Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο Λουκ Σίκμα
To «ΦΩΣ» σας παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του Λουκ Σίκμα - Ένας πάουερ-φόργουορντ που λειτουργεί σαν πλέι-μέικερ ρακέτας, ο οποίος κάνει σχεδόν τα πάντα με ικανότητα στο παρκέ.
Παίκτης του Ολυμπιακού θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια ο Λουκ Σίκμα. Ο 34χρονος (30/7/1989) Αμερικανός πάουερ φόργουορντ υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2025 με τους Πειραιώτες, έχοντας ετήσιες απολαβές που φτάνουν τις 750.000 ευρώ. Mε αυτόν τον τρόπο οι «ερυθρόλευκοι» κάλυψαν το κενό που άφησε πίσω του ο Σάσα Βεζένκοφ. Ελαφρώς διαφορετικοί παίκτες βέβαια. Ο ξανθομάλλης μπασκετμπολίστας, με τον διάσημο πατέρα Τζακ, ο οποίος πήρε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ το 1979 με τους Σόνικς, αγωνίζεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Πρώτη του στάση η Ισπανία, στην οποία έπαιξε αρχικά στη Λας Πάλμας (2011-12), μετά στην Μπούργος (2012-13), ενώ στη συνέχεια άρχισε να ξεχωρίζει στην Γκραν Κανάρια (2013-2015). Ξεκίνησε να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό στο διετές πέρασμά του στη Βαλένθια (2015-2017), κατακτώντας μάλιστα το ισπανικό πρωτάθλημα με τις «νυχτερίδες» το 2017 απέναντι στη Ρεάλ.
Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον πήγαν στην Άλμπα, στην οποία και αγωνίστηκε για μία εξαετία (2017-2023). Εκεί ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ άρχισε να δείχνει τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του και σε επίπεδο Ευρωλίγκας, πραγματοποιώντας αρκετές σπουδαίες εμφανίσεις. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που πάντα έλεγαν πως αξίζει να έχει θέση σε μία πιο ισχυρή ομάδα, αλλά ο παίκτης έδειχνε πίστη και αφοσίωση στους Βερολινέζους, με τους οποίους πήρε τρία πρωταθλήματα Γερμανίας (2020-2023). Το 2019 κατέκτησε το Γιούροκαπ με τους «κίτρινους» δίνοντας ρεσιτάλ. Πήρε το βραβείο του MVP της διοργάνωσης, κάνοντας σχεδόν τα πάντα στο παρκέ. Οι αριθμοί του εξωπραγματικοί για παίκτη που αγωνίζεται στη θέση «4»: μέτρησε 11,3 πόντους (52,7% δίποντα, 38,9% τρίποντα, 76,9% βολές), 6,6 ριμπάουντ, 4,2 ασίστ, 1,5 κλέψιμο σε 27 λεπτά συμμετοχής. Ένα δείγμα του πληθωρικού ταλέντου του.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Κάνει σχεδόν τα πάντα με ικανότητα στο παρκέ
Τη σεζόν 2019-2020, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της έξαρσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν του στην Ευρωλίγκα. Έπαιξε τόσο καλά, ήταν σε τρομερή κατάσταση, που θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει θέση στην πρώτη ή τουλάχιστον στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Μπορεί η Άλμπα να μην είχε καλό ρεκόρ, αλλά εκείνος έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ, σε σκορ, τρίποντο, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα. Οι αριθμοί του τα λένε όλα: 9,7 πόντοι (51,8% δίποντα, 43,3% τρίποντα, 70% βολές), 6,5 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ και 1,1 κλεψίματα σε 25,4 λεπτά συμμετοχής. Eκπληκτικά νούμερα, δείγμα του ιδιοφυούς παιχνιδιού του, με το οποίο συνδύαζε την ουσία με το θέαμα. Υπάρχουν πολλές φάσεις που ακόμη και το αντίπαλο κοινό χειροκροτούσε τις εμπνεύσεις του. Φέτος (2022-2023) οι αριθμοί του ελαφρώς έπεσαν, κυρίως στο κομμάτι που αφορά το περιφερειακό σουτ, αλλά και πάλι απέδειξε πως έχει τον τρόπο του να κάνει σχεδόν τα πάντα με ικανότητα στο παρκέ: 7,6 πόντοι (53,9% δίποντα, 28,6% τρίποντα, 67,7% βολές), 5,3 ριμπάουντ, 4,9 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 22,2 λεπτά συμμετοχής.
