Έσπερος Λαμίας: Το μπάσκετ της Λαμίας επιστρέφει! (pics)

Ο Έσπερος Λαμίας ανέβηκε στην Elite League * Στο «ΦΩΣ» μίλησαν οι πρωταγωνιστές της επιτυχίας

Έσπερος Λαμίας: Το μπάσκετ της Λαμίας επιστρέφει! (pics)

Ο Έσπερος Λαμίας τα κατάφερε και, μολονότι είχε μειονέκτημα έδρας στους τελικούς των πλέι οφ της Β’ Εθνικής, επικράτησε του Μακεδονικού με 2-0 νίκες και πανηγύρισε την άνοδο στην Elite League για πρώτη φορά στην Ιστορία του!

Το «ΦΩΣ» για την επιτυχία αυτή μίλησε με τον τζένεραλ μάνατζερ του συλλόγου, Παναγιώτη Κραββαρίτη (πρόεδρος είναι ο Γιάννης Ζωγράφος).

Συγχαρητήρια για την άνοδο. Πείτε μας δυο λόγια για τον σύλλογο, πότε ιδρύθηκε, πόσα τμήματα έχει, πόσα παιδιά είναι στις τάξεις του.
Ευχαριστούμε! Το τμήμα ανδρών καλαθοσφαίρισης του Έσπερου Λαμίας ιδρύθηκε το έτος 2008 και ανήκει στη δύναμη της ΕΣΚΑΣΕ. Διαχρονικά ο σύλλογος διαθέτει ένα ισχυρό τμήμα στίβου και στην πολύχρονη διαδρομή του έχει λειτουργήσει τμήματα γυναικείου μπάσκετ, τμήματα χάντμπολ και τμήματα κολύμβησης. Το σύνολο των εγγεγραμμένων παιδιών και αθλητών όλων των τμημάτων αριθμείται σήμερα ως έγγιστα από 700 αθλητές και αθλήτριες.

Περιμένατε αυτήν την πορεία;
Η πορεία του τμήματος μπάσκετ στηρίζεται στον ορθολογικό προγραμματισμό από επιτελείο ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες του ελληνικού μπάσκετ, τη μεθοδικότητα ως προς τη στόχευση και την αγάπη για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.
Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Β’ Εθνική, στοχεύσαμε φέτος την άνοδο στην Α2. Το ονειρευτήκαμε και το πραγματοποιήσαμε, τόσο απλά.


Ο Ιωνικός Λαμίας υπάρχει ακόμη;
Ο Ιωνικός Λαμίας είχε τη δική του αυτόνομη επιτυχημένη διαδρομή στο μπάσκετ και αποφάσισε το έτος 2008 να εγκαταλείψει τις εθνικές κατηγορίες. Ακολούθως το έτος 2015, κατόπιν συμφωνίας των διοικήσεων, το τμήμα μπάσκετ του Ιωνικού Λαμίας έπαψε τη λειτουργία του και απορροφήθηκε οριστικά από τον Έσπερο Λαμίας.


Ο κόσμος είναι κοντά; Ενδιαφέρεται για το μπάσκετ; Δεν θυμόμαστε να μάζευε πολύ κόσμο ο Ιωνικός, ενώ και στη μετακόμιση του Πανελληνίου υπήρχε μικρή ανταπόκριση.
Ο φίλαθλος κόσμος της Λαμίας πάντα ενδιαφέρεται για το μπάσκετ της πόλης. Ακολούθησε με τη μαζική παρουσία του όλες τις διαδρομές των ομάδων της Λαμίας, από την εποχή του ΑΣ Φθιώτις, του Ιωνικού Λαμίας και τα τελευταία 15 χρόνια την ομάδα μας, τον Έσπερο Λαμίας. Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πόλη της Λαμίας έχει ένα σύγχρονο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο 3.000 θέσεων και τη δυνατότητα αν χρειαστεί να φτάνει τις 5.000 θέσεις καθήμενων θεατών. Όσο για το ερώτημα σχετικά με την ιστορική ομάδα του Πανελληνίου, γνώμη μας είναι ότι οι ίδιοι δεν επεδίωξαν να την καταστήσουν μέρος του αθλητισμού της πόλης και ως εκ τούτου είχε μικρή απόκριση το εγχείρημά τους.


Οι σχέσεις σας με τον Ερμή Σχηματαρίου είναι καλές;
Ο σύλλογός μας Έσπερος Λαμίας έχει ως βασική φιλοσοφία την ανάπτυξη του μπάσκετ στη Φθιώτιδα και προς τούτο πάντα επιδιώκει τη συνεργασία και τις καλές σχέσεις με όλα τα σωματεία που ανήκουν στην ΕΣΚΑΣΕ και την ΕΟΚ. Ιδιαίτερα με το σωματείο του Ερμή Σχηματαρίου μάς συνδέει η ευγενής άμιλλα για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην περιοχή. Πολύ καλές σχέσεις έχουμε και με το ποδόσφαιρο της Λαμίας αλλά και με το βόλεϊ.


