Πλάθα: «Nα πλησιάσουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό»

Ο προπονητής Τζοάν Πλάθα παρουσιάστηκε και επίσημα από την ΚΑΕ ΑΕΚ και αναφέρθηκε στους στόχους των «κιτρινόμαυρων» και τους παίκτες που σκοπεύει να προσθέσει στο ρόστερ της ομάδας.

Πλάθα: «Nα πλησιάσουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό»

Στην επίσημη παρουσίαση του Τζοάν Πλάθα προχώρησε η ΚΑΕ ΑΕΚ, με τον Καταλανό προπονητή να αναλαμβάνει τα «ηνία» της «Ένωσης». Ο 59χρονος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στους στόχους της ομάδας, όπως μεταξύ άλλων και τους παίκτες που σκοπεύει να προσθέσει στο ρόστερ.

«Καλησπέρα (σ.σ. στα ελληνικά)! Θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα ελληνικά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Για να μπορέσω να σας πω ότι είναι τιμή μου να είμαι κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ. Μεγάλωσα και έμαθα για μπάσκετ βλέποντας τον Γκάλη. Στην Ισπανία υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός για το ελληνικό μπάσκετ, μας έχετε νικήσει σε πολλούς τελικούς. Από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή για τον κόσμο μας, ελπίζοντας ότι θα είναι κάτι που θα τους αρέσει. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα το προσπαθήσουμε. Ανεξάρτητα από το μπάτζετ, οι φιλοδοξίες μας είναι μεγάλες. Θέλουμε να μπορέσουμε να συμπλεύσουμε με τη διοίκηση με σοβαρότητα και να κάνουμε περήφανο τον κόσμο μας.

Σέβομαι πάρα πολύ το πρωτάθλημα και τους προπονητές του. Τον Μπαρτζώκα, τον Αταμάν, τον Σπανούλη. Θέλουμε να δείξουμε τη δική μας ταυτότητα και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό που θέλω είναι σε έναν χρόνο από τώρα να σας βλέπω χαρούμενους απέναντί μου, γιατί θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας».

Για τις συζητήσεις με την ΑΕΚ: «Στην Ισπανία σεβόμαστε πολύ το ελληνικό μπάσκετ. Όταν μια ομάδα σαν την ΑΕΚ σε παίρνει τηλέφωνο, είναι δύσκολο να πεις όχι. Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι αν η ομάδα έχει την ίδια διάθεση με εσένα είναι πολύ σημαντικό. Το να αποτελείς κομμάτι της ΑΕΚ σε αυτή την επετειακή χρονιά, το θεώρησα μεγάλη τιμή».

Για τους στόχους: «Θα πρέπει να δούμε ποιους παίκτες θα φέρουμε για να χτίσουμε το ρόστερ μας, να βελτιωθούμε και να πλησιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό».

Για το αν μπορεί να ξεπεράσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα για να αλλάξεις τέτοιες διαφορές μέσα σε λίγους μήνες. Για αυτό είναι σημαντικό να πετύχουμε στις μεταγραφές μας και μέσω της δουλειάς μας να έχουμε συνέπεια στα αποτελέσματά μας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το βασικότερο είναι να φτιάξουμε ένα δικό μας στιλ και να το εφαρμόσουμε. Έτσι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Για τα χαρακτηριστικά που θέλει να έχει η ομάδα του: «Αρχικά όταν έχει προπονήσει σε διαφορετικές ομάδες ανά την Ευρώπη, δεν μπορείς πάντα να έχεις το ίδιο playbook και τα ίδια συστήματα. Να δούμε τι παίκτες θα πάρουμε, ώστε να είναι όλοι χαρούμενοι και να αποκτήσουμε τη δική μας ταυτότητα. Το πιο εύκολο θα ήταν να σας πως ότι θα σκοράρουμε σε κάθε ματς 100 πόντους και θα δεχόμαστε 50 σε κάθε παιχνίδι. Αυτό που θα κάνω είναι να δω το ρόστερ που θα έχουμε και τότε θα σας πω μεγαλύτερη ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να παίξουμε ένα μπάσκετ θελκτικό στο μάτι, θα προσπαθήσω να βάλω στοιχεία από όποια ομάδα και αν βρέθηκα στο παρελθόν».

Για την επιστροφή του στους πάγκους: «Πιστεύω ότι στο επάγγελμα που κάνουμε είναι ότι πρέπει να ανακυκλωνόμαστε. Συνεχώς μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Στον 1,5 χρόνο που δεν δούλεψα παρακολούθησα προπονήσεις των Σπερς και Σέλτικς. Προπονήσεις της Βίρτους Μπολόνια, της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας της Ισπανίας και παρακολουθούσα για αρκετό καιρό καθημερινά προπονήσεις ομάδων του ισπανικού πρωταθλήματος. Θέλω να πω ότι δεν καθόμουν στον καναπέ μου. Γέμισα τις μπαταρίες μου και έχω καινούριες ιδέες. Είμαι έτοιμος να επιστρέψω».

Για τα μεταγραφικά: «Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα μεγάλα κλαμπ είναι να υπογράφουν ονοματα. Εμείς ψάχνουμε προφίλ αθλητών που ταιριάζουν στα θέλω μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους παίκτες που θα ταιριάξουν σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε πάντα μέσα στις δυνατότητες της ομάδας. Να μην κάνουμε λάθη στις επιλογές. Όταν έχεις μπάτζετ 10 εκατ. μπορείς να κάνεις και λάθη, εμείς δεν μπορούμε. Το βασικότερο είναι να βρούμε παίκτες που θέλουν να είναι μαζί μας και θα μπει στην ταυτότητα της ομάδας».

Για το αν θα φέρει Ισπανούς παίκτες: «Οι Ισπανοί παίκτες είναι πολύ ακριβοί, αλλά μπορεί και να μην είναι κατάλληλοι για να έρθουν εδώ. Έχω μιλήσει με Κολόν, Οριόλα, μου έχουν πει τι να περιμένω. Θέλω να πιστεύω ότι όταν η ομάδα με επέλεξε ήξερε το προφίλ μου. Από όπου έχω περάσει έχω αφήσει μια καλή κληρονομιά. Πάντα καταφέρνω να βελτιώσω τους εγχώριους παίκτες, ενώ διεκδικήσαμε και τίτλους. Για τους ντόπιους αθλητές, υπάρχουν πολύ λίγα καλύτερα σωματεία για να πας».

Για τους νεαρούς παίκτες: «Ας με λέτε και Γιάννη. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θέλω να ξέρουν όλοι ότι όταν ήμουν στη Ρεάλ υπέγραψα έναν πιτσιρικά που κανείς δεν ήξερε. Τον Σέρτζιο Γιουλ. Έχω προπονήσεις αρκετούς παίκτες που εξελίχθηκαν και αγωνίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο. Σε όλες τις ομάδες παράλληλα με τη διαδικασία εξέλιξης των ταλέντων, κερδίσαμε και τίτλους. Όσο για το όνομά μου, είναι Τζοάν».