Μάκης Γιατράς: «Ο Μπόγρης δεν παίζει με μέσο στον Ολυμπιακό»

O Θέμης Σινάνογλου μίλησε στο «ΦΩΣ» με τον Μάκη Γιατρά για το φαινόμενο «Μπόγρης» -και όχι μόνο...

Μάκης Γιατράς: «Ο Μπόγρης δεν παίζει με μέσο στον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Μπόγρης είναι το θέμα μου σήμερα. Όχι όμως μόνο αυτός. Όταν μιλάω με τον εξαιρετικό προπονητή του Προμηθέα τον Μάκη Γιατρά, δεν γίνεται να περιοριστώ σε έναν παίκτη. Εντύπωση κάνουν και αυτά που λέει για τον Σπανούλη. Άλλα 5 χρόνια λέει θα παίζει και θα τους τρελάνει όλους! Θα βαρεθείτε να τον βλέπετε, λέει.

Να ξέρετε, ότι ο Γιατράς ο Πατρινός, είναι μεγάλη ιστορία πίσω από τα φώτα... Δεν θέλει να γράφονται αυτά, λίγοι ξέρουν τι τρέλα κουβαλάει συναισθηματικά... Λίγοι ξέρουν σε πόσα φάιναλ φορ έχει ταξιδέψει στο παρελθόν... Και κάποιος παλιά στο Παπαστράτειο στην εξέδρα, στα «πέτρινα χρόνια» του μπάσκετ του Ολυμπιακού, πριν τον Γιάνναρο τον Ιωαννίδη, ίσως απλώς φατσικά να του έμοιαζε... Επίσης όταν πρωτοέπαιξε αντίπαλος με τον Ολυμπιακό ως προπονητής του Προμηθέα και ήταν βουρκωμένα τα μάτια του, ίσως να είχε μπει ένα σκουπιδάκι μέσα...

Πάμε τώρα να δούμε τι μας είπε για το ματς Προμηθέας-Ολυμπιακός που το πήρε δύσκολα ο Ολυμπιακός. Ο Μπόγρης έδειξε την αξία του αυτό το χρονικό διάστημα που ο Ολυμπιακός έχει τη μεγάλη έλλειψη του Μιλουτίνοβ. Και ο κόσμος τον γουστάρει τρελά. Μιλάω με οργανωμένους, αλλά βλέπω και στα social media τι γίνεται. Ο κόσμος του Ολυμπιακού γουστάρει τον Μπόγρη. Και ο Μπλατ είπε ύμνους πάλι για αυτόν.

Είναι πολύ σημαντικό να γουστάρεις τη δουλειά στην οποία βρίσκεσαι, και είναι σημαντικό να δημιουργείς καλή ατμόσφαιρα, θετική ατμόσφαιρα. Επίσης δεν μπορούν να είναι όλοι το ίδιο. Χρειάζονται οι μεγάλοι παίκτες που κάνουν τη διαφορά, αλλά πολύτιμοι είναι και οι «χαμάληδες», οι «παίκτες ομάδας». Καμία ομάδα δεν πάει ψηλά μόνο με τους μεν ή μόνο με τους δε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/1/2019

Πώς σου φάνηκαν οι δηλώσεις του Μπλατ που έχει προπονήσει τόσους μεγάλους παίκτες στην καριέρα του, ότι όπου πάει μετά τον Ολυμπιακό θα θέλει να πάρει τον Μπόγρη μαζί του;

Εγώ πιστεύω ότι στο πρόσωπο του Μπόγρη ο κόουτς Μπλατ στέλνει μηνύματα προς όλους για το πώς πρέπει να είναι ένας «παίκτης ομάδας». Ο Μπόγρης αυτή τη στιγμή είναι ο παίκτης που κάθε προπονητής θέλει στην ομάδα του! Να παίζει από 1 λεπτό ως 20 λεπτά χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, αντιθέτως να βοηθάει και αγωνιστικά και με τη θετική ενέργεια που δίνει με τη συμπεριφορά του σε προπονήσεις, αγώνες, αποστολές, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, παντού. Και ξέρεις κάτι; Δεν είναι κανένας τυχαίος παίκτης. Μπασκετικά μιλάμε.

Θα σε ρώταγα για αυτό. Να τον αναλύσεις μπασκετικά. Όχι μόνο ως συμπεριφορά. Παίζει καλά ο άνθρωπος.

Ο Μπόγρης βοηθάει όχι μόνο με τους πόντους που βάζει αλλά και θυσιάζοντας τον εαυτό του για το καλό της ομάδας. Σε μια δύσκολη περίοδο που ο Μιλουτίνοβ είναι έξω -και μιλάμε για Μιλουτίνοβ που ήταν σε τρομερή φόρμα- δείχνει την αξία του το παλικάρι. Και μπορεί να δώσει κι άλλα διότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με καλούς πασέρ. Ο Σπανούλης, ο Στρέλνιεκς, ο Γκος, και τον Μάντζαρη μην ξεχνάμε, παίζουν εξαιρετικά το πικ εν' ρολ, και μπορούν να βοηθάνε τους ψηλούς. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ψηλοί έρχονται στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια πάνε καλά. Ο κόουτς Μπλατ που είναι μεγάλης κλάσης προπονητής, και απολαυστικός στις δηλώσεις του, ξέρει τι λέει. Ο Μπόγρης δεν ήρθε με μέσο στον Ολυμπιακό...

