Χριστόπουλος για Απόλλωνα Πατρών: «Σημασία έχει η διάρκεια»

Στο web radio της ΕΟΚ μίλησε ο νέος τεχνικός του Απόλλωνα Πατρών, Γιάννης Χριστόπουλος.

Χριστόπουλος για Απόλλωνα Πατρών: «Σημασία έχει η διάρκεια»

Μετά τη μεγάλη νίκη επί του Λαυρίου μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΟΚ ο Γιάννης Χριστόπουλους που ανέλαβε πρόσφατα τον Απόλλωνα Πάτρας.

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στη σημασία της νίκης επί του Λαυρίου, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα στη διάρκεια της απόδοσης της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το αν υπάρχει αποφόρτιση μετά τη νίκη επί του Λαυρίου: «Ναι, νομίζω ότι είναι σημαντικό και αυτό το στάδιο μετά από κάποιον αγώνα. Κυρίως όταν είναι επιτυχημένος, να απολαύσεις αυτό που σου αρμόζει, έστω και αν είναι σύντομο. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η μοίρα του προπονητή, είναι όμως κάτι το οποίο όλοι το χρειαζόμαστε. Όποιος πει το αντίθετο, πιστεύω θα λέει ψέματα».

Για την πίεση που θα υπήρχε αν έχαναν το ματς με το Λαύριο: «Σίγουρα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Για να είμαστε ειλικρινείς, παραμένει ακόμα δύσκολη η κατάσταση. Τα αποτελέσματα για την ομάδα του Απόλλωνα δεν ήταν θετικά. Αντίθετα, το Λαύριο μια ομάδα που είναι στην ίδια κατηγορία όσον αφορά το θέμα των στόχων και είχε καταφέρει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές νίκες. Εννοείται μια ήττα θα ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα, διότι και το φορτίο που πρέπει να "κουβαλήσεις" και η ψυχολογία δεν είναι υπέρ σου, οπότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Σίγουρα σε χαροποιεί η νίκη και το αποτέλεσμα, όμως σού δίνει ελπίδες να παρουσιαστείς όσο το δυνατόν πιο ικανός γίνεται στο μέλλον».

Για το πόσο δύσκολο είναι να αναστρέψεις την ψυχολογία των παικτών: «Σίγουρα δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε πολύ καλά ότι η ψυχολογία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στον ομαδικό αθλητισμό. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις κάποιες σταθερές και κυρίως όταν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα περιμένεις και προγραμματίσεις να βγεις από αυτή τη κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο, όμως είναι κάτι που διαχωρίζει τους αθλητές από τους υπόλοιπους ανθρώπους και νομίζω ότι κάθε αθλητής το έχει κάνει και κάθε αθλητής καλείται να το κάνει πολύ συχνά. Δηλαδή να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και πρέπει να έχει πολύ αφελής μνήμη σε αρνητικά αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές και σε θετικά για να προχωρήσει παρακάτω».

Για το πόσο βοηθάει που γνωρίζει τον Απόλλωνα: «Σίγουρα την ομάδα την γνωρίζω πολύ καλά. Είναι ομάδα της πόλης, όπως γνωρίζετε όλοι κατάγομαι από την Πάτρα, έχω εργαστεί στο παρελθόν. Κάποιους από τους ανθρώπους που ηγούνται αυτήν τη στιγμή δεν τους είχα δει ποτέ στη ζωή μου, δεν τους γνώριζα. Σίγουρα υπάρχουν οικεία πρόσωπα, σαφώς και βοηθάει να ξέρεις το περιβάλλον. Από ‘κει και έπειτα, προπονητής με την εκάστοτε διοίκηση είναι ξεχωριστό κομμάτι και θεωρώ ότι είναι πλεονέκτημα να γνωρίζεις κάποια δεδομένα. Δε σημαίνει, όμως, αυτό ότι σού εξασφαλίζει καμία επιτυχία».

Για το αν έχει κάνει ήδη αλλαγές στον Απόλλωνα: «Δε μπορείς να πατήσεις τα "κουμπιά" και να ξεκινήσει η ομάδα να μεταλλάσσεται έτσι όπως θέλεις εσύ, όπως έχεις στο μυαλό σου. Αυτό χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο και πολλές φορές δεν έχει και επιτυχία. Παρ’ ότι αρχικά σε μια αλλαγή προπονητή μπορεί να υπάρξει μια αντίδραση και ενθουσιασμός, το διάστημα που μεσολαβεί και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η διάρκεια. Εκεί πρέπει να ανταποκριθείς. Σαφώς δεν είναι πολύ έξυπνο να αλλάξεις τα πάντα ή να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πάντα. Περισσότερο θα πρέπει να προσαρμοστείς εσύ στα δεδομένα».

Για το αν θα βοηθήσει την ομάδα η διακοπή του All-Star Weekend: «Βοηθάει πάρα πολύ. Γνωρίζεις το περιβάλλον της ομάδας, ο ιστός μεταξύ των παικτών, προπονητών και των ανθρώπων της ομάδας είναι πολύ σημαντικός. Εσύ εντάσσεσαι σε αυτόν τον ιστό και προσπαθείς σιγά-σιγά να καταλάβεις πώς λειτουργεί η δυναμική της ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει περιθώριο».