Τζάμπολ στην Α2: Με ακλόνητο φαβορί τον Ιωνικό! 

Το Fosonline σας παρουσιάζει τους 16 «μονομάχους» της Α2. 

Τζάμπολ στην Α2: Με ακλόνητο φαβορί τον Ιωνικό! 

Το πρωτάθλημα με τη δική του άγρια ομορφιά είναι αυτό της Α2 μπάσκετ. Στη σκιά της Α1, αλλά με τους δικούς του πιστούς φιλάθλους, τους εραστές της πορτοκαλί μπάλας. Ο τίτλος για το αφιέρωμα της φετινής Α2 είναι εύκολος, «ψάξτε για τον δεύτερο». Πέρυσι ήταν το Περιστέρι, φέτος ο Ιωνικός.

Οι Νικαιώτες είναι ένα σκαλί πιο πάνω απ΄ τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας και δύσκολα θα χάσουν την απευθείας άνοδο. Με τον παράγοντα των ανόδων (Βαγγέλη Τσάπα), ρόστερ μπαρουτοκαπνισμένο (Καράμπουλας, Πετροδημόπουλος, Κατούφας, Μπατής, Βασιλόπουλος, Κανονίδης, Λιακόπουλος, Τσαγκαράκης, Κομποδιέτας) τον καλύτερο ίσως κοινοτικό (Σάφτενααρ) και το πιο φανατικό κοινό, ο Ιωνικός προβάλει ακλόνητο φαβορί. Ο πρόωρος αποκλεισμός στο Κύπελλο μπορεί να έφερε κάποιες μουρμούρες, αλλά η διοίκηση στηρίζει το τεχνικό επιτελείο (προπονητής ο Μάριος Γούναρης). Στο ισχυρό τιμ της ομάδας είναι επίσης οι Ντίνος Καλαμπάκος και Σταύρος Ελληνιάδης!

Βάσει δυναμικής και ονόματος, ακολουθεί ο Ηρακλής. Παλεύει για την επιστροφή του στην Α1 τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως επιτυχία. Η ηρεμία είναι εκείνη που λείπει στο Ιβανώφειο. Και φέτος τα όργανα άρχισαν νωρίς, με το ρόστερ να αλλάζει αισθητά λίγο πριν απ΄ το πρώτο τζάμπολ. Ο Ρουτκάουσκας επέστρεψε (στη θέση του Σέσκους), ήρθε απ΄ το Περιστέρι ο Πολυτάρχου και «ψήνονται» κι άλλες κινήσεις. Ο... Έλληνας Στεν Σοκ (γιος του Τιτ) θα προσπαθήσει να αφήσει το στίγμα του. Στην… ηλεκτρική καρέκλα του πάγκου του Ηρακλή κάθεται ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης.

Από την Α1 επιστρέφει φέτος στην Α2 ο Κόροιβος Αμαλιάδας. Η ομάδα της Ηλείας δεν έκανε την πολύ μεγάλη μεταγραφή, ο ερχομός όμως στον πάγκο του πολύπειρου Κώστα Σορώτου αφήνει υποσχέσεις για κάτι καλό. Η διοίκηση του συλλόγου είναι συνεπής, ξέρει τα κατατόπια και θέλει την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Ο Κόροιβος έχει το δικό του πιστό κοινό, ενώ ο Λεϊμάνις έδειξε στα ματς Κυπέλλου ότι θα ηγηθεί της ομάδας.

Ο Απόλλων Πατρών είναι άλλο ένα βαρύ όνομα της κατηγορίας. Δεν είναι πια όμως η… πρώτη φίρμα της πόλης, μετά την εκτόξευση του Προμηθέα. Ο κόσμος του Απόλλωνα δείχνει απογοητευμένος και τα οικονομικά προβλήματα ταλαιπωρούν την ομάδα. Ο Νίκος Βουρνάς δεν θέλει πολύ για να τα βροντήξει, εάν δεν δει σύντομα να καλυτερεύουν τα πράγματα. Ο Ρασάντ Μπελ ερχόμενος από τον Χολαργό, μπορεί να κάνει τη διαφορά, αρκεί να μείνει κι αυτός.

