Το δίλημμα του Βασιλειάδη και η «καυτή πατάτα» του μπάσκετ

Αναμένονται εξελίξεις μετά τις πιέσεις του Ολυμπιακού για τους διαιτητές. Η δήλωση του πρώην προέδρου της ΟΔΚΕ Ηλία Καφφέ στο «ΦΩΣ».

 

Το δίλημμα του Βασιλειάδη και η «καυτή πατάτα» του μπάσκετ

Και ενώ πολύς κόσμος ασχολείται με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Άγιαξ, τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, αλλά πιο πολύ με τη Γιουνάιτεντ η οποία είναι δημοφιλής, εγώ θα συνεχίσω με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ. Διότι έρχονται κοσμοϊστορικές εξελίξεις.

Μαθαίνω ότι ο υπουργός γνωρίζει πώς περιμένουν πολλά από αυτόν και ξέρει ότι το μπαλάκι το ρίχνουν στα χέρια του -την καυτή πατάτα δηλαδή. Στα χέρια του είναι. Έχω γράψει επανειλημμένως ότι κομμένοι διαιτητές της Ευρωλίγκας όταν άλλοι δεν πίστευαν ότι μπορεί να γκρεμιστεί το σύστημα, διέρρεαν ότι απλό είναι, αρκεί να το πάρει πάνω του ο υπουργός και αρκεί να πιέσει ο Ολυμπιακός όσο δεν πάει άλλο. Διότι οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν την κατάσταση πιο καλά από όλους. Έχουν τραβηχτεί με δικηγόρους, με μηνύσεις, έχουν καταθέσει ορισμένοι και στον εισαγγελέα επαναλαμβάνω.

Έμαθα λοιπόν χθες ότι ο υπουργός κ. Βασιλειάδης είναι σε δίλημμα. Από τη μια γνωρίζει ότι η κοινή γνώμη είναι με το μέρος των Αγγελόπουλων, και όταν λέμε κοινή γνώμη δεν εννοούμε Ολυμπιακούς μόνο, εννοούμε και φιλάθλους άλλων ομάδων. Ξέρει ο Βασιλειάδης ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ξέρει ο Βασιλειάδης γιατί είναι άνθρωπος του αθλητισμού και πριν γίνει υπουργός, ήταν φίλαθλος, ότι τα πράγματα στο μπάσκετ δεν είναι ρόδινα, είδε και τις αντιδράσεις άλλων παραγόντων του μπάσκετ προχθές.

Εγώ προσωπικά και άλλοι έχουν μεταφέρει εκεί που πρέπει ότι θα γίνει ήρωας ένας υπουργός που θα λύσει το πρόβλημα με μια τροπολογία η οποία θα αλλάξει τη φράση από το νόμο «αρκεί να το θέλει η ΕΟΚ». Δηλαδή να πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ. Θα έχουν να λένε ότι έκαναν τομές και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και ανέτρεψαν καταστάσεις. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, μονόμπαντα.

Το περιβάλλον του υπουργού λέει ότι μπορεί να πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ και μετά να έχουμε άλλα προβλήματα, σε 2-3 χρόνια όλοι να λένε ότι πάλι χάλια είναι η διαιτησία και να του καταλογίζουν ευθύνες. Βρε κάντο τώρα και βλέπουμε για μετά από 2-3 χρόνια! Κάντο γιατί όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ δύο άσχημων επιλογών, καλύτερα είναι να διαλέξεις τη λιγότερο χειρότερη. Και δεν τα γράφω αυτά μόνο, τα έχω πει και εκεί που πρέπει...

Η λιγότερη χειρότερη επιλογή για την Πολιτεία είναι να πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ, και η περισσότερο χειρότερη είναι να μην κατέβει ο Ολυμπιακός να παίξει και να αφανιστεί. Και να χρεώνει η μισή Ελλάδα και παραπάνω (γιατί δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί που βρίζουν την κατάσταση στο μπάσκετ, είναι και άλλοι φίλαθλοι), να χρεώνουν τα 2/3 της Ελλάδας ότι καθίσατε και είδατε τη διάλυση του μπάσκετ αδρανείς.