Πες μου κι άλλα για αυτό γιατί τον είχαν ειρωνευτεί πολλοί.

Ήταν εξαιρετικός στην Ισπανία από την οποία ήρθε, ήταν ο MVP της ομάδας του, και μπήκε μέσα στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, ο καλύτερος ψηλός της διοργάνωσης. Και κατέκτησε η ομάδα του το τρόπαιο. Δεν ήρθε τυχαία στον Ολυμπιακό, ούτε ήρθε με μέσο, δεν του χαρίστηκε τίποτα. Επιπλέον δείχνει ότι γουστάρει που βρίσκεται στον Ολυμπιακό και το βγάζει αυτό στο γήπεδο και εκτός γηπέδου. Βλέπεις ένα παιδί που δίνει θετική ενέργεια σε όλους μέσα στην ομάδα του. Είτε 1 λεπτό παίζει, είτε παραπάνω, είναι συγκεντρωμένος 100%.

Και δεν βρίσκεις εύκολα τέτοιο ύψος, τέτοιο κορμί.

Όχι απλώς δεν βρίσκεις εύκολα. Δύσκολα βρίσκεις τέτοια ύψη, όλη η Ευρώπη ψάχνει πλέι μέικερ και πεντάρι!

Πες μου κάτι άλλο σε παρακαλώ. Ο Σπανούλης σπάει όλα τα ρεκόρ όσο περνάει ο καιρός. Στα ντουζένια τους, ποιον από τους δύο θα διάλεγες εσύ να έχεις στην ομάδα σου ως προπονητής: Σπανούλη ή Διαμαντίδη;

Και τους δύο! Μην με βάζεις να κάνω τέτοιες συγκρίσεις. Είναι διαφορετικοί παίκτες. Είναι ό,τι καλύτερο και οι δύο. Ο Σπανούλης όμως παίζει ακόμα, και να σου πω κάτι: Πιστεύω ότι θα τους τρελάνει και θα παίζει άλλα 5 χρόνια!

Τίτλο μου δίνεις τώρα.

Άλλα 5 χρόνια θα παίζει- θα βαριέστε να τον βλέπετε! Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ! Είναι άλλο πράγμα, δεν καταλαβαίνει, δεν αισθάνεται.

Μου τα έχει πει και ο Γκατζούλης αυτά που είναι όλα τα χρόνια -και πριν τον Ολυμπιακό, στο Μαρούσι- δίπλα του.

Ο Σπανούλης είναι περίπτωση που μπορείς να βρεις μία στα δέκα εκατομμύρια! Και στο μυαλό και στον τρόπο που γυμνάζει το σώμα του, στον τρόπο που διατηρείται και λειτουργεί με πάθος για το μπάσκετ.

Ο Μπλατ έκανε τιμητικές δηλώσεις και για την ομάδα σου.

Ξέρει. Τον είχαμε φιλοξενήσει πέρσι με την Νταρουσάφακα, είχα μιλήσει μαζί του, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος πέρα από εξαιρετικός προπονητής. Ήταν για μέρες στην Πάτρα και είδε πράγματα για την ομάδα μας, είδε τις εγκαταστάσεις. Είναι πολύ τιμητικό για τον Προμηθέα να μιλάει έτσι ο κόουτς Μπλατ που είναι μεγάλος προπονητής. Και είναι ένας σεμνός άνθρωπος.

Πες μου για το ματς. Λίγο έλειψε να το πάρετε.

Ξεκινήσαμε να το χτυπήσουμε το ματς γιατί ξέραμε τις απουσίες που είχε ο Ολυμπιακός, παίξαμε πολύ συγκεντρωμένα, εξαιρετικά, εκτός από 5 λεπτά και αυτό το πεντάλεπτο το πληρώσαμε. Κάναμε όλα τα λάθη μαζεμένα σε αυτό το 5λεπτο. Κάναμε 6 λάθη σε 5 λεπτά, ενώ σε όλο το υπόλοιπο ματς κάναμε μόνο 2 λάθη! Μεγάλη υπόθεση να κάνεις μόνο 2 λάθη σε 35 λεπτά. Και οδηγήσαμε τον Ολυμπιακό σε λάθη.

Πράγματι, παίξατε πολύ καλά.

Παίξαμε πολύ καλά με έναν Ολυμπιακό που είχε μάλιστα σε καλή μέρα Σπανούλη, Παπανικολάου, ΛεΝτέι, Μπόγρη. Μεγάλη υπόθεση για εμάς αυτό το ματς που το παλέψαμε. Και είχαμε κι εμείς τις απουσίες μας. Ο βασικός μας πλέι μέικερ ο Γκίκας ήταν εκτός 12άδας, ούτε καν στο γήπεδο. Ο δε Μπράουν δεν είχε κάνει ούτε μια προπόνηση από την Τετάρτη, ήρθε κατευθείαν και έπαιξε. Χάρηκε ο κόσμος μπάσκετ, κατάμεστο το γήπεδο με φιλάθλους και των δύο ομάδων. Ευχαριστήθηκε ο κόσμος μπάσκετ, αυτό είναι το σημαντικό.

Αληθεύει ότι την πρώτη φορά που αντιμετώπισες τον Ολυμπιακό ως προπονητής, συγκινήθηκες;

Για πέρσι στην Πάτρα λες. Ασ' τα αυτά όμως, ξέρει ο χώρος του μπάσκετ... Η οικογένεια του μπάσκετ είναι μικρή και γνωρίζει.