Η... ευθύνη του Κώστα Σλούκα

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο» γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης και εδώ ο Κώστας Σλούκας μέσα στο κατακαλόκαιρο πρέπει να πάρει ΤΗΝ απόφαση.

Η... ευθύνη του Κώστα Σλούκα

Να αποδεχθεί τον ρόλο που έχει γι’ αυτόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και να συνεχίσει να είναι μέλος, πρώτος μεταξύ ίσων, σε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, που θα προσπαθήσει ξανά για να κατακτήσει την κούπα;

Να αποχαιρετήσει το λιμάνι για μια ακόμα φορά και να ξενιτευτεί στην Τουρκία, όπου τον περιμένουν ο Δημήτρης Ιτούδης και ο πανίσχυρος πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε, Αλί Κοτς, ο οποίος τον λατρεύει;

Λέγεται πως προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του πολλές φορές όσο ο διεθνής άσος βρισκόταν στη Σαρδηνία για τις διακοπές του.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο πόθος και των αδελφών Αγγελόπουλων να κρατήσουν τον «Σλούκι Λουκ» στο ΣΕΦ. Το έχουν κάνει μια φορά, μπορούν να το ξανακάνουν…

Στην εθνική ομάδα των ανδρών ξέσπασε… επιδημία αρνήσεων. Σλούκας, Καλάθης, Αντετοκούνμπο, ίσως και Ντόρσεϊ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσφέρουν στη «γαλανόλευκη» για τη μεγάλη πρόκληση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Μια διοργάνωση που εκτός των άλλων θα… αποφασίσει και για το αν η Ελλάδα θα πάρει την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι ή αν θα περάσει από τη… βάσανο του προολυμπιακού τουρνουά.

Η διαφαινόμενη απόφαση του Γιάννη να μην αγωνιστεί με το εθνόσημο εξαιτίας των ενοχλήσεων που νιώθει στο γόνατό του έχει διχάσει και έχει προβληματίσει. Διότι ένας παίκτης του βεληνεκούς του σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είναι προφανές πως θα προφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» από τη διοίκηση και το τεχνικό τιμ των «ελαφιών».

Όταν τα ξημερώματα της 27 Απριλίου ο Γιάννης και οι Μπακς αποκλείστηκαν από τους Μαϊάμι Χιτ, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 και η παρουσία του με τη «γαλανόλευκη» άφηναν ένα εθνικό χαμόγελο σε όλους.

Διότι θα γέμιζε τις μπαταρίες του και θα επανερχόταν ορεξάτος και γεμάτος ενέργεια για να κυνηγήσει μια μεγάλη επιτυχία με την εθνική ομάδα που τόσο του λείπει, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συμμετοχές του δεν μπόρεσε να φτάσει σε μια διάκριση φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ο χρόνος κύλησε, όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα στο γόνατο δεν τον έχει αφήσει, γι’ αυτό και ακολουθεί ένα πολύ ήπιο πρόγραμμα προπόνησης όλο αυτόν τον καιρό, καθώς δεν θέλει να το επιβαρύνει.

Οι ημέρες περνάνε όμως πλησιάζοντας προς το προσκλητήριο που θα σημάνει ο Δημήτρης Ιτούδης στις 24 Ιουλίου και η περίπτωση να τεθεί στη διάθεσή του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει πλέον μηδαμινές πιθανότητες.

Κατανοητό είναι για έναν παίκτη τόσο μεγάλου βεληνεκούς η ομάδα του να μη θέλει να διακινδυνεύσει το παραμικρό, την ίδια ανησυχία όμως έχουν και οι Ντάλας Μάβερικς για τον Λούκα Ντόντσιτς. Την ίδια ανησυχία είχε ο Παναθηναϊκός όταν έστειλε πέρσι τον Γιώργο Παπαγιάννη στο Ευρωμπάσκετ με σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού ή παλαιότερα ο Κώστας Σλούκας (το 2019) στο Παγκόσμιο της Κίνας. Θα ήταν πλεονασμός να αναφερθεί κάποιος στους Παναγιώτη Γιαννάκη και Γιάννη Μπουρούση που ήταν κάθε φορά παρόντες στα προσκλητήρια ανεξαρτήτως συνθηκών…

Στην υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, συνεπώς, αυτά που λείπουν είναι ο ρεαλισμός και η γλώσσα της αλήθειας. Να εξηγήσουν άπαντες πειστικά τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα που τον αναγκάζει να μην αγωνιστεί. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να παίξει εθελοντικά, αλλά «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»…