Πού είναι οι Ιωαννίδης, Φασούλας, Γιαννάκης και τα... άλλα παιδιά;

Ο Θέμης Σινάνογλου γράφει στο «ΦΩΣ» για τις συμπτώσεις του 2016, αλλά και τους Ιωαννίδη, Φασούλα, Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά που τηρούν σιγή ιχθύος...

Πού είναι οι Ιωαννίδης, Φασούλας, Γιαννάκης και τα... άλλα παιδιά;

Εγώ αποφεύγω να γράφω πράγματα από την κοιλιά μου, κυνηγάω πάντα την έρευνα και τις πηγές. Ειδικά στα θέματα του μπάσκετ τον τελευταίο καιρό έχω χώσει τη μύτη μου -ενώ δεν είμαι μπασκετικός- με πολλά θέματα. Διαβάστε άλλο ένα τώρα. Από την καλύτερη πηγή. Όταν τελειώσει κάποτε αυτή η περιπέτεια με το σύστημα στο μπάσκετ, θα σας γράψω ποια ήταν η καλύτερη πηγή. Ποιος ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τις εξελίξεις ενώ δεν είναι στον Ολυμπιακό -όταν ακόμα ο Ολυμπιακός... κοιμόταν!

Πάμε λοιπόν να γράψουμε ορισμένα πράγματα με ευπρέπεια, αν και η πηγή μου ήταν κατηγορηματική. Άνθρωπος εκ των έσω. Οι ίδιοι οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι χρόνια τώρα αποκαλούν το σπορ «μασονία». Θα μπορούσαν να το λένε και «ομερτά». Το λένε μασονία γιατί υπάρχει χρόνια σιωπή στα κακώς κείμενα. Όπως στη μαφία υπάρχει ομερτά. Θα γράψω ορισμένα πράγματα και έχω την καλή προαίρεση να τα θεωρήσω συμπτώσεις.

Όπως συμπτώσεις μπορεί να είναι ένα θέμα που είχα γράψει ότι όταν είχε χάσει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα με το σουτ του Σπανούλη, βγήκε «πράσινη» εφημερίδα με φωτογραφίες 5 διαιτητών γράφοντας ότι αυτοί έδωσαν το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό και έπειτα μεταφερόταν φράση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου «έφαγα κλοτσιά στα αρχ... αλλά έμαθα». Και με διάφορες δικαιολογίες εξαφανίστηκαν αυτοί οι διαιτητές στη συνέχεια!

Πάμε λοιπόν σε ορισμένες νέες συμπτώσεις που ίσως εξηγούν γιατί σημαντικοί άνθρωποι του ελληνικού μπάσκετ κρύβονται και δεν παίρνουν θέση για το άθλημα που δέχεται τρομερό πλήγμα. Άνθρωποι που είναι και κοντά στον Ολυμπιακό. Άνθρωποι που έχουν πάρει λεφτά πολλά από τον Ολυμπιακό. Και άλλοι που έχουν πληγεί από το σύστημα Βασιλακόπουλου. Γιατί κρύβονται, γιατί δεν βγαίνουν, γιατί αρνούνται να τοποθετηθούν. Πάμε να δούμε μερικές περιπτώσεις ενδεικτικά.

Καταρχήν τα κόμματα. Ξεκινάμε από την κυβέρνηση. Καυτή πατάτα διότι για την κυβέρνηση, άλλο είναι Μαρινάκης και άλλο Αγγελόπουλοι. Επίσης ως φιλοσοφία η κυβέρνηση είναι με την ΕΟΚ. Κεντρική διοίκηση, σοσιαλισμός, υπέρ του κράτους και των ομοσπονδιών, όχι στον καπιταλισμό, όχι να πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ, και τέτοια.

Εκτίθενται όμως και το ξέρουν. Και το ξέρω ότι το ξέρουν γιατί έχω κάνει ρεπορτάζ. Σας είχα γράψει μέρες πριν ότι ο Βασιλειάδης ήταν σε αναμμένα κάρβουνα και θα έπαιρνε πρωτοβουλίες. Σας είχα γράψει και πιο πριν πως τον ρουφιάνεψε ο Βασιλακόπουλος στη συνάντηση με βαζελοπαράγοντες στο Περιστέρι (δεν ξέρουν ότι παντού έχω πηγές).

