Ολυμπιακός: Πλήρωσε τα ρίσκα

Το περσινό καλοκαίρι ο Ολυμπιακός πήρε ορισμένα ρίσκα τα οποία δεν του βγήκαν τη φετινή σεζόν. 

Ολυμπιακός: Πλήρωσε τα ρίσκα

Την περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και έχασε την EuroLeague για ένα καλάθι. Μετά το τέλος εκείνης της επιτυχημένης χρονιάς οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο MVP της EuroLeague και αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στο ΝΒΑ. Το κενό που άφησε πίσω του ήταν τεράστιο και οι Πειραιώτες αναγκάστηκαν να βρουν έναν παίκτη που θα πλαισιώσει τον Άλεκ Πίτερς στη θέση «4». Ο «εκλεκτός» του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν ο Λουκ Σίκμα, ο οποίος δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ο Αμερικανός δεν βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» στο βαθμό που έπρεπε και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που «κόπηκαν» από τη λίστα των ξένων του πρωταθλήματος. Εκτός του Βεζένκοφ ο Ολυμπιακός κλήθηκε να καλύψει και την απουσία του Κώστα Σλούκα.

Ο έμπειρος γκαρντ επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι για να κλείσει την καριέρα του με τη φανέλα της ομάδας που τον ανέδειξε. Παρόλα αυτά αποφάσισε να αποχωρήσει και να υπογράψει στον Παναθηναϊκό αφήνοντας κενή την θέση του βασικού δημιουργού της «ερυθρόλευκης» επίθεσης.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού εξέτασαν τις ομολογουμένως περιορισμένες περιπτώσεις παικτών που θα μπορούσαν να καλύψουν επάξια το συγκεκριμένο κενό. Μία εξ αυτών ήταν και ο Κέντρικ Ναν, ο οποίος αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και ήταν ο κορυφαίος παίκτης στη θέση του, κερδίζοντας έτσι την είσοδό του στην καλύτερη πεντάδα της φετινής EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αποκτήσει για δεύτερη φορά τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και παράλληλα να εμπιστευτεί τους παίκτες που υπήρχαν ήδη στο ρόστερ του και που τον βοήθησαν να πετύχει το εγχώριο νταμπλ. Μάλιστα προτίμησε να πληρώσει το buy out του Ίγκνας Μπραζντέικις στη Ζαλγκίρις, προκειμένου να ενισχύσει την επιθετική του δημιουργία.

Όπως ο Σίκμα έτσι και ο Μπραζντέικις δεν μπόρεσε να μπει στην εξίσωση της ομάδας του Πειραιά και «κόπηκε» με τη σειρά του από το ελληνικό πρωτάθλημα. Με λίγα λόγια οι παίκτες που αποκτήθηκαν μετά την αποχώρηση των Βεζένκοφ και Σλούκα δεν βοήθησαν επί της ουσίας τους Πειραιώτες και δεν αγωνίστηκαν στους τελικούς της Basket League.

Φυσικά κάθε παίκτης είναι ξεχωριστός, ωστόσο ο Βεζένκοφ και ο Σλούκας ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του περσινού Ολυμπιακού και η απουσία τους ήταν αισθητή στα φετινά παιχνίδια των Πειραιωτών. Υπήρξαν στιγμές που οι «ερυθρόλευκοι» ήταν «κολλημένοι» στην επίθεση, χωρίς να έχουν λύσεις, την ίδια στιγμή που πέρσι είχαν πλουραλισμό στον συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι η ομάδα του μεγάλου λιμανιού έχασε το δυνατό της στοιχείο και κλήθηκε να δώσει περισσότερη έμφαση στην άμυνα. Αυτή ήταν άλλωστε και το «κλειδί» για την πρόκριση του συλλόγου στα play off της EuroLeague. Επίσης η άμυνα ήταν αυτή που χάρισε στον Ολυμπιακό τη νίκη στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς με τη Μπαρτσελόνα. Τότε οι Πειραιώτες είχαν κρατήσει τους Καταλανούς στους 59 πόντους!

Παρά την καλή του αμυντική συμπεριφορά ο Ολυμπιακός δεν παρουσίασε το ίδιο πρόσωπο και στην επίθεση με αποτέλεσμα να χάσει στο final four από τη Ρεάλ Μαδρίτης και μετέπειτα να ηττηθεί και στους τελικούς της Basket League από τον Παναθηναϊκό.

Τα ρίσκα που πήραν οι «ερυθρόλευκοι» το περσινό καλοκαίρι δεν βγήκαν και πλέον στο μεγάλο λιμάνι καλούνται να αλλάξουν κατεύθυνση και να προχωρήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών, εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται κάθε χρόνο.