Ολυμπιακός: Ζητείται αντίδραση

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και απόψε στο ΟΑΚΑ, στο ματς ζωής ή θανάτου, θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός: Ζητείται αντίδραση

Η φετινή σειρά των τελικών είναι συναρπαστική, όπως ακριβώς ήταν και εκείνες των δύο «αιωνίων» στα πλέι οφς της Ευρωλίγκας. Συμπτωματικά και οι δύο σειρές, τόσο εκείνη του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όσο και εκείνη του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μακάμπι, πήγαν σε πέντε ματς. Σε όλες τις σειρές «έσπασε» η έδρα, με τους Πειραιώτες να παίρνουν το «διπλό» στο πέμπτο ματς και τους «πράσινους» να γυρνούν από το 1-2, παίρνοντας την πρόκριση για το φάιναλ φορ με 3-2 νίκες.

Δύο ομάδες με νοοτροπία νικητή, οι οποίες έχουν πάρει τίτλους φέτος, οι οποίες έχουν μάθε να θριαμβεύουν, δείχνοντας χαρακτήρα στα δύσκολα και στα κρίσιμα. Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές. Απόψε στο ΟΑΚΑ, είναι ο τελικός των τελικών. Πέμπτο και τελευταίο ματς στη σειρά, σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο. Ο θάνατός σου, είναι η ζωή μου και μένει να δούμε το ποια ομάδα θα παρουσιαστεί περισσότερο έτοιμη αγωνιστικά και πνευματικά.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα καλούνται να κερδίσουν ξανά στο ΟΑΚΑ, σε μία δύσκολη και εχθρική ατμόσφαιρα, ενώ και εκείνοι του Εργκίν Αταμάν, καλούνται να ανταπεξέλθουν στο «πρέπει». Έχουν το 5ο ματς στην έδρα τους και είναι φαβορί για τον τίτλο.

Στον Πειραιά ανέλυσαν τα λάθη τους

Στο μεγάλο λιμάνι άπαντες είναι απογοητευμένοι που σπατάλησαν την ευκαιρία να κατακτήσουν το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ. Άφησαν, όμως, πίσω τους αυτό το παιχνίδι και προετοιμάστηκαν για το αποψινό κρίσιμο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» ανέλυσαν τα λάθη τους. Τι ήταν αυτά, όμως, που τους κόστισαν το αποτέλεσμα; Όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι, παρατηρήθηκε πως ο Παναθηναϊκός έχοντας ταυτόχρονα μαζί στο παρκέ τους Ναν, Σλούκα και Γκραντ, μπορεί να απειλήσει, αλλά και να σκοράρει με ικανότητα. Είτε με μακρινά σουτ, είτε κυρίως με διεισδύσεις, έχοντας ο καθένας από αυτούς έφεση στο να δημιουργούν φάσεις για τους εαυτούς τους.

Ο Παναθηναϊκός σημείωσε 21 πόντους στις 18 κατοχές που συνυπήρξαν οι τρεις γκαρντ του (1.16 πόντοι ανά κατοχή), σε ένα ελίτ νούμερο, που έκανε την διαφορά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε για το γεγονός πως δεν έριξε στο παρκέ στο τέλος τον Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος φημίζεται για τα αμυντικά του καθήκοντα. Η απάντηση του ήταν πως εμπιστεύτηκε περισσότερο τον Αϊζάια Κάνααν, θέλοντας να πάρει πράγματα από εκείνον στην επίθεση. Ένα ρίσκο που δεν βγήκε, με τον Κέντρικ Ναν στο τέλος να κάνει... πάρτι, έχοντας 25 πόντους και 4 ασίστ, ενώ και ο Γκραντ είχε 15 πόντους και επίσης 4 ασίστ. Ο Ολυμπιακός έδωσε αρκετούς ανοιχτούς διαδρόμους στον αντίπαλο, κάτι που απαγορεύεται να επαναληφθεί.

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει προσαρμοστεί πλέον στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Ναν έχει βρει ρυθμό, διαβάζει καλύτερα καταστάσεις. Η άνεση με την οποία χτυπάει τις αλλαγές των “ερυθρολεύκων” στα δύο τελευταία παιχνίδια το δείχνει αυτό. Την ίδια στιγμή, ο Λεσόρ εξακολουθεί να πληγώνει τους Πειραιώτες κάτω από το καλάθι. Το “τριφύλλι” έχει δύο σημεία αναφοράς. Και όλα αυτά χωρίς καν να έχει γίνει ακόμα αναφορά στον Σλούκα και τον Γκραντ, που έδωσαν για ακόμα μία φορά πράγματα.

Ψάχνει τρόπο να αντλήσει δυνάμεις

Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στα πρώτα 25 λεπτά του τέταρτου τελικού, ελέγχοντας τον ρυθμό, αλλά στην πορεία φάνηκε να του βγαίνει κούραση. Ενδεχομένως αυτό έχει να κάνει και με το ροτέισον των 9 παικτών που γίνεται, με αποτέλεσμα ορισμένοι παίκτες να βγάζουν κόπωση και να μην έχουν τις απαιτούμενες δυνάμεις. Ας μη ξεχνάμε πως οι αθλητές παίζουν μέρα παρά μέρα. Αναμφίβολα είναι πλήγμα και οι απουσίες των Μουσταφά Φαλ και Μόουζες Ράιτ.

Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει πληγωθεί από την απουσία του Γάλλου σέντερ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έχασε το σημείο αναφοράς του στην επίθεση και το μέγεθός του στην άμυνα. Ο Σέρβος δεν βρίσκεται στο 100% από άποψη φυσικής κατάστασης. Είναι καλός όσο έχει δυνάμεις, αλλά όσο περνάει η ώρα η κούραση τον καταβάλλει. Από ένα σημείο και μετά, δείχνει να αδυνατεί να ποστάρει τους αντίπαλους ψηλούς στην επίθεση και γίνεται στόχος στην άμυνα.

Πλέον, βέβαια, ό,τι είχαν να κάνουν οι προπονητές, το έχουν κάνει. Είναι η ώρα των παικτών να βγουν μπροστά. Να πάρουν πρωτοβουλίες στην επίθεση, να μείνουν συγκεντρωμένοι μέσα στο ματς και στο πλάνο της ομάδας. Θα χρειαστεί όμως να είναι και εύστοχοι, ουσιαστικοί, δίχως να πουλάνε άδικα τις μπάλες. Είναι αδιανόητο να θέλεις να κερδίσεις έναν τελικό, έχοντας σπαταλήσει 13 βολές (22/35-62%). Δεν μπορείς να πάρεις έναν τίτλο όταν χάνεις στο τέλος όλα τα κρίσιμα σουτ. Ζητείται αντίδραση απόψε στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς-πρόκληση για όλους στο μεγάλο λιμάνι.