Βαγγέλης Τσάπας: «Αν φύγει ο Ολυμπιακός, θα υποβαθμιστεί το ελληνικό μπάσκετ»

O πρόεδρος του Ιωνικού που σπάει όλα τα ρεκόρ στην Α2 και πάει σίγουρα στην Α1, γεμίζοντας το γήπεδο τα λέει όλα στο «ΦΩΣ»: «Θα είναι πολύ κακό για εμάς που επενδύουμε τα λεφτά μας στο μπάσκετ»

Βαγγέλης Τσάπας: «Αν φύγει ο Ολυμπιακός, θα υποβαθμιστεί το ελληνικό μπάσκετ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Προοδευτική είχα την προηγούμενη βδομάδα στο ποδόσφαιρο, θέλω να είμαι δίκαιος, Ιωνικό θα έχω στο μπάσκετ! Διότι ο Ιωνικός σαρώνει στην Α2, πάει πρώτος σπάζοντας τα ρεκόρ! Ιστορικά ρεκόρ, θα διαβάσετε τι μου είπε σε συνέντευξη ο πρόεδρος και χρηματοδότης του Ιωνικού Βαγγέλης Τσάπας. Τον ρώτησα για τον Ολυμπιακό και πώς αισθάνεται με όλο αυτό που γίνεται αυτός που έχει επενδύσει τα λεφτά του σε ένα οικοδόμημα που τρίζει.

Για όσους δεν ξέρουν πολλά από μπάσκετ, ο Βαγγέλης Τσάπας είχε πάρει τον Φάρο Κερατσινίου από τα τοπικά της ΕΣΚΑΝΑ και τον έφτασε στην Α1, την άφησε την ομάδα γιατί δεν μάζευε κόσμο, και πήρε τον Ιωνικό αφού τον κάλεσαν οι άνθρωποι του Ιωνικού, τον ανέβασε αμέσως από τη Β' Εθνική στην Α2 και στο καπάκι τον ανεβάζει από την Α2 στην Α1!

Κάναμε τη συνέντευξη σε ένα από τα μαγαζιά του κοντά στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Και θυμίζει λίγο... Καντονά!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/3/2019

Τι αρρώστια έχετε με το μπάσκετ;

Μεγάλη! Από μικρός το αγαπάω πάρα πολύ. Έπαιζα και μπάσκετ. Παρακολουθώ μόνο μπάσκετ και στίβο!

Κερατσινιώτης.

Εκεί μεγάλωσα.

Πώς πήρατε τον Ιωνικό;

Έτυχε όλο αυτό. Δεν είχε προγραμματιστεί. Οι άνθρωποι του Ιωνικού με γνώριζαν γιατί είχαμε παίξει αντίπαλοι, είχαμε καλή σχέση, και το μεγάλο δέλεαρ για εμένα ήταν ο κόσμος του Ιωνικού. Καθώς και να βρω ομάδα να στεγάσω τα παιδιά που είχα στον Φάρο. Το θέμα όμως είναι ο κόσμος του Ιωνικού. Τρομερός κόσμος.

Πόσο κόσμο χωράει το γήπεδο;

1.500 άτομα. Σε λίγες μέρες που θα παίξουμε με τον Ηρακλή το μεγάλο ματς, αφού εμείς είμαστε πρώτοι και ο Ηρακλής δεύτερος, το γήπεδο θα είναι φίσκα. Στην Α1 σε κάθε ματς το γήπεδο θα είναι φίσκα. Ξέρετε πολλές ομάδες στο μπάσκετ να γεμίζουν γήπεδο 1.500 θέσεις; Αν εξαιρέσεις τις 5 μεγάλες ομάδες στην Α1, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, καμία άλλη ομάδα δεν φέρνει 1.500 άτομα στο μπάσκετ τόσο τακτικά. Ο Πανιώνιος έχει κόσμο, αλλά δεν πάνε.

Παίρνεις τον Ιωνικό λοιπόν από τη Β' Εθνική και βάζεις στόχο σε 2 χρόνια να ανεβείς τρένο στην Α1;

Ξεκάθαρα. Αλλά δεν είμαι μόνος μου. Να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που τρέχανε τον Ιωνικό, τον Νικήτα Συμεωνίδη, τον Θάνο Πάλλη, τον Δημήτρη Γκαρτζόγλου.

