Ολυμπιακός: Όλοι για έναν και ένας για όλους

H υπεροχή του Ολυμπιακού φάνηκε από τον εντυπωσιακό του πλουραλισμό στην επίθεση - Το μότο ήταν και είναι «όλοι για έναν, ένας για όλους».

Ολυμπιακός: Όλοι για έναν και ένας για όλους

Ύστερα από την ήττα από τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ, οι Πειραιώτες έκαναν την αυτοκριτική τους. Προφανώς και έχασαν το ματς στο σουτ, σε μία αναμέτρηση που είχαν νοκ-άουτ τον Κώστα Σλούκα, εκτός για ένα ημίχρονο τον Τόμας Ουόκαπ και νοκ-άουτ από το 28' τον Σάσα Βεζένκοφ. Στο αγωνιστικό κομμάτι, όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβλεπε τους παίκτες που ερχόντουσαν από τον πάγκο κυρίως να υστερούν, αλλά και να υπάρχει ένα πρόβλημα ανάπτυξης και δημιουργίας.

Αυτό που επισημάνθηκε τις τελευταίες ώρες στο μεγάλο λιμάνι, ήταν η σημασία ο Ολυμπιακός να λειτουργήσει ξανά σαν ομάδα. Επισημάνθηκε πως οι ερυθρόλευκοι έχουν φτάσει ως εδώ επειδή έμαθαν να λειτουργούν έξοχα σαν σύνολο. Βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ», παίζοντας με τη νοοτροπία «όλοι για έναν και ένας για όλους». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλησε να επισημάνει σε κάθε παίκτη ξεχωριστά πως ο καθένας είναι πολύτιμος για να φτάσει η ομάδα στη νίκη και στο βάθος στο πρωτάθλημα. Αρκεί ο καθένας να είναι συνεπής σε αυτά που πρέπει, σύμφωνα με τον ρόλο του.

Στον τρίτο τελικό, ο Ολυμπιακός λειτούργησε ακριβώς έτσι. Η ομάδα είχε και πάλι υψηλό βαθμό χημείας, ομοιογένειας, ενότητα, αυταπάρνηση, παίζοντας ο καθένας για τον διπλανό. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, έξτρα πάσες, με τον κάθε παίκτη να θυσιάζει το κορμί του για μία άμυνα, για κάθε κατοχή της μπάλας. Όλοι συνείσφεραν. Εντυπωσιακός πλουραλισμός στην επίθεση, καθώς σκόραραν και οι 10 παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στο ροτέισον. Οι 7 στους 10 μέτρησαν από τουλάχιστον 1 ασίστ και οι 10 πήραν από τουλάχιστον 1 ριμπάουντ. Λεπτομέρειες που δείχνουν τη θέληση, την αποφασιστικότητα, αλλά και τη συμβολή όλων σε αυτή την επιβλητική επικράτηση.

Ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ύστερα από δύο νωθρές εμφανίσεις, στις οποίες το αποτέλεσμα κρίθηκε στους τρεις και στους δύο πόντους, αυτή τη φορά οι Πειραιώτες έδειξαν τη διαφορά κλάσης που χωρίζει τις δύο ομάδες. Ένα επιβλητικό +23 (75-52) στο ΣΕΦ, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Τρομερή άμυνα από τους γηπεδούχους, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να υποπέσει σε 19 λάθη, αλλά και στο φτωχό 33% (16/48) στο σουτ.

Σπουδαία εμφάνιση από τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ σε σκορ και δημιουργία με 14 πόντους και 7 ασίστ. Αξιοποίησε τους ψηλούς του μέσα στη ρακέτα, έδωσε έξυπνες ασίστ και έβαλε μεγάλα σουτ. Φάνηκε το πόσο έλειψε στον δεύτερο τελικό. Ο Μουσταφά Φαλ χρειάζεται να καταλάβει πως όταν γίνεται περισσότερο επιθετικός μέσα στη ρακέτα, δεν έχει αντίπαλο. Οι Γκουντάιτις-Παπαγιάννης δεν μπορούν να τον περιορίσουν. Όταν έγινε σημείο αναφοράς έκανε θραύση. Έτσι πρέπει να δράσει και στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη

Χαμόγελα στο μεγάλο λιμάνι για την αγωνιστική άνοδο του Μιχάλη Λούντζη. Στα προηγούμενα δύο ματς δεν ήταν καλός. Είχε 9 πόντους, με 4/5 σουτ, αλλά και 3 ασίστ, σε μία ουσιαστική και μεστή εμφάνιση. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έδειξε ένα περισσότερο ώριμο πρόσωπο, καταφέρνοντας να βάλει και εκείνος φρένο στον αυθόρμητο εαυτό του, ενώ αφυπνίστηκε και ο Τζόελ Μπολομπόι. Μέτρησε 4 μπλοκ και 6 ριμπάουντ, κάνοντας σημαντική δουλειά στην άμυνα.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε υπέρβαση. Παρά τους πόνους και τις ενοχλήσεις, ζήτησε να παίξει και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Τράβηγμα στη γάμπα για τον Κώστα Παπανικολάου, αλλά λογικό είναι. Είναι θέμα κούρασης. Έπαιξε για 40 λεπτά στο ΟΑΚΑ, ένας παίκτης που δεν είναι μικρό παιδί πλέον. Είναι στα 33 του και συνεχίζει να βγάζει αστείρευτη ενέργεια λες και είναι ακόμη στα 23 του χρόνια.