Κάντε ό,τι γίνεται σε άλλες σοβαρές χώρες. Αρκετά με τον Βασιλακόπουλο. Αρκετά με τον Συμεωνίδη. Αράχνες πιάσαμε. Αρκετά. Τους βαρεθήκαμε, τους είδαμε, έγιναν σύστημα, έγιναν δερβέναγες, δεν είναι καλό να μένει κάποιος πολλά χρόνια στα πόστα για ευνόητους λόγους... Αφήστε τη διαιτησία να γίνει επαγγελματική. Κάντε κάτι.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι αποφασισμένος. Είναι «μπετόν». Τέτοια στήριξη οι Αγγελόπουλοι δεν είχαν ποτέ άλλοτε. Επειδή ξέρω τα οπαδικά, υπήρχε μεγάλη μερίδα του κόσμου που τους έβριζε τους Αγγελόπουλους. Και στο facebook. Δεν είναι τυχαίο που μια φορά είχαν πει οι Αγγελόπουλοι «ο Ολυμπιακός δεν διοικείται από το facebook».

Τώρα όμως όλος ο κόσμος έχει γίνει ένα. Πιο πολύ από ποτέ. Ούτε στο ποδόσφαιρο δεν είναι όλος ο κόσμος τόσο ενωμένος. Το βλέπω στα social media τι γίνεται. Όταν γράψω κάτι για μπάσκετ, ένα απλό σχολιάκι, μαζεύει του κόσμου τα like. Σε αντίθεση με άλλα θέματα. Ο κόσμος έχει πάθει τρέλα με τον Βασιλακόπουλο. Ακούνε Βασιλακόπουλο και βγάζουν σπυριά. Ακούνε διαιτησία στο μπάσκετ και βγάζουν σπυριά. Τους τη βαράει αυτό το άθλημα. Ενώ την αγαπάνε την ομάδα μπάσκετ, δεν ανέχονται να ταπεινώνεται τόσα χρόνια η ομάδα του Ολυμπιακού. Δεν έχουν μάθει έτσι κανένα άλλο τμήμα του Ολυμπιακού. Άντρες, γυναίκες, έφηβοι, σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα αθλήματα, δεν έχουν υποστεί τέτοιες ταπεινώσεις όπως η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Και τους τη βαράει ακόμα πιο πολύ που αυτός που τους ταπεινώνει είναι ο αιώνιος αντίπαλος.

Προσέξτε, το αντρικό μπάσκετ είναι το μόνο τμήμα στο οποίο δέχεται ταπεινώσεις ο Ολυμπιακός, και είναι το μόνο τμήμα στο οποίο παίρνει τίτλους ο Παναθηναϊκός. Διπλό το κακό δηλαδή. Στα social media έχω κόσμο που κάθε μέρα μου στέλνει προσωπικά μηνύματα στο inbox να με ρωτάνε τι γίνεται. Ο κόσμος του Ολυμπιακού προτιμάει να δει την ομάδα στην Α2 παρά να συνεχίσουν οι ταπεινώσεις. Και μιλάμε για ομάδα που έχει πάρει δύο Ευρωλίγκες τα τελευταία χρόνια.

Οι Αγγελόπουλοι δεν θα φάνε παραμύθι, η κατάσταση εδώ που έφτασε είναι «ή όλα ή τίποτα». Η διαιτησία πρέπει να φύγει από την ΕΟΚ. Τελεία και παύλα. Αλλιώς καλύτερα στην Αδριατική Λίγκα.

