Οι επαναστάσεις κερδίζονται με «αίμα»

Λίγα λόγια για όσους πίστευαν ότι η απόφαση του Ολυμπιακού να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης απέναντι στο ελληνικό μπάσκετ και τον τρόπο που λειτουργεί θα ήταν μια εύκολη υπόθεση...

Οι επαναστάσεις κερδίζονται με «αίμα»

Είναι απίστευτη η ανθρωποφαγία που παρατηρείται στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού τον τελευταίο καιρό. Από την ημέρα που η ομάδα άρχισε να δείχνει σημάδια αγωνιστικής κατάρρευσης έχει ξεκινήσει μια γκρίνια η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί μέχρι ένα σημείο, όμως πολλοί δεν είχαν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο εύκολα όσο πίστευαν.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι δεν ξύπνησαν μια μέρα σκεπτόμενοι «σήμερα θα φύγουμε από τις ελληνικές διοργανώσεις». Η απόφασή τους να δώσουν εντολή στην ομάδα να σηκωθεί να φύγει στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου με τον ΠΑΟ από τον ΟΑΚΑ ήταν κάτι το οποίο στο λιμάνι επεξεργάζονταν για καιρό. Συγκεκριμένα από την ημέρα που το αντίπαλο στρατόπεδο άρχισε να στέλνει σημάδια ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα παρακολουθούσαμε μια ακόμα «σφαγή» του Ολυμπιακού από τον «αιώνιο αντίπαλό» του.

Διότι είτε αρέσει, είτε όχι σε πολλούς, οι «πράσινοι» είχαν δώσει τις... υποσχέσεις τους για τον συγκεκριμένο αγώνα. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ από το τέλος κιόλας της αναμέτρησης των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα που είχε βρει τον Ολυμπιακό νικητή και μάλιστα με άνεση, τόνιζε συνεχώς ότι σε εκείνο το ματς ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε το αίμα του πίσω. Και τι είδαμε στον αγώνα; Πράγματα και θαύματα!

Ας μην αναλύσουμε όμως τι έκανε ο αντίπαλος του Ολυμπιακού, αυτό δεν αφορά τους «ερυθρόλευκους» αλλά τους Παναθηναϊκούς. Εδώ θα μιλήσουμε για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες και έπειτα στον Ολυμπιακό. Από το ηχητικό του Πρίντεζη το οποίο κυκλοφόρισε δύο μέρες πριν τον αγώνα, μέχρι το μπάσκετ που... ξέχασαν οι παίκτες της ομάδας του Πειραιά και τις αντιδράσεις του κόσμου που διψάει για «αίμα».

Το ηχητικό

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι από την ημέρα που βγήκε στη φόρα το ηχητικό μήνυμα του Πρίντεζη προς τους Έλληνες συμπαίκτες του η ομάδα κλονίστηκε. Ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού έδωσε ένα καλό πάτημα στους απέναντι με τα λόγια του να ξεκινήσουν έναν ανήθικο πόλεμο. Προσωπικά θεωρώ λάθος στην εποχή μας κάποιος να ηχογραφεί τέτοια μηνύματα, ειδικά όταν είναι δημόσιο πρόσωπο και ακόμα ειδικότερα όταν ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν τέτοια «πατήματα» για να πλήξουν τους απέναντι. Τι έκανε λοιπόν ο Πρίντεζης; Διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι είχαν καθυστερήσει να του καταβάλουν οι εργοδότες του χρήματα. Καμία αντίρρηση ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος σε οποιονδήποτε τομέα έχει δικαίωμα να παραπονεθεί για οφειλές προς το πρόσωπό του. Το θέμα είναι ο τρόπος που το κάνει. Και ο Γιώργος επέλεξε τον λάθος. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι κάποιος διέρρευσε τη συνομιλία. Κάπου εκεί χάθηκε το παιχνίδι, όπως και η εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου προς τους συμπαίκτες του. Η διαρροή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική κατάρρευση της ομάδας του Πειραιά, αφού για πρώτη φορά τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού άρχισαν να... μπάζουν! Το τραγικό για τους «ερυθρόλευκους» είναι ότι εκεί στόχευε η απέναντι πλευρά όταν έδωσε το μήνυμα του Πρίντεζη στη δημοσιότητα και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δικαιώθηκε!