Εκτίθενται γιατί χώθηκαν οργιαστικά στο ποδόσφαιρο από την κυβέρνηση, αλλά δεν χώνονται αποφασιστικά στο μπάσκετ. Εκτίθενται γιατί ξέρουν ότι έχει δίκαιο ο Ολυμπιακός. Ξέρουν ότι θα φάνε μαύρο από πολλούς Ολυμπιακούς αν δεν δώσουν λύση στο μπάσκετ γιατί θα υπάρχει το ερώτημα της κοινής λογικής: Δύο μέτρα και δυο σταθμά; Τι κάνατε στο ποδόσφαιρο και τι δεν κάνετε στο μπάσκετ.

Δεν παρεμβαίνουν αποφασιστικά λοιπόν ακόμα, το αφήνουν να πάει ως τα πλέι οφ το θέμα. Εφόσον ακόμα δεν υποβιβάζεται ο Ολυμπιακός. Το αφήνουν να πάει πιο πέρα, κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο μακριά. Για να «ωριμάσουν οι συνθήκες» που θα δικαιολογήσουν νομοθετική παρέμβαση. Μην πουν οι Παναθηναϊκοί και οι άλλοι φίλαθλοι ότι με το παραμικρό που απείλησε ο Ολυμπιακός, η κυβέρνηση τρέχει να του ικανοποιήσει τα γούστα. Θα το αφήσουν να πάει μέχρι τέλους το θέμα. Και εκεί είναι θέμα πρωθυπουργού αν θα αλλάξει το νόμο ο Βασιλειάδης με τροπολογία. Η αν θα γίνει οικονομικό εμπάργκο στην ΕΟΚ.

Τι κάνει η ΝΔ τώρα. Ρεπορτάζ είναι και αυτό μέσα από τη ΝΔ. Αφήνουν να πέσει το φρούτο μόνο του. Δηλαδή να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση. Δεν ανακατεύονται. Ούτε ο Γιάννης Ιωαννίδης μιλάει που είναι μπασκετάνθρωπος, πρώην σημαία του Ολυμπιακού, και πρώην υπουργός αθλητισμού. Αυτός θα ήταν ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει. Στο κόμμα όμως δεν θέλουν να μιλάνε. Σου λέει χαζοί είμαστε; Αν πάρουμε θέση θα δυσαρεστήσουμε ή τους Ολυμπιακούς ή τους Παναθηναϊκούς. Άσε την κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της. Ούτε με τα μεγάλα συμφέροντα να τα βάλουν που στις μέρες τους είχαν εκτοξευτεί οι δαπάνες στα φάρμακα...

Πάμε παρακάτω τώρα γιατί έχω απασφαλίσει. Παναγιώτης Φασούλας. Φίλος μου. Μου έχει δώσει καταπληκτικές συνεντεύξεις όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό, προσωπικότητα, παικταράς. Πού είσαι όμως βρε Παναγιώτη όλα αυτά τα χρόνια που αδικείται ο Ολυμπιακός; Πάντα μου λες ότι δεν θες να μιλάς για διαιτησία. Γιατί;

Εγώ δεν πιστεύω ότι ένας Παναγιώτης Φασούλας επηρεάζεται από τις πολύχρονες σχέσεις με τον Βασιλακόπουλο και τις δουλειές που έχει δώσει σε εκείνον και στη σύζυγο στο μπάσκετ... Στον Ολυμπιακό κάποιοι το πιστεύουν. Εγώ δεν θελω να το πιστέψω.

