Ανδρέας Πολέμης στο «ΦΩΣ»: «Ο Σπανούλης έφερε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στο Περιστέρι»

Αποκαλύψεις στο «ΦΩΣ» για Βασίλη Σπανούλη από τον συνιδιοκτήτη-αντιπρόεδρο στο Περιστέρι, Ανδρέα Πολέμη.

Ανδρέας Πολέμης στο «ΦΩΣ»: «Ο Σπανούλης έφερε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στο Περιστέρι»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ανδρέας Πολέμης είναι μια μοναδική περίπτωση, προπονητής που ήταν δυνατός επιχειρηματίας, άφησε την προπονητική γιατί δεν προλάβαινε με τις επιχειρήσεις του (είχε ανεβάσει τον Φάρο Κερατσινίου από τα τοπικά στην Α1 και τον έφτασε στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό), μπήκε στη διοίκηση στο Περιστέρι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να έρθει ο Σπανούλης προπονητής! Θεωρώ ότι η συνέντευξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ο Πολέμης συνεργάζεται στενά με τον Σπανούλη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/6/2023

O κόσμος σε ήξερε ως προπονητή μπάσκετ, πλέον ως αντιπρόεδρο και συνιδιοκτήτη στο Περιστέρι. Με τι επιχειρήσεις ασχολείσαι;

Έχω μια εταιρεία που έχει 60 γραφεία στην Ελλάδα και ασχολείται με όλο το φάσμα του γιότινγκ. Ενοικιάσεις, πωλήσεις, πρακτορεύσεις, διαχείριση θαλαμηγών, τροφοδοσία με πετρέλαια, τα πάντα. Και έχω επίσης άλλη μία εταιρεία στο εξωτερικό που εξυπηρετεί θαλαμηγούς σε 27 χώρες στον κόσμο. Ό,τι μπορεί να χρειάζεται ένα σκάφος μπαίνοντας σε ένα λιμάνι. Από πετρέλαια μέχρι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές βλάβες, φαγητό, ποτά... Οτιδήποτε για να περάσει καλά ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής.

Και μεγάλα μαγαζιά στον Πειραιά.

Τρία από τα μεγαλύτερα μαγαζιά στον Πειραιά, τον «Ιστιοπλοϊκό», την «Πισίνα» και το «Ντάρλινγκ».

Στο Περιστέρι πώς μπήκες;

Είχα δεχτεί μια πρόσκληση από τον Φίλιππο Κότση αμέσως μόλις τελείωσε η ιστορία του Φάρου. Μου είπε «με ενδιαφέρεις ως άτομο, θέλω να έρθεις στο Περιστέρι να με βοηθήσεις σε όποιο πόστο θες. Τι θες να κάνεις;». Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω. Με είχε συνεπάρει το προπονητιλίκι, αλλά ήθελα να το αφήσω γιατί μου έτρωγε πολύ χρόνο από τις δουλειές μου. Και πράγματι για πέντε μήνες πήγαινα στο Περιστέρι και παρακολουθούσα αγώνες. Τελικά μπήκα στην ομάδα όταν ήταν στη Β' Εθνική, όμως του είπα «θα έρθω, αλλά με στόχο να ανέβει η ομάδα στην Α1, διαφορετικά δεν με ενδιαφέρει». Συναντηθήκαμε και με τον δήμαρχο.

Ισόβιος δήμαρχος στο Περιστέρι αυτός.

Ο δήμαρχος μού είπε ότι είχε ακούσει καλά λόγια για εμένα από τον Γιώργο Σπανό, τον πρόεδρο του Ατρόμητου, με τον οποίο συνεργάζομαι στις δουλειές μου, είπε επίσης ο δήμαρχος ότι θα βοηθούσε την ομάδα. Και έτσι με έπεισαν να μπω. Και μπήκα αρκετά δυνατά. Καθόμουν και στον πάγκο, βοηθούσα γενικώς... Ανεβήκαμε δύο κατηγορίες, φτάσαμε στην Α1 και εκεί αποφάσισα να πάω στα ενδότερα, να μην κάθομαι πια στον πάγκο. Κι έφερα προπονητή τον Πεδουλάκη για έναν χρόνο.

Μετά;

Πήγαμε πολύ καλά τον πρώτο χρόνο, μετά μεσολάβησαν κάποια θέματα όπου ήρθα σε ρήξη με τον Φίλιππα Κότση και τον Αργύρη Πεδουλάκη. Στη συνέχεια με πλησίασαν πάλι. Πέρσι. Εκεί έθεσα το θέμα του Σπανούλη.

