Ο Μπλατ για τον Ολυμπιακό που χτίζει και για μεταγραφές

Ο τεχνικός της ομάδας μπάσκετ των Πειραιωτών μίλησε για όλα τα θέματα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Μπλατ για τον Ολυμπιακό που χτίζει και για μεταγραφές

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της Cosmote TV «Pick 'n Roll» και μίλησε για όλα. Ο τεχνικός των Πειραιωτών αναφέρθηκε στο πως συμφώνησε με τον Ολυμπιακό, επίσης μίλησε για τον παίκτη που ψάχνει η ομάδα του. Αναφέρθηκε στο σχόλιο που έκανε για την απόλυση του Τσάβι Πασκουάλ, αλλά και στο επίπεδο που βρίσκονται οι Πειραιώτες αυτή την περίοδο.

Αναλυτικά ο Ντέιβιντ Μπλατ μίλησε:

Για το αν θα έπαιρνε τον γιο του στον Ολυμπιακό, αν δεν ερχόταν ο Κέβιν Ντουράντ στο ΣΕΦ, όπως είχε δηλώσει αστειευόμενος: «Εκτιμώ τον Ντουράντ, αλλά δεν ψάχνουμε για παίκτη στη θέση του, αλλά για γκαρντ. Πραγματικά, όμως, τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να συμβεί».

Για το σχόλιό του για την απόλυση του Τσάβι Πασκουάλ: «Όταν το είπα αυτό ένιωθα, οι προπονητές είναι υποτιμημένοι κι έτσι ένιωσα την ανάγκη να πω ορισμένα πράγματα. Όταν απολύθηκα από τους Καβαλίερς επικοινώνησαν μαζί μου πολλοί προπονητές του ΝΒΑ. Εγω έφερα στο Κλίβελαντ και τον Τάιρον Λου και τον Λάρυ Ντρου που είναι τώρα προπονητής. Όταν προπονούσα την Εφες είχα δυο επισκέπτες από βοηθούς στο ΝΒΑ που ήθελαν πάρουν ιδέα από το ευρωπαϊκό μπάσκετ ώστε να τις δουλέψουν το ΝΒΑ. Ο Τέρι Στατς, προπονητής των Μπλέιζερς και ο Ντουέιν Κέισι που τώρα είναι στους Πίστονς. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Για τα σχόλια των προπονητών του ΝΒΑ όταν είχε απολυθεί ο ίδιος από τους Καβαλίερς: «Όταν απολύθηκα έλαβα μηνύματα και τηλεφωνήματα από κάθε προπονητή του ΝΒΑ. Ήταν πολύ ωραίο για εμένα. Με κάλεσε και ο Τάιρον Λου. Εγώ τον έφερα στο Κλίβελαντ, όπως και τον Λάρι Ντρου. Εγώ τους είχα προσλάβει.

Θα σας πω μια ιστορία που θα σας αρέσει και θα σας εξηγήσω πώς γυρίζει ο προπονητικός κόσμος και γιατί μίλησα για τον κόουτς Πασκουάλ. Όταν ήμουν προπονητής της Εφές πριν από πολλά χρόνια είχα δύο επισκέπτες από επιτελεία του ΝΒΑ. Ήθελαν να έρθουν να δουν πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη και να βρουν ιδέες που θα πάρουν μαζί τους στο ΝΒΑ. Ο ένας ήταν ο Τέρι Στοτς, προπονητής των Μπλέιζερς και ο άλλος ήταν ο Ντουέιν Κέισι, που έγινε προπονητής της χρονιάς με τους Ράπτορς, μετά τον απέλυσαν και τώρα είναι στους Πίστονς.

Και ο Λάρι Ντρου ήταν στους Χοκς και είχε έρθει μαζί μου στο Τελ Αβίβ για να μάθει κάποια πράγματα. Τον προσέλαβα ως βοηθό στο Κλίβελαντ, τώρα είναι πρώτος στο Κλίβελαντ. Έτσι λειτουργεί. Υπάρχουν πολλοί που βιώνουν υποτίμηση. Όμως, μιλάμε για φοβερούς προπονητές, που κάνουν σκληρή δουλειά. Είμαστε οικογένεια, πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Για το πώς τον έπεισε ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι: «Δεν ήταν μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Γνώριζα τον Ολυμπιακό, είχα παίξει εναντίον του. Ήξερα το περιβάλλον του. Έζησα στην Ελλάδα, ξέρω την ελληνική κουλτούρα και τον κόσμο. Τα αγαπάω. Όταν έρχεται μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, με τέτοια ιστορία και με τέτοιο κορμό Ελλήνων παικτών, όπως οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μάντζαρης, δεν ήταν δύσκολη η απόφαση».

Για το τι θα τον δέσει με τον Ολυμπιακό και θα τον έκανε να απέρριπτε πρόταση από το ΝΒΑ: «Είμαι τυχερός που βρίσκομαι σε ένα στάδιο της καριέρας μου, που μπορώ να πάω και να μείνω εκεί που είμαι χαρούμενος. Έχω μια καλή οικογένεια και είμαι χαρούμενος. Δεν ψάχνω κάτι άλλο. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους γύρω μου πιο χαρούμενους».

Για το τι είναι ο Ολυμπιακός του Μπλατ με λίγα λόγια: «Μια ομάδα που δουλεύει σκληρά για να λειτουργήσει όλο αυτό».

Για τον βαθμό που βρίσκεται ο Ολυμπιακός στην… κλίμακα Μπλατ: «Αυτή την περίοδο πιστεύω είμαστε σε καλό επίπεδο. Δεν είμαι άνθρωπος των αριθμών. Είμαστε στον σωστό δρόμο και πάμε σε ένα ακόμα καλύτερο μέρος».

Για το πώς ορίζεται το «μπάσκετ Μπλατ»: «Για εμένα πάντα έχει να κάνει με την κατανόηση του δυναμικού σου και πώς μπορείς να κάνεις όλες τις μονάδες καλύτερες, για να δουλεύουν όλοι μαζί ως σύνολο. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Έτσι βλέπω το μπάσκετ. Είναι ομαδικό άθλημα».

Για την Princeton offense: «Πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό πως η Princeton offense που έπαιξα εγώ εφαρμόστηκε όταν δεν υπήρχε χρόνος για την επίθεση. Στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ ο χρόνος επίθεσης είναι 24” τώρα. Ειδικά στην Ευρώπη, βλέποντας τα ρόστερ, δεν έχεις τα ίδια ρόστερ κάθε σεζόν. Η διδαχή και η συνέχεια που χρειάζεται η Princeton offense είναι σπουδαία. Είναι δύσκολο να την περάσεις μέσα σε μια σεζόν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια στοιχεία της, πάντα χρησιμοποιούσα. Όμως, όχι ολόκληρη την επίθεση. Είναι σχεδόν αδύνατον».