Ολυμπιακός: Oι πυλώνες του είναι ευάλωτοι

Διοίκηση, αποδυτήρια, προπονητής. Για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2011-2012, οι βασικοί πυλώνες του Ολυμπιακού, είναι ευάλωτοι. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Oι πυλώνες του είναι ευάλωτοι

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία αυτής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού (από την σεζόν 2011-2012 και μετά) που και οι τρεις βασικοί πυλώνες της είναι ευάλωτοι και… τραυματισμένοι. Διοίκηση, προπονητής και ρόστερ-αποδυτήρια. Δεν θυμόμαστε ποτέ ξανά τους Πειραιώτες να βρίσκονται σε αυτή την δύσκολη κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Διοίκηση

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν τα δικά τους ευαίσθητα και οικογενειακά θέματα (που είναι σεβαστά), τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ρευστότητα της ΚΑΕ, με το γεγονός να απασχολεί και να προβληματίζει και τους παίκτες. Έχουν και εκείνοι τους δικούς τους «πονοκεφάλους», τα δικά τους προσωπικά (και σοβαρά) θέματα να ασχοληθούν, όπως και η κάθε οικογένεια. Το γεγονός πως είναι πάμπλουτοι, δεν σημαίνει πως όλα είναι αγγελικά πλασμένα γύρω τους, ούτε και η μοίρα έχει κάνει εκπτώσεις στη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Τους βλέπετε, όμως, να δίνουν την δική τους μάχη κόντρα στην ΕΟΚ, όντας αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους. Κάποιοι... διαρρέουν για ηρωική έξοδο. Αυτά είναι αστειότητες. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Αγγελόπουλοι θα μείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη στον Ολυμπιακό.

Προπονητής: Ο Μπλατ νιώθει πίεση και δεν παίρνει το 100% των παικτών

Ο Ντέιβιντ Μπλατ αριθμεί πέντε σερί ήττες στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν, με τους «ερυθρόλευκους» να βιώνουν μία μεγάλη κάμψη, σε ένα διάστημα που όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο ξεκίνημα της σεζόν, η ομάδα του θα πραγματοποιούσε την δική της αγωνιστική… εκτόξευση. Η «εκτόξευση», όμως, έχει εξελιχθεί σε κατακόρυφη πτώση! Πλέον, αισθάνεται και ο ίδιος πιεσμένος, αγχωμένος, εκνευρισμένος, αλλά και προβληματισμένος για το πώς θα καταφέρει να διορθώσει την κατάσταση, καθώς βλέπει πως το πλάνο του δεν βγαίνει στο παρκέ.

Είναι ένας κορυφαίος προπονητής εγνωσμένης αξίας, μία τεράστια προσωπικότητα, αλλά ο πάγκος του Ολυμπιακού δεν ήταν ποτέ εύκολη και άνετη υπόθεση για κανέναν κόουτς και πλέον το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος στο πετσί του. Μία μεγάλη αλήθεια είναι πως αυτή την στιγμή ο Αμερικανός τεχνικός αδυνατεί να πάρει το 100% από τον κάθε παίκτη του! Και αν δεν τους εμπνέει, αυτό είναι θέμα. Βλέπετε, απουσιάζει και η σημαντική παρουσία του Μίλαν Τόμιτς στα αποδυτήρια, ενός ανθρώπου που ήξερε απέξω και ανακατωτά αυτή την ομάδα, καταφέρνοντας με τον τρόπο του να ισορροπεί καταστάσεις μεταξύ παικτών, προπονητή και διοίκησης.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Μπλατ, αν και είναι ένας άνθρωπος εντυπωσιακά επικοινωνιακός, ευγενικός και προσιτός, το τελευταίο διάστημα δείχνει να βγάζει έναν εκνευρισμό που δεν τον συναντήσαμε νωρίτερα μέσα στην σεζόν. Δύο ελαφρώς ζόρικες ερωτήσεις δέχτηκε από συναδέλφους (την πρώτη για την πεσμένη απόδοση του Γκος, και την δεύτερη για να εξηγήσει τα αίτια των αρνητικών αποτελεσμάτων) και απάντησε με δυσαρέστηση. Δηλαδή τι ερωτήσεις να του κάνουν; Για το ωραίο μπάσκετ που αποδίδει ο Ολυμπιακός; Αν δεν δώσει εξηγήσεις εκείνος για την προβληματική αγωνιστική εικόνα των "ερυθρολεύκων", ποιος θα το κάνει; Να το κάνουν οι παίκτες; Στα αποδυτήρια βγήκε να μιλήσει ο Μπριάντε Γουέμπερ (!) που είναι μόλις ένα μήνα στην ομάδα. Αυτό πάντως, είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα της πίεσης που αισθάνεται. Και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Μπορεί ο Αμερικανός κόουτς να το διέψευσε, αλλά είναι δεδομένο πως οι Πειραιώτες κοίταξαν την αγορά για παίκτη μετά τον τραυματισμό του Γιάνις Στρέλνιεκς.

Αποδυτήρια: H αντλία δύναμης του έχει... διαρροές

Τα αποδυτήρια των «ερυθρολεύκων», τα οποία φημιζόντουσαν για την υγεία που εξέπεμπαν, για το υπέροχο κλίμα μεταξύ των παικτών, αλλά και για το ομαδικό πνεύμα, πλέον, βρίσκεται στα χειρότερα του. Ύστερα από την διαρροή του ηχητικού, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε! Οι σχέσεις μεταξύ των αθλητών έχουν ψυχρανθεί. Παίκτες που αισθάνονται απογοητευμένοι και προδομένοι από την δημοσιοποίηση της ομιλίας, ενώ άλλοι νιώθουν αδικημένοι και παραμελημένοι με τον μικρό χρόνο συμμετοχής τους. Όχι, οι πρωταγωνιστές δεν έχουν τσακωθεί μεταξύ τους, αλλά είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει πλέον η επιθυμητή ομοιογένεια, ούτε και ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα-γροθιά όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Τα στεγανά… μπάζουν.

Και η κατάσταση οξύνεται όσο ο «δράστης» διστάζει να βγει μπροστά για να παραδεχτεί το λάθος του, προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει έστω μία συγνώμη, για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Με τη νοοτροπία «έλα μωρέ, θα ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου», γιατρειά δεν θα υπάρξει. Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα (δεν είναι το ζητούμενο να γίνει δημόσια, αλλά τουλάχιστον μεταξύ των παικτών), τόσο η «πληγή» θα μολύνεται. Αποτέλεσμα; Ο ένας παίκτης να κοιτάζει τον άλλο με… μισό μάτι και να μην υπάρχει η επιθυμητή συσπείρωση.

Να ξέρετε πως τα αποδυτήρια της ομάδας, με τις προσωπικότητες και την ποιότητα των χαρακτήρων που διέθετε (και διαθέτει) τα τελευταία χρόνια, είχε πάντα κομβικό ρόλο στο να ξεπεράσει η ομάδα στο παρελθόν τα όποια προβλήματα και τις κρίσεις που παρουσιάστηκαν. Τώρα, όμως, δεν έχει ούτε αυτά για να στηριχθεί. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως από τότε που δημοσιοποιήθηκε η διαρροή, ο Ολυμπιακός μέτρησε σερί ηττών...