Κρόνος Αγίου Δημητρίου: Άλλο ένα χρυσό στις μικρές ηλικίες! (pics)

Η ξεχωριστή κουλτούρα του Κρόνου Αγίου Δημητρίου - Αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» στη «χρυσή» ομάδα των νεανίδων 

Κρόνος Αγίου Δημητρίου: Άλλο ένα χρυσό στις μικρές ηλικίες! (pics)

Αν κάποιος σύλλογος μπορεί να παινεύεται για την παραγωγική του διαδικασία στο μπάσκετ γυναικών, είναι σίγουρα ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου. Έχοντας βγάλει αμέτρητες αθλήτριες από τα σπλάχνα του, συνεχίζει με την ίδια όρεξη, δίχως να τον ενδιαφέρει τόσο να παίξει στην Α1. Περισσότερο χαίρεται όταν αναδεικνύει αθλήτριες. Έπειτα από τρία χρυσά λοιπόν στην κατηγορία των Κορασίδων, ήταν η ώρα και για το πρώτο χρυσό στις Νεάνιδες! Έχοντας την ταμπέλα του αουτσάιντερ, ο Κρόνος πήγε στην Κρήτη και πανάξια κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! Για τη σπουδαία αυτή επιτυχία μίλησαν στο «ΦΩΣ» ο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Σκουλίκας, και η προπονήτρια της ομάδας, Κατερίνα Ανδρεοπούλου.

Δημήτρης Σκουλίκας (πρόεδρος)

«Αυτό μας δίνει όρεξη και δύναμη να συνεχίζουμε»

Συγχαρητήρια. Το περιμένατε;

«Επειδή γνώριζα πολύ καλά το επίπεδο των κοριτσιών, ήμουν σίγουρος ότι θα είμαστε στα μετάλλια. Μετά τη μεγάλη νίκη στον ημιτελικό θεώρησα βέβαιη την πρώτη θέση».

Ο Κρόνος συνεχίζει να αποτελεί ένα φυτώριο του ελληνικού μπάσκετ Γυναικών. Από πού πηγάζει αυτή η όρεξη;

Η χαρά στα πρόσωπα των κοριτσιών μετά από κάθε επιτυχία είναι κυρίως αυτό που μας δίνει την όρεξη και τη δύναμη να συνεχίζουμε.

Ποιοι οι αφανείς εργάτες του τμήματος;

Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με το γυναικείο τμήμα είκοσι χρόνια. Ήταν πολλοί οι άνθρωποι που ήταν συνεργάτες μου και βοηθούσαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Για να μην αδικήσω κάποιους, θα αναφερθώ μόνο σε έναν, που είναι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και αναφέρομαι στον Νίκο τον Γρυλλάκη.

Πέρυσι είχε σχολιαστεί αρνητικά η επιλογή σας να μην παίξετε στα μπαράζ, λόγω ταξιδιού της ομάδας στην Ισπανία για τουρνουά. Θεωρείτε ότι πήρατε ρεβάνς φέτος;

Δεν θέλω να σχολιάσω καθόλου αυτό που έγινε πέρυσι. Δεν υπήρχε κάποια ρεβάνς να διεκδικήσουμε. Απλά είχαμε την καλύτερη ομάδα και πήραμε το πρωτάθλημα.

Στις γυναίκες, αν και ήσασταν φαβορί, δεν καταφέρατε να ανεβείτε στην Α1. Σας έμεινε πικρία;

Η μόνη πικρία που έμεινε σε μένα, στην κόουτς και τις αθλήτριες είναι ότι λόγω τραυματισμών δεν πήραμε το πρωτάθλημα και όχι ότι χάσαμε την άνοδο στην Α1. Μετά θα εκτιμούσαμε αν μπορούσαμε να ανέβουμε. Μην ξεχνάτε ότι οικειοθελώς βρεθήκαμε στην Α2. Είναι μια κατηγορία που μπορείς να δουλέψεις τα δικά σου νέα κορίτσια ή και άλλα ταλέντα που δύσκολα θα βρουν χρόνο στην Α1 των τεσσάρων ξένων. Εμένα το όνειρό μου είναι κάποια ημέρα 10 παιδιά μας παρέα με 2-3 έμπειρες να ανέβουν Α1. Τότε, μάλιστα, αυτές με 2-3 ξένες θα κάνουν διαφορά.

Τρέφετε λίγο μεγαλύτερη αδυναμία προς το τμήμα Γυναικών σε σχέση με τους Άνδρες ή η αγάπη είναι ίδια;

Είναι σαν να ρωτάτε έναν γονέα αν αγαπάει περισσότερο το ένα παιδί του από το άλλο.