Εσύ ήσουν, λοιπόν, ο «προξενητής»;

Ναι, εγώ μαζί με τον Πανταζόπουλο, ο οποίος είναι κάθε μέρα στην ομάδα. Εμείς οι δύο φέραμε στην επιφάνεια το θέμα του Σπανούλη. Και είπαμε ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να δώσει στο Περιστέρι την αίγλη που του έλειπε. Να δώσει ώθηση, διότι υπήρχε μια απογοήτευση από τη μη έλευση του κόσμου και από το ότι η ομάδα ήταν κολλημένη στις θέσεις 5-6. Κάναμε το πρώτο ραντεβού με τον Σπανούλη, μου άρεσε η προσέγγισή του. Βέβαια, δεν είχε πείρα, ήταν ένα στοίχημα. Η έλευση του Σπανούλη έφερε και τον διπλασιασμό του μπάτζετ...

Τι άλλαξε;

Ο Σπανούλης έφερε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση. Από τον διάδρομο και τα αποδυτήρια μέχρι τις εμφανίσεις, πώς ντύνονται τα παιδιά και πώς προσέρχονται μέχρι το πώς προπονούνται. Έφερε επαγγελματισμό, σύμφωνα με τις παραστάσεις που είχε στο κορυφαίο επίπεδο. Έγινε αναμόρφωση στην ομάδα, από τους φυσικοθεραπευτές μέχρι τον φροντιστή. Και ένιωθαν οι παίκτες που είχαν αγωνιστεί σε μεγάλες ομάδες ότι βρίσκονται σε μία ομάδα που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η προπόνηση έγινε πιο σκληρή, πιο επαγγελματική. Είχε και πολύ καλή επαφή με τους παίκτες ο Βασίλης, του το πιστώνω αυτό ως σημαντικό πλεονέκτημα.

Δεν ήταν αυταρχικός δηλαδή.

Όχι, όχι, είχε πολύ καλή επαφή με τα παιδιά.

Το περίμενες ότι θα πετύχαινε με την πρώτη χρονιά και θα ήσασταν η τρίτη ομάδα στην Ελλάδα; Και στο Κύπελλο φτάσατε στον τελικό με τον Ολυμπιακό και στο πρωτάθλημα κάνατε το 2-2 με τον Παναθηναϊκό και τον πήγατε σε πέμπτο ματς.

Νομίζω ότι τρύπησε το ταβάνι του ο Βασίλης! Όχι μόνο εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτόν αλλά και αυτός πιστεύω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχε για τον εαυτό του στον πρώτο του χρόνο ως προπονητής. Βεβαίως είναι ένα παιδί που οι μπάλες του μπάσκετ κυλάνε στο αίμα του, ασχολείται μόνο με το μπάσκετ και την οικογένειά του. Είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην ομάδα και όπως λέει «ό,τι μου είπατε, έγινε»! Το επίπεδο των ανθρώπων που συνάντησε εδώ ήταν πολύ επαγγελματικό και τον βοήθησε στο έργο του. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία, μας μίλαγε πολύ, αυτό δείχνει άνθρωπο όχι αλαζόνα και το πιο βασικό απ' όλα είναι ότι οι παίκτες είναι πολύ χαρούμενοι με εκείνον. Τους έβαλε στον δρόμο τον δικό του, ότι πρέπει να δουλεύεις πολύ και να μη συνθηκολογείς με την ήττα, αλλά με ωραίο τρόπο. Και αν δεις, ποτέ δεν κάναμε δεύτερη σερί ήττα!

Μου είπες πριν ότι η έλευση του Σπανούλη έφερε διπλασιασμό του μπάτζετ. Ποιος τα πλήρωσε αυτά;

Ήταν απαίτηση του Βασίλη να πάμε το μπάτζετ εκεί για να φτιάξουμε αξιόλογη ομάδα. Η διοίκηση συνθηκολόγησε στην απαίτησή του.

Πιο πολύ δηλαδή τον ένοιαζε το μπάτζετ παρά τα δικά του λεφτά;

Η ομάδα! Ο στόχος του ήταν από την αρχή να φτάσουμε να είμαστε κάτω από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Κάτι που δεν ήταν εύκολο, διότι υπάρχουν η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Προμηθέας και άλλες ομάδες.

Τη χορηγία της στοιχηματικής την έφερε ο Σπανούλης;

Δεν ξέρω αν θα φτάναμε στα ποσά που μας έδωσε ο χορηγός αν δεν ήταν ο Βασίλης. Διότι αυτός είναι αμπάσαντορ της στοιχηματικής. Μη νομίζεις όμως ότι ήταν κάνα μεγάλο ποσοστό του μπάτζετ.

Θα αυξηθεί το μπάτζετ για τη νέα χρονιά; Θα ενισχυθεί η ομάδα;

Το κακό στο ελληνικό μπάσκετ είναι ότι υπάρχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός...

Δηλαδή ότι υπάρχει ταβάνι για την τρίτη ομάδα.

Ναι, πού να φτάσεις... Υπάρχει όμως κίνητρο, η ομάδα είναι πολύ κοντά στη συμμετοχή της στο Γιούροκαπ. Αυτό είναι κίνητρο και για εμάς και για τους παίκτες και για τον Σπανούλη.

Ο Φιλέρης μού είπε ότι αν είχατε έναν ψηλό μαύρο εκρηκτικό θα πηγαίνατε καλύτερα.