Ο Εθνικός ήταν η περσινή έκπληξη της Α2. Η αποχώρηση όμως του Κωνσταντίνου Δεριζιώτη (βασικός χρηματοδότης) γκρέμισε ό,τι είχε χτιστεί και την τελευταία στιγμή οι Πειραιώτες αποφάσισαν να κατέβουν στο πρωτάθλημα, για την αξιοπρέπεια και ιστορία της ομάδας. Οι παλαίμαχοι του συλλόγου κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ και ηγέτης του Εθνικού θα είναι ο βετεράνος Νίκος Μίχαλος.

Το Μαρούσι είναι άλλη μια ιστορική ομάδα της κατηγορίας. Με ευρωπαϊκή κούπα στην τροπαιοθήκη του, ο ΓΣΑ διαθέτοντας πάλι ένα νεανικό και φιλόδοξο ρόστερ, θα κυνηγήσει κάτι καλύτερο απ΄ την περσινή σεζόν, όπου σώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο πιστός κόσμος της ομάδας αλλά και η παρουσία του Κώστα Κεραμιδά στον πάγκο (που έκανε πάλι πολύ καλή δουλειά με την Εθνική Γυναικών) είναι απ΄ τα βασικά «όπλα» του Αμαρουσίου.

Ο ιστορικός επίσης Αμύντας αποτελεί από μόνος του μια ξεχωριστή περίπτωση. Η αγαπημένη ομάδα των μπασκετόφιλων της Αθήνας θυμίζει τα ερασιτεχνικά σωματεία μιας άλλης εποχής, όπου το χρήμα μπαίνει στην άκρη και πάνω απ΄ όλα είναι το μεράκι των παραγόντων. Με τον ίδιο κορμό και προπονητή (Αλέξης Ζαβός) εδώ και χρόνια, ο Αμύντας ξέρει το μυστικό της επιτυχίας! Μην περιμένετε να σας το πουν στον Υμηττό!

Η φρέσκια Καρδίτσα θέλει να κρατήσει ψηλά τη σημαία του μπάσκετ της Θεσσαλίας. Με την παλιά καραβάνα των πάγκων, τον Γιάννη Τζήμα εγγυητή, και φιλόδοξη διοίκηση, ο ΑΣΚ κατεβαίνει στο νέο πρωτάθλημα της Α2 με σκοπό να πρωταγωνιστήσει. Αρκετά καλό ρόστερ, θερμή έδρα και ενθουσιασμός είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί η Καρδίτσα.

Ο Ερμής Αγιάς είναι η έτερη ομάδα της Θεσσαλίας. Φιλόδοξοι κι εδώ οι άνθρωποι του λαρισινού συλλόγου, αλλά η αναγκαστική μετακόμιση της ομάδας στο …κρύο κλειστό της Νεάπολης ίσως στοιχίσει. Ο Νέστορας Κόμματος παρά τα 41 του χρόνια, θα αποτελέσει ξανά τον ηγέτη του Ερμή!

Από τις ομάδες-γρίφους φέτος είναι η Καστοριά. Πέρσι ήταν απ΄ τα φαβορί, αλλά δεν τα κατάφερε. Αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί και να φτιαχτεί απ΄ την αρχή η ομάδα. Τα ηνία της Καστοριάς πέρασαν στον Νίκο Καραγιάννη, ο οποίος ανέβασε πέρσι το Περιστέρι στην Α1. Μπορεί να το επαναλάβει; Δύσκολο, αλλά μην ξεγράφετε τους «γουναράδες».

