Παπαλουκάς: «Ο Σπανούλης άλλαξε το ρου της ιστορίας του Ολυμπιακού»

Η συνέντευξη του Θοδωρή Παπαλουκά στο "ΦΩΣ", ο οποίος και μίλησε για τον Θρύλο του Θρύλου, Βασίλη Σπανούλη, τονίζοντας πως άλλαξε το ρου της ιστορίας του Ολυμπιακού. 

Παπαλουκάς: «Ο Σπανούλης άλλαξε το ρου της ιστορίας του Ολυμπιακού»

O Θοδωρής Παπαλουκάς έχει γράψει την δική του ιστορία, τόσο στο ελληνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο ηγέτης της Εθνικής μας ομάδας, ο οποίος την οδήγησε τόσο στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 2005, όσο και στο ασημένιο στο Μουντομπάσκετ του 2006, καταφέρνοντας να αναδειχθεί και στις δύο διοργανώσεις μέλος της καλύτερης πεντάδας. Αποτελεί παίκτη-θρύλο της EuroLeague, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο στην διοργάνωση τόσο το 2006 (όντας MVP του Final Four), όσο και το 2008, με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 9 Final Four. Το 2007 ήταν ο μεγάλος MVP της EuroLeague, επιλέχτηκε στην κορυφαία ομάδα (δεκάδα) της πρώτης δεκαετίας (2010-2010) στην διοργάνωση, ενώ το 2007 και το 2009, ήταν ο κορυφαίος πασέρ της κορυφαίας λίγκας.

Αυτές είναι ορισμένες από τις μεγάλες διακρίσεις του, έχοντας καταγράψει μία λαμπρή και αξιοζήλευτη καριέρα, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Ένας σπουδαίος και ιδιοφυής γκαρντ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε και εξέλιξε την θέση του πλέι-μέικερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας χαρισματικός δημιουργός, με τρομερή έφεση και ικανότητα στο να μοιράζει απλόχερα ασίστ στους συμπαίκτες του, αλλά και ένας παίκτης-ηγέτης που φρόντιζε να παίρνει την ομάδα στις πλάτες του στα δύσκολα, τελειώνοντας τις φάσεις με τις σήμα κατατεθέν διεισδύσεις του. Ένας παίκτης που στην Εθνική μας ομάδα ήταν μπροστά από τον Βασίλη Σπανούλη, με τον νυν αρχηγό του Ολυμπιακού να τον παρακολουθεί, να τον θαυμάζει και να αποτελεί παράδειγμα, αλλά και πηγή έμπνευσης για εκείνον, ρουφώντας σαν σφουγγάρι τα καλά του στοιχεία.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μπασκετμπολίστες που έπαιξαν μπάσκετ στο μεγάλο λιμάνι. Ένας παίκτης, μάλιστα, που κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, καθώς ποτέ δεν έκρυψε τα "ερυθρόλευκα" αισθήματα του. Όταν σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε ρωτηθεί για το ποιο ήταν το όνειρο του όταν ξεκίνησε την καριέρα του, είχε απαντήσει το εξής: «Να φορέσω την φανέλα του Ολυμπιακού και να παίξω στην Εθνική ομάδα». Ήρθε, λοιπόν, στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2001, έχοντας απαντήσει νωρίτερα αρνητικά στον Παναθηναϊκό, αλλά έφυγε κακήν κακώς στο τέλος της σεζόν, λίγο πριν η ομάδα περάσει στα «πέτρινα» χρόνια του Κορυδαλλού. Συνέχιζε να λέει «όχι» στις «πράσινες» προτάσεις, καθώς για εκείνον μόνο μία ομάδα υπήρχε στην Ελλάδα και επανήλθε στο ΣΕΦ σαν «βασιλιάς» το καλοκαίρι του 2008, έχοντας σαρώσει νωρίτερα τους τίτλους και τις ατομικές διακρίσεις στην Ευρώπη. Το 2006, μάλιστα, πήρε το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου μπασκετμπολίστα (FIBA Europe Men's Player of the Year Award) στον κόσμο! Κατάφερε να επαναφέρει τους Πειραιώτες στα Final Four μετά από 10 χρόνια (2009) και τους οδήγησε στον τελικό της EuroLeague το 2010, χάνοντας το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα. Κατέκτησε μαζί τους όμως 2 Κύπελλα, εκείνα του 2010 και του 2011.