Από δω και πέρα ποιοι είναι οι στόχοι;
Αφού χαρούμε την τεράστια επιτυχία της ανόδου στην Α2, θα επιδιώξουμε άμεσα να συζητήσουμε με τους φορείς της πόλης, με τους εν δυνάμει χορηγούς της ομάδας και ακολούθως θα οριοθετήσουμε τους νέους στόχους για την επόμενη χρονιά. Φρονούμε ότι ως πρώτο στόχο θα έχουμε την ανάπτυξη του μπάσκετ της πόλης, με την ενδυνάμωση των ακαδημιών και τμημάτων υποδομής του συλλόγου, και ακολούθως τη διατήρηση της ομάδας στην Α2.

Σοφογιάννης: Δεν μας λύγισε κανένα πρόβλημα

Στο «ΦΩΣ» μίλησε και ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Σοφογιάννης.

Μπράβο για την επιτυχία. Νιώθατε ότι θα τα καταφέρνατε;

Η επιτυχία οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια ΟΛΩΝ μας. Αθλητών, προπονητών, διοίκησης, χορηγών και φιλάθλων μας. Ο Οργανισμός Έσπερος ΓΣ Λαμίας πάντα έθετε εφικτούς στόχους. Φέτος νιώσαμε έτοιμοι να στοχεύσουμε σε μια προσπάθεια ανόδου στην Α2. Ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δικαιωθήκαμε.


Πείτε μας για τη διαδρομή της ομάδας μέσα στη σεζόν. Πότε αρχίσατε να πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι καλό;
Σε ένα μεγάλης χρονικής διάρκειας πρωτάθλημα, που η προετοιμασία αρχίζει τον Αύγουστο και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τελειώνουν τον Μάιο, βασικό ρόλο παίζουν η καλή αγωνιστική διάρκεια και η συνεχής ψυχολογική προετοιμασία, για όποιες δυσκολίες προκύψουν. Δεν μας λύγισε κανένα πρόβλημα, διατηρήσαμε τις ισορροπίες, κάθε πρόβλημα τραυματισμού μάς συσπείρωνε και πήραμε τις σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Δεκεμβρίου. Δεν μιλήσαμε πολύ, δεν ήμασταν αλαζόνες, δεν υποτιμήσαμε καμία προσπάθεια αντιπάλου ομάδας και τελικά… το κάναμε!


Για σένα διπλή χαρά που είσαι και παιδί της περιοχής;
Πράγματι, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος επειδή τα πρώτα μπασκετικά μου βήματα τα άρχισα στην πόλη της Λαμίας, στον ΑΣ Φθιώτις, από 12 χρόνων. Ακολούθησα μια δημιουργική πορεία ως αθλητής μπάσκετ και όταν αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο της προπονητικής, άρχισα πριν 15 χρόνια και συνεχίζω από το έτος 2008 στον Έσπερο Λαμίας με την ίδρυσή του.


Η Λαμία τελικά αγαπάει το μπάσκετ;
Η Λαμία αγαπάει το μπάσκετ και ο φίλαθλος κόσμος, μαζί με τους φορείς και τους χορηγούς, έχουν στηρίξει τον σύλλογό μας. Πάντα οι φίλαθλοι ήταν παρόντες, γέμιζαν το κλειστό Χαλκιοπούλειο και με το ζεστό χειροκρότημά τους στήριζαν τις προσπάθειές μας.


Ποιο το μέλλον πλέον;
Η μελλοντολογία πάντα ενέχει το ρίσκο της αποτυχημένης πρόβλεψης. Γι’ αυτό εγώ ως κόουτς και οι συνεργάτες μου στο προπονητικό επιτελείο, Λουκάς Ζαρονικόλας, Νίκος Τσουκαλαδέλης, Κώστας Κοτόπουλος, Αλέκος Σεργιάνης, Μάνθος Σοφογιάννης, το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε με πολλή δουλειά και ιδρώτα στο γήπεδο να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, με στόχο να εδραιωθούμε στην Α2.