Η σημαία της... επανάστασης

Δύο μέρες μετά το ηχητικό ο Ολυμπιακός πάει στο ΟΑΚΑ, η τριάδα των διαιτητών κάνει τα... δικά της και στο ημίχρονο οι πρόεδροι δίνουν εντολή στην ομάδα να φύγει από το Στάδιο. Κατά την ταπεινή μας άποψη έπραξε ορθότατα αφού το κακό έχει παραγίνει πλέον. Όπως γράψαμε και παραπάνω οι αντίπαλοι δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και διατυμπάνιζαν ότι θα συνέβαιναν όσα τελικά είδαμε! Αν θέλουμε να βρούμε ένα λάθος στην κίνηση των προέδρων είναι το γεγονός ότι ενώ έφυγαν ίσως να μην είχαν ζυγίσει σωστά τους «κραδασμούς» που θα δημιουργούσε η κίνηση αυτή εντός της ομάδας. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν έτοιμος να παίξει... μπάλα σε τόσα ανοιχτά μέτωπα. Η σεζόν στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε άδοξα ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο ο οποίος ενώ στα σόσιαλ μίντια διατυμπανίζει ότι θα είναι δίπλα στην ομάδα #mexritelous, η παρουσία του στο ΣΕΦ και η... ανθρωποφαγία που ξεκίνησε στο Facebook και το twitter κάνει ακριβώς το αντίθετο! Αντί να στηρίξει, κράζει με αποτέλεσμα το κλίμα στον Πειραιά να είναι πλέον τραγικό.

Η... ανθρωποφαγία

Κι εδώ ας αναφερθούμε λίγο στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Όταν οι περισσότεροι έγραφαν #mexritelous στους τοίχους τους στο facebook μάλλον δεν είχαν καταλάβει τι δρόμο επέλεξε να διαβεί ο Ολυμπιακός. Καμία επανάσταση δεν κερδήθηκε ποτέ ανώδυνα. Πάντα σε ένα «πόλεμο» χύνεται αίμα, πάντα υπάρχουν απώλειες από όλες τις πλευρές. Κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα είναι πιο «αδύναμος» στο παρασκήνιο από τον αντίπαλό του. Οπότε δεν είναι και απίθανο ότι ήταν αυτός που βίωσε πρώτος το συναίσθημα της απώλειας. Το τρομερό είναι ότι το έπαθε στην Ευρώπη. Εκεί που άπαντες υποστήριζαν ότι ήταν ανώτερος του αντιπάλου του (όχι άδικα αφού τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια αυτό δείχνουν), ξαφνικά βρέθηκε να κατρακυλάει σε έναν κατήφορο ανήμπορος να βάλει ένα φρένο. Με αποτέλεσμα πλέον οι παίκτες να βλέπουν τα playoffs της Ευρωλίγκας από τις τηλεοράσεις τους, την ώρα που όλοι πίστευαν ότι θα βρίσκονται εκεί και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Ο κόσμος λοιπόν μετά από αυτή την εξέλιξη εξαγριώθηκε και άρχισε να αναθεματίζει όποιον έχει σχέση με την ομάδα. Για κάποιους φταίει ο Πρίντεζης, για άλλους η διοίκηση, για άλλους ο Ντέιβιντ Μπλατ. Είναι φυσιολογικό όταν μια χρονιά δεν πάει καλά να υπάρχει γκρίνια, όμως αυτό που συμβαίνει πλέον στην ομάδα του Πειραιά είναι άνευ προηγούμενου! Έχουμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε μέχρι και δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν την αγωνιστική κατάρρευση του Ολυμπιακού για να ασκήσουν κριτική όχι μόνο στη διοίκηση, αλλά και σε άλλα Μέσα! Αδιανόητα πράγματα, μπερδεύτηκαν οι πάντες με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πλέον για τα καλά η μπάλα! Ο κόσμος λοιπόν αντί να στηρίξει και να κάνει υπομονή, προτιμά να ισοπεδώνει τα πάντα στο όνομα της κριτικής! Όμως έτσι όχι μόνο δεν βοηθάει τον Ολυμπιακό, αλλά διογκώνει και το πρόβλημα! Για αυτό η ψυχραιμία είναι η μόνη λέξη που μπορούμε να πούμε ότι αρμόζει στην περίσταση. Η σεζόν ολοκληρώνεται και τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Αρκεί να υπάρχει στήριξη και εμπιστσοσύνη!