Δεν κατάφερε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, αλλά αυτό το κατόρθωσε ένας καλός φίλος και συμπαίκτης του, ο οποίος όντας νεαρότερος, τον παρακολουθούσε να ηγείται και να θριαμβεύει. Ο λόγος για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος πρόσφατα σε δηλώσεις του εκθείασε τον Θοδωρή Παπαλουκά: "O Θοδωρής είναι ένας από τους πιο έξυπνους παίκτες που έχουν αγωνιστεί ποτέ. Το 2005 και το 2006 είχε σπουδαία παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν μοναδική η ικανότητά του στο να διαβάζει το παιχνίδι και στην πάσα. Θαύμαζα τον τρόπο που έπαιζε, ήταν παράδειγμα για εμένα. Ο Θοδωρής ήταν πάρα πολύ δουλευταράς. Πάντα προσπαθούσε να είναι ο καλύτερος. Κατάφερε να υλοποιήσει τον στόχο του και να γίνει ο καλύτερος".

Οι δυο τους ήταν για αρκετά χρόνια μαζί στην Εθνική ομάδα, βιώνοντας μεγάλες επιτυχίες και το καλοκαίρι του 2010 έγιναν συμπαίκτες και στον Ολυμπιακό. Ο Λαρισαίος γκαρντ αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, παίρνοντας απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στο μεγάλο λιμάνι. Μία μεταγραφική κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μπορεί εκείνη την σεζόν (2010-2011) να μην κατέκτησαν πρωτάθλημα και να μην έφτασαν μαζί σε Final Four, με τον «Τσάρο» να αποχωρεί άδοξα από τους "ερυθρόλευκους", αλλά άφησε την ομάδα σε καλά χέρια, τα οποία και επανέφεραν τους Πειραιώτες στην κορυφή σε Ελλάδα-Ευρώπη με εκκωφαντικό τρόπο, όπως ο ίδιος μας δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του στο "ΦΩΣ". Οι δυο τους στην πορεία απέκτησαν και οικογενειακούς δεσμούς, καθώς ο "Τεό" βάφτισε τον τρίτο γιο του "Μπίλι", τον Δημήτρη.

-Γνωρίζετε τον Βασίλη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και της διάρκειας του σε υψηλό επίπεδο;

«Θεωρώ πως το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μία τεράστια καριέρα, είναι η αγάπη, το πάθος και η λατρεία που έχει για το μπάσκετ. Και κυρίως η μεγάλη προσήλωση που έχει στον στόχο. Έχει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και αφοσίωσης σε αυτό που κάνει.

Είναι δουλευταράς και ποτέ δεν έπαψε να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Ποτέ δεν επαναπαύτηκε. Από ένας σκόρερ, έγινες ένας πρωτοκλασάτος σκόρερ, αλλά και ένας κορυφαίος πασέρ πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Ο Βασίλης έχει ακόμη, τουλάχιστον, 3-4 καλά χρόνια μπάσκετ. Το εννοώ! Έτσι όπως δουλεύει, όπως σκέφτεται, και όπως προσέχει το σώμα του, έχει ακόμη πράγματα να δώσει».