Το χειρότερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι Αγγελόπουλοι θα είναι να δεχτούν ημίμετρα και να κατέβουν με τα ημίμετρα και να χάσουν πάλι. Τότε θα ξεφτιλιστούν στα μάτια του κόσμου του Ολυμπιακού αλλά και των αντιπάλων. Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ όλο το σκηνικό.

Να πούμε και μια αλήθεια για να είμαστε σωστοί: Πιο πολύ και από Βασιλειάδη είναι θέμα Τσίπρα. Θα είναι πιο εύκολο για τον κάθε υφυπουργό αθλητισμού, αν ο πρωθυπουργός του δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να σπάσει αβγά. Πάντως είναι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση, να πλησιάσει και τον κόσμο του Ολυμπιακού που νιώθει ότι υπάρχει έχθρα. Να κάνει κάτι όχι μόνο για τον κόσμο του Ολυμπιακού, αλλά για την κοινή λογική, για το κοινό αίσθημα. Στο μπάσκετ υπάρχουν «βρικόλακες». Το ξέρουν όλοι. Το λένε όλοι. Δεν πάει καλά το πράγμα με τη διαιτησία. Υπάρχουν και προκλητικές συμπεριφορές από παράγοντες που επιχαίρουν και διαφημίζουν τη «μαγκιά» τους στα social media. Αλλά οι πολιτικοί απλώς κοιτάνε. Και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση! Είδατε κανέναν της Ν.Δ. να τα αποδοκιμάζει αυτά; Τι γίνεται, φοβούνται τίποτα αποκαλύψεις για το παρελθόν;

Όταν πας με την κοινή λογική, δεν φοβάσαι κανέναν. Ακόμα και οι μαφιόζοι αν είναι πραγματικοί μάγκες ξέρουν ποιον πρέπει να χτυπήσουν και ποιον όχι.

Αυτό που έμαθα ότι είπε ο Βασιλακόπουλος στο Περιστέρι«εγώ ήξερα ότι ο Βασιλειάδης θα κατέβαινε στις εκλογές στην Αθήνα, αλλά τώρα μαθαίνω ότι μπορεί να κατέβει στον Πειραιά...», στο περιβάλλον του υπουργού δεν το επιβεβαιώνουν. Για να δούμε πάντως αν θα δικαιωθούν οι πηγές του Βασιλακόπουλου που δεν τις υποτιμάω... Ξέρει εκείνος από πού κινδυνεύει και για αυτό στόχευσε εκεί... Μόνο από την πολιτική βούληση κινδυνεύει, από τίποτα άλλο.

Ξαναρωτάω όμως: Αυτοί στη Ν.Δ. ξέρουν ότι υπάρχει μια ομάδα στο μπάσκετ που λέγεται Ολυμπιακός, μία πολύ προβληματική κατάσταση στη διαιτησία, ένας πρωταθλητής Ευρώπης δύο φορές τα τελευταία χρόνια που απειλείται με υποβιβασμό; Κάτι πρώην υπουργούς αθλητισμού που παίρνω για να τοποθετηθούν στο ΦΩΣ, γιατί κρύβονται; Κάτι λαλίστατοι πρώην υπουργοί αθλητισμού, πού έχουν χαθεί; Θα επιμείνω να τους ψάχνω και θα γράψω τα ονόματα. Ζητήθηκε από τον κύριο τάδε να πει τη γνώμη του για τα γεγονότα στο μπάσκετ, αλλά αρνήθηκε.

Επί του πιεστηρίου. Έχω μία δήλωση του πρώην προέδρου της ΟΔΚΕ, Ηλία Καφφέ. Τον ρώτησα για τη στάση της νυν ΟΔΚΕ με τις ανακοινώσεις που βγάζει. Ο κ. Καφφές μου έκανε την εξής δήλωση: «Αν ανοίξω το στόμα μου στα media τώρα, θα γίνει χαμός! Υπομονή λίγες μέρες. Δεν θέλω να πω πράγματα δημόσια πριν βγάλει απόφαση ο εισαγγελέας. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».