Να γίνει το τρένο που τον χτύπησε

Θέλοντας να αποδώσει επ’ ακριβώς τα συναισθήματα όλων των μελών στον οργανισμό του Ολυμπιακού μετά τον χαμένο τελικό της Ευρωλίγκας στο Κάουνας -κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε το κύπελλο-, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πει χαρακτηριστικά ότι «νιώθουμε σαν να μας χτύπησε τρένο».

Να γίνει το τρένο που τον χτύπησε

Τη δήλωση αυτή την είχε κάνει μόλις λίγες ώρες αργότερα, στο περιθώριο του δεύτερου και νικηφόρου ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ για την Μπάσκετ Λιγκ. Και η αλήθεια είναι ότι η ατάκα αυτή αποτυπώνει επ' ακριβώς τον ψυχισμό όλων των Ολυμπιακών ακόμα και σήμερα, αρκετές μέρες μετά το χαμένο παιχνίδι από τη Ρεάλ.

Η ζωή όμως συνεχίζεται και στον Ολυμπιακό το διαπίστωσαν άμα τη επιστροφή τους στο ΣΕΦ, όταν 7.000 φίλαθλοι τούς υποδέχθηκαν με θέρμη, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο όλων την προσπάθεια που κατέβαλλε η ομάδα όλη τη χρονιά για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να πιει νέκταρ από το… άγιο δισκοπότηρο. Κι αν δεν κατάφερε να το σφραγίσει με την κατάκτηση του τίτλου αυτό, στη συνείδηση πολλών και κυρίως των μεγάλων αντιπάλων -εγχώριων και μη- εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα στην Ευρώπη. Πλέον, καλείται να το διαχειριστεί αυτό –μαζί με το ψυχολογικό κομμάτι- στη μητέρα των μαχών για τους τελικούς της Α1 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Καλείται να γυρίσει μπούμερανγκ την κατάσταση και να γίνει αυτός το τρένο που τον χτύπησε στο Κάουνας.

Και η συγκυρία τα φέρνει έτσι, που ο επόμενος σκόπελος για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο Παναθηναϊκός. Το αντίπαλο δέος των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι θα κληθούν να διευρύνουν το 13-0 που μετρούν -και για το οποίο έχουν να υπερηφανεύονται- σε βάρος του «τριφυλλιού» τα τελευταία χρόνια και φυσικά να φτάσουν στην κατάκτηση του νταμπλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Προφανώς το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό και όχι το Περιστέρι λειτουργεί ευεργετικά όσον αφορά τη συγκέντρωση και το πνεύμα. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό, αλλά τρύπησε το ταβάνι της μόνο και μόνο που έφερε τη συγκεκριμένη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι.

Μπορεί η παρουσία της στον τελικό να αποτελούσε ένα ιστορικό γεγονός, αλλά κανένα άλλο παιχνίδι σε οποιοδήποτε άθλημα δεν θα πλησιάσει ποτέ την εμπορικότητα των αγώνων ανάμεσα στους «αιώνιους» αντιπάλους. Προφανώς και υπάρχει φαβορί πριν από το πρώτο τζάμπολ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, αλλά θα κουραστούμε και θα κουράσουμε να λέμε ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων αντιπάλων είναι ειδικών συνθηκών και δεν χωρούν προγνωστικά.

Ο Παναθηναϊκός θέλει -όπως είπε ο προπονητής του- να εξιλεωθεί για την κακή χρονιά διεκδικώντας το πρωτάθλημα, αλλά, πρώτος ο ίδιος, ξέρει πολύ καλά ότι ούτε ο Ολυμπιακός είναι Περιστέρι ούτε ο Παναθηναϊκός… ο Παναθηναϊκός του παρελθόντος. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να χρυσώσει το χάπι για το σοκ του Κάουνας, αποδεικνύοντας αυτό που λένε όλοι οι προπονητές στην Ευρώπη: ότι δηλαδή είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Και το πιο ελκυστικό εγχώριο αθλητικό προϊόν, συμπληρώνουμε εμείς.

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα από έναν σημαντικό τίτλο και να θωρακίσει από τώρα την κυριαρχία του για την επόμενη σεζόν μέσα από τις μεθοδικές κινήσεις που κάνει στο μεταγραφικό παζάρι. Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του Μιλουτίνοβ…