Μαρούσι: Ξανά στον φυσικό του χώρο! (pics)

Αφιέρωμα του ΦΩΤΟΣ στο Μαρούσι, το οποίο επιστρέφει στους «μεγάλους» του ελληνικού μπάσκετ!

Μαρούσι: Ξανά στον φυσικό του χώρο! (pics)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟΝ Κ. ΤΣΟΥΜΠΡΗ

Το ιστορικό Μαρούσι επιστρέφει! Τα «πέτρινα χρόνια» ανήκουν στο παρελθόν και η ομάδα των βορείων προαστίων θα είναι και πάλι ανάμεσα στους «μεγάλους» του ελληνικού μπάσκετ, εφόσον όλα πάνε καλά! Το Μαρούσι μετά τις εξαιρετικές του πορείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη (με τον άθλο της κατάκτησης του Σαπόρτα το 2001) έζησε και την πτώση, παίζοντας στις μικρότερες κατηγορίες. Πέρασε δύσκολα χρόνια η ομάδα, αλλά οι άνθρωποι του συλλόγου δεν το έβαλαν κάτω και με τον ερχομό του Γιώργου Σκαραφίγκα στην τεχνική ηγεσία τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά και ξεκίνησε η αναρρίχηση, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, όπου οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν τον τίτλο στην Elite League και μαζί την άνοδο στην Α1! Εκεί όπου ανήκουν!

Το θέμα δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 4/6/2023

Μόζερας: Το Μαρούσι είναι μεγάλη ομάδα

Για την επιτυχία του Αμαρουσίου μίλησε στο «ΦΩΣ» ο γενικός αρχηγός της ανδρικής ομάδας μπάσκετ και γ’ αντιπρόεδρος του ΓΣΑ, Βασίλης Μόζερας.

Το Μαρούσι επιστρέφει στον φυσικό του χώρο. Ποια τα συναισθήματα όλων στην ομάδα;

Όλοι στον οργανισμό της ομάδας του Αμαρουσίου είμαστε ευτυχισμένοι, δεν το έχουμε πιστέψει ακόμη! Πάντως ήδη από την επομένη του τελικού με τον Τρίτωνα κοιτάμε την επόμενη μέρα, όπου θα μας βρει στην Basket League.

Από τα… πέτρινα χρόνια της ομάδας, ποιες είναι οι στιγμές που κρατάτε;

Στα «πέτρινα χρόνια», που ευτυχώς πέρασαν, είχαμε την άνεση να οργανώσουμε σε όλους τους τομείς τον σύλλογό μας από κάτω προς τα πάνω. Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η πτώση της ομάδας στη Β’ Εθνική πριν από 4 χρόνια.

Και τώρα; Θα παίξει το Μαρούσι στην Α1; Θα βρείτε τα χρήματα που απαιτούνται;

Η διοίκησή μας ήδη έχει αρχίσει τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν τον επόμενο Οκτώβριο στο πρώτο τζάμπολ στην Α1 μετά από 11 χρόνια. Το Μαρούσι είναι μεγάλη ομάδα και ελπίζω να βρεθούν τα χρήματα που θα μας βοηθήσουν την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Ποιοι βοηθάνε οικονομικά την ομάδα; Ο δήμος συμπαραστέκεται;

Έως τώρα οικονομικά είχαμε πόρους από ιδιώτες που είχαν την επαγγελματική τους έδρα στο Μαρούσι αλλά και από άλλες περιοχές των βορείων προαστίων. Ο πρόεδρος Γεωργουσόπουλος Χρήστος, που είναι πρόεδρος με όλη τη σημασία της λέξης και όχι βιτρίνα, μαζί με τη διοικούσα επιτροπή πάντα βρίσκανε ό,τι μας έλειπε. Είχαμε δίπλα μας και τον δήμο Αμαρουσίου, με τον δήμαρχό μας Αμπατζόγλου Θοδωρή να μας στηρίζει, και τον ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου.

Προέρχεσαι από τον σύνδεσμο φιλάθλων Αμαρουσίου. Καλύτερα στο παρκέ ή στην εξέδρα;

Προέρχομαι από την εξέδρα, αφού ήμουν πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων του Αμαρουσίου πριν από 20 και πλέον χρόνια. Εδώ και 4 χρόνια είμαι general manager της ανδρικής ομάδας. Η θέση που έχω στην ομάδα είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμένα. Θεωρώ ότι κάνω καλά τη δουλειά μου. Όσο για το τι προτιμώ... Να είμαι στο Μαρούσι καθημερινά και να προσφέρω, από οποιοδήποτε πόστο και θέση!

