Αυτά θα δώσει ο Μπριάντε Γουέμπερ στον Ολυμπιακό

Oι αντίπαλοι γκαρντ φέτος στην EuroLeague εξέθεσαν την αμυντική περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού και ο Ντέιβιντ Μπλατ έφερε στο ρόστερ του έναν γκαρντ-κέρβερο. Γράφει ο Νότης Ψιλοπουλος. 

 Αυτά θα δώσει ο Μπριάντε Γουέμπερ στον Ολυμπιακό

O Ολυμπιακός βρήκε τον γκαρντ που έψαχνε εδώ και περίπου τρεις μήνες, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να κατασταλάζει στην περίπτωση του Μπριάντε Γουέμπερ. Ο Αμερικανός τεχνικός προχώρησε στην ενίσχυση του ρόστερ του με έναν καθαρόαιμο πλέι-μέικερ, με ικανότητα στη πάσα, διαθέτοντας μεγάλη έφεση στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Ένας «κέρβερος» στα μετόπισθεν που... δαγκώνει με την πίεση που μπορεί να βάλει πάνω στη μπάλα, ένας αμυντικός «εξολοθρευτής" ολκής. Μη σας ξαφνιάζει το γεγονός πως θέλησε να φέρει στην ομάδα έναν περισσότερο αμυντικογενή περιφερειακό και λιγότερο επιθετικό. Στο "ΦΩΣ" σας είχαμε αναλύσει πως οι Πειραιώτες φέτος, σε όλες τις ήττες τους στην Ευρώπη, έχαναν κυρίως γιατί τους έκανε «ζημιά» ο κάθε αντίπαλος γκαρντ.

Συγκεκριμένα, σας είχαμε γράψει τα εξής μετά το χαμένο ματς στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Φενέρμπατχτσε: «Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Σε αυτές τις 20 πρώτες αγωνιστικές που ολοκληρώθηκαν στην EuroLeague, ο Ολυμπιακός έχει μετρήσει 8 ήττες. Στις 7 από αυτές, ο πρώτος σκόρερ του αντιπάλου ήταν γκαρντ! Ο Μάικ Τζέιμς (22 πόντοι) έκανε την... ζημιά με την Αρμάνι Μιλάνο στον Πειραιά, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (20 πόντοι) έκανε την διαφορά για την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα, ο Λούκας Λεκαβίτσιους (17 πόντοι) εξελίχθηκε σε ανέλπιστο ήρωα για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ο Κώστας Σλούκας (20 πόντοι) ήταν καθοριστικός με τα μεγάλα σουτ που έβαλε στο ΣΕΦ, ο Μάριους Γκριγκόνις (19 πόντοι) έδειχνε ασταμάτητος στο Κάουνας με την Ζαλγκίρις, ενώ ο Τόνι Ντάγκλας (19 πόντοι) έκανε "πάρτι" με την Νταρουσάφακα. Τώρα, ήταν η σειρά των Έρικ Γκριν (17 πόντοι, 4/4 τρίποντα) και Μπόμπι Ντίξον για την Φενέρμπαχτσε, με τον τελευταίο να σημειώνει ένα εντυπωσιακό νταμπλ με 13 πόντους και 10 ασίστ». Και στο πρόβλημα του αυτό, λοιπόν, θα επιχειρήσει να δώσει λύση με την παρουσία του σκληροτράχηλου στα αμυντικά του καθήκοντα, Μπριάντε Γουέμπερ.

Ήταν ξεκάθαρο και έβγαζε... μάτι, πως οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μία αδυναμία στην περιφερειακή άμυνά τους φέτος. Εκεί βρισκόταν η... αχίλλειος πτέρνα τους. Δεν υπήρχε defensive stopper στα γκαρντ επιπέδου Έισι Λο και Ντάνιελ Χάκετ, οι οποίοι είχαν είτε την σκληράδα, είτε το κορμί, αλλά και την ταχύτητα, για να «δαγκώσουν» τον κάθε... σβούρα. Κανείς δεν περιμένει από τον Βασίλη Σπανούλη στα 36 του να παίζει την άμυνα που έπαιζε στα 25 του, ο Γιάνις Στρέλνιεκς έχει αρετές σε σκορ και δημιουργία, αλλά είναι soft στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν ήταν ποτέ του ογκόλιθος στα μετόπισθεν, ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχει περιορισμένο ρόλο. Για αυτό κιόλας ορισμένες φορές ο Ντέιβιντ Μπλατ χαμήλωσε στο "2" είτε τον Αξέλ Τουπάν, είτε τον Κώστα Παπανικολάου, αναλαμβάνοντας «ειδικές αποστολές», για να κρύψει αυτή την αδυναμία του, αλλά το πρόβλημα δεν καλύπτεται πάντα.

Ο 26χρονος γκαρντ (29/12/1992), λοιπόν, Μπριάντε Γουέμπερ, ο οποίος έχει ύψος 1.88, δεν είναι παίκτης-πρωταγωνιστής, ούτε και θα έρθει στον Ολυμπιακό για να δώσει την μεγάλη επιθετική ώθηση. Δεν είναι σκόρερ, ούτε και διαθέτει αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια. Μπορεί να απειλήσει, αλλά μέχρι εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μία βελτίωση σε αυτό το κομμάτι, κυρίως επιδιώκοντας να σκοράρει με διεισδύσεις, αξιοποιώντας την αθλητικότητα και την ταχύτητα του. Γρήγορος πασέρ, που διαβάζει το παιχνίδι, ενώ παρουσιάζεται και λειτουργικός σε καταστάσεις πικ-εν-ρολ. Πιθανότατα δεν θα τον δούμε να βάζει συχνά την μπάλα στο καλάθι, αλλά θεωρείται σίγουρο πως η στατιστική του θα είναι γεμάτη σε ασίστ, ριμπάουντ και κλεψίματα. Και κάτι ακόμη σημαντικό: είναι προσεκτικός και τα λάθη που κάνει είναι ελάχιστα.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον φέρνει στο μεγάλο λιμάνι ώστε να συμπληρώσει το παζλ του στην γραμμή των γκαρντ, για να δώσει λύσει στο αμυντικό του πρόβλημα στην περιφέρεια. Ένας σκληροτράχηλος και γρήγορος πλέι-μέικερ με αμυντική συνέπεια, ο οποίος είναι σε θέση να βάλει σε κατάσταση... ασφυξίας τον αντίπαλο. Δεν είναι υπερβολή πως συχνά οι αντίπαλοι γκαρντ υποφέρουν στο να κατεβάσουν την μπάλα από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο.

Είναι εξπέρ στο να πιέζει πάνω στη μπάλα, να κλέβει μπάλες και να βγάζει εκτός ρυθμού τον εκάστοτε αντίπαλο γκαρντ. Μπορεί να υστερεί σε μπόι, αλλά έχει μακριά χέρια (άνοιγμα χεριών που φτάνει τα 2.00 μέτρα), εξαιρετικά πλάγια βήματα και τρομερή αθλητικότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί «πονοκέφαλο» για όποιον βρεθεί απέναντι του. Το γεγονός πως αναδείχτηκε τρεις φορές ως "Αμυντικός της χρονιάς" στην περιφέρεια του στο Κολέγιο, δείχνει το ταλέντο του.