Παπανικολάου: «Διαφορετικό ματς στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα - Έχει τεράστιο κίνητρο ο Βασίλης»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κατάκτηση του Σούπερ Καπ από τον Ολυμπιακό, το ντέρμπι της Παρασκευής για την Ευρωλίγκα, αλλά και την ανάληψη της Εθνικής μπάσκετ από τον Βασίλη Σπανούλη. 

Παπανικολάου: «Διαφορετικό ματς στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα - Έχει τεράστιο κίνητρο ο Βασίλης»

Ο Κώστας Παπανικολάου ξεκαθάρισε πως η κατάκτηση του Super Cup είναι απλώς μια ψυχολογική ώθηση για τον Ολυμπιακό. Ο αρχηγός των πρωταθλητών Ελλάδας μίλησε στο web radio της ΕΟΚ και τόνισε πως περιμένει πολύ διαφορετικό παιχνίδι την Παρασκευή, όταν η ομάδα του αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα.

Παράλληλα εξήγησε γιατί στην απονομή στη Ρόδο έδωσε το τρόπαιο στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη τονίζοντας πως αποτελεί σωστή επιλογή για την Εθνική ομάδα, γιατί γνωρίζει άριστα πώς πρέπει να λειτουργεί. Αναλυτικά, ο 33χρονος άσος μίλησε:

Για την κατάκτηση του Σούπερ Καπ: «Το Σούπερ Καπ για ‘μας ήταν ξεκάθαρα ένα μπουστάρισμα ψυχολογίας. Είναι πάρα πολύ νωρίς στη σεζόν για να πούμε το οτιδήποτε και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για οποιαδήποτε ομάδα. Ήταν σίγουρα ένα μπουστάρισμα ψυχολογίας και ενέργειας, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και να πάρουμε την επιβεβαίωση ότι κάνουμε καλή δουλειά και το κίνητρο να συνεχίσουμε».

Για το αν τους έφερε πίεση στην προετοιμασία ότι ξεκινούν τη σεζόν με αγώνες τίτλου: «Η πίεση είναι κομμάτι της δουλείας ενός επαγγελματία αθλητή, προπονητή και ούτω καθεξής, όπως και σε κάθε δουλειά για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει η πίεση της απόδοσης και του να είναι σωστός για τη δουλειά του. Αυτό που δημιουργεί το Σούπερ Καπ είναι μια αίσθηση ενεργοποίησης από πολύ νωρίς, το οποίο, κατ’ εμέ, είναι και καλό, γιατί σε βάζει σε μια εγρήγορση από πάρα πολύ νωρίς να μπεις συγκεντρωμένος και δυνατά στη σεζόν. Είναι διαφορετικό να ξεκινάς με τον Παναθηναϊκό σε έναν τελικό Σούπερ Καπ, σε σχέση με έναν αγώνα πρωταθλήματος με κάποια άλλη ομάδα».

Για το εύρος της νίκης επί του Παναθηναϊκού: «Στον κόσμο υπάρχει η τάση του να γίνεται κάτι πιο μεγάλο απ’ όσο είναι. Σίγουρα ήταν μια νίκη με μεγάλη διαφορά, αλλά δε σημαίνει τίποτα. Για ‘μας που δουλεύουμε κάθε μέρα, όπως και για τον Παναθηναϊκό, ξέρουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και η χρονιά είναι πάρα πολύ μεγάλη για να βγει το οποιοδήποτε συμπέρασμα από ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες ανέτοιμες. Αν μπεις στη διαδικασία να θεωρήσεις ή να πάρεις κάτι σαν δεδομένο μετά από ένα παιχνίδι στις 29-30 Σεπτεμβρίου, έχεις χάσει ήδη μεγάλο κομμάτι της χρονιάς σου. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό, η ουσία είναι να βελτιώνεσαι μέρα με τη μέρα και μόνο έτσι μπορείς να συνεχίσεις να διεκδικείς και τίτλους και σπουδαία πράγματα μες στο παρκέ».

Για τα στοιχεία του παιχνιδιού τους που θέλουν να βελτιώσουν: «Όλα τα κομμάτι του παιχνιδιού μας χρειάζονται βελτίωση. Το ότι καταφέραμε ένα κάνουμε μια τέτοια εμφάνιση δε σημαίνει ότι η ομάδα έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο και ότι είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί να βελτιώνεσαι και να γίνεσαι καλύτερος μέρα με τη μέρα. Όταν θα σταματήσεις να προσπαθείς να βελτιώνεσαι, πολύ γρήγορα κάποια άλλη ομάδα θα σε ξεπεράσει και θα βρεις το πρόβλημα μπροστά σου».