Σκαραφίγκας: Το μοντέλο δεν πρόκειται να αλλάξει

Παλιά καραβάνα των πάγκων ο Γιώργος Σκαραφίγκας, κατάφερε να οδηγήσει το Μαρούσι από τα χαμηλά στα ψηλά! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον αναμορφωτή των «κιτρινόμαυρων».

Συγχαρητήρια για την άνοδο. Το περιμένατε όταν ξεκινούσε η χρονιά και πού αρχίσατε να το πιστεύετε;

Η ομάδα χτίστηκε με αποκλειστικό σκοπό να μπορέσει να κάνει μια πορεία που θα τη φέρει στα πλέι οφ, στην οκτάδα δηλαδή. Ήμασταν τυχεροί για τις επιλογές μας, καθώς όλες οι πρώτες επιλογές μας δεχτήκανε να έρθουν στην ομάδα και έτσι είχαμε μια αυξημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η ομάδα έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει, όταν τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρώτου γύρου, μετά από μία ήττα στο Αγρίνιο, βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της και πέτυχε τρεις σερί νίκες στα ντέρμπι με Ψυχικό, Τρίτωνα και Πανερυθραϊκό.

Αήττητοι στο σπίτι σας. Ο Άγιος Θωμάς σάς έδωσε δύναμη για να τα καταφέρετε;

Η έδρα μας, εκτός από το πολύ σημαντικό κομμάτι που ήταν η προσέλευση του κόσμου και δημιούργησε μια τρομερή ατμόσφαιρα σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια, ήταν και κάτι ξεχωριστό για τους παίκτες γιατί αισθάνονταν πάρα πολύ καλά στο γήπεδο και βγάζαμε ένα πολύ πιο επιθετικό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση. Νομίζω ότι και στο φάιναλ φορ το κλειδί ήταν ο κόσμος μας, καθώς έκανε… Άγιο Θωμά τα Άνω Λιόσια.

Παίρνοντας ως δεδομένο την παραμονή σας, ποιοι οι στόχοι από δω και πέρα;

Οι στόχοι είναι ομαδικοί, το μοντέλο δεν πρόκειται να αλλάξει. Η διοίκηση, με πρωτεργάτη τον τεχνικό διευθυντή κ. Σουρλή, έχει τη φιλοσοφία της, θα στηριχθούμε σε πολλά παιδιά από αυτήν τη σεζόν, και τα νεαρά και τα πιο έμπειρα από τον κορμό μας τα τελευταία χρόνια, και με την προσθήκη τριών ξένων θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν.

Μπορεί να σταθεί το Μαρούσι στην Α1;

Το Μαρούσι είναι μια ομάδα με πολύ μεγάλη Ιστορία. Η δυναμική του είναι τεράστια. Εάν συσπειρωθούν όλοι, κόσμος, διοίκηση, παίκτες, προπονητές, παράγοντες και όλοι οι τοπικοί άρχοντες εδώ, νομίζω ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να τα καταφέρει.

Πώς είναι να είσαι μαζί με τη σύζυγό σου στον πάγκο; Κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο. Σου κάνει παρατηρήσεις όταν παίρνεις μια λάθος απόφαση;

Η δουλειά της είναι να κάνει παρατηρήσεις όταν όλοι παίρνουμε μια λάθος απόφαση και ειδικά εγώ. Αυτή είναι η δουλειά της και για αυτό είναι εκεί. Και επειδή είναι πολύ καλή στη δουλειά της, θεωρώ οι ισορροπίες μέσα και έξω από το γήπεδο είναι οι κατάλληλες.

Καμαριανός: Πραγματική οικογένεια

Ο Νίκος Καμαριανός ήταν από τους ηγέτες του Αμαρουσίου. Αποτέλεσε τον MVP του φάιναλ φορ της Elite League.

Άνοδος και MVP του φάιναλ φορ. Διπλά χαρούμενος; Πού τα αφιερώνεις;

Χαρούμενος και ικανοποιημένος από όλη τη σεζόν. Με όλα τα καλά και όλα τα στραβά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν απολαυστική. Παίξαμε 35 αγώνες, αν δεν κάνω λάθος, από τους οποίους κατάφερα να μη χάσω κανέναν, παρόλο που είχα αρκετούς μικροτραυματισμούς μέσα στη χρονιά. Σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ο γυμναστής μου Νίκος Γλεντής, ο οποίος με βοήθησε πραγματικά πάρα πολύ, ώστε να αντεπεξέρχομαι τους πόνους και κάθε εβδομάδα να μπορώ να αγωνίζομαι στο 100%. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου πραγματικά!

