Πανελλήνιος: Δώδεκα χρόνια ήταν πολλά! (pics)

Ο ιστορικός Πανελλήνιος επιστρέφει δριμύτερος στις εθνικές κατηγορίες

Πανελλήνιος: Δώδεκα χρόνια ήταν πολλά! (pics)

Δώδεκα χρόνια ήταν πολλά! Ο ιστορικός Πανελλήνιος με πείσμα και επιμονή τα κατάφερε και επιστρέφει επιτέλους στις εθνικές κατηγορίες! Η ένδοξη ομάδα της Κυψέλης στη μετά Κυριακού εποχή ταλαιπωρήθηκε αρκετά και βολόδερνε στα τοπικά, ώσπου να φτάσουμε στο 2018, όπου επιχειρήθηκε ένα νέο ξεκίνημα, κυριολεκτικά από το μηδέν. Το «τιμόνι» της ομάδας ανατέθηκε στον Κωστή Λημναίο και με μπροστάρη του τμήματος μπάσκετ στη συνέχεια τον παλιό άσο του συλλόγου, Βασίλη Γκιούσμα, ο Πανελλήνιος άρχισε να… καταπίνει τις κατηγορίες! Από τη Δ’ ΕΣΚΑ λοιπόν έφτασε στη Γ’ Εθνική, που έγινε Β’ με την εξασφάλιση της wild card! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας…

Το θέμα δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 13 Ιουλίου

Λημναίος: Κομμάτι της ψυχής μου πλέον

Πρωτεργάτης των συνεχόμενων ανόδων σίγουρα ο Κωστής Λημναίος. Ο ταλαντούχος προπονητής με πολλή δουλειά κατάφερε να επαναφέρει το πνεύμα του νικητή στον Πανελλήνιο.

Συγχαρητήρια για την άνοδο. Δικαίωση όλων των κόπων τα τελευταία χρόνια η επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες;

Ευχαριστώ! Ναι, αισθάνομαι δικαιωμένος για την επάνοδο του ΠΓΣ στις εθνικές κατηγορίες. Από την πρώτη μέρα έως και σήμερα δουλέψαμε σκληρά όλοι όσοι πίστεψαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Έχεις ριζώσει πλέον στον πάγκο της ομάδας. Σπίτι σου πια ο Πανελλήνιος;

Ο Πανελλήνιος είναι μεγάλο κομμάτι της ψυχής μου, διότι αφιέρωσα μεγάλο μέρος της προσωπικής μου και επαγγελματικής μου ζωής. Από εκεί και πέρα, κανείς προπονητής δεν ριζώνει πουθενά, είμαστε αναλώσιμοι δυστυχώς.

Από δω και πέρα ποιοι οι στόχοι;

Οι στόχοι μας φέτος είναι να παραμείνουμε και να καθιερωθούμε στις εθνικές κατηγορίες. Από εκεί και πέρα θα δούμε, οι άνθρωποι που στηρίζουν την ομάδα θα αποφασίσουν για το επόμενο βήμα.

Θα διατηρηθεί ο κορμός της ομάδας;

Έχουμε μπει σε διαδικασία ανανεώσεων και μεταγραφών, υπάρχει ζήτηση γιατί ο μπασκετικός κόσμος μαθαίνει για την προοπτική και την αξιοπιστία του Πανελληνίου. Έχουμε στόχο να παραμείνουν κάποια παιδιά που γνωρίζουν πώς δουλεύουμε και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της ομάδας.

