Basket League: Δεσπόζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

Το ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από το αποψινό πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής της Basket League.

Basket League: Δεσπόζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

Στις 16:30 ο Άρης υποδέχεται τον ΠΑΟΚ για την 18η αγωνιστική της Basket League. Οι «κιτρινόμαυροι» μετρούν τρεις διαδοχικές νίκες πρωταθλήματος, μέσα από τις οποίες κατάφεραν να δώσουν τέλος σε αρνητικά σερί. Νίκησαν τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα μετά από 27 χρόνια και συνδύασαν το συγκεκριμένο διπλό με εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά το 1988-89. Παράλληλα έβαλαν τέλος σε ένα σερί έξι εντός έδρας ηττών από τον Κολοσσό. Ο Άρης μάλιστα, με τα δύο διαδοχικά διπλά του στην Αθήνα έφτασε τον αριθμό των εκτός έδρας νικών που είχε συνολικά στις δύο προηγούμενες σεζόν (5) και σημείωσε ρεκόρ επταετίας.

Οι «ασπρόμαυροι» (6οι, 8-9) προέρχονται από την εντός έδρας νίκη επί του Απόλλωνα αλλά δεν έχει κάνει σερί μεγαλύτερο των δύο νικών στη φετινή Basket League. Το δεύτερο και τελευταία από αυτά μάλιστα, ήταν στην αντίστοιχη καμπή του πρώτου γύρου, κόντρα στον Απόλλωνα και τον Άρη. Ο ΠΑΟΚ έχει τον μικρότερο αριθμό εκτός έδρας νικών (2-6) μεταξύ των ομάδων της πρώτης εξάδας. Σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με αρνητικό συντελεστή αποτελεσμάτων μακριά από την έδρα του, για ένατη συνεχόμενη σεζόν. Η τελευταία φορά που δεν έγινε αυτό ήταν το 2014-15 (8-5).

Στις 18:00 το Περιστέρι αγωνίζεται στο Λαύριο. Η ομάδα της λαυρεωτικής (9η, 6-11) προέρχεται από το δεύτερο σερί δύο νικών της στη φετινή Basket League αφού νίκησε τον Προμηθέα εντός και το Μαρούσι εκτός έδρας. Με δύο σερί νίκες είχε μπει στο φετινό πρωτάθλημα επί της ΑΕΚ εκτός και του Κολοσσού εντός έδρας. Ως γηπεδούχος το Λαύριο έχει ισορροπημένο απολογισμό (4-4) έχοντας φτάσει ήδη στον αριθμό των νικών που είχε στις δύο προηγούμενες σεζόν αφού είχε ρεκόρ 4-8 στη σεζόν 2021-22 και 4-7 στη σεζόν 2022-23.

Η ομάδα του Περιστερίου έχει ισοφαρίσει το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί της στη φετινή Basket League νικώντας κατά σειρά τον ΠΑΟΚ εντός, τον Προμηθέα εκτός, το Μαρούσι εντός και την Καρδίτσα εκτός έδρας. Ένα σερί τεσσάρων επιτυχιών είχε «τρέξει» και στον πρώτο γύρο από την 4η μέχρι και την 7η αγωνιστική. Το Περιστέρι ωστόσο παραμένει με αρνητικό πρόσημο στα εκτός έδρας παιχνίδια του (3-5) και θα πρέπει να κάνει το 3/3 στα τελευταία που θα δώσει στην κανονική περίοδο προκειμένου να μην την κλείσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με αρνητικό συντελεστή.

Στις 20:30 ο Ολυμπιακός παίζει με το Μαρούσι στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» (2οι, 15-2) προέρχονται από δύο διαδοχικές νίκες επί του ΠΑΟΚ και του Προμηθέα, ενώ μετά την ήττα της 4ης αγωνιστικής από τον Παναθηναϊκό μετρούν έξι συνεχόμενες, εντός έδρας επιτυχίες. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον ρεκόρ 7-1 στο ΣΕΦ και θα πρέπει να κάνει το 3/3 ως το τέλος της κανονικής περιόδου προκειμένου να κλείσει αυτό το κομμάτι του πρωταθλήματος με λιγότερες από δύο ήττες για 15η συνεχόμενη σεζόν, από εκείνες που ήταν παρών στη Basket League. Η τελευταία φορά που δεν έγινε αυτό ήταν το 2006-07 όταν είχε εντός έδρας ρεκόρ 10-3 στην κανονική περίοδο.

Οι «κιτρινόμαυροι» (10οι, 5-12) μετρούν τέσσερις διαδοχικές ήττες, στο μεγαλύτερο φετινό σερί τους αφού έχασαν κατά σειρά από τον Προμηθέα εντός, την Καρδίτσα εκτός, το Περιστέρι εκτός και το Λαύριο εντός έδρας. Ένα σερί που οδήγησε το Μαρούσι για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Basket League σε δεύτερη αλλαγή προπονητή με τον Νίκο Βετούλα να διαδέχεται τον Γιώργο Λιμνιάτη που είχε πάρε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Σκαραφίγκα.

Το πανόραμα της 18ης αγωνιστικής:

Σάββατο 10/2

Καρδίτσα – Κολοσσός 87-69

Απόλλων Πατρών – Προμηθέας 56-84

Κυριακή 11/2

16.30 Άρης – ΠΑΟΚ

18.00 Λαύριο – Περιστέρι

20.30 Ολυμπιακός – Μαρούσι

Δευτέρα 12/2

20.15 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