Τα λόγια των πρωταγωνιστών

Σειρά να μιλήσουν στο «ΦΩΣ» είχαν και τρεις από τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Ο πολύπειρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο αρχηγός Θοδωρής Τεπετίδης. Οι ερωτήσεις που τους θέσαμε κοινές:

1) Ποια είναι τα συναισθήματά σου για όσα έζησες στον Έσπερο μέχρι σήμερα;
2) Ποια είναι τα σχέδιά σου για την επόμενη σεζόν και ποιοι οι στόχοι σου;
3) Ποιο ήταν το κρισιμότερο παιχνίδι που κατά τη γνώμη σας έδωσε την άνοδο στην Α2;
4) Ποια νομίζεις ότι ήταν τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ομάδας σε σχέση με τις ομάδες με τους ίδιους στόχους;
5) Ποια είναι η πιο αξέχαστη στιγμή ή παιχνίδι στην καριέρα σου ως μπασκετμπολίστα μέχρι στιγμής και γιατί ήταν τόσο σημαντικό για εσένα;
6) Ένα σχόλιο για τους φιλάθλους της Λαμίας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ευλογημένος για την 20ή άνοδο!»

1) Νιώθω ευλογημένος για την 20ή άνοδο στην καριέρα μου! Δικαίωση για την επιλογή τους στο πρόσωπό μου! Αγαθά κόποις κτώνται... Τίποτα δεν γίνεται τυχαία...

2) Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για καινούργια σχέδια και στόχους. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να βλέπω το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά παίζοντας για τη νίκη, να το απολαμβάνω, με απώτερο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

3) Η νίκη μας μέσα στα Τρίκαλα μάς έδωσε την ώθηση και το διπλό μέσα στη Λευκάδα που πήραμε το πλεονέκτημα έδρας και κάναμε μετά το 3-0 στην α’ φάση των πλέι οφ (σ.σ. με τα Τρίκαλα).

4) Τα πλεονεκτήματα της ομάδας μας σε σχέση με τις ομάδες με τους ίδιους στόχους ήταν: Είχαμε ομοιογένεια, ήξερε ο καθένας τους ρόλους του μέσα στο γήπεδο, ήμασταν γροθιά γιατί παίζαμε ο ένας για τον άλλον και είχαμε παίκτες με προσωπικότητα που μίλησαν μέσα στο γήπεδο κάνοντας πολλή προπόνηση! Ακόμη, ο κόουτς Σοφογιάννης και το σταφ μάς προετοίμαζαν πολύ καλά για τα παιχνίδια.
Τα μειονεκτήματα ήταν ότι κάποιοι νεαροί παίκτες δεν ήταν τόσο έμπειροι αλλά ήταν ταλαντούχοι, δούλευαν πολύ και άκουγαν τους μεγαλύτερους μέσα στο παιχνίδι, συν τη θέληση για διάκριση και αυτό τα αντιστάθμιζε όλα...

5) Το 9/9 στα τρίποντα που έχω από τα 6,75 μ. (ρεκόρ Ευρώπης) με το Ρέθυμνο εναντίον της Νήαρ Ηστ στις 19/3 (2011) στα γενέθλια της γυναίκας μου, που ακόμη δεν το έχουν καταρρίψει... Η φετινή 20ή άνοδος της καριέρας μου και ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας με το Ρέθυμνο της Α2 κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ το 2007!

6) Τους ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία τους στο γήπεδο γιατί μας έδιναν έναυσμα στις δύσκολες στιγμές και ήταν ο έκτος παίκτης της ομάδας!



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

«Η ομάδα αυτή είναι μια παρέα»

1) Τα συναισθήματα για τα όσα εγώ ζήσει στην ομάδα μέχρι σήμερα είναι μόνο χαρούμενα και ευχάριστα καθώς η ομάδα αυτή είναι μια παρέα από την αρχή της διαδρομής της και αυτό βγαίνει προς τα έξω!

2) Πρέπει να δουλέψω για να βελτιωθώ ατομικά το διάστημα που δεν έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις έτσι ώστε να είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της νέας σεζόν!

3) Το παιχνίδι που ήτανε κομβικό για εμάς φέτος ήτανε η νίκη που κάναμε μέσα στα Τρίκαλα στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που πιστεύω πως μας έκανε να πιστέψουμε στις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας και μας ώθησε μέχρι την κατάκτηση της ανόδου!

4) Οι ομάδες που είχαν τους ίδιους στόχους με εμάς ήτανε εξίσου ανταγωνιστικές και πολύ καλές οπότε δεν υπήρχαν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι η θέληση και οι λεπτομέρειες που στα ντέρμπι κάνουν τη διαφορά.

5) Η μεγαλύτερη στιγμή μέχρι τώρα είναι ένα εκτός έδρας παιχνίδι που παίζαμε στην Κω με τον Ιπποκράτη. Ιπποκράτης Κω - Έσπερος Λαμίας για τη Γ’ Εθνική. Με διαφορετικούς στόχους και μπάτζετ η κάθε ομάδα… Η ομάδα του Έσπερου πάλευε για να σωθεί, ενώ ο Ιπποκράτης να ανέβει κατηγορία. Η αποστολή για το ματς αποτελούταν από παίκτες, προπονητικό τιμ και τον φροντιστή συνολικά 13 άτομα (9 παίκτες). Λόγω τραυματισμών… Για την ιστορία, εμείς πήραμε το ματς βάζοντας 17 τρίποντα! Και στο τέλος της χρονιάς πετύχαμε και τον μεγάλο στόχο που ήταν η παραμονή στην κατηγορία!