Για το ότι όλοι οι παίκτες του ρόστερ βοηθούν: «Σ’ αυτό σίγουρα παίζει ρόλο και ο “κορμός” που προϋπάρχει τα τελευταία 2-3 χρόνια έτσι ώστε να υπάρχει μια σταθερά, ένα σημείο αναφοράς. Η προετοιμασία μας ήταν πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουμε κάνει καν προπόνηση όλοι μαζί ακόμα για να μπορούμε ο ένας με τον άλλον να λειτουργήσουμε, να δούμε τι φάσεις μπορούμε να βγάλουμε και τις αδυναμίες μας. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος είναι ότι το να κάνεις μια σωστή προετοιμασία μπορεί να είναι η μισή σου χρονιά. Το κομμάτι της προετοιμασίας δε μπορείς να το εντάξεις μέσα στη χρονιά».

Για το ότι υπάρχουν παίκτες που δε γνωρίζουν ακόμη την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας: «Σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια που παίξαμε υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές που ήμασταν στον πάγκο με τον Νίκολα και γυρνούσε και με ρωτούσε τι πρέπει να κάνουμε σε κάποιες φάσεις. Με το μιλητό προσπαθεί ο καθένας απ’ τα παιδιά που ξέρουν τη φιλοσοφία να βοηθήσει τους άλλους, ούτως ώστε να προσαρμοστούν και να ενταχθούν σιγά-σιγά. Είναι διαφορετικό το να το λες απ’ το να το κάνεις μες στο γήπεδο. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ με το κομμάτι της επικοινωνίας να περάσουμε πράγματα, που χάρη στην οξυδέρκεια πολλών παιδιών κατάφερε να γίνει κατανοητό και να παρουσιαστεί και στα παιχνίδια που παίξαμε».

Για το ότι έδωσε το τρόπαιο στον Γιώργο Μπαρτζώκα να το σηκώσει εκείνος: «Το είπα κάποια στιγμή, ότι είναι η 4η χρονιά του κόουτς εδώ και έχουμε ζήσει δύο πάρα πολύ πετυχημένες σεζόν, έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Η δική μου σκέψη εκείνη τη στιγμή ήταν να λάβει την αναγνώριση στο κομμάτι που τού αξίζει και του ίδιου. Έτσι το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή και γι’ αυτό έγινε. Φάνηκε νομίζω και απ’ την αντίδραση όλων των παιδιών στο πώς δέχτηκαν αυτήν τη στιγμή και το πόσο το χάρηκαν από πίσω. Παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να υπάρχει ο αλληλοσεβασμός και η αυτογνωσία του καθενός ότι εδώ είμαστε ένα σύνολο και μαζί κερδίζουμε ή χάνουμε. Σίγουρα αυτό ξεκινάει απ’ τον προπονητή, αλλά είναι και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού να το δέχεται, να το εκλαμβάνει σωστά και να προχωράμε».

Για την πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (06/10): «Περιμένουμε σίγουρα ένα διαφορετικό παιχνίδι. Υπάρχει και το προνόμιο και για τις δύο ομάδες του ότι έχουμε παίξει ήδη μία φορά και υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στο ματς, τα οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για το 2ο. Όλα θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στο παιχνίδι και σίγουρα θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με το προηγούμενο».

Για τον νέο προπονητή της Εθνικής ομάδας, Βασίλη Σπανούλη: «Καταρχάς, νομίζω ότι είναι μια σωστή επιλογή για την εθνική ομάδα. Ο Βασίλης ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει εθνική ομάδα, έχει φέρει επιτυχίες με την Εθνική, έχει καταφέρει να ενώσει όλη την Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του 2005 και του 2006. Έχει το «know how» και νομίζω ότι μπορεί να περάσει αυτήν τη νοοτροπία που είχαν τα παιδιά εκείνες τις χρονιές σε εμάς και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας. Επειδή γνωρίζω τον Βασίλη, το κίνητρό του θα είναι και είναι τεράστιο, οπότε ανυπομονώ κι εγώ να δουλέψω μαζί του σ’ αυτήν τη νέα προσπάθεια».