Αν και τόσες πολλές, πείτε μας μερικές από τις αθλήτριες που έχουν ξεκινήσει από τον Κρόνο.

Πράγματι είναι πολλές και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Θα αναφερθώ σε μερικές, αν και σίγουρα είναι περισσότερες.

Τζανετάτου, Μυλωνάκη, Γασπαράτου, Καράλη, Γρηγοροπούλου, Μποσγανά, Τσιμπίδη.

Από αριστερά ο υπεύθυνος γυναικείου, Κώστας Δελημήτρου, ο πρόεδρος Δημήτρης Σκουλίκας, η τζένεραλ μάνατζερ Μαρία Ξάνθου και οι αθλήτριες Ειρήνη Ανδρέου και Θεώνη Τσάμη

Κατερίνα Ανδρεοπούλου (προπονήτρια)

«Δεν αγχώσαμε ποτέ τα παιδιά»

Μπράβο για την επιτυχία. Πιστεύατε ότι θα ερχόταν το χρυσό;

Σας ευχαριστούμε πολύ. Ο στόχος εξ αρχής ήταν να κάνουμε μια πολύ καλή εμφάνιση στο final 8.

Δεν αγχώσαμε ποτέ τα παιδιά θέτοντάς τους συγκεκριμένο στόχο, ωστόσο μέσα μας ξέραμε ότι αν παρουσιάζαμε την εικόνα που είχαμε τον τελευταίο μήνα, κάτι καλό θα γινόταν.

Ποιος αντίπαλος σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Αντικειμενικά βλέποντας την εξέλιξη και τα σκορ και των 5 παιχνιδιών, το ματς του τουρνουά που θα θυμούνται όλοι είναι το ματς με τις Εσπερίδες. Χάρη στο οποίο νομίζω ότι κατακτήσαμε και το πρωτάθλημα γιατί η ψυχολογία μας πλέον ήταν η ιδανική.

Αφιερώσατε το Κύπελλο στη Νένα Νικολαΐδου, προπονήτρια της ομάδας Γυναικών. Γιατί δεν μπόρεσε να είναι μαζί σας στην Κρήτη;

Η κόουτς Νικολαΐδου σε όλη την προετοιμασία ήταν μαζί μας, ωστόσο για πολύ σοβαρούς οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο τουρνουά.

Η ομάδα είχε ξεκινήσει με άλλον προπονητή;

Ναι, και είναι κάτι που έχω αναφέρει σε όλες μου τις συνεντεύξεις (σ. Στάθης Τσιαντής). Εγώ ανέλαβα την ομάδα ακριβώς μετά τον τελικό Κυπέλλου.

Πόσο καιρό είσαστε στον σύλλογο;

Βρίσκομαι ακριβώς 2 χρόνια. Προηγουμένως ήμουν για 6 χρόνια στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας.

Ρεαλιστικά ποια από τα κορίτσια σας θεωρείτε ότι μπορούν να προχωρήσουν και να κάνουν αξιόλογη καριέρα;

Θα αναφερθώ στα παιδιά που είναι ηλικιακά νεανίδες, γιατί το ρόστερ είχε και αρκετά παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Και οι 4 πεντάρες μας (σ. του 2005), Έρη Μπλιθικιώτη, Θεώνη Τσάμη, Εύα Γεωργακοπούλου, Μαρία Διαμαντοπούλου, η κάθε μια ξεχωριστά μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα μέσα στο γήπεδο.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω και τη συνεργάτιδα μου, Γεωργία Μαυροειδή.

Κορίτσια με όνειρα και ταλέντο!

Το «ΦΩΣ» μίλησε και με πέντε από τις πρωταγωνίστριες του Κρόνου. Οι ερωτήσεις που θέσαμε, κοινές.

1 Συγχαρητήρια για το χρυσό! Δεν σας είχαν από τα φαβορί. Εσείς με ποια σκέψη στο μυαλό κατεβήκατε στους αγώνες;

2 Φτάνοντας στον τελικό νιώθατε πως θα τα καταφέρνατε;

3 Πού αφιερώνετε την επιτυχία;

4 Αγαπημένοι σας παίκτες και παίκτριες;

5 Ποια τα όνειρά σας; Εκτός από το μπάσκετ τι άλλο θέλετε να κάνετε;

Εύα Γεωργακοπούλου

1 Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύαμε εξαρχής ότι θα κατακτήσουμε το Πανελλήνιο... Είχαμε δουλέψει πάρα πολύ και θέλαμε να χτυπήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σήμαινε απαραίτητα το Κύπελλο...Στους αγώνες πηγαίναμε με το σκεπτικό ότι είναι η τελευταία μας χρονιά ως νεάνιδες και σκοπός ήταν να απολαύσουμε την κάθε στιγμή...Βήμα βήμα λέγαμε πριν από κάθε αγώνα και να που αυτό λειτούργησε τελικά.

