρει τα πάντα στο λιμάνι. Κανείς δεν θα τον βρίζει με κατάρες από τους αντιπάλους. Αντίθετα ο Σπανούλης άφησε τον αιώνιο αντίπαλο, ήξερε ότι τα έβαζε με Θεούς και δαίμονες, ήξερε ότι θα δεινοπαθούσε και θα έβριζαν τη γυαίκα του και τα παιδιά του.

Και όποιος αναρωτηθεί πώς θα αφήσει την πιο πλούσια και ανώτερη ποιοτικά Φενέρμπαχτσε ο Σλούκας για να έρθει στον Ολυμπιακό που είναι στα κάτω του, θα του γράψω πάλι για τον Σπανούλη! Όταν το έκανε ο Σπανούλης, άφησε πάλι τον Ομπράντοβιτς για να έρθει στον Ολυμπιακό και άφησε τον Παναθηναϊκό που τότε ήταν πολύ πιο επιτυχημένος σύλλογος από τη Φενέρμπαχτσε!

Οι Τούρκοι έχουν μια οικονομία στην εντατική, με σπασμένα χέρια και πόδια. Το νόμισμά τους έχει καταρρεύσει και τα δάνειά τους σε ξένο νόμισμα έχουν γίνει βουνό. Οι σχέσεις του Ερντογάν με τις ΗΠΑ τίποτα δεν δείχνει ότι θα φτιάξουν. Έχει κάνει στρατηγική επιλογή να πάει με τον Πούτιν. Και οι ΗΠΑ έχουν κάνει στρατηγική επιλογή να ξεδοντιάσουν τον Ερντογάν. Η Τουρκία όλα δείχνουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα έχει οικονομικά προβλήματα σοβαρά, και υπάρχουν πολλές φούσκες εκεί έτοιμες να σκάσουν.

Οταν άφησε τον Παναθηναϊκό...

Όταν άφησε ο Σπανούλης τον Παναθηναϊκό για να πάει στον Ολυμπιακό και να γίνει το Νο1, ήταν το 2010 και ο Παναθηναϊκός προσέξτε τι ήταν τότε στο μπάσκετ: Από το το 1996 ως το 2011 πήρε 6 ευρωπαϊκά! Όχι 1 που πήρε η Φενέρμπαχτσε. Επίσης από το 1998 μέχρι το 2011 ο Παναθηναϊκός έπαιρνε κάθε χρόνο το πρωτάθλημα στην Ελλάδα! Κάθε χρόνο! Μόνο το 2002 το έχασε, από την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε τίποτα εκείνα τα χρόνια.

Δηλαδή να κοιτάμε τι άφησε ο Σπανούλης και πού ήρθε. Αυτό που άφησε ο Σπανούλης ήταν ανώτερο τότε από αυτό που θα αφήσει ο Σλούκας. Και αυτό στο οποίο πήγε τότε ο Σπανούλης ήταν κατώτερο από αυτό στο οποίο καλείται να έρθει τώρα ο Σλούκας. Ο Ολυμπιακός ο τωρινός έχει πάρει πρόσφατα 3 πρωταθλήματα και 2 Ευρωλίγκες.

Η μεταγραφή μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρχουν δύο πράγματα. Πρώτον λεφτά. Η οικογένεια Αγγελόπουλοι έχουν τεράστια περιουσία κι έχουν αποδείξει την αγάπη τους για το μπάσκετ του Ολυμπιακού. Δεν ξέρω μόνο τι θα γίνει με τις δικαστικές διαμάχες με τον πατέρα τους.

Δεύτερον, χρειάζεται ο Σλούκας να νιώσει ότι η οικογένεια του Ολυμπιακού τον θέλει, θα τον στηρίξει να γίνει το Νο1 και να είναι ο ηγέτης που θα απολαμβάνει την αγάπη του κόσμου και τη δόξα. Ας σταματήσουν κάποια αυτογκόλ λοιπόν και ο νοών νοείτω.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό, αφορά και τον Παναθηναϊκό. Αν δεν τον πάρεις εσύ, και τον πάρει ο Παναθηναϊκός, θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μπάσκετ για χρόνια. Αυτό προβλέπω. Είναι μεταγραφή που αλλάζει ισοροπίες. Όπως ήταν η μεταγραφή του Σπανούλη η οποία όχι μόνο ενίσχυσε τον Ολυμπιακό αλλά και αποδυνάμωσε τον Παναθηναϊκό.

Ας πάνε τα λεφτά εκεί που πρέπει

Ας μην δίνουν τεράστια συμβόλαια στον Μάντζαρη και στον κάθε Μάντζαρη. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ηγέτη με παρόν και μέλλον, να δώσει προοπτική. Παίκτες ρολιστες βρίσκεις. Πάσπαλιε, Σπανούλη, Σλούκα τώρα δεν βρίσκεις.

Αυτά περί ομαδικής δουλειάς τα ακούω βερεσέ. Ας μην είχε ο Ολυμπιακός τον Σπανούλη τα τελευταία χρόνια και τα λέγαμε. Ας μην είχε η Μπαρτσελόνα τον Μέσι και τα λέγαμε. Είδαμε η Ρεάλ τι έπαθε όταν έφυγε ο Ρονάλντο. Ας μην είχε η Αργεντινή τον Μαραντόνα το 1986 και θα βλέπαμε αν έπαιρνε Μουντιάλ. Κάθε ομάδα χρειάζεται ηγέτη.

Τώρα, άμα δεν θέλεις να πληρώσεις ή δεν μπορείς, οι δικαιολογίες είναι εύκολες. Πώς είχε φύγει, δεν πήρε τηλέφωνο, τι ομάδα ήταν η αδελφή του, και τέτοιες αστειοτητες. Ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ χρειάζεται «εργαλείο». Χρειάζεται «μηχανή» με πολλά κυβικά.