Δεν πιστεύω αυτός ο Συμεωνίδης να έχει συγγένεια με τον άλλο στην ΚΕΔ... Γιατί τα έχουμε δει όλα στο μπάσκετ.

Όχι, όχι.

Πες μου για τα ρεκόρ που κάνετε.

Πέρσι στη Β' Εθνική είχαμε νίκες 29-1! Είναι το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Β' Εθνικής. Κάναμε 14 κατοστάρες που επίσης είναι ρεκόρ, σπάσαμε το ρεκόρ των Αμπελοκήπων που είχαν 11 κατοστάρες. Φέτος στην Α2 έχουμε ήδη ισοφαρίσει το ρεκόρ του Φάρου στις κατοστάρες που ήταν 8. Θα το σπάσουμε σίγουρα αφού μένουν 9 ματς και έχουμε εύκολα ματς. Έχουμε μέσο όρο εντός έδρας 101 πόντους! Και έχουμε συνολικό μέσο όρο εντός και εκτός 95 πόντους!

Ε, εντάξει, αυτά είναι στατιστικά πάντσερ που περνάει πάνω από τους αντιπάλους και τους λιώνει.

Ο Ιωνικός πέρσι και φέτος ως τώρα, σε 51 επίσημα ματς έχει νίκες- ήττες 48-3!

Πότε παίζετε με τον Ηρακλή το μεγάλο ματς;

Στις 23 Μαρτίου. Το γήπεδο θα είναι φίσκα και θα έχει κόσμο και από έξω!

Ο Ηρακλής είναι μια ανάσα πίσω σας. Στην έδρα του τι κάνατε;

Χάσαμε στην παράταση. Το πρόγραμμα είναι τέτοιο που αν τον νικήσουμε τώρα θα βγούμε πρώτοι σίγουρα. Όμως και οι δύο θα ανέβουμε στο τέλος ούτως ή άλλως.

Πώς εξηγείται αυτό το σάρωμα;

Το ρόστερ είναι υπερπλήρες, έχουμε πολύ μεγάλο ρόστερ. Το προπονητικό τιμ είναι επιπέδου Α1. Και ο κόσμος.

Και ο Μαυροκεφαλίδης!

Ε, δεν ήθελα να αδικήσω τα άλλα παιδιά.

Πώς τον έφερες στον Ιωνικό;

Είναι πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν. Υπήρξαν ειδικές συνθήκες και ειδικοί λόγοι που ήρθε σε εμάς. Ο Λουκάς δεν είναι παίκτης Α2. Ο Λουκάς είναι παίκτης Ευρωλίγκας! Όσοι βλέπουν, ξέρουν. Τέτοια λύση δεν έχει ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η ΑΕΚ! Για να έρχεται από τον πάγκο και να τους βοηθάει.

Λένε οι ειδικοί ότι είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της Α2.

Ξεκάθαρα. Από θέμα απόδοσης και συμπεριφοράς, δεν το συζητάμε.

Πες μου για την ανακαίνιση του γηπέδου.

Έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το κονδύλι, υπάρχουν και κοινοτικά κονδύλια.

Για τι ποσό μιλάμε;

Περίπου 350.000 ευρώ. Θα μπουν καθίσματα, θα αλλάξει το παρκέ, τα δημοσιογραφικά, θα είναι για την Α1.

Υπάρχει περίπτωση να αφήσεις τον Ιωνικό;

Τι εννοείς;

Όπως έκανες με τον Φάρο.

Δεν υπάρχει στο μυαλό μου αυτό το σενάριο. Δεν θα άφηνα ποτέ τον Ιωνικό για κάτι άλλο! Στον Ιωνικό θέλω να εκπληρώσω το όνειρό μου ως παράγοντας στο μπάσκετ.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Όσο πιο ψηλά γίνεται στην Α1. Και να ξαναπάω σε τελικό Κυπέλλου όπως έγινε με τον Φάρο.