Πρώτος στόχος του Ολυμπιακού για τη θέση «4» ήταν ο Νίκολα Μίροτιτς. Από τη στιγμή, όμως, που η υπόθεση του Μαυροβούνιου φόργουορντ δεν μπορούσε να προχωρήσει, οι Πειραιώτες στράφηκαν στις εναλλακτικές τους λύσεις. Βέβαια, να ξέρετε πως δεν υπήρχαν και πολλοί αξιόλογοι για τη θέση. Και από μόνο του ήταν δύσκολο να βρεις παίκτη που θα κάλυπτε το κενό του Σάσα Βεζένκοφ, του MVP της περασμένης σεζόν. Oι Πειραιώτες, λοιπόν, στράφηκαν στην ασφαλή περίπτωση του Λουκ Σίκμα. Ένας παίκτης ο οποίος ενδεχομένως να μην κάνει... κρότο σαν μεταγραφική κίνηση, σαφώς και δεν ενθουσιάζει το γεγονός πως είναι στα 34, σύμφωνοι πως δεν διαθέτει καλό περιφερειακό σουτ όπως ο Βούλγαρος που συνεχίζει στους Κινγκς, αλλά αναμφίβολα είναι ένας σπάνιος παίκτης με ποιότητα και εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο. Όσον αφορά το όνομα του Άντονι Γκιλ, από τη στιγμή που είχε συμβόλαιο στο ΝΒΑ, δεν ήταν εφικτό να «σπάσει». Λουκ Σίκμα λοιπόν…
Ο ιδιοφυής Λουκ Σίκμα
Ο Λουκ Σίκμα είναι ένας από τους πιο έξυπνους αλλά και πιο ιδιοφυείς μπασκετμπολίστες που έχουμε συναντήσει την τελευταία δεκαετία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ένας πάουερ φόργουορντ που διαβάζει άριστα το παιχνίδι, ο οποίος πασάρει λες και είναι πλέι μέικερ, όντας εξαιρετικός στο να κινείται μακριά από την μπάλα, αλλά και να κόβει σωστά μέσα στη ρακέτα. Ένας ταλαντούχος μπασκετμπολίστας, ο οποίος μπορεί να συμμετάσχει με τεράστια ικανότητα στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, σήμα κατατεθέν της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Ένας πάουερ φόργουορντ με ένστικτο, με κινήσεις στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι, αλλά και με αξιοζήλευτη ευχέρεια να μαζεύει ριμπάουντ, να μοιράζει ασίστ (είναι μακράν ο κορυφαίος ψηλός πασέρ στην Ευρώπη) και να κλέβει μπάλες. Δεν υπάρχουν πολλά «4άρια» στην Ευρώπη που μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι παίκτης ομάδας, ξέρει να λειτουργεί υποδειγματικά στο κομμάτι της τακτικής και έχει τρομερή αντίληψη. Όλα αυτά έκαναν τον Έλληνα τεχνικό να εμπιστευτεί τον ξανθομάλλη φόργουορντ. Ξέρει καλά και ο ίδιος πως δεν είναι ίδιος παίκτης με τον Σάσα Βεζένκοφ, δεν διαθέτει την εκτελεστική ικανότητα του Βούλγαρου, αλλά σίγουρα είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε ελεύθερο στην αγορά.
Για πρώτη φορά σε κορυφαία ομάδα και το τρίποντο
Στα αρνητικά του Λουκ Σίκμα, πέρα από την ηλικία του, είναι το γεγονός πως δεν έχει παίξει ποτέ σε κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το κατά πόσο θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρωλίγκα. Δεύτερον, είναι ένας πάουερ φόργουορντ ο οποίος πλέον δεν σουτάρει καλά από την περιφέρεια τα τελευταία χρόνια.
Δεν έχει καλό τρίποντο και είναι χαρακτηριστικό πως είχε 28,6% φέτος πίσω από τα 6,75 μέτρα. Έχει έλλειψη αθλητικότητας, δεν είναι ικανός στην ατομική άμυνα, αλλά τα προσόντα του είναι σαφώς περισσότερα. Δίνει ξεκάθαρα άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και είναι ένας φόργουορντ ο οποίος μπορεί να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Ταιριάζει στο στυλ μπάσκετ του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενδεχομένως να ήταν η τέλεια λύση πίσω από τον Σάσα Βεζένκοφ, αλλά το θέμα είναι πως δεν υπάρχει πλέον ο Βούλγαρος στο ρόστερ.
Ο Πίτερς βγαίνει μπροστά
Χρειάζεται να τονίσουμε και κάτι ακόμη όμως. Στο ρόστερ του Ολυμπιακού υπάρχει επίσης ένας εξαιρετικός πάουερ φόργουορντ, με ταλέντο, ικανότητες και ποιότητα, όπως είναι ο Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός ήταν μία εξαιρετική λύση πίσω από τον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος είχε τον άχαρο ρόλο του παίκτη πίσω από τον MVP της Ευρωλίγκας, με αποτέλεσμα να έχει μικρό χρόνο συμμετοχής. Με την έλευση του Λουκ Σίκμα, ο χρόνος αναμένεται να μοιραστεί μεταξύ τους και δεν αποκλείεται ο Πίτερς να γίνει και το βασικό «τεσσάρι» της ομάδας.
Mην ξεχνάτε πως στη σεζόν 2020-2021, με τον Άλεκ Πίτερς να έχει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μπασκόνια, ο παίκτης τα πήγε περίφημα. Μέτρησε 11,5 πόντους, με 56,2% στα δίποντα, 44,7% στα τρίποντα, 91,5% στις βολές, συν 3,9 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ, σε 23,2 λεπτά συμμετοχής μέσον όρο, αγωνιζόμενος σε 33 ματς. Φέτος στον Πειραιά έπαιξε 10 λεπτά λιγότερο σε σχέση με τότε, με αποτέλεσμα να μετρήσει 4,6 πόντους (44,3% δίποντα, 41,1% τρίποντα, 96,4% βολές), 2,5 ριμπάουντ και 0,4 ασίστ, σε 13,1 λεπτά συμμετοχής, παίζοντας σε 37 ματς. Θα δούμε σίγουρα έναν άλλον και καλύτερο Άλεκ Πίτερς έχοντας μεγαλύτερη παρουσία στο παρκέ.