Πάμε παρακάτω. Σχινάς. Ενεργός διαιτητής, πού να μιλήσει για τα μπραβιλίκια που του έχουν γίνει. Θέλει να μπει στη λίστα των διεθνών διαιτητών FIBA. Το πιάνετε; Και ας μην τον βάζουν στα σοβαρά ματς με τη δικαιολογία των δικαστικών διενέξεων που είχε με τον Γιαννακόπουλο οι οποίες πάντως έχουν μπει στο αρχείο! Το να μπει στη λίστα των διεθνών διαιτητών FIBA είναι δέλεαρ για εκείνον...

Πηλοϊδης. Άλλος που έχει φάει κυνήγι από το σύστημα, άλλος που είχε δει τη φωτογραφία του στα μανταλάκια και κυνηγήθηκε. Πού να μιλήσει. Είναι υπάλληλος ΕΣΚΑΝΑ! Πληρώνεται και αυτός από το σύστημα. Αφήστε που και τα δύο παιδιά του είναι διαιτητές! Αφήστε που ελπίζει ότι θα μπει στη νέα ΚΕΔ που θα φτιάξει το σύστημα για να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι κάτι άλλαξε.

Ρήγας. Έλεγα και εγώ θα πάω να πάρω συνέντευξη από τον Ρήγα. Κορυφαίος πρώην διαιτητής. Ναι, αλλά μου είπε η πηγή μου «μην ασχολείσαι. Φοβάται μην χάσει τη θέση του στη FIBA. Είναι μέλος της τεχνικής επιτροπής της FIBA. 75 χρονών άνθρωπος».

Πάμε παρακάτω. Πιτσίλκας. Ναι, ναι, αυτόν που είχα φέρει ως παράδειγμα στα πρώτα μου ρεπορτάζ εξηγώντας από την αρχή ότι ξένοι διαιτητές δεν απαγορεύονται στην Ελλάδα, άλλωστε Έλληνες διαιτητές πάνε και παίζουν ως ξένοι στην Κύπρο αλλά και στη VTB στην οποία είναι υπεύθυνος διαιτησίας ο Πιτσίλκας. Και ότι επίσης με μια απλή τροπολογία του υπουργού θα μπορούσε να πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ.

Ναι, αλλά πώς να μιλήσει ο Πιτσίλκας λέει η πηγή μου που είναι αυθεντία στο χώρο και τους ξέρει όλους. Πώς να μιλήσει ο Πιτσίλκας αφού φοβάται μην στοιχίσει στο γιο του ο οποίος θα γίνει διεθνής διαιτητής! Σόι πάει το βασίλειο όπως βλέπετε στη διαιτησία. Και το σύστημα είναι εκεί, το πολύχρονο σύστημα, με τις αιώνιες διασυνδέσεις. Λες και είναι βλάκες σε σοβαρές χώρες που βάζουν χρονικούς περιορισμούς σε θέσεις εξουσίας. Εδώ θα έχουμε το σύστημα μέχρι θανάτου. Μόνο οι μητροπολίτες έτσι.

Μου λέει η πηγή μου που είναι αξιοσέβαστη στην Ευρώπη «βάλε τίτλο κώδικας σιωπής στη διαιτησία». Του λέω «συμπτώσεις μάλλον είναι. Δημοσιογράφος έπρεπε να γίνεις». Και μου λέει «αυτό είναι το απωθημένο μου με τόσα που έχω δει στο μπάσκετ»!...

Μια που είπα για δημοσιογράφους. Όχι όλοι, αλλά η πλειοψηφία στο χώρο του μπάσκετ -δεν θέλουν να σπάσουν αβγά. Αυτό έχει φανεί χρόνια τώρα. Αγαπούν την Εθνική και τα ταξίδια...

Έχουν πάει και στον εισαγγελέα αυτά. Όταν πρωτοέγραψα καιρό πριν για τον εισαγγελέα Παναγόπουλο δεν το ήξεραν, έπεσε κεραμίδα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔΚΕ, ο Ηλίας Καφές, δεν μιλάει δημόσια από σεβασμό στον εισαγγελέα στον οποίο έχει καταθέσει πάρα πολλά.