Ποια είναι τα έσοδα στην Α2;

(γελάει). Στην ουσία δεν υπάρχουν σοβαρά έσοδα. Καλά, για τη Β' Εθνική δεν το συζητάμε. Επενδύεις λεφτά προσδοκώντας ότι θα ανέβεις στην Α1 όπου εκεί υπάρχουν πράγματι έσοδα. Εμείς ευτυχώς φέτος κάναμε μία συμφωνία για πρώτη φορά με χορηγό στην Α2, με την Affidea. Διετή συμφωνία, θα είναι και για την Α1 δηλαδή. Είναι μεγάλη επιτυχία που το κάναμε αυτό στην Α2.

Στην Α1 πόσα θα είναι τα έσοδα;

Ανάλογα τη διαχείριση που θα κάνεις, υπάρχουν πόροι, όπως τα τηλεοπτικά, και όχι μόνο, μπορείς να φτάσεις και τις 500.000 το χρόνο.

Με αυτά τα λεφτά, αν δεν βάλεις άλλα από την τσέπη σου, τι ομάδα φτιάχνεις;

Μπορείς με αυτά τα λεφτά να παραμένεις στην κατηγορία.

Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά, πέρα από το μπάσκετ;

Η δουλειά μου είναι τα χρηματιστηριακά, τα ναυτιλιακά, και επιχειρήσεις όπως μαγαζιά σαν αυτό το καφέ μπαρ που είμαστε εδώ τώρα κοντά στο Δημοτικό Θέατρο.

Σε ανησυχεί αυτή η κόντρα του Ολυμπιακού με τον Βασιλακόπουλο και την ΚΕΔ;

Οποιαδήποτε κόντρα που δυσφημεί το άθλημα, κάνει κακό στο μπάσκετ και σε εμάς που επενδύουμε σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα τεράστιο μέγεθος όπως ο Ολυμπιακός. Βλάπτει όσους προσδοκούμε να διαφημιστούμε μέσα από το προϊόν. Κάνει κακό στο προϊόν, το απαξιώνει. Θα πέσει τρομερά το προϊόν αν φύγει ο Ολυμπιακός. Και όχι μόνο από θέμα πρεστίζ αλλά και από θέμα εσόδων.

Ξέρω ότι δύσκολα θα μπορούσες να μιλήσεις ανοικτά, αφού η ομάδα σου πάει πρώτη, έχει δύσκολο ματς με τον Ηρακλή, ποιος θα ήθελε να τα βάλει τώρα με τον Βασιλακόπουλο...

Κανένας νοήμων που ασχολείται με το μπάσκετ, δεν θέλει να φύγει ο Ολυμπιακός! Μιλάμε για τεράστιο σύλλογο, με εκατομμύρια φιλάθλους, ομάδα που έχει πάρει δύο Ευρωλίγκες τα τελευταία χρόνια και πάει στα φάιναλ φορ. Η ύπαρξη του Ολυμπιακού προσθέτει αξία και αναβαθμίζει το προϊόν στο οποίο εμείς επενδύουμε.

Υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της διαιτησίας;

Ναι, υπάρχουν προβλήματα στη διαιτησία, όπως σε πολλούς τομείς της κοινωνίας που μαστίζονται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση... Όμως όσοι αγαπάμε το μπάσκετ, πρέπει να βρούμε λύση.

Εσύ είσαι αρρωστάκι με το μπάσκετ, για όσους δεν ξέρουν να πούμε ότι είχες και τις γυναίκες του Κερατσινίου.

Βγήκαμε δεύτεροι πίσω από τον Ολυμπιακό στις γυναίκες!

Κάτι που ξέχασα. Μικρό παιδί θυμάμαι τον Παναγιώτη Γιαννάκη πριν πάει στον Άρη να κάνει όργια παίζοντας στον Ιωνικό. Όργια. Σκέφτηκες να τον φέρεις πίσω εκεί που ξεκίνησε;

Ναι, έκανα επαφή μάλιστα μαζί του. Του έκανα πρόταση να ερχόταν φέτος ως τεχνικός διευθυντής στην Α2 και να αναλάμβανε την ομάδα ως προπονητής στην Α1.

Τι απάντησε;

Ότι θα το ξανασκεφτεί όταν πάμε στην Α1.

Στην Α1 θα πας σε εντυπωσιακές επιλογές ξένων, ή θα επιμείνεις σε Έλληνες;

Ξεκάθαρα, ο ελληνικός κορμός θα είναι η βάση. Έχω φιλοσοφία πάνω σε αυτό. Έλληνες.