Πιστεύω ότι θα κερδίζαμε τώρα τον Παναθηναϊκό αν είχαμε τέτοιον παίκτη κι αν ο Ντένμον έπιανε τα στάνταρ της απόδοσής του.

Θα πάτε, λοιπόν, για τέτοιον ψηλό;

Ναι, το θέλουν και η ομάδα και ο Βασίλης. Θα ενισχυθούμε.

Η τρίτη ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα πόσο άνοιγμα έχει έσοδα με έξοδα;

Περίπου το 50%-60% του μπάτζετ πρέπει να βγει από τις τσέπες των ανθρώπων που πληρώνουν...

Και ποια είναι η ικανοποίηση αυτών που πληρώνουν;

Καμία!

Και γιατί πληρώνουν;

Μια λόξα με το μπάσκετ είναι! Μου κάνεις τώρα μια ερώτηση που με έχει απασχολήσει και εμένα... (γελάει). Η νίκη και η επιτυχία καλύπτουν πολλές αδυναμίες... Να ξέρεις, πάντως, ότι δεν μπαίνω ποτέ στα αποδυτήρια! Δεν μου αρέσει. Εκεί είναι ο προπονητής και οι παίκτες, αυτοί πρέπει να είναι.

Μπορεί ο Σπανούλης να προπονεί την Εθνική και το Περιστέρι κάποια στιγμή;

Ναι, μπορεί. Και δεν το βλέπω να αργεί πολύ.

Δεν θα είχατε αντίρρηση.

Όχι. Έτσι όπως ξεκίνησε ο Βασίλης, βλέποντάς τον έτσι όπως ξεκίνησε, η αίσθησή μου είναι ότι θα φτάσει σε μεγάλο κλαμπ στην Ευρωλίγκα μία μέρα, είτε λέγεται Ολυμπιακός είτε λέγεται Παναθηναϊκός είτε λέγεται ξένη ομάδα.

Του χρόνου θα συνεχίσει κανονικά σε εσάς.

Αυτό ξέρω, ότι θέλει να μείνει στο Περιστέρι. Έχει ξεκινήσει ήδη από τρεις μήνες πριν να μας λέει για παίκτες της επόμενης χρονιάς. Ποιους να κρατήσουμε, ποιους να πάρουμε, έχει λυσσάξει! (γελάει).

Πες μου ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που έζησες φέτος και δείχνει τα στοιχεία του ανδρός.

Τον Τζούστον που τον έδιωξε...

Δηλαδή; Πες μου το παρασκήνιο.

Διότι ήθελε να παίζει στο «4» ο Τζούστον, του είχε πει από την αρχή ο Βασίλης ότι θα έπαιζε στο «5», έκανε μουτράκια κάποια στιγμή, έρχεται και μας λέει «αυτός πρέπει να φύγει και ας μη μου πάρετε κανέναν»!

Ως προπονητής πες μου τώρα. Αν είχε τον Μιλουτίνοβ ο Ολυμπιακός με τη Ρεάλ, θα έχανε στον τελικό;

Ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε, κατ’ αρχάς, και έτσι όπως είναι, να χάσει από τη Ρεάλ. Ήταν πολύ καλή η παρουσία του Ολυμπιακού όλη τη χρονιά.

Αν είχε τον Σπανούλη παίκτη στα ντουζένια του, θα έχανε;

Ο Σπανούλης ήταν μοναδικός. Λίντερ, ήθελε πάντα να κερδίζει. Ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή δεν έχει παίκτη Σπανούλη. Όμως έχει μία εξαιρετική ομάδα, πολύ δουλεμένη, χωρίς πολλή ντρίμπλα, ο Μπαρτζώκας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και με αυτό το μπάσκετ έφτασε μια ανάσα από την κορυφή. Άξιζε να πάρει την κούπα.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη φέτος; Είστε ικανοποιημένοι;

Η προσέλευση ήταν καλύτερη, όμως πήγε και η ομάδα καλύτερα. Περιμέναμε ακόμα περισσότερο κόσμο. Και ο Βασίλης περίμενε περισσότερο κόσμο, θέλει το γήπεδο γεμάτο. Βέβαια, είχαμε πολλή στήριξη από τους «Fentagin». Να κάτι που με ρώτησες πριν γιατί αξίζει κανείς να πληρώνει. Εμένα αυτό που με συναρπάζει είναι που έβλεπα να τελειώνει ένα ματς και να πηγαίνουν οι παίκτες στους «Fentagin» -και οι ξένοι- και να πανηγυρίζουν όλοι μαζί επί 5 λεπτά! Να τραγουδούν για την πόλη και για τη φανέλα. Θέλω, για το τέλος, να ευχαριστήσω τους παίκτες, όλο το σταφ, τους «Fentagin» και όσους μας ακολούθησαν, διότι ήταν μια σημαδιακή χρονιά φέτος για το Περιστέρι, μια χρονιά αναγέννησης.