Οι κομμένοι διαιτητές της Ευρωλίγκας δεν μιλάνε τον τελευταίο καιρό, ο Γκόντας και ο Φούφης, γιατί έχει στείλει επιστολές από εδώ το σύστημα στον υπεύθυνο διαιτησίας στην Ευρωλίγκα για να τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Δεν έφτανε που τους έκοψαν από εδώ, ενώ αυτοί είναι οι καλύτεροι διαιτητές όπως έχει αναγνωρίσει η ίδια η FIBA σε συνεργασία με την Eυρωλίγκα αφού οι καλύτεροι πήγαιναν στην Ευρωλίγκα (τα έχω ξαναγράψει αυτά), δεν φτάνει που το σύστημα αγνόησε δικαστικές αποφάσεις, ήθελε και να τους βλάψει στέλνοντας επιστολές στην Ευρωλίγκα. Και τους έγιναν συστάσεις από την Ευρωλίγκα να μην κάνουν δηλώσεις! Για αυτό δεν μιλάνε τον τελευταίο καιρό. Διότι μέτοχος στην Ευρωλίγκα είναι και ο Γιαννακόπουλος...

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επίσης δεν μιλάει αν και είναι εχθρός με τον Βασιλακόπουλο. Δεν ανταποκρίθηκε σε συνεχή SMS που του έστειλα. Και δυο μέρες μετά διάβασα ότι πάει για ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ... Ακούγεται αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο.

Ρώτησα την πηγή μου γιατί δεν μιλάνε ούτε ο Μουζάκης με τον Παπαδόπουλο που ήταν στην πενταμελή ΚΕΔ και έφυγαν, με αποτέλεσμα η πενταμελής ΚΕΔ να είναι τριμελής, θυμίζει το ανέκδοτο με τον Βαμβακούλα να μαζευτούμε τρεις να φτιάξουμε μια πενταμελή επιτροπή!

Και για να είμαι ακριβής, ο Μουζάκης παραιτήθηκε. Ο Παπαδόπουλος δεν συμφωνεί σε πολλά, και ενώ μετά από 3 απουσίες το καταστατικό λέει ότι θα έπρεπε να φύγει αυτομάτως, εκείνος έχει πάει μόνο 2 φορές τον τελευταίο χρόνο και έχει απουσιάσει γύρω στις 30 φορές από τις συνεδριάσεις της επιτροπής!

Γιατί όμως δεν μιλάνε ενώ έχουν κόντρα; Μάλλον επειδή ο Μουζάκης ορίζεται παρατηρητής από την ΚΕΔ! Ενώ παραιτήθηκε. Και δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί. Ενώ θα έπρεπε. Ο δε Παπαδόπουλος ορίζεται κομισάριος σε ματς της FIBA!

Αυτό είναι το μπάσκετ με τα πλοκάμια του. Δεν ακούτε τίποτα από αυτά τόσα χρόνια. Ενώ για το ποδόσφαιρο χαμός. Στο μπάσκετ όλα καλά, όλα τακτοποιημένα.

Πάμε στη νυν ΟΔΚΕ τώρα που βγάζει συνεχώς ανακοινώσεις υπέρ του συστήματος. Έχω και για αυτούς ρεπορτάζ. Τα 6 από τα 7 μέλη ορίζονται κομισάριοι στην Α1 και άλλες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να έχουν ένα εισόδημα παρακολουθώντας αγώνες από κοντά. Το χόμπι τους, θέαμα, και με εισόδημα στην τσέπη. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να λέγεται και σχέση εξάρτησης από το σύστημα.

Και για τι λεφτά μιλάμε; 200 ευρώ το ματς για όσους κόβουν τιμολόγιο, 130 για όσους δεν κόβουν. Κάθονται σε ένα τραπέζι για 1,5 ώρα και βλέπουν ματς, τους δείχνει και η τηλεόραση, κάνουν τη μόστρα τους, και βγάζουν το μήνα όσα βγάζουν οι φουκαράδες που δουλεύουν όρθιοι όλη μέρα -κάθε μέρα-στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους.

Γι' αυτό ακριβώς δεν πρέπει ένας άνθρωπος να μένει πολλά χρόνια στην καρέκλα. Γιατί γίνεται σύστημα.