Από όλη αυτήν τη διαδρομή του Πανελληνίου, από τα χαμηλά της ΕΣΚΑ, θα ήθελα να σταθείς σε κάποια άτομα που βοήθησαν, παίκτες-προπονητές-παράγοντες.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για να μην αδικήσω κάποιον, αλλά θα προσπαθήσω να το περιορίσω δυστυχώς αδικώντας κάποιους. Η αρχή έγινε έχοντας στο πλευρό μου τον καλύτερο έφορο που μπορεί να έχει μια ομάδα, τον Χρήστο Γκόλια, που μάζεψε και τα πρώτα παιδιά στην Δ’ ΕΣΚΑ. Στη συνέχεια στήριξε την ομάδα ένας θρύλος του Πανελληνίου, ο Βασίλης Γκιούσμας, ένας άνθρωπος που αγαπάει και έχει προσφέρει πολλά στον σύλλογο από όλα τα πόστα. Μαζί του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και υπεύθυνος για το τμήμα μας, ο Βαγγέλης Πετρόπουλος, που φροντίζει να αναβαθμίζει την ομάδα μας κάθε χρόνο θέτοντας υψηλούς στόχους. Οι συνεργάτες μου, Αλέξανδρος Καπετανάκης και Στέλιος Κελλής, άνθρωποι με όρεξη για δουλειά. Φυσικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου, Αλέξης Αλεξόπουλος, που με πίστεψε από την πρώτη στιγμή. Από παίκτες είναι πολλοί που εκτόξευσαν την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, ο αρχηγός μας Δημήτρης Κατιάκος έχει ξεχωριστή θέση στην ομάδα και στην καρδιά μου. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας η συμπεριφορά του και ο χαρακτήρας του. Ο συναρχηγός Διονύσης Καπινιάρης κουβάλησε πολύ με μεγάλη πίεση την ομάδα και τον ευχαριστώ για αυτό.

Οι προσωπικές σου φιλοδοξίες;

Οι φιλοδοξίες μου ελπίζω να συμβαδίσουν με αυτές της ομάδας και να πάμε όσο πιο ψηλά όλοι μαζί.

Γκόλιας: Συγκίνηση και ευτυχία

«Ψυχή» της ομάδας ο έφορος Χρήστος Γκόλιας που έζησε όλα τα… πέτρινα χρόνια του Πανελληνίου. Σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων ανέφερε τα εξής: «Προσωπικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία για την επιστροφή μας στις εθνικές κατηγορίες. Κάνοντας μια αναδρομή, όταν αρχές Ιουλίου πριν από πέντε χρόνια με κάλεσε η νέα τότε διοίκηση και ο πρόεδρος κ. Αλέξης Αλεξόπουλος να βρω παιδιά για να συγκροτηθεί εκ νέου η ομάδα μπάσκετ, που κάποιοι κατάφεραν να τη διαλύσουν, δεν υπήρχε στην κυριολεξία ούτε ένας εγγεγραμμένος αθλητής… Ο πρώτος στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την τελευταία τοπική κατηγορία που ήμασταν. Το καταφέραμε από την πρώτη κιόλας χρονιά παρέα με τον κόουτς Λημναίο και μπήκε το νερό στο αυλάκι. Την επόμενη χρονιά ενδιαφέρθηκαν δύο σημαντικοί άνθρωποι και παλιοί αθλητές του συλλόγου, ο κ. Βαγγέλης Πετρόπουλος και ο κ. Βασίλης Γκιούσμας, και όλα πήραν τον δρόμο τους. Βάλαμε επόμενο στόχο να πάμε την ομάδα στις εθνικές κατηγορίες. Πραγματοποιώντας λοιπόν τρεις συνεχόμενες ανόδους, φτάσαμε να μπούμε στις εθνικές κατηγορίες ξανά. Από σήμερα κιόλας δουλεύουμε όλοι μαζί για τον επόμενο στόχο, να πάμε την ομάδα στην Elite League. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα παιδιά αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν και αγάπησαν από την πρώτη στιγμή τον σύλλογο. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα, που με κάνετε τόσο χαρούμενο. Σας αγαπώ όλους, είστε και θα είστε για πάντα τα παιδιά μου!».

Καπινιάρης: Υπήρχαν πλάνο και όραμα

Ο Διονύσης Καπινιάρης αποκτήθηκε από τον Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2020 και έγινε ο «εγκέφαλος» της ομάδας στο παρκέ. Ο 32χρονος πλέι μέικερ ετοιμάζεται κι αυτός να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες.

Κατάφερες να συνδέσεις κι εσύ το όνομά σου με την επιστροφή του Πανελληνίου στις εθνικές κατηγορίες. Πώς νιώθεις;

Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, ο Πανελλήνιος είναι ένας τεράστιος σύλλογος και είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος αυτής της επιτυχίας.

Όταν ήρθες στον σύλλογο, πίστευες πως θα το καταφέρνατε αυτό;

Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος, υπήρχαν πλάνο και όραμα στην ομάδα, οπότε με δουλειά έγινε πραγματικότητα.