Ο Ντέιβιντ Μπλατ

Ερχόμαστε στο θέμα του προπονητή. Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν είναι κανένας τυχαίος κόουτς που ήρθε στον Ολυμπιακό να φτιάξει όνομα. Όσο «βαριά» είναι η φανέλα αυτής της ομάδας στην Ευρώπη, άλλο τόσο είναι και το όνομα του προπονητή του. Όταν ο Μπλατ υπέγραφε στον Ολυμπιακό σίγουρα δεν φανταζόταν ότι θα βίωνε όλες αυτές τις καταστάσεις στον Πειραιά. Είναι ξεκάθαρο ότι στην πορεία κάπου μπερδεύτηκε και ο ίδιος και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί όσα συμβαίνουν και να διατηρεί τους παίκτες του ψύχραιμους στα δύσκολα. Όπως είναι ξεκάθαρο επίσης ότι κάποιες επιλογές του δεν κόλλησαν με την ομάδα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε έναν σύλλογο με τέτοιες απαιτήσεις. Οπότε, όσοι ρίχνουν στον κόουτς του Ολυμπιακού όλο το... ανάθεμα, θα πρέπει να αναλογιστούν και τις παραμέτρους που δεν είχε υπολογίσει ο Μπλατ όταν έστηνε τον φετινό Ολυμπιακό. Δεν μπορούσε ο άνθρωπος να ήξερε τι θα συμβεί στο μέλλον. Και όπως όλοι είδαμε, φέτος συνέβησαν πολλά και σημαντικά στο λιμάνι.

Η επόμενη μέρα

Έχω γράψει ξανά σε blog μου ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού προχωρά κανονικά τον σχεδιασμό της για το μέλλον. Στο fosonline διαβάσατε πρώτα ότι η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού θα είναι με τους Αγγελόπουλους στο τιμόνι της ομάδας. Όσο οι οπαδοί «τρώγονται» μεταξύ τους στα σόσιαλ μίντια για το ποιος φταίει περισσότερο για τη φετινή άσχημη εικόνα, η ΚΑΕ Ολυμπιακός συνεχίζει το πλάνο της και αυτό θα φανεί προσεχώς. Το αν το μέλλον του Ολυμπιακού είναι στην Αδριατική Λίγκα δεν το ξέρουμε ακόμα με σιγουριά, όμως αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι στην Ελλάδα, με τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα, δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε μέλλον για τον Ολυμπιακό. Τα άλλα, θα τα δούμε σύντομα.

Μέχρι τότε είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό ο κόσμος του να συσπειρωθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να στηρίξει έμπρακτα τις ενέργειες που κάνει η διοίκηση. Αν κάποιος δεν γουστάρει να πάει στο γήπεδο, είναι κατανοητό. Υπάρχει τρελό... ξενέρωμα με όσα έχουν γίνει. Όμως άλλο το να κάνεις αποχή και άλλο να ρίχνεις «μαχαιριές» στην καρδιά αυτού που αγαπάς. Δυστυχώς, κάποιοι το κάνουν και αυτό χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

Για αυτό για μια ακόμα φορά θα γράψουμε ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Τουλάχιστον μέχρι να μάθουμε ακριβώς ποια είναι η επόμενη μέρα για τον σύλλογο!