2 Ε, αφού φτάσαμε στον τελικό πλέον δεν θα αφήναμε κανέναν να μας πάρει αυτό που αξίζαμε... Το πιστέψαμε και τα δώσαμε όλα.

3 Προσωπικά την αφιερώνω σε όσους μας αμφισβήτησαν αρχικά και έπειτα στις συμπαίκτριές μου που περάσαμε τα πάνδεινα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

4 Αν και θαυμάζω πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες παίκτριες, δεν θα περιοριστώ σε αυτό και θα πω ότι έχω μια μεγάλη αδυναμία στον Λούκα Ντόντσιτς.

5 Φυσικά θέλω να συνεχίζω να παίζω μπάσκετ μέχρι εκεί που μου επιτρέπει το σώμα μου, αλλά πέρα από αυτό τρέφω μεγάλο ενδιαφέρον για την ψυχολογία και θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ με αυτό. Έτσι κι αλλιώς σαν κλάδος έχει πάρα πολλές διακλαδώσεις και μπορεί να συνδυαστεί και πολύ εύκολα με τον αθλητικό χώρο.

Μαρία Διαμαντοπούλου

1 Ευχαριστούμε πολύ για τα συγχαρητήρια. Είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα και στις δυνατότητές μας. Δουλέψαμε σκληρά όλο τον χρόνο και παρόλο που πολλοί μάς είχαν αουτσάιντερ ακόμα και για τον τίτλο της ΕΣΚΑΝΑ, εμείς το πιστέψαμε από την αρχή και η πορεία μάς δικαίωσε. Αυτό μας έδωσε ώθηση και για το Πανελλήνιο και πραγματικά με χαμηλά το κεφάλι αλλά με πίστη νιώθαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

2 Φτάνοντας στον τελικό, εγώ προσωπικά ένιωθα σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε οι πρωταθλήτριες. Είχαμε τεράστιο ενθουσιασμό και πολύ καλή ψυχολογία λόγω της ανατροπής των 20 πόντων στον ημιτελικό.

3 Την επιτυχία μας αυτή θα ήθελα αρχικά να την αφιερώσω στις συμπαίκτριές μου, στις προπονήτριές μου, στους εφόρους μας και στον πρόεδρο της ομάδας, γιατί όλοι μαζί ήμασταν πραγματικά πολύ δεμένοι και μια αχτύπητη ομάδα που στήριζε πάρα πολύ ο ένας τον άλλον. Θα ήθελα όμως αυτό το χρυσό να το αφιερώσω και στον γιατρό μου και στον φυσικοθεραπευτή μου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, που με βοήθησαν τα μέγιστα καθώς αγωνιζόμουν με θλάση στη γάμπα από τα πλέι οφ της ΕΣΚΑΝΑ. Χωρίς τη βοήθειά τους και την ψυχολογική στήριξη της οικογένειάς μου θα ήταν αδύνατον να μπορέσω να αγωνιστώ. Τους ευχαριστώ όλους! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που έκλεισε για όλους εμάς τόσο όμορφα αυτή η χρονιά.

4 Αγαπημένοι μου παίκτες ο Στέφεν Κάρι και ο Μάικ Τζέιμς και αγαπημένες μου παίκτριες η Λολίτα Λύμουρα και η Άρτεμις Σπανού.

5 Αυτό που θέλω να σπουδάσω είναι παιδαγωγικά, γιατί αγαπώ πολύ τα παιδιά, και φυσικά να συνεχίζω να παίζω μπάσκετ για πολλά χρόνια, αφού αυτό είναι η μεγάλη μου αγάπη.

Έρη Μπλιθικιώτη

1 Η αλήθεια είναι πως από την αρχή ο στόχος μας ήταν τα μετάλλια. Το γεγονός ότι δεν ήμασταν το φαβορί δεν μας απασχόλησε και πολύ. Για εμένα οι αγώνες κερδίζονται όταν παίζεις καλό μπάσκετ, κάτι το οποίο κάναμε.

2 Από τη στιγμή που περάσαμε στον τελικό ήμασταν πολύ σίγουρες για την εικόνα μας, όχι όμως για το αποτέλεσμα. Παίξαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και στο τέλος δικαιωθήκαμε.

3 Αφιερώνουμε αυτήν τη νίκη σε όλους που ήταν δίπλα μας αυτό το διάστημα. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που μας στήριξαν όλη τη χρονιά και για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τελευταία φάση. Για εμένα όλοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

4 Έχω πολλούς αγαπημένους παίκτες και παίκτριες. Θέλω να παίρνω τα καλά στοιχεία πολλών παικτών και να τα υιοθετώ στο παιχνίδι μου. Αγαπημένος μου είναι ο Διαμαντίδης και από γυναικείο μπάσκετ μου αρέσει πολύ η Γαλλίδα Μαρίν Τζοανές.