6) Το φίλαθλο κοινό της Λαμίας είναι, ήταν και θα είναι μαζί μας και στις χαρές και στις δύσκολες στιγμές γιατί θέλουν η Λαμία να βρίσκεται εκεί όπου της αξίζει!




ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΕΠΕΤΙΔΗΣ

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Λαμίας»

1) Τον Έσπερο και τη Λαμία τα αισθάνομαι δεύτερο σπίτι μου! Έχω ζήσει πολύ όμορφα χρόνια εδώ, με κακές αλλά και πολύ καλές στιγμές! Οπότε γι’ αυτά που αισθάνομαι δεν έχω πολλά λόγια για να σας τα περιγράψω… Καταλαβαίνετε!

2) Προς το παρόν για τη νέα χρονιά δεν τα έχω βάλει κάτω για να δω τι θα κάνω… Είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με εναλλαγές συναισθημάτων και πολλή πίεση, οπότε θέλω χρόνο να ξεκουραστώ σωματικά και ψυχολογικά και να πάρω μια απόφαση!

3) Όπως είπα, ήταν μια χρονιά δύσκολη από πολλές απόψεις, ήμασταν μια ομάδα φαβορί και έπρεπε να το αποδεικνύουμε κάθε εβδομάδα, κάθε προπόνηση, κάθε παιχνίδι... Είχαμε σωστή καθοδήγηση από το τεχνικό επιτελείο σε αυτό το κομμάτι. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θεωρώ σημαντικό παιχνίδι τη νίκη μέσα σε εμάς με τη Βέροια καθώς και τα παιχνίδια προφανώς με τον Μακεδονικό για να έρθει η πολυπόθητη άνοδος.

4) Για την ομάδα μου και τους συμπαίκτες μου μη με ρωτάτε γιατί δεν έχω να πω κάτι αρνητικό (γέλια!). ΟΚ, σίγουρα όπως κάθε ομάδα έχουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μας, θεωρώ όμως ότι είχαμε ρόστερ για πιο πάνω κατηγορία όπου και το αποδείξαμε! Από εκεί και πέρα αυτό που πιστεύω ότι μας έκανε και ξεχωρίσαμε ήταν ότι ήμασταν πολύ δεμένοι στα δύσκολα, είχαμε προσωπικότητες να αντεπεξέλθουμε και όλα τα παιδιά είναι φανταστικοί χαρακτήρες με ήθος!

5) Γενικά δεν θέλω και δεν μου αρέσει να αναφέρομαι σε παιχνίδια καλά που μπορεί να έχω κάνει γιατί ο κάθε αθλητής έχει τις καλές και κακές μέρες του, απλά αυτά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις είναι η δουλειά και η συνέπεια. Τώρα θεωρώ ότι αυτές οι χρονιές που μπορώ να ξεχωρίσω είναι οι χρονιές που κάναμε ανόδους με την Καστοριά και της Λαμίας… Είναι χρονιές σημαντικές για μένα όχι μόνο γιατί πετύχαμε τους στόχους μας αλλά γιατί γνώρισα ανθρώπους που γίναμε φίλοι, κολλητοί και ανέπτυξα σχέσεις ζωής!

6) Γενικά θέλω να αναφερθώ και να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της ομάδας που την κάνανε τόσο ξεχωριστή για μένα, από τους προέδρους, τον γενικό αρχηγό, το προπονητικό σταφ, τους ανθρώπους που τρέχανε για εμάς, και τέλος δεν ξέρω αν υπάρχουν λόγια για να μιλήσω για τον κόσμο, τους φιλάθλους της Λαμίας… Πραγματικά ήταν πάντα εκεί για εμάς και εντός αλλά και εκτός, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν υπήρχε κριτική παρά μόνο θετικά σχόλια για να μας βοηθήσουν! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι μέσα από την καρδιά μου!

Η ομάδα που ανέβασε τον Έσπερο στην Elite League

Στο ρόστερ του Εσπέρου Λαμίας ήταν: Γιάννης Κυριακόπουλος, Γιώργος Κολοβός, Στέφαν Τζόρτζεβιτς, Δημήτρης Χατζηκυριακίδης, Βαγγέλης Αργύρης, Θοδωρής Τεπετίδης, Ανδρέας Πελεκούδας, Στάθης Παπαδάκης, Βασίλης Διαμαντής, Νίκος Μαγγελάκης, Γιάννης Βαζούκης, Γιώργος Μπακέας, Γιάννης Προδρόμου, Δημήτρης Μαντίκος.