Ήσασταν μια παρέα μεταξύ σας. Ήταν αυτό που μέτρησε περισσότερο;

Νομίζω όλες οι ομάδες οικειοποιούνται τον όρο της οικογένειας για να περιγράψουν την καθημερινότητα. Αλλά και την ίδια την ομάδα. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι το Μαρούσι στο τέλος κάθε μέρας ήταν μια πραγματική οικογένεια και αυτός ήταν ένας λόγος που οδήγησε στην επιτυχία!

Φοβηθήκατε κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν ότι μπορεί να μην τα καταφέρνατε; Είχατε πίεση;

Η ομάδα φέτος είχε καταφέρει να κοιτάει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Επομένως η πίεση και το άγχος ήταν πάντοτε σε διαχειρίσιμο βαθμό. Μπορεί το αίσθημα του φόβου να μην υπήρξε καθόλου στην ομάδα λόγω του ότι κοιτούσαμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Ποιοι οι προσωπικοί σου στόχοι από δω και πέρα;

Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να καθιερωθώ στην Α1 και να δουλέψω και να αγωνιστώ για ό,τι καλύτερο μπορώ να πετύχω!

Στασινός: Το κάναμε με τον δικό μας τρόπο

Το… πολυεργαλείο της ομάδας ακούει στο όνομα του Ορφέα Στασινού.

Μπράβο για την άνοδο. Τι ένιωσες όταν τα καταφέρατε;

Όταν έληξε το παιχνίδι με τον Πανερυθραϊκό και κατάλαβα ότι επιτέλους τα καταφέραμε, ένιωσα μια ανακούφιση και μια δικαίωση για όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούσαμε να τα καταφέρουμε και επιμέναμε να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο.

Ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχίας;

Το μυστικό για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε ο ένας στον άλλον, η έννοια της ομάδας σαν οικογένεια, καθώς και οι αμέτρητες ώρες προπόνησης.

Έτοιμος για Α1; Λέγανε για το ύψος σου και τον σωματότυπό σου. Αισθανόσουν μειονεκτικά; Το βλέπεις και ως πρόκληση για να δείξεις ότι μπορείς και στην Basket League;

Τα συγκεκριμένα είναι κάτι που ακούω από μικρός σε όποια κατηγορία και να βρισκόμουν, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο που αντιμετωπίζω το παιχνίδι…

Το ρόστερ του Αμαρουσίου

Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου 2002 2.00 G

Βασίλειος-Ορφέας Στασινός 1998 1.80 G

Ηλίας Θεοδώρου 1995 2.06 F

Παύλος Ξύδας 1993 1.85 G

Τόνι Γουντς 1990 2.11 C

Αναστάσιος Κουτσονικόλας 2004 1.85 G

Νικόλαος Καμαριανός 1997 2.04 F

Ιωάννης Παπαγεωργόπουλος 1991 1.99 F

Ιωάννης Μιχαλούτσος 1997 2.00 F

Βασίλης Σταυρακούκας 2001 1.93 G

Σπύρος Καψαλός 2000 1.88 G

Χαράλαμπος Κιούσης 2002 2.00 G

Μιχαήλ Γκόγκας 2003 1.90 F

Άρης Τσουκαλάς 2004 1.70 G

*** Με την ομάδα είχαν ξεκινήσει και οι Δημήτρης Μαργέλης, Θωμάς Ζορμπάς, Παντελής Κανέλλης, Γιώργος Μόσιαλος, Γιώργος Σγουρός

Το τιμ

Σκαραφίγκας Γιώργος (κόουτς)

Γκουζίνη Βασιλεία (β. προπονητή)

Παναγόπουλος Άγγελος (σκάουτινγκ)

Καραγιάννης Κωνσταντίνος (φυσικοθεραπευτής)

Κανελλόπουλος Παναγιώτης (φυσικοθεραπευτής)

Τσαπακίδης Γιάννης (γιατρός)

Σουρλής Γιώργος (τεχνικός διευθυντής)

Γεωργουσόπουλος Χρήστος (πρόεδρος)