-Είστε ένας από τους κορυφαίους πασέρ όλων των εποχών στην Ευρώπη. Είναι ο κατάλληλος για να μας περιγράψετε το δημιουργικό ταλέντο του Βασίλη, αλλά και το πως ένας παίκτης που είχε το μυαλό του πρώτα στο σκορ και μετά στην πάσα, εξελίχθηκε στον πρώτο στις ασίστ σε ελληνικό πρωτάθλημα και EuroLeague;

«Ο Βασίλης είναι ένας παίκτης που έχει το ταλέντο, το χάρισμα, να βρίσκει πάντα τον τρόπο να βοηθήσει την ομάδα του στο μέγιστα βαθμό ώστε να φτάσει στον στόχο της, που είναι η επιτυχία. Είναι φυσιολογικό όταν είσαι πιο μικρός στην ηλικία να κοιτάς κυρίως το σκοράρισμα, το πως θα βάλεις την μπάλα στο καλάθι. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, είχε πάντα την ικανότητα να πασάρει.

Θεωρώ πως ανέκαθεν είχε δημιουργικό και οργανωτικό ταλέντο. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, το έχει τελειοποιήσει και είναι και λογικό. Από ένα σημείο και μετά όλες οι άμυνες προσαρμοζόντουσαν πάνω του, οπότε έπρεπε να δημιουργήσει όχι μόνο για τους συμπαίκτες του, αλλά και για τον εαυτό του, ώστε να μην επιτρέπει να έρχονται άλλες βοήθειες από την άμυνα.

Έχει μάθει να διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι και να χτυπά στις αδυναμίες του αντιπάλου. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων πικ-εν-ρολ παικτών που έχουν περάσει στην EuroLeague, είναι σήμα κατατεθέν του οι έξοχες σκαστές του πάσες, έχει ένα ιδανικό timing να πασάρει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει, και δεν είναι έκπληξη το γεγονός πως έγινε πρώτος σε ασίστ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

-Ήσασταν συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα. Περιμένατε πως θα είναι ο παίκτης που θα εξελιχθεί στον μεγάλο του ηγέτη, στον άνθρωπο που θα αλλάξει το ρου της ιστορίας, επαναφέροντας τον στα πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη;

«Ο Βασίλης είναι ο άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει τα περισσότερα στον Ολυμπιακό. Άλλαξε τη ροή της ιστορίας της ομάδας και νομίζω πως είναι ο, τι σημαντικότερο έχει να επιδείξει ο Ολυμπιακός, τα χρόνια που παίζω εγώ μπάσκετ. Έχουν περάσει κι άλλοι, τεράστιοι παίκτες από τον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης όμως έφερες τις επιτυχίες έχοντας ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, κανείς δεν φανταζόταν πως θα το κάνει με τον συγκεκριμένο τρόπο που το έκανε πράξη, αλλά σίγουρα φαινόταν πως έχει το ταλέντο, τις ικανότητες, τη νοοτροπία, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ώστε να τα καταφέρει. Φαινόταν πως ήταν από τους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Και το έκανε πράξη στον Ολυμπιακό με τρόπο εκκωφαντικό!»

-Ποιο θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του Βασίλη, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά;

«Η προσήλωση του στον στόχο. Είναι παράδειγμα επαγγελματία. Βάζει στόχους και μοχθεί για να τους πετύχει. Έχει ένα αστείρευτο κίνητρο να παίζει μπάσκετ και να πρωταγωνιστεί με την ομάδα του. Δίνει κίνητρα συνεχώς στον εαυτό του και βάζει στόχους, στοιχεία που τον κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση.

Ξέρει πως θα λειτουργήσει στην καλή του περίοδο, αλλά και στο διάστημα που δεν παίζει σύμφωνα τις δυνατότητες του, ώστε όλα αυτά να του δώσουν δύναμη να συνεχίσει σε πιο έντονο ρυθμό, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια.

Η αξία του Βασίλη είναι διαχρονική και αυτό το έχει αποδείξει. Και συνεχίζει να αποδεικνύει πως παρά το γεγονός πως ορισμένοι θεωρούσαν πως έχει μεγαλώσει, εκείνος δείχνει πως είναι ακμαιότατος, παίζοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Είναι ένας παίκτης που συνεχώς βελτιώνει το παιχνίδι του, ακόμη και τώρα στα 36 του».

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο αφιερωματικό ένθετο της εφημερίδας «ΦΩΣ» για τον Βασίλη Σπανούλη