5 Θα ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το μπάσκετ είναι η αλήθεια. Ακαδημαϊκά σκέφτομαι να ασχοληθώ με διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά. Έχω ένα ιδιαίτερο πάθος για τα μαθηματικά.

Θεώνη Τσάμη

1 Σίγουρα όταν πρόκειται να συμμετάσχεις σε τέτοιους αγώνες, στο πίσω μέρος του μυαλού είναι η κατάκτηση της κορυφής, όμως αυτό «χτίζεται» μέρα με τη μέρα. Εμείς θέλαμε να παρουσιάσουμε καλό μπάσκετ και να το απολαύσουμε αρχικά, με απώτερο στόχο να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, παρόλο που ίσως να μη μας υπολόγιζαν ως φαβορί ή να μας είχαν υποτιμήσει.

2 Μετά το παιχνίδι για την πρόκριση στον τελικό με τις Εσπερίδες, όπου κάναμε την ανατροπή από το -18 στο ημίχρονο και τελικά φτάσαμε στη νίκη, δεν μπορούσα καν να σκεφτώ ότι θα χάναμε στον τελικό. Χρειάζεται κατάθεση ψυχής για να καταφέρεις κάτι τέτοιο και θεωρώ ότι αυτό μας αντιπροσωπεύει ως ομάδα, συνεπώς μας δημιούργησε την αίσθηση της σιγουριάς αλλά και εμπιστοσύνης σε αυτό που κάνουμε.

3 Αφιερώνουμε αυτήν τη μεγάλη μας επιτυχία πρώτα από όλα στους εαυτούς μας για την προσπάθεια που καταβάλαμε για να φτάσουμε στην κορυφή αλλά και τους προπονητές μας, που ήταν μαζί μας όλη τη χρονιά και αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στη δουλειά αλλά και στη συνολική πορεία της ομάδας μας. Θέλουμε επίσης να αφιερώσουμε την επιτυχία μας στην κόουτςμας, Νένα, που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας στο Ηράκλειο.

4 Σίγουρα θαυμάζω και εκτιμώ πολύ την Εβίνα Μάλτση και από άντρες μού αρέσει πολύ και παρακολουθώ τον Σάσα Βεζένκοφ.

5 Το όνειρό μου είναι να συνδυάσω τις σπουδές μου στην Αμερική με το κολεγιακό μπάσκετ. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το αντικείμενο της ψυχολογίας. Επίσης πολύ σημαντικό να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα όχι μόνο στο παρκέ αλλά και ως άνθρωπος μέσω των εμπειριών που βιώνουμε όπως αυτή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.

Ειρήνη Ανδρέου

1 Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Η σκέψη μου σε όλους τους αγώνες ήταν να είμαι συγκεντρωμένη για να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα μας αγωνιστικά, εμφανίζοντας τον καλύτερό μου εαυτό.

2 Ένιωθα και το πίστευα πως θα τα καταφέρναμε, γιατί είχαμε πάρα πολύ καλή εμφάνιση σε όλους τους αγώνες.

3 Την επιτυχία την αφιερώνω σε όλη την ομάδα, γιατί προσπαθήσαμε ομαδικά για αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και στις προπονήτριές μας, που μας έχουν βοηθήσει και στηρίξει πολύ.

4 Μου αρέσουν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κώστας Σλούκας.

5 Εκτός από το μπάσκετ θέλω να σπουδάσω πιλότος, γιατί μου αρέσουν τα αεροπλάνα.

H σύνθεση της «χρυσής» ομάδας

Βασιλική Κατσούλη (2007, 1.64), Ηλέκτρα Πολυχρονοπούλου (2007, 1.82), Μαρία Διαμαντοπούλου (2005, 1.71), Φρειδερίκη Χριστίνα Μπλιθικιώτη (2005, 1.80), Χρυσηίδα Τσιρογιώργη (2006, 1.71), Ειρήνη Μαρία Ανδρέου (2007, 1.80), Ευθυμία Φουστέρη (2009, 1.62), Θεώνη Τσάμη (2005, 1.86), Ειρήνη Κατσούλη (2007, 1.64), Χριστίνα Καλλιπολίτη (2006, 1.71), Χριστίνα Παπακώστα (2007, 1.67), Ευανθία Γεωργακοπούλου (2005, 1.79), Φλώρα Δελημήτρου (2006, 1.73), Ελευθερία Μαρία Ζαφείρη (2008, 1.74), Βικτωρία Σταθοπούλου (2007, 1.77).