Σε ποια πρόσωπα αφιερώνεις την άνοδο;

Σίγουρα αυτήν την άνοδο την αφιερώνω στον γιο μου που ήρθε στη ζωή πριν από 3 μήνες και στη γυναίκα μου. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους κυρίους Γκιούσμα και Πετρόπουλο που χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν αυτή η επιτυχία πράξη, όπως και στον Χρήστο Γκόλια που είναι καθημερινά μαζί μας και πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την ομάδα.

Από δω και πέρα, τι θέλεις να πετύχεις;

Από δω και πέρα στόχος μου είναι να ανεβαίνω επίπεδο μαζί με τον Πανελλήνιο, θέλω να πορευτώ μαζί με την ομάδα αρκετά χρόνια ακόμα.

Κατιάκος: Λίγο παραπάνω το αφιερώνω στον Γεράσιμο

Για τον Δημήτρη Κατιάκο δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Ο 36χρονος φόργουορντ/σέντερ πήρε τον Πανελλήνιο από το χέρι και από τα χαμηλά τον οδήγησε στα ψηλά!

Είσαι το τοτέμ της ομάδας του Πανελληνίου. Όταν ερχόσουν στην Κυψέλη, πίστευες ότι θα γινόταν όλο αυτό;

Όταν ήρθα στον Πανελλήνιο, στόχος μας ήταν η επιστροφή της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες. Μετά από 4 χρόνια αρκετής κούρασης και υπομονής τα καταφέραμε και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό, το πίστευα ότι θα τα καταφέρναμε γιατί ο κύριος Γκιούσμας με τον κύριο Πετρόπουλο φρόντισαν η ομάδα να είναι δυνατή και υγιής, φυσικά ο κόουτς Λημναίος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όπου οδηγεί ανοδικά όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα που δείχνει πόσο καλά κάνει τη δουλειά του, και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον έφορό μας, τον Χρήστο Γκόλια, όπου με τον ρομαντισμό του και τον τρόπο που μας βλέπει σαν παιδιά του είναι εκείνος που μας δίνει δύναμη και στις ήττες μάς ένωνε και μας ενθάρρυνε.

Να υποθέσουμε ότι, μαζί με την επιστροφή του Πανελληνίου, θα επιστρέψεις κι εσύ στις εθνικές κατηγορίες. Πόσα χρόνια μπάσκετ έχεις ακόμη μέσα σου;

Θέλω να επιστρέψω φυσικά με τον Πανελλήνιο στις εθνικές κατηγορίες, νιώθω νέος ακόμα, αν και το σώμα μου πονάει μερικές φορές από την προπόνηση και τους αγώνες, πιστεύω έχω κάποια ποιοτικά χρόνια ακόμα, χωρίς να μπορώ να καθορίσω τον αριθμό.

Θα ήθελες να αφιερώσεις κάπου όλη αυτήν την πορεία;

θα ήθελα να αφιερώσω την άνοδο σε όλους τους συμπαίκτες μου που φέτος αγωνιστήκαμε όλοι μαζί αλλά και στα παιδιά τις προηγούμενες χρονιές που φέραμε την ομάδα μέχρι εδώ, αλλά λίγο παραπάνω στον Γεράσιμο Λέκκα που είναι το μόνο παιδί που τον βρήκα στη Γ’ ΕΣΚΑ όταν πρωτοπήγα στον Πανελλήνιο και μέχρι τον Μάρτιο ήμασταν μαζί, λόγω σπουδών όμως έπρεπε να πάει στη Γερμανία όπου και εξελίσσεται σε έναν πολύ καλό γιατρό. Οπότε λίγο παραπάνω σε εκείνον γιατί μας έλειψε αγωνιστικά αλλά και στα αποδυτήρια ως άνθρωπος.

Τη σπίθα…

Και επειδή δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, τη… σπίθα για το ολικό restart του Πανελληνίου το 2018 άναψε ο παλιός προπονητής της ομάδας, Αλέξης Αναγνωστόπουλος, που όταν όλα ήταν… μαύρα πίστεψε στην αναγέννηση των «Ολυμπιονικών». Έφορος της ομάδας τότε ο Γιάννης Πετρουνάκος.