Ομάδα-μυστήριο και το Ψυχικό. Οι «σκίουροι» όπως κάθε χρόνο κινούνται αθόρυβα στο μεταγραφικό παζάρι και σε ξαφνιάζουν μετά. Σημείο αναφοράς θα είναι φυσικά ο Νίκος Αρσενόπουλος που ήρθε δανεικός απ΄ τον Ολυμπιακό. Ο πιτσιρικάς σε ρόλο πρωταγωνιστή θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Με ορμή από την πορεία του στο Κύπελλο έρχεται ο Διαγόρας Δρυοπιδέων. Η ξεχωριστή παρέα απ΄ την Κύθνο δημιούργησε ένα πολύ καλό σύνολο και με εργάτη στον πάγκο τον Σπύρο Σαμόλη, κάνει όνειρα ακόμη και για Α1! Εάν καταφέρει να μαζέψει κόσμο στο Αιγάλεω και δεν απογοητευτεί στην πρώτη στραβή, θα πάει ψηλά.

Στην Α2 επιστρέφει και η Καβάλα. Οι Μακεδόνες με συμμετοχή και στην Α1 τα προηγούμενα χρόνια, θέλουν να πραγματοποιήσουν μια καλή πορεία και όπου βγει. Συμπαθητικό το ρόστερ της ομάδας, με την παρουσία του Γιάννη Προδρόμου να ξεχωρίζει.

Πρωτάρης στην κατηγορία ο Χαρίλαος Τρικούπης. Με γυναίκα-πρόεδρο, την πεισματάρα Βασιλική Μπελέκου, ο σύλλογος του Μεσολογγίου δεν θέλει να είναι περαστικός απ΄ την Α2. Ο κόσμος της περιοχής είναι ο …έκτος παίκτης της ομάδας, με …βαρύ πυροβολικό του Χαρίλαου Τρικούπη τον Στέφαν Τζόρτζεβιτς.

Νέο πρόσωπο και ο Ιπποκράτης Κω. Οι νησιώτες έκαναν αίσθηση με την πρόκριση στο Κύπελλο επί του Ιωνικού. Ακολούθησε όμως αναστάτωση, με γκρίνια για κάποια οργανωτικά ζητήματα. Ο Σάββας Συμεωνίδης (ερχόμενος από τον Εθνικό) πείστηκε από τους παίκτες να μείνει, έφυγε ο γενικός αρχηγός Μπάμπης Καραμανλής. Αν μείνει ενωμένος, μπορεί κάτι καλό.

Το Πευκοχώρι ήταν η προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην Α2, παίρνοντας τη θέση των Τρικάλων που κατέβασαν ρολά. Η ομάδα της Χαλκιδικής δεν πιάστηκε στον ύπνο, καθώς είχε προνοήσει να φτιάξει ρόστερ επιπέδου Α2. Θα είναι σκληρό καρύδι…

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Σάββατο 6 Οκτωβρίου

Καστοριάς 17.00 Καστοριά-Χαρίλαος Τρικούπης Ευφραιμίδης-Σιμητόπουλος-Ξέρας

Περιβόλας 17.00 Απόλλων Π.-Ιωνικός Ν. Παφίλης-Αναστόπουλος Α.-Παντελίδης

Αγ. Θωμά 17.00 Μαρούσι-Καβάλα Κατραχούρας-Πιτσίλκας-Χαλαμπαλάκης

Καρδίτσας 17.00 Καρδίτσα-Κόροιβος Ξενικάκης-Τζίμα-Τζιοπάνος Ν.

Ψυχικού 17.00 Ψυχικό-Ηρακλής 2017 Τζαφλέρης-Καλογερόπουλος Λ.-Ζαχαρής

Π. Σαλπέας 13.00 Εθνικός-Ιπποκράτης Δημόπουλος-Κωνσταντινίδου-Καρπάνος

Υμηττού 17.00 Αμύντας-Διαγόρας Δρ. Καλδίρης-Θεονάς-Κάρδαρης

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

Αγ. Παύλου Καλ. 17.00 Ευρώπη Πευκ.-Ερμής Αγιάς (δεν ορίστηκαν ακόμη διαιτητές)